Da Norge mistet Jemtland og Herjedalen

Visste du at Norge også mistet Trondheim til svenskene, men at det var svensk overmot som ga oss det tilbake?

Foto: Getty
Publisert

(Side3:) I 1643 stod Sverige med store styrker i Tyskland på grunn av tredveårskrigen. Den dansk-norske kongen Christian IV (Christian Quart) jobbet både åpenlyst og mer skjult for å utnytte situasjonen for å presse Sverige.

Den svenske generalen Lennart Torstenson ledet et overraskelsesangrep på Danmark opp gjennom Jylland fra Nord-Tyskland. Samtidig gikk en annen styrke til angrep på Sjælland fra Pommern. En tredje styrke angrep områdene Danmark hadde i Skåne.

Jylland ble relativt raskt okkupert, og i 1644 inntok svenskene Helsingborg, Lund og Landskrona. Målet til svenskene var å erobre de danske provinsene Skåne, Halland og Blekinge for å svekke den danske kontrollen over Øresund, samt få bedre tilgang til Østersjøen og Nordsjøen. Etter at Sverige hadde trådt ut av Kalmarunionen i 1523 hadde landet ligget klemt inne av Danmark-Norge, og hadde kun tilgang til Nordsjøen gjennom det som i dag er Göteborg.

Hannibal Sehested
Den norske (dog danskfødte) stattholderen Hannibal Sehested fikk tillatelse til å bygge opp en norsk hær, og klarte på rekordtid å få en slik på plass. 10 000 mann hadde som oppgave å sette press på Danmark ved å angripe svenskene i Dalsland, Värmland og Göteborg.

Sehested var en mann som kjempet hardt for norske rettigheter og prøvde å få størst mulig selvstendighet for Norge ovenfor Danmark. En av grunnene til at dette var mulig var at han i 1636 ble forlovet med Christian Quarts 10 år gamle datter (han giftet seg med henne året hun fylte 16, han selv var 33). I Norge bygget han opp både næringsliv og byråkrati, og etter at Frederik III kom til tronen i 1648 ble han anklaget for økonomisk mislighold, og i 1651 måtte han forlate sin stilling.

Krigen mellom Danmark-Norge og Sverige kalles i Norge for «Hannibalfeiden,» mens Sverige og Danmark kaller den for «Torstenssonskrigen.»

Kunne vi mistet Trondheim også?
I 1645 ble Danmark-Norge tvunget til å inngå en fredsavtale med Sverige. I avtalen fikk Sverige kontroll over Halland i 30 år, samt permanent avstå øyene Øsel og Gotland, samt Jemtland og Herjedalen fra de norske områdene.

13 år senere i 1658, etter at Frederik III gikk til angrep på Sverige 1.juni 1657, ble det skrevet en ny fredsavtale i Roskilde som ga Halland permanent til svenskene, Blekinge og Bornholm samt Bohuslän og Trondhjems Len (Sør- og Nord-Trøndelag, samt Nordmøre). Den svensken kongen var ikke fornøyd med innholdet i avtalen, og allerede samme år gikk han til angrep på Danmark.

Krigen endte med nye fredsforhandlinger etter at svenskene ble presset på mange fronter, og måtte overgi seg til danskene. De nye fredsforhandlingene førte til at Trondhjems len kom tilbake til Norge, samt at Bornholm ble tilbakeført til Danmark.

Freden varte dog ikke lenge, og i desember 1676 var norske soldater med i det som har blitt kalt Nordens blodigste dag. Du kan lese mer om det her.

Härjedalen
Området Härjedalen grenser til Trøndelag i vest, og er på 11 954 kvadratkilometer. Det har kun 10 500 innbyggere, og over 80 prosent av landskaet ligger over 500 moh.

Jämtland
Jämtland grenser også til Trøndelag i vest, og er på 34 009 kvadratkilometer (8,2 prosent av Sverige). Det bor rundt 127 000 mennesker i området, og er det området i Sverige hvor flest bor utenfor tettbebyggede strøk.

Idre og Särna
Dette er en del av Älvdalen kommune i Dalarna i Sverige. Kommunen har totalt 7 288 innbyggere, og er på 6 913 kvadratkilometer.

Les også: En karakteristikk av Danmark-Norges historie på 1600-tallet.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2010.

Les også