Cato Zahl Pedersen

– Jeg sluttet med toppidrett da datteren min kom til verden

Medaljegrossisten og eventyreren Cato Zahl Pedersen tok til tårene da han mottok heders-prisen under Idrettsgallaen i Trondheim.

<b>CATO ZAHL PEDERSEN:</b> Cato Zahl Pedersen sammen med kona Märtha Berteussen og datteren Erica i 1994.
CATO ZAHL PEDERSEN: Cato Zahl Pedersen sammen med kona Märtha Berteussen og datteren Erica i 1994. Foto: NTB
Først publisert

Til trampeklapp fra drøye 7000 tilskuere i Trondheim Spektrum var det paralegenden Cato Zahl Pedersen (64) som stakk av med Idrettsgallens kanskje gjeveste pris.

Hovedpersonen selv deltok under årets arrangement i den tro at han kun skulle dele ut en pris.

– Å få en hederspris er den største anerkjennelsen du kan få innenfor idretten. Når jeg mottar prisen, vekker det voldsomme følelser i meg. Alle de 50 årene i paraidretten kommer over meg, sier en tydelig rørt Cato til Her og Nå.

<b>FARMEN KJENDIS:</b> Cato Zahl Pedersen er en av deltakerne i «Farmen kjendis» 2024.
FARMEN KJENDIS: Cato Zahl Pedersen er en av deltakerne i «Farmen kjendis» 2024. Foto: Svein Brimi

Denne sesongen deltar også Cato i TV 2-programmet «Farmen kjendis». Les om deltakerne her!

Årets hederspris

Da statsminister Jonas Gahr Støre og idrettspresident Zaineb Al-Samarai begrunnet valget av årets hedersprisvinner, demret det sakte, men sikkert for Cato, som er blant tidenes mestvinnende innenfor norsk idrett. Med stedatteren Gro ved sin side denne festkvelden, presset tårene på.

– Jeg har lett for å bli rørt med øyene. Da jeg skjønte det var meg, ble det tilnærmet en sånn eksplosjon. Jeg har kjempet en betydningsfull kamp. Jeg har kjempet for utvikling, oppmerksomhet og anerkjennelsen av paralympisk idrett.

– Jeg setter veldig pris på at jeg får denne prisen etter alle disse årene. Samtidig som jeg fikk mulighet til å gi uttrykk for at jeg deler denne med alle som driver med paralympisk idrett, forteller Cato takknemlig.

<b>SUPERTRIO:</b> Paraalpint-eneren Jesper Saltvik Pedersen og rostjernen Birgit Skarstein mottok også hver sin pris da NRK arrangerte Idrettsgallaen for 23 gang.
SUPERTRIO: Paraalpint-eneren Jesper Saltvik Pedersen og rostjernen Birgit Skarstein mottok også hver sin pris da NRK arrangerte Idrettsgallaen for 23 gang. Foto: Morten Bendiksen

Også Gro hyller sin stefar etter den rørende hyllesten.

– Det er så fortjent, virkelig. Han har jobbet i mange år for saken og gjort idretten tilgjengelig for mange veldig mange flere enn bare funksjonsfriske. Han er et forbilde, forteller hun med et bredt smil.

Les også: Pål Anders Ullevålseter ble livredd etter legens beskjed: – Ga meg et helt nytt perspektiv på livet

<b>HEDRET:</b> 50 år etter at Cato Zahl Pedersen måtte amputere den ene armen og halvparten av den andre, mottok han hedersprisen under Idrettsgallaen i Trondheim. Stedatteren Gro var på plass for å feire Cato.
HEDRET: 50 år etter at Cato Zahl Pedersen måtte amputere den ene armen og halvparten av den andre, mottok han hedersprisen under Idrettsgallaen i Trondheim. Stedatteren Gro var på plass for å feire Cato. Foto: Morten Bendiksen

Kona Märtha Solbjørg Bertheussen

Hedersprisvinneren trekker frem familien som en avgjørende brikke i livet, og noe av det han er aller mest stolt av.

– Du kommer ikke unna familien, som har vært en viktig del av reisen. Kona er «pålan» i livet, som har støttet og utfordret meg på en positiv måte.

– Jeg sluttet med toppidrett da datteren min kom til verden. Det å få en datter var med på skape en større dimensjon i livet enn den egosentriske toppidretten. Det hjalp meg å se større på hva jeg brukte tiden på og hva som var viktig i livet, erkjenner Cato, som er gift med Märtha Solbjørg Bertheussen.

<b>EVENTYRER: </b>Cato har vært på flere eventyr i sin karriere, både på Sydpolen og fjellene Cho Oyu og Mount Everest. Her blir han ønsket velkommen tilbake av sin datter Erika og hans kones barnebarn Michael Tangløkken etter å ha fullført ekspedisjonen «Unarmed to the South Pole».
EVENTYRER: Cato har vært på flere eventyr i sin karriere, både på Sydpolen og fjellene Cho Oyu og Mount Everest. Her blir han ønsket velkommen tilbake av sin datter Erika og hans kones barnebarn Michael Tangløkken etter å ha fullført ekspedisjonen «Unarmed to the South Pole». Foto: NTB

Sammen har de datteren Erika, som ikke var på plass denne festkvelden.

Gjennom deltagelsen i fire forskjellige Paralympics, har Cato sanket hele 13 gull og ett sølv i grenene langrenn, alpint og friidrett. Det er likevel ikke medaljene som står som de sterkeste minnene fra en karriere de færreste er forunt.

– Det å bli satt av et fly ved kysten av Antarktis og gå en distanse som tilsvarer Oslo - Hammerfest i luftlinje. Du har ikke kontakt med omverdenen. Går i to måneder og håper det det skal gå bra. Den var en sterk opplevelse.

– Så står åpenbart de 12–14 årene jeg drev med toppidrett igjen som sterke minner. Trening, opp- og nedturer både alene og som lag – alt gjennom et langt liv henger på sett og vis sammen, utdyper han.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

<b>MANGEFASETTERT:</b> 64-åringen er en av Norges mestvinnende innenfor norsk idrett, og har konkurrert i grenene langrenn, alpint og friidrett. Her setter han verdensrekord under Bislett Games i 1984. 
MANGEFASETTERT: 64-åringen er en av Norges mestvinnende innenfor norsk idrett, og har konkurrert i grenene langrenn, alpint og friidrett. Her setter han verdensrekord under Bislett Games i 1984.  Foto: NTB

Klatret i en høyspentmast

64-åringen var bare 14 år gammel da han måtte amputere den ene armen og halvparten av den andre etter at han hadde klatret opp i en høyspentmast. Han forteller at idretten har spilt en særdeles viktig rolle for livet etter ulykken.

– Idretten var helt avgjørende da jeg kom ut av sykesenga, syntes litt synd på meg selv og mye av hverdagen dreide seg om tunge tak, rehabilitering og fysioterapi. Det å få være med på litt lek gjennom idretten, noe jeg kunne bli litt bedre på enn dagen før – det var befriende å oppleve.

– Idretten er forpliktelsesløs og betaler seg godt. Det ga mestringsfølelse og hjalp meg i hverdagen.

Les også: Slik er «Mesternes mester»-huset 2024

<b>PUSHET GRENSER:</b> Cato har alltid vært opptatt av å vise hva som er mulig selv med en funksjonshemning. Her fra deltagelsen i «71 grader nord» i 2009. 
PUSHET GRENSER: Cato har alltid vært opptatt av å vise hva som er mulig selv med en funksjonshemning. Her fra deltagelsen i «71 grader nord» i 2009.  Foto: Tom Hansen

Snart pensjonist

Etter at han la opp, har Catos brennende engasjement for inkludering i idretten vokst seg desto sterkere. Han har selv kjent på kroppen hvor avgjørende det har vært at menneskene rundt ham så potensial fremfor en funksjonsnedsettelse.

<b>IMPONERTE: </b>I 2010 svingte Cato seg på parketten med «Skal vi danse»-profilen Marianne Sandaker.
IMPONERTE: I 2010 svingte Cato seg på parketten med «Skal vi danse»-profilen Marianne Sandaker. Foto: Tom Hansen

Når han nå nærmer seg pensjonistalder, vil han fortsette å kjempe for like muligheter for alle – uavhengig av utgangspunkt.

– Etter hvert skal noen ta over min jobb, men da skal jeg fortsette med funksjonskamp. Ikke bare for meg selv, men for å bidra til at alle i større grad skal lykkes i arbeidsliv og idrettsliv.

– Jeg kommer til å pensjonere meg fra åtte til fire-arbeidet, men vil i større grad ha friheten til å gjøre annet arbeid. Mitt engasjementet varer livet ut!, forteller han.

Se bilder fra Idrettsgallaen 2024:

<b>ÅRETS NAVN:</b> Hoppstjernen Maren Lundby la opp like før jul og ble stemt frem av folket til prisen «Årets navn» under Idrettsgallaen. – Jeg er veldig overrasket, og jeg ser så utrolig opp til de utøverne som har vært nominert i den kategorien her, sa hun til Her og Nå etter prisutdelingen.
ÅRETS NAVN: Hoppstjernen Maren Lundby la opp like før jul og ble stemt frem av folket til prisen «Årets navn» under Idrettsgallaen. – Jeg er veldig overrasket, og jeg ser så utrolig opp til de utøverne som har vært nominert i den kategorien her, sa hun til Her og Nå etter prisutdelingen. Foto: Morten Bendiksen
<b>KARSTEN WARHOLM:</b> Hekkeløperen Karsten Warholm fikk æren av å dele ut prisen årets trener til sin egen trener Leif Olav Alnes. – Det var veldig stas å få dele ut prisen og jeg hadde en god følelse i forkant. Leif Olav har gjort en enorm jobb, strålte Karsten til Her og Nå.
KARSTEN WARHOLM: Hekkeløperen Karsten Warholm fikk æren av å dele ut prisen årets trener til sin egen trener Leif Olav Alnes. – Det var veldig stas å få dele ut prisen og jeg hadde en god følelse i forkant. Leif Olav har gjort en enorm jobb, strålte Karsten til Her og Nå. Foto: Morten Bendiksen
<b>LEIF OLAV ALNES: </b>Karsten Warholms trener, Leif Olav Alnes, hadde kona Kate ved sin side denne festkvelden. Selv mottok han prisen for årets trener for tredje gang.
LEIF OLAV ALNES: Karsten Warholms trener, Leif Olav Alnes, hadde kona Kate ved sin side denne festkvelden. Selv mottok han prisen for årets trener for tredje gang. Foto: Morten Bendiksen
<b>BIRK RUUD:</b> Under idrettsgallaen i fjor dukket freestyle-kjøreren Birk Ruud opp med influenserkjæresten Tonje Frigstad for første gang. De innrømmer at årets rød-løper-date er som et jubileum å regne.
BIRK RUUD: Under idrettsgallaen i fjor dukket freestyle-kjøreren Birk Ruud opp med influenserkjæresten Tonje Frigstad for første gang. De innrømmer at årets rød-løper-date er som et jubileum å regne. Foto: Morten Bendiksen
<b>STIG-ANDRE BERGE:</b> Den pensjonerte bryteren Stig-André Berge hadde med seg sin flotte kone, Rosell Utne.
STIG-ANDRE BERGE: Den pensjonerte bryteren Stig-André Berge hadde med seg sin flotte kone, Rosell Utne. Foto: Morten Bendiksen
<b>ANDERS AUKLAND: </b>«Mesternes mester»-aktuelle Anders Aukland tok med seg kona Gina Korneliussen for å feire idrettsåret som har gått. Han delte også ut en pris sammen med den tidligere kunstløperen Camilla Gjersem.
ANDERS AUKLAND: «Mesternes mester»-aktuelle Anders Aukland tok med seg kona Gina Korneliussen for å feire idrettsåret som har gått. Han delte også ut en pris sammen med den tidligere kunstløperen Camilla Gjersem. Foto: Morten Bendiksen
<b>LEGENDER:</b> Cato, Trine Haltvik og Oddvar Brå er alle idretts-ikoner innenfor sine idrettsgrener. De dukket opp sammen på den røde løperen.
LEGENDER: Cato, Trine Haltvik og Oddvar Brå er alle idretts-ikoner innenfor sine idrettsgrener. De dukket opp sammen på den røde løperen. Foto: Morten Bendiksen
<b>ESPEN BREDESEN: </b>30 år etter OL på Lillehammer, var hopplegenden Espen Bredesen og kona Vibeke på plass for å hedre norske idrettsprestasjoner.
ESPEN BREDESEN: 30 år etter OL på Lillehammer, var hopplegenden Espen Bredesen og kona Vibeke på plass for å hedre norske idrettsprestasjoner. Foto: Morten Bendiksen
<b>CAMILLA GJERSEM:</b> Camilla Gjersem har imponert stort i «Mesternes mester» så langt. Denne kvelden kunne den tidligere kunstløperen feire bursdagen sin sammen med Norges idrettselite.
CAMILLA GJERSEM: Camilla Gjersem har imponert stort i «Mesternes mester» så langt. Denne kvelden kunne den tidligere kunstløperen feire bursdagen sin sammen med Norges idrettselite. Foto: Morten Bendiksen
<b>LEDET SHOWET:</b> NRK-profilen Nicolay Ramm loset TV-seerne stødig og humoristisk gjennom festkvelden i Trondheims storstue.
LEDET SHOWET: NRK-profilen Nicolay Ramm loset TV-seerne stødig og humoristisk gjennom festkvelden i Trondheims storstue. Foto: Morten Bendiksen
<b>KARINA HOLLEKIM:</b> Den tidligere basehopperen Karina Hollekim hadde med seg sin gode venninne og «Forræder»-kollega Cathrine <br>Fossum denne januarkvelden.
KARINA HOLLEKIM: Den tidligere basehopperen Karina Hollekim hadde med seg sin gode venninne og «Forræder»-kollega Cathrine
Fossum denne januarkvelden.
Foto: Morten Bendiksen
<b>THORIR HERGEIRSSON: </b>Håndbaljentene var blant årets nominerte, og landslagstrener Thorir Hergeirsson og hjelpetrener Tonje Larsen representerte laget i Trondheim.
THORIR HERGEIRSSON: Håndbaljentene var blant årets nominerte, og landslagstrener Thorir Hergeirsson og hjelpetrener Tonje Larsen representerte laget i Trondheim. Foto: Morten Bendiksen