NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp

– Jeg hadde 20 hjertestans på ett år

Før hjerteoperasjonen var den tidligere fotballspilleren Carl-Erik Torp i så dårlig form at han ikke kunne gå tur med barna sine. – Jeg følte at jeg mistet en del av meg, sier NRKs ekspertkommentator til Her og Nå.

<b>TØFFE TAK: </b>Før operasjonen i 2022 kunne Carl-Erik nesten ikke bevege seg før han kjente at hjertet fikk problemer.
TØFFE TAK: Før operasjonen i 2022 kunne Carl-Erik nesten ikke bevege seg før han kjente at hjertet fikk problemer. Foto: Svein Brimi
Publisert

Vi skal tilbake til 2011. Carl-Erik Torp var kjent som Brann-spiller, men da han fikk hjertestans midt i en eliteseriekamp mot Sogndal, mistet han nesten livet og karrieren var over for alltid.

Etter kollapsen gikk livet sin gang, og hjertestarteren han fikk operert inn var med på å holde ham i live. I 2018 ble Carl-Erik (39) ekspertkommentator i fotball for NRK, og i dag er han kanskje mest kjent som det, håper han.

Les også: Leif Olav Alnes: – Tenkte på å legge opp som trener

20 hjertestans på ett år

Selv om hjertestarteren har sørget for at hjertet til 39-åringen ikke stoppet, måtte det til slutt et større inngrep til for at han skulle bli ordentlig frisk.

– Underveis har jeg hatt flere anfall, men fra 2020 gikk ting stadig dårligere. Jeg hadde 20 hjertestans på ett år. Da var det veldig mørkt. Jeg kunne ikke trene, jeg kunne ikke gå tur med barna. Jeg kunne ikke gjøre noen ting. Jeg ble veldig låst, minnes Carl-Erik når vi møter ham under NRKs sommer- og høstlansering.

– I påsken for litt over to år siden kunne jeg ikke gå en liten labbetur på ski med barna. Jeg kjente at hjertet «jazzet» seg opp med en gang pulsen økte. Jeg svettet ikke på ett år, slår han fast.

<b>NY-OPERERT:</b> Carl-Erik gjenforent med sønnen og datteren etter hjerteoperasjonen i mai 2022.
NY-OPERERT: Carl-Erik gjenforent med sønnen og datteren etter hjerteoperasjonen i mai 2022. Foto: Privat/Instagram

Noen ville kanskje synes det er fint å ha en grunn til å ikke trene, å ha et legitimt påskudd for å holde seg i sofaen! Men for Carl-Erik, som har bevegelse som lidenskap – hvor kroppens og sinnets harmoni og symbiose avhenger av at han får pulsen opp, ble det tungt.

– Når du er helt avhengig av en viss fysisk aktivitet, når fysisk aktivitet er en del av deg, føler du at du også mister en bit av deg selv når det blir borte, forklarer han.

Les også: (+) Siv (50) hadde gitt opp livet etter 30 år med fibromyalgi-plager. Så fikk hun en ny pille hos fastlegen

Ble operert på nytt

I mai 2022 ble det derfor bestemt at legene skulle operere ham på nytt. Og etter 10 timer på operasjonsbordet visste han ikke at et helt nytt liv ventet.

– Det var null garanti for at operasjonen skulle være vellykket. Det er helt absurd hvor bra det har vært. Det har aldri i løpet av de årene etter 2011 vært en så god toårsperiode som det jeg har hatt nå. Nå trener jeg tre til fire dager i uken, og jeg har ikke hatt et eneste illebefinnende siden operasjonen, sier Carl-Erik.

<b>PÅ ET GODT STED: </b>Carl-Erik Torp hadde mye problemer etter hjertestansen i 2011, men etter et nytt inngrep i 2022 har tilværelsen blitt mye bedre.
PÅ ET GODT STED: Carl-Erik Torp hadde mye problemer etter hjertestansen i 2011, men etter et nytt inngrep i 2022 har tilværelsen blitt mye bedre. Foto: Jørn Grønlund

– Hvordan føles det?

– Det er rart at det var så ille som det var. Sånn som jeg lever nå, virker den perioden som et tidligere liv. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært hvis ikke de hadde klart å få til den endringen. Jeg vet at ting kan reversere, så jeg er en nøktern optimist, men akkurat nå er det helt fantastisk.

<b>FANT KUNSTEN:</b> Da helsen stadig ble dårligere, fant Carl-Erik en ny måte å uttrykke seg på via kunsten. 
FANT KUNSTEN: Da helsen stadig ble dårligere, fant Carl-Erik en ny måte å uttrykke seg på via kunsten.  Foto: Privat

Carl-Erik har det bra, og nå som han har fått være ekspertkommentator for NRK under EM i fotball i Tyskland, blir livet kanskje ikke bedre?

– Dette er det første mesterskapet jeg har kommentert hvor det ikke er noen kontroverser og tull. I 2018 var det VM i Russland, der ble det mye fokus på det utenomsportslige. I forkant av VM i Qatar i 2022 snakket vi nesten mer om det kontroversielle rundt enn selve mesterskapet. I EM i Tyskland har det bare vært god stemning, pubkultur og fine supportere. Det gleder meg, var Carl-Eriks oppsummering til Her og Nå da vi var drøyt halvveis i mesterskapet.


Denne saken ble første gang publisert 30/07 2024.

Les også