fikk sin første hjertestans som 27-åring

Har fått hjertestans seks ganger: – Jeg begynner nok å nærme meg de ni livene

– Siden alle forteller deg hvor heldig du er som lever, går det flere år før du tør si det du tenker: Ja, jeg har vært heldig, men jeg har også vært jævlig uheldig, sier Carl-Erik Torp til Her og Nå.

HAR HATT FLERE HJERTESTANS: Carl-Erik Torp har mistet litt oversikten over hvor mange hjertestans han har hatt. – Jeg begynner å nærme meg mine ni liv.
HAR HATT FLERE HJERTESTANS: Carl-Erik Torp har mistet litt oversikten over hvor mange hjertestans han har hatt. – Jeg begynner å nærme meg mine ni liv. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Carl-Erik Torp (36) var mest kjent som Brann-spilleren som fikk hjertestans under den direktesendte eliteseriekampen mot erkerivalene Sogndal 25. september i 2011.

Men siden 2018 har Carl-Erik vært en profilert fotballekspert for NRK, og under fotball-EM er han på plass i studio.

Tre dager etter at Her og Nå intervjuet den tidligere eliteseriespilleren hjemme på Kolbotn, skjer det som ikke skal skje igjen. Under EM-kampen mellom Finland og Danmark segnet Danmarks Christian Eriksen (29) om, rammet av hjertestans. Det fører tankene tilbake til en annen dato.

Vi spoler tilbake til 2011. Carl-Erik var irritert. Han hadde startet alle kampene for Brann, men i dag var han plassert på benken. Det var ikke der han skulle være. Han var 27 år, følte seg på topp, litt som Supermann egentlig. Brann lå under med ett mål da Carl-Erik kom på banen.

Nå skulle han vise at Brann ikke taper for «lillebror» Sogndal. Men Supermann hadde ikke vært mange minuttene på banen før han kjente at noe var galt.

PÅ HJEMMEBANE: Her og Nå møter Carl-Erik på Vassbonn fotballbane på Kolbotn. Det var her han startet sin karriere.
PÅ HJEMMEBANE: Her og Nå møter Carl-Erik på Vassbonn fotballbane på Kolbotn. Det var her han startet sin karriere. Foto: Svein Brimi

Fikk hjertestans

– Plutselig begynte det å dirre i kroppen, en veldig rar følelse. Jeg kjente det begynte å banke litt i brystet. Så snublet jeg. Så flaut, var min første tanke. 5000 tilskuere og TV-sendt fotballkamp, og så falt jeg. Jeg tenkte at jeg måtte komme meg opp, opp og løpe, men det klarte jeg ikke, forteller den tidligere fotballspilleren om den dramatiske hendelsen for ti år siden.

<b>MISTET IDENTITETEN:</b> Carl-Erik mistet «alt» da han måtte slutte som fotballspiller. – Fotball har vært identiteten min siden jeg var liten, det var livet mitt, sier Carl-Erik til Her og Nå. Bildet er fra da han fikk hjertestans i 2011.
MISTET IDENTITETEN: Carl-Erik mistet «alt» da han måtte slutte som fotballspiller. – Fotball har vært identiteten min siden jeg var liten, det var livet mitt, sier Carl-Erik til Her og Nå. Bildet er fra da han fikk hjertestans i 2011. Foto: NTB

Fortsatt bevisst minnes Carl-Erik at han forsøkte å reise seg, men så ble det helt svart. Hjertet sluttet å slå.

– Jeg var ikke redd, sier han oppriktig.

Helsepersonell strømmet til og utførte hjerte- og lungeredning på Carl-Erik. Han ble koblet til hjertestarter og i løpet av tre-fire minutter hadde hjertet hans begynt å slå igjen.

– Skal man oppleve en hjertestans, så finnes det ikke et «bedre» sted. Det var leger, helsepersonell og ikke minst, en hjertestarter på stadion, forteller han.

Hjertestarter er ingen garanti for at et hjerte begynner å slå igjen, men det er helt sikkert at det ikke gjør det uten.

– Livet er fullt av rare tilfeldigheter, sier Carl-Erik og ler litt forsiktig før han presiserer:

Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog
Pluss ikon
Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog

– Branns egen lege skulle egentlig ikke vært med til Sogndal, men han var der. I forkant av kampen hadde han kjent at han burde friske opp hjerte- og lungeredningskunnskapene sine. Og så skjedde dette med meg, er ikke det merkelig? Hadde det hendt et annet sted, hadde jeg ganske sikkert vært død, sier 36-åringen ettertenksomt.

Carl-Erik ble fløyet til Haukeland sykehus i Bergen. Samboeren Tone hadde sett hva som skjedde på TV og visste at han var på vei.

– Selv om vi bodde bare fem minutters gange fra Haukeland sykehus, skyndte hun seg i en taxi til sykehuset og var på plass over én time før jeg kom dit.

Det ble et tårevått gjensyn med kjæresten, hun ble ved Carl-Eriks side i dagene som fulgte. Leger og sykepleiere gikk inn og ut av rommet, uten at noen fortalte fotballspilleren om årsaken til kollapsen.

Les også: Fotballfruene i fotball-EM

Hjertefeil

– Dagen etter var legen i Brann innom. Jeg ble fortalt at jeg hadde fått en urytme på hjertet, at jeg skulle legges i et lite koma, for at legene skulle «sjokke» hjertet med hjertestarter. Da husker jeg at jeg spurte: «Har jeg hatt hjertestans?», «Ja, har du ikke fått beskjed om det?».

Umiddelbart forsto Carl-Erik at fotballkarrieren var over, men akkurat der og da var ikke det av særlig betydning. Da legene troppet mannsterke opp for å gi karrieren hans «dødsdommen», var han forberedt.

– Før de rakk å åpne munnen, sa jeg: «Jeg vet jeg må legge opp, dere trenger ikke si det». Akkurat da var jeg mye mer opptatt av de små tingene. Jeg var takknemlig for at jeg levde og la sorgen over å ikke kunne fortsette som fotballspiller bort.

Carl-Erik ble hyllet i aviser og på TV. Han opplevde alle intervjuene og samtalene om hendelsen som terapeutiske. Hele landet snakket om ham, i Bergen fikk han skryt for hva han hadde prestert.

– Jeg ble stolt, og det tar tankene dine litt bort fra andre ting. I tillegg fortalte alle hvor heldig jeg var: For tenk om du hadde vært et annet sted, og tenk om du hadde stått i dusjen alene?

Men så stilnet heiaropene og hverdagen var plutselig tilbake. Alle tankene som pent var skjøvet bort, kom til overflaten.

– Hadde jeg vært lærer, hadde det også vært kjedelig å få hjertestans. Men da hadde jeg overlevd og kunne ha fortsatt som lærer. Jeg mistet hele livet mitt, identiteten min, forteller han åpenhjertig.

Fra hjertestansen i 2011 har det vært og er fremdeles en lang reise. Kolbotnmannen tenker ofte på at han nå kunne vært en av de «gamle», rutinerte spillerne som karrer til seg de siste årene som spiller i Eliteserien.

Carl-Erik Torp, tidligere fotballspiller i Brann, nå ekspertkommentator i NRK, har hatt minst fire hjertestans.
Carl-Erik Torp, tidligere fotballspiller i Brann, nå ekspertkommentator i NRK, har hatt minst fire hjertestans.

Savner fotballen

– Jeg kjenner fortsatt på det, ti år etter. Jeg kjenner fortsatt på savnet, og jeg føler meg egentlig fortsatt litt som fotballspiller. Det har vært en identitetskrise, og det sier noe om hvor sterk den identiteten er. Fra jeg var 12–13 år har alle assosiert meg med fotball, og mange gjør det fortsatt den dag i dag, forklarer 36-åringen.

Den tidligere Brann-spilleren har for lengst operert inn hjertestarter. Det skjer de fleste som rammes.

Da Carl-Eriks hjerte stoppet første gang, var han 27 år gammel. Selv tenkte han at det kanskje aldri ville skje igjen, men fire måneder senere stoppet hjertet på nytt.

<b>FIKK FORTSETTE:</b> – En av de få gangene jeg knakk sammen, var da medieansvarlig i Brann sa: «Du har fortsatt kontrakt i Brann, og vi skal finne noe annet for deg å gjøre», forteller Carl-Erik. Her i aksjon for Brann ved en tidligere anledning.
FIKK FORTSETTE: – En av de få gangene jeg knakk sammen, var da medieansvarlig i Brann sa: «Du har fortsatt kontrakt i Brann, og vi skal finne noe annet for deg å gjøre», forteller Carl-Erik. Her i aksjon for Brann ved en tidligere anledning. Foto: NTB

– Jeg var tilbake på trening med Brann. Da skjedde det igjen. Den samme følelsen som første gang. Jeg kjente det dirret i kroppen og banket i brystet. Jeg besvimte, men hjertestarteren registrerte det, ladet seg opp og sendte et støt. Jeg rykket til, som om jeg hadde fått en bøtte kaldt vann i ansiktet, og så var jeg lys våken. Det var knalltøft mentalt. Da gikk det fra å ha skjedd én gang på 27 år, til to ganger på fire måneder, forteller han.

Les også: «Pølsa» får ny sjanse i Mesternes Mester: Dette gruer han seg til

Til sammen har Carl-Erik hatt seks hjertestanser, tror han. For hver gang blir han litt mer redusert og må øke medisindosene.

– Fire av de seks gangene jeg har fått hjertestans, vet jeg at jeg har hatt det. Jeg er ikke redd, men blir skuffet og irritert. Det er noen ubehagelige sekunder og for hver gang blir jeg litt sykere. Jeg begynner nok å nærme meg de ni livene, sier den tidligere fotballspilleren og presiserer at hjertestarteren gjør at han ikke trenger å frykte for livet.

Carl-Erik jobbet i Brann i seks år før han og samboeren vendte hjem til Oslo. Nå er de gift og bosatt på Kolbotn, hvor Carl-Erik opprinnelig kommer fra. Sammen har paret to barn, Maud (2) og Tidemann (snart 6).

– Etter hendelsen husker jeg at vi snakket om at det hadde vært spesielt trist hvis jeg ikke hadde klart meg siden vi ikke hadde barn sammen, nå har vi to, oppsummerer Carl-Erik fornøyd.

Les også: Hotel Cæsar-stjernen snakker ut: Ble sykmeldt i ett helt år

Jobber i NRK

Til tross for at hjerteproblemene påvirker livet til Carl-Erik, føler han seg privilegert. Jobben som ekspertkommentator i NRK passer fotballentusiasten utmerket.

<b>STORTRIVES:</b> Carl-Erik Torp hadde ikke sett for seg at han skulle kommentere fotball etter karrierens brutale slutt, men nå storkoser han seg i studio for NRK sammen med Carina Olset (t.v.) og TV 2-duoen Erik Thorstvedt og Ingrid Halstensen.
STORTRIVES: Carl-Erik Torp hadde ikke sett for seg at han skulle kommentere fotball etter karrierens brutale slutt, men nå storkoser han seg i studio for NRK sammen med Carina Olset (t.v.) og TV 2-duoen Erik Thorstvedt og Ingrid Halstensen. Foto: Svein Brimi

– Det var fantastisk for meg å få denne muligheten, for jeg hadde aldri tenkt at det var noe for meg. I 2018 ble jeg kontaktet og kastet meg inn i det. Jeg tror jeg aldri har vært så nervøs i hele mitt liv som da jeg skulle prøve-kommentere en kamp. Men NRK var fornøyd, og plutselig satt jeg på Kontraskjæret i Oslo og kommenterte VM-kamper hver eneste dag, det var stort. Denne typen jobb passer meg godt helsemessig også. Det er intenst når du er på, men så er du ferdig og kan trekke deg tilbake.

Sommerferien i år vil for det meste dreie seg om EM, det er hele familien innforstått med. NRK-jobben lindrer noe av savnet etter fotballkarrieren.

– De årene det er mesterskap på sommeren, må kona og ungene klare seg litt selv. Kona vet at det er noe jeg synes er kjempegøy og som jeg er glad i. Det bøter litt på savnet.

– Rollen i NRK gjør at man er profilert, og da kan jeg jo håpe at hvis jeg er der fem år til, så er det NRK folk kjenner meg fra, og ikke han Brann-spilleren som fikk hjertestans, smier Carl-Erik.