Strafferettsadvokaten Brynjar Meling

Står opp i firetiden og jobber 75 timer i uken

Brynjar Meling mener at kynisme er et overlevelses-instinkt. – Hvis du ikke er det, blir du spist opp innvendig, sier han til Her og Nå.

<b>BRYNJAR MELING:</b> Enkelte av deltagerne synes «Forræder» er tøft psykisk. Det synes ikke strafferettsadvokat Brynjar Meling.
BRYNJAR MELING: Enkelte av deltagerne synes «Forræder» er tøft psykisk. Det synes ikke strafferettsadvokat Brynjar Meling. Foto: Marius Gulliksrud
Sist oppdatert

Da strafferettsadvokat Brynjar Meling (57) bestemte seg for å redusere arbeidstimene, gikk han fra å jobbe et sted mellom 80 og 90 timer i uken til 75.

En vanlig arbeidsuke består av 37,5 jobbtimer.

Men likevel finner han tid til å løpe, tilbringe tid med kjæresten og datteren på ni år, møte venner, spille i band og holde foredrag.

– Man må stå opp tidlig – før alle andre. Å stå opp i firetiden, er fint, sier han og smiler.

Ble kjent over natten

Det var i 2002 han dukket opp på «radaren» til folk flest. Over natten var Brynjar Meling et navn på alles lepper, advokaten som representerte Najumuddin Faraj Ahmad, etter hvert bedre kjent som den terrorsiktede mulla Krekar.

Siden den gang har advokaten ofte blitt omtalt i forbindelse med profilerte strafferettssaker. Han har blant annet representert Viggo Kristiansen de siste årene i forbindelse med den mye omtalte Baneheia-saken.

Er du blitt kynisk?

– Ja! Det må man være for å overleve.

<b>GØY:</b> Strafferettsadvokaten synes «Forræder» var morsomt å være med på. – Det var gøy å spille. De som ikke var der for å spille, synes jeg skulle dra hjem, sier Brynjar. 
GØY: Strafferettsadvokaten synes «Forræder» var morsomt å være med på. – Det var gøy å spille. De som ikke var der for å spille, synes jeg skulle dra hjem, sier Brynjar.  Foto: TV 2

Som advokat?

– Som menneske, svarer Brynjar kontant og trekker pusten:

– Og som advokat. Hvis ikke du er det, blir du spist opp innvendig, fortsetter han.

Les også: Dette er deltakerne i «Forræder» 2024

Jobber med tragedier

Det finnes ingen gladsaker i rettssalen, skal vi tro 57-åringen.

– Vi jobber jo stort sett med tragedier. Enten anklagen er riktig eller uriktig. Begge deler er like tragiske.

Jobben er tøff, men ikke så ille at han har vurdert å gå over til sivilrett.

– Det er forskjell på å bygge hus, som du gjør i sivilrett, og rive hus, som jeg gjør. Jeg er god på å rive hus, sier han og ler.

Til tider må han forsvare de som er skyldige. Det har han ingen kvaler ved å gjøre. Finnes det bevis for at hans klient har gjort det han er siktet for? Hvis ikke, går han fri.

– Det lever jeg godt med. Det er prisen vi må betale for å unngå uriktige domfellelser.

Les også: (+) Advokaten svarer: Barnas far har psykiske problemer. Må jeg sende barna til ham på samvær, slik han krever?

<b>FORSVARER:</b> Brynjar fikk oppmerksomhet da det i 2002 ble kjent at han forsvarte den terrorsiktede mulla Krekar. 
FORSVARER: Brynjar fikk oppmerksomhet da det i 2002 ble kjent at han forsvarte den terrorsiktede mulla Krekar.  Foto: NTB

Deltar i «Forræder»

At den profilerte advokaten «snublet» inn i reality-verdenen, var ganske overraskende for ham. Noen tok kontakt, og etter at han hadde satt seg inn i hva disse realityprogrammene, som han aldri tidligere hadde sett på, var, takket han ja.

Derfor ble våren og sommeren preget av innspillingene av «Forræder» og «Farmen kjendis» på TV 2, i stedet for å tilbringe tid med kappe innenfor rettssalens fire vegger.

– Jeg tenkte det ville være et fint avbrekk, sier han og trekker på skuldrene.

– Og jeg trengte en mobil-detox, fortsetter han.

Hjalp det?

– Nei.

Les også: Dette er deltagerne i «Farmen kjendis» 2025

<b>FORRÆDER-GJENGEN:</b> 24 kjendiser kjemper om å bli den beste spilleren i «Forræder», som hadde premiere på TV 2 den 30. august.
FORRÆDER-GJENGEN: 24 kjendiser kjemper om å bli den beste spilleren i «Forræder», som hadde premiere på TV 2 den 30. august. Foto: TV 2

Livet som pappa

Han klarer likevel å legge bort mobilen innimellom. Timene på ettermiddagen med datteren på ni år, er hellige.

Brynjar har fire voksne barn og koser seg stort med attpåklatten.

– Man blir mer tålmodig med årene. Ikke det at jeg har vært en spesielt streng pappa, men man velger slagene sine med litt mer omhu når man nærmer seg 60 år, enn det man gjør når man er 27, sier han.

Da datteren ble spurt om hvem som var strengest av dem som omgir henne, ble ikke pappa nevnt.

– Da var det noen som spurte: «Men pappa da, kan ikke han være streng?» Da svarte datteren min: «Jo, det var en gang i fjor da vi var litt uenige om jeg skulle øve på kornett,» avslutter Brynjar med en latter.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2024, og sist oppdatert 06/09 2024.

Les også