Bjørn Einar Romøren

Tre måneder før datteren Fiona skulle melde sin ankomst, tok Bjørn Einar en MR. Resultatet var et sjokk

Da Bjørn Einar Romøren var kreftsyk, ble organisasjonen Sarkomer en viktig støtte både for ham og kona. – På mange måter er det verre å være pårørende enn den som er syk, mener den tidligere storhopperen.

BJØRN EINAR ROMØREN STØTTER SAKROMER: Den populære skilegenden gir Her og Nås pengegave til foreningen som jobber for å hjelpe andre som er rammet av kreftdiagnosen han selv fikk.
BJØRN EINAR ROMØREN STØTTER SAKROMER: Den populære skilegenden gir Her og Nås pengegave til foreningen som jobber for å hjelpe andre som er rammet av kreftdiagnosen han selv fikk. Foto: Svein Brimi.
Først publisert Sist oppdatert

– Du må bare bestemme deg for at dette skal du komme deg gjennom, og at dette skal gå bra til det motsatte er bevist. Det er dumt å gå rundt og surmule, sier Bjørn Einar Romøren (40).

Han har vært gjennom en tøff tid etter at han fikk kreftdiagnosen Sarkom. Nå ønsker han å gi noe tilbake.

De seneste årene har Her og Nå arrangert en juleaksjon hvor det deles ut penger til et veldedig formål en profilert person har valgt ut. Romøren har valgt foreningen som ligger hans hjerte aller nærmest, nemlig Sarkomer.

– Som idrettsmann har navnet mitt vært på trykk mange ganger. Det er ikke hver gang det føles veldig matnyttig, men å stille opp i en setting som dette gir en annen betydning. Det føles ekstra godt. Når det man er med på gir resultater, er det fantastisk. Da sover man litt bedre om natten. Det er veldig godt å kunne bidra.

TAKKNEMLIG: – Jeg ble overrasket og glad da dere ringte. Vi er en liten organisasjon, og alle bidrag, store som små, er viktige for oss, sier Cathrine Moen Nilsen, som er leder for foreningen Sakromer. Her overrekker Bjørn Einar Romøren Her og Nås sjekk til henne og styreleder Pål Nedrelid.
TAKKNEMLIG: – Jeg ble overrasket og glad da dere ringte. Vi er en liten organisasjon, og alle bidrag, store som små, er viktige for oss, sier Cathrine Moen Nilsen, som er leder for foreningen Sakromer. Her overrekker Bjørn Einar Romøren Her og Nås sjekk til henne og styreleder Pål Nedrelid. Foto: Morten Bendiksen.

Diagnose rett før datterens fødsel

Hvorfor han har valgt akkurat Sarkomer, må vi noen år tilbake for å forklare. I 2005 satte Bjørn Einar verdensrekord i skiflyging med 239 meter i Planica i Slovenia. Gjennom hoppkarrieren har han blant annet tatt VM-gull og OL-bronse med det norske flagget på brystet. I 2014 la han opp – da skulle han leve det «virkelige» livet med kona Martine Remsøy Romøren (34).

Les også: 610.000 nordmenn rammes av en av disse diagnosene

Paret giftet seg i 2011 og bosatte seg på Hosle i Bærum. I 2017 fødte Martine sønnen Fred, og allerede mot slutten av 2018 var Martine gravid igjen.

Tre måneder før datteren Fiona skulle melde sin ankomst, tok Bjørn Einar en MR. Han hadde vondt i ryggen og var sikker på at prolapsen var tilbake.

Da legen ringte klokka 21 på lørdagskvelden, var det ikke for å fortelle om en tilbakevendt prolaps. MR-en hadde avdekket en tumor, den videre utredningen viste at Bjørn Einar led av benvevskreften Ewing sarkom.

– Å få kreftdiagnose er et sjokk uansett hvor du er i livet. Jeg hadde aldri hørt om sarkom da jeg fikk diagnosen. Alt gikk så fort, fem dager etter diagnosen fikk jeg min første cellegiftbehandling.

Sarkom-diagnose:

Sarkom omfatter ulike svulster i skjelett, fett-, muskulatur- og bindevev. Det finnes bensarkom og bløtvevsarkom, med mange undergrupper.

Sarkom er en sjeldent, og utgjør ca. 1 prosent av alle diagnostiserte kreftformer.

Sarkom rammer alle aldre, men er noe vanligere blant barn og unge. Behandling av sarkom varierer fra kun kirurgi til ulike kombinasjoner av kirurgi, strålebehandling og cellegift.

Slik støtter du Sarkomer:

Sarkomer er en norsk pasient- og likepersonsorganisasjon for alle som berørt av sarkom.

Organisasjonen ønsker å være informativ om en sjelden diagnose, bidra til bevissthet og kunnskap om sarkom, og være et forum og en møteplass for sarkomrammede. Sarkomer er en av flere frivillige, selvstendige foreninger tilsluttet Kreftforeningen.

Kontonummer: 1503 68 21113. Vipps: 24577. sarkomer.no/gi-en-gave

Kreftfri i to år

Her og Nå møter en smilende Bjørn Einar i Kreftforeningens lokaler i Oslo. Om et par måneder har han vært kreftfri i to år.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Den gamle skihelten hilser og slår av en prat med flere av de som passerer oss i det store bygget. Det er tydelig at han har tilbrakt mye tid her.

For nesten umiddelbart etter at Bjørn Einar var på bena igjen, engasjerte han seg i pasient- og likepersonforeningen Sarkomer, som er tilsluttet Kreftforeningen.

Han har stilt opp i kampanjer, til intervjuer, podkast og i flere andre sammenhenger for å støtte organisasjonens arbeid.

– Radiumhospitalet bruker informasjonen fra Sarkomer ut til pasientene, det var der jeg fikk høre om dem for første gang. Siden diagnosen min er såpass sjelden, var informasjonen vi fikk veldig viktig for oss.

– Av Sarkomer fikk vi hjelp til alt, egentlig. Vi fikk vite hva man kan forvente i kreftforløpet. Vi fikk hjelp til å sende søknader. Det ble en betydelig støtte når alt annet kokte.

Ekstra vanskelig å være pårørende

For Martine som pårørende, ble Sarkomer spesielt verdifullt. Blant annet var det å få støtte og informasjon fra andre enn de med legefrakk viktig for henne.

– På mange måter er det vanskeligere å være den pårørende, enn den som er syk. Jeg vet hvordan jeg føler, jeg får all informasjonen. Som pårørende får du ikke gjort noe med situasjonen. Det er ikke så mye de syke får gjort heller, men du kan i hvert fall påvirke din egen sinnsstemning og bestemme deg for om du kommer deg opp av sengen den dagen, eller ei, forklarer Bjørn Einar.

Les også: Novalie (4) er den eneste i Norge med denne nådeløse sykdommen

Det er lederen for Sarkomer, Cathrine Moen-Nilsen og styreleder Pål Nedrelid som mottar gavesjekken. De er evig takknemlig for engasjementet Bjørn Einar viser. 40-åringens håp er å gjøre en forskjell for dem som får diagnosen etter han.

– Sarkomer er en liten pasientforening, det er veldig fint å kunne støtte. Jeg håper oppmerksomheten fører til at flere vil gi bidrag som forhåpentligvis kan være med på å gi pasientene og familiene som rammes en litt bedre reise gjennom sykdomsforløpet.

Bjørn Einar ser frisk ut i dag. Han har fått fargen tilbake i ansiktet, som var kritthvitt da han fikk cellegift og stråling. Nå er ansiktet fullt av liv.

Sengeliggende nesten hele døgnet

I den tøffeste perioden følte han seg så sliten at han lå i sengen 22 timer i døgnet. Men hele tiden var han sikker på én ting, og det var at dette skulle han komme seg gjennom. Kona skulle ikke bli sittende med hus, to barn og ingen gubbe.

Den tidligere toppidrettsutøveren har kommet langt siden batteriene var paddeflate av den tøffe kreftbehandlingen. Etter jul er han aktuell i «Mesternes mester» på NRK. Innspillingen foregikk i sommer, men for Bjørn Einar handler det ikke om å vinne konkurranser lenger. Det er seier nok at han har energi til å være deltagende i barnas liv.

– Formen min i dag er ganske grei. Jeg kan ikke si at jeg er i like god form som før det hele startet. Men så lenge jeg har form nok til å følge opp de to rakkerne mine, samt gjøre det jeg har lyst til, er jeg fornøyd. Jeg trenger ikke vinne «Norseman» (svært tøff triatlon red.anm.). Så lenge jeg kan gå en tur i fjellet med familien er det nok. Sånn sett er jeg kjempefornøyd hvordan formen er.

Blir ikke redd for ting

Romøren er ikke redd for tilbakefall.

– Nei, jeg er ikke det. Sjansen er der, absolutt, men det går jeg ikke rundt og tenker på. Jeg er heldig som er skrudd sammen slik at jeg ikke er redd. Mange synes det kan være tøft å bare gå inn på sykehuset i ettertid. Det føler ikke jeg. Jeg er veldig glad det er sånn for meg, men jeg har respekt for at mange synes det er så vanskelig.

– Og det er akkurat derfor det er viktig med pasientforeninger! Om man ikke klarer å vri tankene over til alt det positive i livet i stedet for det som kan være litt vanskelig. Derfor er det ekstra hyggelig å gi til noen av de mange som jobber dag og natt for at rammede og pårørende skal nå ut til flere.

Det er ikke lenge siden Bjørn Einar sa opp stillingen som markedssjef for hopp i Norges Skiforbund. Fra desember er han ansatt i konas foretak, og han gleder seg til å gå løs på nye oppgaver.

Det hender han reflekterer over hvor heldig han er som er kreftfri og kan feire jul med kone og to barn.

– Det er klart jeg svipper innom og kjenner på takknemlighet i løpet av en julaften. Det høres sikkert ut som en klisjé, men det er mange flere hverdager enn høytidsdager. Jeg er mer takknemlig for å kunne være med på en skogstur, eller å kunne følge barna til svømmetrening. Det er de dagligdagse tingene som betyr aller mest.