Bjørn Einar Romøren

Først trodde Bjørn Einar at alle julestjernene på avdelingen kom fra personalet. Så forsto han sammenhengen

Bjørn Einar Romøren har selv erfart hvor viktig forskning, håp og omsorg er for kreftpasienter og pårørende. Den tidligere skihopperen var derfor ikke i tvil om hvilken organisasjon han ønsket skulle få 25 000 kroner i Her og Nås juleaksjon.

<b>PRAGMATISK:</b> – Som pasient kjenner du på følelsen av å ikke ha kontroll. Men jeg valgte å ha fokus på det jeg kunne gjøre noe med, og ellers vite at jeg var i gode, medisinske hender, forteller Bjørn Einar.
PRAGMATISK: – Som pasient kjenner du på følelsen av å ikke ha kontroll. Men jeg valgte å ha fokus på det jeg kunne gjøre noe med, og ellers vite at jeg var i gode, medisinske hender, forteller Bjørn Einar. Foto: Svein Brimi
Først publisert

Kjente, engasjerte personer velger ut en mottager som de mener fortjener ekstra oppmerksomhet nå før jul, og som mottar en gavesjekk på 25 000 kroner fra Her og Nå.

Vi hører ham lenge før vi ser ham: «Hei, hvordan går det?» «Hvordan står det til med behandlingen?» «Hva har skjedd med hånden din?».

Bjørn Einar Romøren (43) står i gangen på Radiumhospitalet og snakker med pasienter og personale. Det er mange som vil hilse på den tidligere skihopperen, og han har ingen hast. Latteren og humoren sitter løst. Mobilbilder blir tatt, og IV-stativ signeres.

– Det er alltid hyggelig å være tilbake her, og dette nye bygget er blitt så bra, sier Bjørn Einar.

Radiumhospitalets nye og moderne klinikkbygg ble offisielt åpnet tidligere i høst. Da den tidligere verdensmesteren i skiflygning selv var til kreftbehandling, var det under det gamle byggets tak.

– Så fint dere har pyntet med Kreftforeningens julestjerner, roser Bjørn Einar en sykepleier.

I julen henges det opp tusenvis av stjerner på norske sykehus og sykehjem, gitt av folk fra hele landet. Med hver stjerne gir de glede og håp til de som er syke, de som besøker dem og de som jobber der. Kreftforeningens juleaksjon handler om å gi håp til kreftsyke i en tid som kan oppleves vanskelig.

Håpet ligger i all forskningen pengene som kommer fra stjernesalg og julegaver går til. Forskning som gjør at flere kommer hjem til jul, og alle andre dager i året. Aksjonen har bidratt med over 275 millioner kroner til kreftforskning og Kreftforeningens arbeid for kreftrammede.

For mer informasjon om hvordan du kan støtte arbeidet nå i julen, besøk nettsiden: Kreftforeningen.no/juleaksjonen

Se mer
<b>GJØR DAGENE LYSERE</b>: Bjørn Einar Romøren med Kreftforeningens julestjerner, som i år er designet av Snøhetta.
GJØR DAGENE LYSERE: Bjørn Einar Romøren med Kreftforeningens julestjerner, som i år er designet av Snøhetta. Foto: Svein Brimi

Sprer kunnskap og kjennskap

Selv om han i dag er kreftfri, er trebarnsfaren ofte innom Radiumhospitalet. Både for å hilse på gamle kjente, besøke pasienter som kan trenge litt motivasjon og for egen helsekontroll. For ham var det ingen tvil om hvem som skulle få en gavesjekk på kr. 25 000 i Her og Nås juleaksjon.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Bjørn Einar overrekker Her og Nås gavesjekk til Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Ross. – Dette synes jeg er helt fantastisk, og vi er veldig takknemlig. Kreftforeningen jobber med mange aspekter i kreftsaken, og bidrar blant annet med penger til kreftforskning, sier hun. 
TAKKNEMLIG: Bjørn Einar overrekker Her og Nås gavesjekk til Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Ross. – Dette synes jeg er helt fantastisk, og vi er veldig takknemlig. Kreftforeningen jobber med mange aspekter i kreftsaken, og bidrar blant annet med penger til kreftforskning, sier hun.  Foto: Svein Brimi

Nå i ukene frem mot jul ønsker vi å gi en liten oppmerksomhet til organisasjoner og formål som virkelig utgjør en forskjell for folk i Norge. Det gjør vi gjennom det vi har kalt Her og Nås juleaksjon hvor vi har fått med oss tre kjente, engasjerte personer som alle har valgt ut en mottager som de mener fortjener ekstra oppmerksomhet og som derfor mottar en gavesjekk på 25 000 kroner fra oss i Her og Nå.

Se mer

– Kreftforeningens mål er at færre skal få kreft, og at flere skal overleve. Og at man skal ha det så godt som mulig gjennom behandlingsløpet, både som pasient og pårørende. Vi sprer kunnskap og kjennskap. Vi ønsker å bidra til bedre holdninger og forebyggende arbeid, og komme et skritt nærmere å løse kreftgåten gjennom å finansiere forskning, sier Bjørn Einar, som ble ansatt i Kreftforeningen for to år siden.

Han er opptatt av at det er viktig å huske på at det i de fleste tilfeller går bra.

– Når du hører K-ordet, er det lett å tenke at alt går til helvete. Ja, det kommer til å bli tøft, og her må man brette opp ermene. Du gjør det du kan gjøre selv, og så overlater du det medisinske til de med hvite frakker, fortsetter han.

Les også: Bjørn Einar Romøren: – Vi valgte å beholde og det følte vi var det eneste riktige valget

Kreftformen Ewing-sarkom

Bjørn Einar vet godt hva han snakker om. I 2019 fikk han påvist den sjeldne kreftformen Ewing-sarkom. Ryggsmertene han trodde var en prolaps som hadde kommet tilbake, viste seg å være en ondartet svulst i hoften. Etter 40 uker med tøff kreftbehandling bestående av stråling og cellegift, ble han omsider erklært kreftfri. Og mange erfaringer rikere.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Det er kanskje litt sykt å si, men jeg synes oppholdet på Radiumhospitalet var veldig fint. Det er kanskje fordi jeg har en meget selektiv hukommelse og kun husker de positive aspektene. Alt det negative ved å være syk, velger jeg å ikke fokusere på. Jeg ønsker å ta med meg de fine båndene som ble knyttet, og hvor gøy romkameraten min og jeg hadde det, forklarer 43-åringen.

Den tidligere skihopperen fikk mange nye venner under behandlingen. Om sinnet ble for grått, var det godt å kunne spille amerikaner med andre pasienter på pauserommet. De utvekslet erfaringer og hjalp hverandre med å holde motet oppe.

– Til leger og sykepleieres store forargelse brukte vi sykehuset som et hotell. Fortsatt omtaler kona mi Radiumhospitalet som «pappas hotell». Romkameraten min og jeg hadde godteribuffé for sykepleierne. Både kamferdrops og mokkabønner. I vårt stille sinn tenkte vi at de da kom oftere innom. Vi vet ikke om det fungerte helt, men det var i hvert fall mye latter rundt det, humrer han.

Les også: Wenche Andersen har en oppfordring til alle før jul: – Det kan bety mer enn du aner

<b>SATT PRIS PÅ:</b> Sykepleier Anna Mikalsen Pleym (28) og pasient Mari Alvsaker (24) syntes det var stas å få besøk av den tidligere skihoppstjernen. Mari har kreft-diagnosen osteosarkom.
SATT PRIS PÅ: Sykepleier Anna Mikalsen Pleym (28) og pasient Mari Alvsaker (24) syntes det var stas å få besøk av den tidligere skihoppstjernen. Mari har kreft-diagnosen osteosarkom. Foto: Svein Brimi

Et symbol på håp

Kreftbehandlingen rundt juletider husker Bjørn Einar spesielt godt. Han var heldig som slapp å være innlagt på selve julaften, men å være innom i de julepyntede korridorene, gjorde dagene lysere.

I starten trodde han at julestjernene som hang fra tak og vinduskarmer, kom fra personalet. Først senere forsto han at hver julestjerne var et kjøpt bidrag til Kreftforeningen. Et symbol på håp og omtanke, og et tegn på at det var mange som tenkte på dem i julen.

– Det er veldig lite positivt ved en kreftdiagnose, så det å kunne bidra med litt håp og positivitet, gir en varm følelse. Jo flere stjerner som henger rundt, jo større håp er det om å kunne komme et stykke nærmere å løse kreftgåten. Det er godt for både pasienter og pårørende som er innom behandlingssteder i løpet av julen.

Les også: (+) Stemor vil ha våre barn hos seg på julaften, selv om faren deres må jobbe

<b>PASIENT:</b> Bjørn Einar satte stor pris på besøk av familien da han var innlagt på Radiumhospitalet.
PASIENT: Bjørn Einar satte stor pris på besøk av familien da han var innlagt på Radiumhospitalet. Foto: Privat

Berømmer sykehuspersonalet

43-åringen er åpen om at frykten for døden streifet ham flere ganger når han var langt nede. Men det var tanker han la bort kjapt.

– Jeg valgte å fokusere på det positive, og ikke på det jeg ikke fikk gjort noe med. Med andre ord, det er vanskelig å ikke tenke på en rosa elefant, men du kan velge å la den gå ut døren. Jeg hadde også en høygravid kone på dette tidspunktet. Det hjalp ingenting å synes synd på meg selv, så da valgte jeg å erstatte de tankene med noe konstruktivt.

Om kvelden spilte han kortspill og lot leger og sykepleiere ta godt vare på ham.

Stemmen brister litt når han forteller.

– Nå begynner jeg å grine … Disse sykepleierne forgifter oss menn med sånne ting som gjør at vi begynner å grine. Det er hennes feil, hun er en del av konspirasjonen, humrer Bjørn Einar til en sykepleier som overrekker ham en serviett.

Les også: 10 år siden «Petter uteligger»: – Sjelden har jeg følt meg så alene og redd

<b>TREBARNSFAR:</b> Bjørn Einar fant styrke i familien da han fikk kreftdiagnosen. Han og kona Martine er stolte foreldre til Fred (7), Fiona (5) og Pippi <br/>på halvannet år.
TREBARNSFAR: Bjørn Einar fant styrke i familien da han fikk kreftdiagnosen. Han og kona Martine er stolte foreldre til Fred (7), Fiona (5) og Pippi
på halvannet år.
Foto: Gry Traaen

Våge å ta kontakt

Kona Martine sto last og brast ved hans side gjennom den utmattende kreftbehandlingen. Gode venner stilte også opp, ofte uten å si ifra. Som da gressklipperen hjemme plutselig var i full gang, og den tidligere skihopperen trodde den var i ferd med å bli stjålet. Ute på tunet sto tvert om kompisen og klippet plenen hans.

– De fleste pasienter er dårlige til å spørre om hjelp. Du har ikke lyst til å være til bry. Det viktigste de rundt kan gjøre, er å våge å ta kontakt. Still spørsmål. Hør med den syke om hvordan han eller hun har lyst til å ha det. Noen har kanskje behov for å glemme at de er syke, og det er også lov, påpeker han.

<b>HYGGELIG GJENSYN:</b> Bjørn Einar i samtale med kreftsykepleier Kristina Engejordet og overlege Ivar Hompland, som den tidligere skihopperen fortsatt går til sjekk hos. 
HYGGELIG GJENSYN: Bjørn Einar i samtale med kreftsykepleier Kristina Engejordet og overlege Ivar Hompland, som den tidligere skihopperen fortsatt går til sjekk hos.  Foto: Svein Brimi

Travel trebarnsfamilie

I fjor sommer fikk Bjørn Einar og kona Martine kjenne på gleden av å bli foreldre igjen da lille Pippi kom til verden. Yngstemann har gjort familien komplett.

– Å svare noe annet enn at livet som trebarnsfar er travelt, hadde blitt feil. Men det er akkurat sånn det skal være. Det er foreldremøter, treninger og bleieskift. Det er nydelig, det! Vi har allerede hatt juleverksted hjemme, med ymse resultater. Livet smiler!