Bjarte Tjøstheim

– Jeg har besvimt på scenen

Bjarte Tjøstheim har lagt angsten til side når han entrer scenen som Herodes i «Jesus Christ Superstar». – Nå kjenner jeg bare på pur glede, sier han fornøyd.

<b>ÅPEN:</b> Skuespilleren og humoristen har alltid vært åpen om angsten og har lært seg at det meste er mulig til tross for angst.
ÅPEN: Skuespilleren og humoristen har alltid vært åpen om angsten og har lært seg at det meste er mulig til tross for angst. Foto: Charlotte Wiig
Publisert

Skuespiller og humorist Bjarte Tjøstheim (56) har mange talenter. Mange forbinder ham nok med radioprogrammet «Radioresepsjonen» på NRK og humorpodkasten «Papaya».

Det kan også være at du har vært innom Det Norske Teatret og sett stykket hans – «Tilgi meg». Der prater han om å ha dårlig samvittighet, overfor Gud, kona og andre medmennesker.

Hans nye rolle som kong Herodes i «Jesus Christ Superstar» handler ikke om kona, men både om Gud og medmennesker. Han stiller med andre ord rustet. Visste du at han også er musiker?

– Jo da, jeg spilte gitar i gospelgruppa Septim og senere trommer i et lokalt tensingkor. Jeg har også vært med i to rockegrupper og er nå frontmann og trommeslager i bandet Bjarte Tjøstheim Experience, oppsummerer legenden fra Randaberg med et fornøyd smil.

<b>PUR GLEDE</b>: Bjarte Tjøstheim gleder seg til å stå på scenen i «Jesus Christ Superstar».
PUR GLEDE: Bjarte Tjøstheim gleder seg til å stå på scenen i «Jesus Christ Superstar». Foto: Charlotte Wiig

Han tror ikke det var derfor han ble valgt som Herodes.

– Siden jeg er prestesønn var det nok naturlig å spørre meg, mener han.

Jo da, han er kristen. Det kom likesom inn med morsmelka.

– Alice Cooper har tidligere spilt rollen som Herodes i denne musikalen. Han er også prestesønn. Jeg føler på en måte at jeg har en tradisjon å følge opp. Det betyr at jeg må øve på å synge. Før prøvene startet i juni ble det mange timer hos en sangpedagog.

<b>HUMOR: </b>Bjarte Tjøstheim har brukt hendelser fra eget liv som inspirasjon i TV-serien «Presten» Her med Christian Skolmen og Andrea Bræin Hovig.
HUMOR: Bjarte Tjøstheim har brukt hendelser fra eget liv som inspirasjon i TV-serien «Presten» Her med Christian Skolmen og Andrea Bræin Hovig. Foto: Ragnar Molstad/NRK

Når vi møter Bjarte på Folketeateret, er det pur glede å lese i det blide ansiktet. Til applaus og stor hjelp for mange har han tidligere vært åpen om å slite med angst.

Les også: Aksel Hennie: – Jeg ble bortskjemt

«Bjartes lille redde»

I «Bjartes lille redde» forteller Bjarte om sin angst og byr på noe spesielle løsninger, humor i hverdagen og innsikt i angstens mange ansikter. Vi kommer ikke utenom å spørre den sympatiske mannen om hvorfor han har valgt et yrke hvor angsten kontinuerlig blir utfordret?

– Ja, si det, svarer han først og smiler.

– Svaret er nok at jeg har lært meg å leve med angsten og funnet metoder for å takle den. Jeg har lært at det meste er mulig til tross for angst. Riktig nok har jeg besvimt på scenen, og det til fullsatt sal, men selv om det var pinlig, overlevde jeg jo, slår han selvironisk fast.

En teknikk han bruker før han går på scenen er å yppe seg mot angsten.

– Jeg erter den: «Kom og ta meg, er dette alt du har å gi?»

– Angsten prøver så godt den kan å overmanne meg, for eksempel før jeg skal ut på scenen, men til slutt har den ikke mer å gi. Jeg slutter ikke å være redd for den, men håper den slipper taket lenge nok til at jeg får jobben unnagjort. Det har gått veldig bra under fremføringen av «Tilgi meg» på Det Norske Teatret. Jeg har ikke besvimt.

Les også: (+) Noe skjedde med meg da vi fikk barn. Jeg angrer fortsatt

<b>MORSOM TRIO:</b> Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim sto bak «Radioresepsjonen» som gikk på NRK Radio fra 2006 til 2020
MORSOM TRIO: Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim sto bak «Radioresepsjonen» som gikk på NRK Radio fra 2006 til 2020 Foto: Tom Hansen

«Jesus Christ Superstar»

Han ser lettet ut. Det er noe varmt og vart på samme tid ved Bjarte Tjøstheim.

– Det er fint om det ikke blir en «angstoverskrift» på intervjuet, ber han pent.

– Foreløpig har jeg lagt angst og frykt til side til for å øve på rollen som Herodes.

<b>KROVERT:</b> Bjarte Tjøstheim sto bak serien «Hellums kro» som ble vist på NRK i 2019.
KROVERT: Bjarte Tjøstheim sto bak serien «Hellums kro» som ble vist på NRK i 2019. Foto: Ole Christian Michelsen/NRK

Da Jesus ble arrestert i Jerusalem ble han forhørt av guvernøren Pontius Pilatus. Han sendte Jesus til Herodes for å forhøre ham. Jesus nektet å svare og ble sendt tilbake til Pontius Pilatus, som deretter lot ham henrette.

– Det er en spennende historie enten man er kristen eller ei, mener Bjarte.

– Og musikken til Andrew Lloyd Webber er jo ikonisk.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2024.

Les også