ANNE RIMMEN:
Anne Rimmen var ikke i tvil om NRK-comebacket: – Sjokkerende hvor stort problemet er
Anne Rimmen gjør comeback i NRK for å lede årets TV-aksjon som går til inntekt for bekjempelsen av barneekteskap. Det er en sak som treffer tobarnsmammaen ekstra hardt.
Anne Rimmen (40) innrømmer at det å bli mamma gjør noe med følelseslivet. Hun tar lettere til tårene og blir mer opprørt over urett mot barn.
På Instagram har hun tatt til orde for å hente hjem barn fra flyktningleiren Moria. Og da hun ble spurt om å lose seerne gjennom årets TV-aksjon med aksjonsnavnet «Barn, ikke brud», kom svaret fort.
– Jeg trengte ingen betenkningstid. Årets tema er utrolig vondt og viktig. Jeg har støttet TV-aksjonen i alle år, og det er et privilegium å få være med å lede sendingen, forteller Anne til Her og Nå.
24. oktober er det igjen duket for verdens største innsamlingsaksjon. Da vil nærmere 100 000 frivillige gå fra dør til dør til inntekt for Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap.
Målet å samle inn midler til å beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn. Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronapandemien har svekket jenters rettigheter ytterligere. Prosjektene vil omfatte de landene hvor barneekteskap er mest utbredt: I Bangladesh, Nepal, Niger, Malawi og Mali.
– Vi er godt i gang med å lage årets sending, som blir en blanding av alvor, moro og god stemning. Temaet er alvorlig og tungt, og vi er forberedt på å høre noen tøffe historier. Men det må til for å formidle virkeligheten for veldig mange barn, forteller Anne, som skal lede programmet med Robert Stoltenberg (56) og Christian Strand (41).
Anne og motocross-pensjonisten Ailo Gaup (42) ble foreldre for første gang i 2016 da lille Ebbe (5) kom til verden i racerfart. Bare noen uker etter at Norge stengte ned våren 2020, kunne den lille familien ønske lillesøster Iben (1,5) velkommen til verden.
Les også: Sjokkert over Lilli Bendriss' rutine
Endret av å bli mamma
Anne legger ikke skjul på at det at hun selv er mamma, gir arbeidet med årets TV-aksjon en ekstra dimensjon.
– Jeg tror kanskje det gjør at tematikken treffer meg litt ekstra. Dette handler om barn. Alle er vel enige om at barn skal få være barn. Men så er det ikke så åpenbart alle steder som det kanskje er her i Norge, forteller den profilerte programlederen.
– Jeg har selv to små barn, og det påvirker meg nok litt ekstra. Jeg har blitt mer følsom og lettrørt etter at jeg har blitt mamma selv, innrømmer Anne.
Den populære programlederen er svært engasjert i kampen mot barneekteskap.
– En del av historiene vi hører, handler om jenter som er giftet bort i ung alder og som blir gravide altfor tidlig. Kroppene deres er ofte ikke klare for å bære frem et barn og gjennomgå en fødsel.
Les også: Bård overlevde den grufulle sykdommen. Så rammet et nytt sjokk: – Vår verden raste sammen
– Sjokkerende
I arbeidet med programmet har hun fått høre mange hjerteskjærende, men viktige historier, om hvordan situasjonen er i dag. Den erfarne programlederen er overrasket over hvor omfattende problemet fortsatt er i 2021.
– Det mest sjokkerende er hvor stort problemet er. Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Hvert tredje sekund! Det er helt vilt å tenke på. I for eksempel Niger blir nesten 80 prosent av jentene giftet bort før de har fylt 18 år. Mange er så unge når de føder at kroppene deres får fysiske skader under fødselen. I verste fall dør de, forteller Anne.
Det har gått fem år, to barn og et nytt hus siden vi så Anne Rimmen på statskanalen. Når hun nå gjør comeback i kanalen hvor hun for alvor gjorde seg kjent for det norske folk i 2007, er det litt som å komme «hjem».
– Det er utelukkende hyggelig å være tilbake på NRK. Jeg møter gamle kjente i alle kriker og kroker, og har blitt tatt veldig godt imot, forteller hun med sitt karakteristiske, brede smil.
– Så skal jeg skal lede sendingen sammen med Robert og Christian, to kjempedyktige programledere som er superfine å jobbe sammen med. Jeg gleder meg til sendingen, og håper folk bidrar med så mye de bare kan til denne viktige saken
Denne saken ble første gang publisert 24/10 2021.