Amalie Iuel trener åtte timer om dagen
Amalie Iuel: – Jeg har mange «fy-aktiviteter»
Amalie Iuel er på trening åtte timer om dagen, og trigges av å gå ut av komfortsonen. Når kjæresten Aksel Lund Svindal står på ski, ligger hun på sofaen og slapper av.
Amalie Iuel (28) er som regel på trening åtte timer om dagen, men når hun er «off season» går dagene til baking og serietitting.
Det er ingen overdrivelse å si at hun er en toppidrettsutøver. Hun har norsk rekord både på 400 meter og 400 meter hekk på friidrettsbanen.
For å klare det, sier det seg selv at man må satse skikkelig. Det nytter ikke å gå inn i idretten halvveis. Du må dedikere livet ditt.
Trener med Karsten Warholm
Åtte timer hver eneste dag tilbringes på trening sammen med det hun kaller «treningsgruppa mi».
Dette er ikke hvilken som helst treningsgruppe. Den består av selveste verdensrekordholder Karsten Warholm, norgesmester Elisabeth Slettum og Amalie selv. For ikke å glemme verdens søteste trener, Leif Olav Alnes. Det er litt av en gjeng!
– Vi har fine dager på trening sammen. Dette er jo jobben vår, så det er viktig at vi har god stemning i gruppa. Vi har en uskreven regel om at du skal gi mer energi enn du tar.
En vanlig dag på trening består av analysering, pauser og samtaler. Og selvsagt en god del trening, som for eksempel lang oppvarming, teknikktrening, småpirk, trappespenst, styrketrening, sprint, hekkeløp og mye mer!
– Leif Olav setter sammen et opplegg som balanserer hårfint mellom en høy treningsmengde og tilstrekkelig med hvile for å unngå skader. Vi har det veldig hyggelig på jobb. Treningsgruppa har blitt min lille familie, forteller Amalie.
AMALIE IUEL:
Alder: 28
Yrke: Proff hekkeløper/idrettsutøver
Instagram: @amalieiuel
Bosted: Snarøya sammen med kjæresten, Aksel Lund Svindal
Meritter: Norgesrekordholder på 400m hekk og 400 m flatt.
Amalies inngang til idretten var logisk: Som barn hadde hun mye energi i kroppen og trengte å «rase fra seg».
– Mamma og pappa ble gærne av meg. Jeg var høyt og lavt og klarte ikke å sitte stille. Jeg gjorde absolutt alt om til en konkurranse. De sendte meg på friidrettstrening for å få ut energi, og jeg følte at jeg var i himmelen.
Hun startet med «mangekamp» som innebærer konkurrering i øvelsene 100 meter hekk, høydehopp, kulestøt, 200 meter løp, lengdehopp, spydkast og 800 meter.
– Etter hvert skjønte jeg at jeg var udugelig i spydkast. Jeg måtte spesialisere meg for å bli god.
Da tenkte jeg: «400 meter løp er grusomt. Hvorfor ikke gjøre det enda med grusomt ved å sette hekker i veien?». Hekkene føles ut som Mount Everest når syra står på i beina. Du jobber hele tiden mot klokka, og det er skikkelig små marginer. Derfor ga det meg en enorm mestringsfølelse å naile den idretten. Jeg ble hektet!
Les også: Karsten Warholms gir familien æren for suksessen: – Mamma gir meg trygghet
Drømte om å bli proff friidrettsutøver
Da Amalie vokste opp og skulle fylle ut alt fra favorittmat til drømmejobb på vennesider i de populære skoledagbøkene, var drømmen allerede hugget i stein!
– Jeg skrev alltid at jeg skulle bli proff friidrettsutøver. Derfor er jeg veldig takknemlig for å kunne leve av hekkeløp i dag. Da jeg kvalifiserte meg til VM i 2015, fikk jeg øynene opp for at dette faktisk er noe jeg kan leve av.
– Hvordan har du jobbet for å komme dit du er i dag?
– Jeg har prioritert beinhardt. Jeg liker ikke ordet ofre, men jeg har prioritert trening fremfor sosiale settinger. Eksempelvis kunne jeg ikke feste like mye som venninnene mine. Men jeg er ikke i tvil om at det har vært verdt det.
I tillegg har Amalie restriksjoner på hvilke aktiviteter hun kan gjøre.
– Jeg har mange «fy-aktiviteter». Det innebærer alle bevegelser som kan gjøre meg seig i muskulaturen, som for eksempel lange skiturer, sykling eller fjellturer. Jeg kan heller ikke stå alpint på grunn av den høye skaderisikoen.
Les også: Dette er øvelsene og rekordene i Mesternes mester
Kjæreste med Aksel Lund Svindal
Og apropos alpint … Nå kjæresten din er ingen ringere enn eksalpininst Aksel Lund Svindal, er det kanskje kjedelig å ikke kunne stå på ski når kjæresten kanskje kunne tenke seg en tur eller to i bakken.
– På hytteturer ligger jeg inne på sofaen mens Aksel er ute og står på ski!
– Trener dere noe sammen?
– Nei, det er sjeldent. Jeg kjører mitt eget opplegg med gruppa mi, og så trener Aksel hjemme mens jeg slapper av med Netflix, haha!
Amalie har, tro det eller ei, dager der trening ikke frister, men det er aldri et alternativ å droppe trening, med mindre hun er syk.
– På tunge dager tenker jeg ofte på treningsgruppa mi, og vet at det uansett blir hyggelig å møte dem på trening. Selv om kroppen føles sliten og tung, hjelper det veldig å møte resten av gjengen. Selv om det noen ganger er beinhardt å komme seg ut av senga, går det seg fort til. Jeg har hatt mange gode økter selv om det har vært tungt å komme i gang.
Skader er noe Amalie frykter som pesten. Det er en hårfin balanse mellom høy treningsmengde og «friske» bein. En skade kan gå ut over hele karrieren.
– Heldigvis er Leif Olav veldig flink til å sette opp et opplegg til meg som gjør det mulig å kombinere høy treningsbelastning og fravær av skader. Vi har mye fokus på at det skal være høy kvalitet i alt vi gjør, og at det ikke er vits å gjøre noe halvveis. I tillegg har vi mange restitusjonsøkter samt mye fokus på styrketrening.
Les også: (+) Den ville krangelen rundt de sprekeste damene
Konkurrerer i EM 2022
På treningssenteret gjøres øvelsene med fullt fokus på å være eksplosiv, nettopp for å klare å komme seg over hekkene med minimalt med anstrengelse.
Det er ingen hemmelighet at det kan være svært nervepirrende før en konkurranse. Det er mye som står på spill, og alle øyne er på Amalie. Hvordan forberede hun seg mentalt?
– Jeg tenker at jeg fortjener å få det til. Jeg har lagt ned så vanvittig mye tid og energi i idretten at det er på sin plass at jeg får det til. «You deserve it» sier jeg til meg selv gang på gang. «Nå er muligheten her for å vise alt jeg har trent til og øvd på». Jeg tenker på alle de gode øktene, men også øktene jeg har stått i et hjørne og spydd.
– Det er fort gjort at man kjenner på «fight or flight»-instinktet. Noen ganger får jeg lyst å bare avlyse hele konkurransen siden jeg er så nervøs og mye står på spill. Men da må jeg jobbe aktivt for å overvinne frykten. «Hvis du gir deg nå, er alt forgjeves», pleier jeg å tenke. Under selve løpet er det lite tanker som slipper inn. Hvis jeg har tenkt mye under et løp, har det som regel gått dårlig. Jeg bare soner helt ut og gir alt.
Nå er denne lynraske dama klar for å konkurrere både i EM og i VM i 2022.
– Jeg prøver alltid å utvikle meg og pusher stadig mine egne grenser. Jeg bruker enhver treningsøkt som en konkurranse med meg selv. Jeg kan ikke kontrollere hva konkurrentene mine gjør, så alt jeg kan gjøre er å gi alt.
Amalie håper på en høy plassering i EM og VM, men er mer opptatt av å sette personlige mål. Det er mer motiverende. 27-åringen er klar på hva det viktigste rådet til andre som ønsker å bli gode i idretten er:
– Stol på at treningen du gjør funker. Vær tålmodig, ikke forvent å få resultater over natta. Legg ned tid på trening og vær dedikert.
Les også: Mesternes Mester-vinneren hyller Romøren: – I dag er vi begge vinnere
En vanlig matdag for Amalie:
Frokost: Brødskiver med ost og skinke. Jeg er også glad i havregrøt med forskjellig topping som frukt, nøtter og bær.
Lunsj: Jeg pleier å handle inn lunsj til treningsgruppa. Da går det ofte i brødskiver med pålegg her også. Noen ganger har jeg med meg pastasalat i tillegg. Det kommer an på hvor lenge vi skal trene.
Mellommåltid: Yoghurt og granola.
Middag: Alt ifra noe asiatisk til noe italiensk. Akkurat nå har jeg dilla på gul curry med kylling.
Kvelds: Brødskiver hvis jeg er sulten, men pleier å
spise middag sent.
Åtte kjappe med Amalie:
Hvilke matvarer har du alltid hjemme?
Egg og bananer, gjerne halvbrune bananer. Da kan man lage mye, for eksempel pannekaker, shake og bananbrød.
Hva spiser du når du skal kose deg skikkelig?
Sjokolade er livet. Jeg er også glad i salt og søtt godteri.
Hvilken rett lager du når du skal imponere?
Jeg synes det er gøy å eksperimentere, så her må jeg si sushi! Matlaging og baking er terapi.
Hvem inspirerer deg?
Aksel har fått til mye, og inspirerer meg stort. Det samme med treningspartner og kompis, Karsten.
Hva har du alltid i treningsbagen?
Piggsko og Lypsyl.
Skjønnhetsproduktet du sverger til?
Du ser meg aldri uten maskara. Jeg takler ikke tørre hender, så jeg har alltid med fuktighetskrem.
Hvilken sang trigger deg?
«Don’t stop me now» av Queen. Da synger jeg med og lever meg inn!
Hva gjør du for å koble av?
Da tar jeg fram gitaren og synger og spiller!