IKONISK BILDE AV MANN OG BABY:

«Alle» hadde plakaten på jenterommet: – Jeg lå med 3000 kvinner

Bildet av modellen Adam Perry og en nyfødt baby, gjorde en hel verden mo i knærne på 80-tallet. Senere er det blitt hevdet at det hvilte en forbannelse over bildet.

<b>IKONSISK BILDE: </b>Bildet viser en moderne mann på 1980-tallet, hvor kvinner ikke var så vant til å se menn som tok seg av babyer.
IKONSISK BILDE: Bildet viser en moderne mann på 1980-tallet, hvor kvinner ikke var så vant til å se menn som tok seg av babyer. Foto: Spencer Rowell
Publisert

På 1980-tallet var pikerommene dekket av plakater med Wham, River Phoenix, Rob Lowe og andre kjekkaser vi aldri har glemt.

Men plakaten "L'Enfant" er det mange som har sluttet å snakke om. Hva var egentlig greia med bildet av mannen og babyen?

Tidenes mest solgte plakat

Plakaten "L'Enfant" - også kjent som "Man and baby" - ble solgt i over fem millioner eksemplarer verden over, og er tidenes mest solgte plakat i Storbritannia.

Mannen på bildet ble verdenskjent og mennene bak ble søkkrike.

På mimresider i sosiale medier er bildet fremdeles populært å diskutere.

– Spørsmålet er ikke "Hvem hadde denne plakaten?" Det riktige spørsmålet er: "Hvem hadde ikke denne plakaten?"

– Jeg elsket det! Det hang på innsiden av klesskapet mitt.

– Dette hang på veggen min gjennom tenårene. Et fantastisk bilde!

– Jeg bare elsker denne plakaten. Jeg hadde den på veggen i årevis og tok ekstra godt vare på den.

– Jeg pleide å se på den hotte fyren, nå ser jeg på babyen ...

– Jeg hadde denne plakaten på veggen. Jeg viste den akkurat til datteren min, som sa "så rart, hvorfor ville du ha en tilfeldig fyr med en baby på veggen?"

Forventet ikke suksessen

Fotografiet ble tatt 26. mai 1986 i et studio i London. Det var Paul Rodriguez, kunstnerisk leder ved Athena, en posterbutikkjede i Storbritannia, som hadde ideen til bildet.

– Jeg tror et bilde av en mann som holder en baby vil selge bra, sa han ifølge manandbabyposter.com.

Og han fikk rett.

Han fikk tak i en av sine faste fotografer, Spencer Rowell, og ga ham full kunstnerisk frihet.

23 år gamle Adam Perry ble hentet inn som modell, sammen med tre babyer som byttet på å bli fotografert. En av dem tisset visstnok stadig på Adam, mens en annen bæsjet på ham.

Fotograf Spencer tenkte ikke over at fotoshootet var spesielt.

– Helt ærlig så var det bare en vanlig dag på jobben for meg. Vi brukte et par timer i studio med å gjøre ting klart med babyene og å sminke Adam, og så brukte vi rundt 20 minutter på å ta bildene, har Spencer sagt til Independent.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle få så stor suksess som det fikk.

Les også: 19 ting barna dine aldri vil forstå

Kombinerer seksualitet og morsfølelse

Så hva var det som gjorde at plakaten ble tidenes mest solgte i Storbritannia?

Spencer tror han har svaret:

– Når du ser tilbake, er det akkurat det alle mente var idealet på den tiden. Han representerte en ny mann som byttet bleier og delte på ansvaret i foreldrerollen, sa han i 2018 ifølge Denim ID.

Andrew Renton, hovedkurator ved kunstskolen Goldsmiths, University of London, mener at kvinner kjente på mange blandede følelser av å se på bildet.

– Bildet sier: "Jeg vil ha denne mannen og jeg vil ha babyer". Det er en kompleks fantasi som kombinerer seksualitet og morsfølelse, har han sagt til BBC.

Les også: (+) Pappa gjorde min bror arveløs. Og jeg gjorde nesten en forferdelig feil

En forbannelse?

Men det var ikke bare penger og suksess som fulgte med blinkskuddet. The Independent omtaler også bildet som en «forbannelse».

Pengene strømmet inn for Paul og Spencer. Førstnevnte døde av aids i 1992. Han innrømmet i sine senere år at han følte at plakaten ødela karrieren hans fordi ingen klarte å ta ham seriøs i etterkant.

Spencer kjøpte seg eget fly og levde livet. Men som vi har hørt så mange ganger før, er det ikke bare positivt å bli rik over natta. Han har innrømmet at det meste av pengene "gikk opp i nesa hans" og at han ble blakk og måtte gjennom en tøff rehab-periode for å bli nykter.

– Det er ikke noe jeg er stolt av. Det var en tåpelig oppførsel, innrømmer han overfor Independent.

Ikke er han spesielt stolt av bildet heller.

– Jeg syntes bildet var litt cheesy.

Etter å ha vært på rehab, startet han et fotografibibliotek.

Les også: Ting som var helt innafor på åttitallet, men som «ingen» gjør i dag

Var solbrent

Modellen Adam Perry fikk langt fra like godt betalt som de to andre. Han fikk en engangsutbetaling, som egentlig skulle være på 250 pund. I stedet ble det redusert til 100 pund.

– Da han kom til studioet, var han utrolig solbrent på brystet. Han sa at han hadde solt seg dagen før og sovnet. Det ble litt bråk, og jeg fikk beskjed om at agenten hans gikk med på en lavere utbetaling fordi bildene måtte retusjeres, sier Spencer til Independent.

Til gjengjeld fikk Adam draget på damene. Han skal visstnok ha ligget med over 3000 damer i etterkant av fotoshootet.

– Jenter bare kom bort til meg og ba om å få bli nummer 3001 eller 3002. Jeg lå med nye jenter hver dag hele uka, noen ganger to eller tre om dagen, har han fortalt.

Nå nærmer Adam seg 60 år, jobber som snekker i Sør-London og har for lengst gitt opp modellkarrieren.

Les også: Godteriene vi savner

Berømt baby

Det var tre babyer som delte på modelljobben, og babyen som ble med på det utvalgte bildet, var lille Stelios Havatzias.

I 2004 klarte en dokumentarfilmteam å spore ham opp på Kypros, hvor han var en helt normal tenåringsgutt.

– Jeg fikk betalt 32 pund for jobben. Familien min fikk ikke engang en kopi av plakaten, vi måtte kjøpe den selv, fortalte han.

I dag jobber han som leder for juridisk avdeling i det greske finans- og investeringsfirmaet Wise Wolves Group.

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2024.

Les også