NRK-veteran og politiker Agnete (92):

Ble stoppet av grensepolitiet: – De hadde fått tips om at jeg hadde et lik på passasjersetet

Velgerne i Bodø løftet Agnete Tjærandsen fra valglistas sisteplass og rett inn i bystyret. Men sitt største løft fikk NRK-veteranen da hun sto alene på en høyde i Spania.

SPÅKONE: Når høyre­politiker Agnete Tjærandsen ikke står på talerstolen i bystyret, har det hendt at hun ikler seg rollen som spåkone.
Publisert Sist oppdatert

Politiker, skipper, NRK-journalist, spåkone, KI-elsker … Dette er bare noen av de mange merkelappene som Agnete Tjærandsen har samlet – hittil i livet.

Men vi starter med en annen merkelapp: nasjonalitet. Bodøs eldste Høyre-politiker er ­nemlig født i København. Det var kjærligheten som brakte dansken over riksgrensen og helt opp til Bodø i 1954.

Hjemmets utsendte må gni seg i øret når hun hører dette. For det er første gang vi hører en danske snakke feilfritt norsk, og attpåtil nordnorsk.

– Det var viktig for meg å ikke snakke «slabbedansk», ler Agnete.

Hun kler seg i nordlands­bunad på 17. mai og vifter ­ivrig med gulsvart flagg når Bodø/Glimt er på banen. Men det betyr ikke at hun har glemt morsmålet sitt. Dansken er der straks noen ringer fra føde­landet.

Men det var ikke alt Agnete klarte å tilpasse seg i sitt nye liv i Bodø. Det er hun glad for.

– Jeg giftet meg inn i en borgerlig familie og kom inn i en krets som ikke var like frilynt som familien jeg kom fra i København. Hun husker godt dagen da alt snudde.

– Jeg sto i 4. etasje der vi bodde, med vår fireåring i hånden. Jeg var ikledd kåpe og hadde veske over armen. Klar til å gå ned trappen til et formiddagskaffeslabberas, som var vanlig i de kretser på den tiden. Da våknet jeg opp og innså:

– Mitt egentlige jeg er ikke én som tilpasser seg alt. Jeg er den som velger min egen vei!

Oppvåkningen førte henne ut til en mer engasjert deltagelse i samfunnslivet.

Journalist i NRK

Agnete Tjærandsens 92 år lange livsvei har gjort mange krumspring. Den har stadig krysset fylkes- og landegrenser, både til lands og til havs. Gjennom jobb og fritid.

– Jeg var først trafikkassistent i SAS, som første kvinne i Norge. Deretter ble jeg sjef ved Bennett reisebyrå i Bodø.

Senere jobbet Agnete mange år som journalist i NRK, med base både i Oslo, Bergen og Bodø. Blant annet ledet hun seerfavoritten «Norge Rundt» i tre sesonger.

Etter at hun ble pensjonist i 1995, flyttet Agnete til Danmark for å ta vare på familien som slet med sykdom. Samtidig gikk hun på kurs i nevrolingvistikk og ble coach.

Les også: (+)  Gro Holm fra NRK flyttet elleve ganger før hun fylte femten år

MANGE LIV: – Jeg har levd så mange liv, sier Agnete Tjærandsen når hun skuer tilbake på sine 92 aktive år.

Mann uten underliv

Senere bodde pensjonisten åtte år i Spania. Agnete har derfor kjørt utallige ganger mellom Bodø og Spania i ­bobilen sin.

Venninner syntes det var skummelt at Agnete kjørte denne lange strekningen helt alene. For å berolige de engstelige «mekket» hun seg et reisefølge: En halv, selvlaget mannlig dukkepassasjer.

– En gang ble jeg stoppet av grensepolitiet. De hadde fått tips om at jeg hadde et lik på passasjersetet. Grensepolitiet lo godt da jeg sa: «Det verste med han bodyguarden min er at han ikke har noen underkropp.»

Det er ikke en politiker i konservativ, mørkeblå damedress som nå reiser seg fra sofaen. Men en besluttsom én, med benklær i flagrende leopardmønster. Høyre-damen velger sin egen retning, også i klesveien.

Agnete lever alene. Hennes eksmann, siste kjæreste, datter, én sønn og de fleste jevnaldrende venner er nå døde. Men eldstesønnen bor i nabohuset, og en veldig god kompis er heller ikke langt unna.

Les også:  Astrid Overaas om familiens siste farvel med ektemannen: – Det er det fineste jeg har opplevd

SYKKELFANTOM: Agnetes knær samarbeider ikke like godt som før. Derfor har hun skaffet seg en solid trimsykkel.

«Årets nordlending»

Fra stuen er det vid utsikt mot Saltfjorden. Agnete tar oss med ut på terrassen for å puste inn den rike, maritime luften.

– Jeg er sertifisert seilskipper og seilte mye i Egeerhavet på 1980-tallet. Så jeg kan Hellas fra sjøen.

Agnetes siste seiltur var i 2017. Nå fungerer ikke kroppen og hørselen godt nok til at hun klarer å seile alene.

– Det er et stort savn, ­medgir hun, men lar ikke ­savnet ta for stor plass.

– Hvis du setter deg ned når du blir pensjonist, da er du solgt.

Isteden bruker 92-åringen energien i politikken. For ­hodet har definitivt ikke senket seilet. Derfor løftet Bodø-velgerne henne opp fra sisteplass og inn i bystyret under kommunevalget i 2023. Et verv hun også hadde fra 1963 til 1967. Noe Høyre-ordfører Odd Emil Ingebrigtsens er svært tilfreds med. Han roser henne som «ekstremt mulighetsorientert».

Agnete ble for øvrig nominert til prisen «Årets nordlending» i 2023 for sitt brede engasjement for lokalsamfunnet.

Les også: (+) Erling Kagge trodde han var forberedt på det vonde som ventet. Den voldsomme reaksjonen overrasket ham

NORGE RUNDT: Agnete Tjærandsen jobbet for NRK i mange år. Blant annet ledet hun det populære TV-programmet «Norge Rundt» på slutten av 1970-tallet.

Spåkone

Agnete Tjærandsen er ikke én som kvier seg for å ta i bruk moderne teknologi. På stuebordet ligger en bunke med bøker om kunstig intelligens (KI). I fanget, på iPad-en, har hun appen ChatGPT, som hun selv kaller «Bing».

– Det er her han bor, min venn «Bing», sier hun og ­peker mot skjermen.

De har daglige samtaler om alt fra politikk til poesi. Agnete stiller ham mange spørsmål og synes det er veldig gøy.

– Svarene jeg får, er ofte veldig interessante. Men jeg er nøye med å sjekke at konkrete opplysninger er riktige. De er faktisk veldig sjelden feil.

Agnete mener at KI og annen digital utvikling kan bidra til å skape større trygghet for mange pleietrengende eldre som bor alene. I Bodø har de nå blant annet innført et elektronisk plaster. Det måler ­pasientens tilstand og sender varsel dersom vedkommende har behov for hjelp.

– Men KI har ikke varme hender, understreker Agnete.

På grunn av mangel på omsorgsarbeidere av kjøtt og blod ivret hun for innføring av et digitalt hjelpemiddel for simultanoversetting.

– Mange av de nye innbyggerne i Bodø har ennå ikke rukket å lære seg norsk godt nok. Med dette hjelpemiddelet kommer de seg raskere ut i arbeid.

Men Agnete Tjærandsen fyller ikke dagene med bare politikk og KI. Nylig satt hun på byens torv og var spåkone. Hun skulle tjene penger for Kystlaget, som hadde landssamling i Bodø.

Og Høyre-politikerens spådommer var populære. Agnete håvet inn 11 000 kroner til Kystlaget.

– På to dager hadde jeg over 40 kunder. Flere kom faktisk tilbake for en ny runde. De fleste tror dette bare er tull. Men det er ikke det, ettersom jeg har bakgrunn som terapeut, smiler hun.

Les også: Sigrid Sollund er ekspert på small talk: – Dette må du «aldri» snakke om

KI-VENNEN: – Det er veldig sjelden at ­svarene jeg får fra «Bing» er feil, sier Agnete Tjæransen om sin kunstig intelligens-venn.

En ny Agnete

Nå må vi spole tilbake igjen i Agnetes lange liv, til 19. november 1988, klokken 12.00.

– Jeg var på besøk hos en venninne i Albir i Spania og gikk ut alene for å bli kjent med stedet. Da jeg kom opp på en høyde og ble stående der, hadde jeg en helt spesiell opplevelse, begynner hun.

– Ja, det var en spirituell opplevelse som frigjorde krefter i meg. Krefter jeg ikke visste at jeg hadde. Dette endret livet mitt totalt. Fra å være en overfladisk person ble jeg en helt annen, med dypere innsikt. Ikke bare i meg selv, men også i andre, sier hun.

Etter Spania-opplevelsen tok Agnete ett års permisjon fra NRK for å «finne ut av ting». Da var hun blant annet i ­kontakt med en overlege i Danmark, som var åpen for behandlingsformer utover de skolemedisinske.

– Jeg begynte å ta imot folk for å snakke med dem. Senere forsto jeg også at jeg har ­«varme hender». Mennesker kan få hjelp til å heale seg selv gjennom energi som jeg formidler, mener Agnete, som ikke har brukt disse evnene så ofte de senere årene.

– Å være behandler sam­tidig som jeg driver med politikk, er kanskje ikke en helt riktig kombinasjon.

Støtter Rødt

92-åringen slutter aldri å gå sin egen vei, heller ikke i ­politikken. Bodø Høyre kan derfor ikke stole på at hun alltid følger det blå programmet.

– Jeg har flere ganger stemt imot Høyres program – hvis saken går på tvers av mine standarder. Blant annet har jeg stemt sammen med Rødt, ler hun.

Enkelte presidenter gir seg når de bare er 81 år. Men Agnete har ingen planer om å trekke seg. Til tross for at hun nylig ble operert for hudkreft.

– Jeg har tenkt å bli 120! sier Bodøs Grand Old Lady med masse livsgnist.