JULEØKONOMI
10 tips til billige og kreative julegaver
- Mitt inntrykk er at mange nordmenn er redde for å virke gjerrige, sier forbrukerøkonom. Da er det nemlig også lett å bruke over evne.
Julen nærmer seg med stormskritt, og alle hjerter gleder seg til pinnekjøtt, Tre nøtter til Askepott, tid med familien og julehygge. Tiden som leder frem mot det, derimot, er ikke alltid like hyggelig. Å få hanket inn alle julegavene kan bli både en stressende, og ikke minst dyr, affære. Men husk; det blir hva du gjør det til. Både når det gjelder stress og økonomi. Er du tidlig ute og begynner nå, kan førjulstiden bli mer behagelig.
Legg en plan
For å unngå at julen, og nærmere bestemt julegavene, blir et eneste stort pengesluk kan det være nyttig å legge en plan på forhånd. I denne planleggingprosessen bør du legge inn et julegavebudsjett.
- Dersom du finner ut hvor mye du har råd til og hva du ønsker å bruke på julegaver til hver og en, har du et godt verktøy når du skal julehandle. Her er det hensiktsmessig å gjøre litt forarbeid. Gjør deg opp noen tanker om hva du vil kjøpe til hvem. Det kan også være lurt å spørre om ønskeliste på forhånd, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.
- Du kan også bruke prissammenligningstjenester på nett for å finne ut hvor det er billigst å kjøpe disse varene. Det gjør julehandelen billigere og også mer effektiv, sier hun.
Et annet grep man kan ta, ifølge Reitan, er å gå gjennom listen over de du skal kjøpe julegaver til og se om det er noen navn som kan kuttes.
- Mange har en tendens til å ha en lang liste med navn de skal kjøpe gaver til. Dersom du vil kutte i julegavebudsjettet gjør du lurt i å spørre deg selv om listen kan kortes ned, sier Reitan.
Det kan også være en ide å avtale en makspris for julegaver.
- Mitt inntrykk er at mange nordmenn er redde for å virke gjerrige, og de smører derfor på når de skal kjøpe julegaver. Da er det lett å bruke over evne. Har dere en makspris å kjøpe for, er det lettere å holde seg innenfor budsjettrammene.
Unngå stress
Stress har en tendens til å gjøre julehandelen dyrere.
- Det er derfor lurt å begynne planlegging og innkjøp i god tid. Da reduserer du sjansen for å bruke over evne, fordi du har for dårlig tid til å jakte etter rimeligere alternativ, sier Reitan.
Det kan også være en del å spare på å kjøpe ting på tilbud. Husk også at du kan finne rabattkoder til de ulike nettbutikkene ved et enkelt Google-søk.
- Følg litt med når du er ute og handler eller surfer på nett, og benytt muligheten dersom du ser noe til redusert pris. Black Friday nærmere seg også, og mange benytter denne muligheten til å kjøpe julegaver. Sørg da for at du gjør grundig forarbeid, og påser at de varene som tilsynelatende er på salg er en god deal, sier forbrukerøkonomen.
Det kan også være en del å spare på å være kreativ.
Her er Reitans ti tips til billige og kreative julegaver:
1. Foto
Et innrammet foto er hyggelig å få.
2. En god fortelling
Har du god fantasi og er god til å skrive, er et selvskrevet dikt, en sang eller en historie en fin gave å gi.
3. Matgaver
Hjemmelaget krydderolje, kjeks, brente mandler, marsipankonfekt eller mandelsmør er eksempler på julegaver du kan lage selv.
4. Klippekort
Klippekort på barnevakt, husvask, plenklipping, eller lignende blir ofte høyt verdsatt av mottakeren.
5. Brukte ting
Bruktkjøp er trendy. Har du et par ski, skøyter eller klær som barna dine har vokst fra, kan du med fordel gi det bort til noen med yngre barn. Brukte leker er også fint å gi bort. Ikke bare sparer du penger, men du bidrar også til å gjøre belastningen på miljøet mindre.
6. Strikk
Strikking er i vinden, og har du tid og ork kan du strikke årets julegaver fra sofakroken. En liten babylue til noen som venter barn, eller et par sokker, tøfler eller skjerf er gode gaver å få.
7. Tid
Tid er mangelvare og er derfor en gave som mange vil sette pris på. Foreldre, for eksempel, vil nok sette pris på å få mer tid med barna sine.
8. Aktivitetspakker
Barn elsker å lage ting selv. Har du mange barn du skal kjøpe julegaver til kan du selv sette sammen billige aktivitetsposer. Gå til innkjøp av blyanter, viskelær, en pakke hvite ark, fargestifter, tape, lim, glitter, klistremerker eller noe annet som du finner til en rimelig pris. Dette finner du gjerne hos billigbutikker som selger slike ting i store kvanta. Del utstyret opp i små poser som du pakker inn og gir bort.
9. Spilleliste
Å sette sammen en egenkomponert spilleliste på en eller annen strømmetjeneste kan også fungere som en gave. Men er her nøkkelen å legge litt tid og innsats i utvelgelsen, og fortell gjerne litt om bakgrunnen for låtvalget i et vedlagt kort. Da blir det en ekstra fin gave.
10. Hjemmelaget spill
Du kan for eksempel lage hjemmelaget bingo. Dette er et morsomt og lærerikt spill for barn, men også for voksne.
Pakk inn en bunke med ark (som du deler inn i 4×4 ruter), to terninger og en blyant. På et eget ark skriver du spillereglene: Skriv tall fra 2 til tolv i hver rute. Det er ikke lov til å skrive det samme tallet mer enn tre ganger. Kast de to terningene etter tur, og legg sammen antall øyne terningene viser. Sett kryss over summen du får på spillbrettet. Det er bare lov å sette ett kryss per kast. Hvis summen ikke står på spillbrettet, går turen videre til den andre spilleren. Spilleren som først krysser ut en rad (enten vannrett, loddrett eller diagonalt) vinner spillet.
Denne saken ble første gang publisert 17/11 2018, og sist oppdatert 17/11 2018.