true crime
Vaktmesteren som låste seg inn på rom 405 ble møtt av et rystende syn
Politiet slo full drapsalarm etter det grufulle funnet.
Fredag 20. februar 2004 tok Jiahong Wu (23) kontakt med vaktmesteren i studentblokka i Bjerregaards gate 21 på St. Hanshaugen i Oslo.
Jiahong fikk ikke kontakt med fetteren sin Yuhang Wu (22).
Onkelen i Kina var bekymret. Sammen gikk de opp til rom 405. Vaktmesteren låste seg inn, og tok et par skritt innenfor.
Han kom like fort ut igjen, blek om nebbet. Smelte igjen døren og hastet mot en telefon. Politiet måtte ringes. Det dreide seg trolig om drap.
Voldsom død
Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet var i ferd med å stige om bord på København-fergen da telefonen ringte. To unge døde i et hybelhus i Bjerregaards gate 21 lød meldingen. Men ingen visste nøyaktig hva man sto overfor. Abrahamsen visste definitivt at helgeturen var ødelagt.
– Jeg ble holdt løpende orientert om sakens gang, telefonen glødet. Til tross for at det var vinterferie, fikk vi stablet bra med folk på beina, forteller Abrahamsen til Vi Menn.
Allerede dagen etter ble likene obdusert. Det ble raskt brakt på det rene at ofrene hadde ligget døde i minst en uke. I hybel 405 var åstedsundersøkelsene for lengst i gang.
Den lille hybelen var preget av mye blodsprut, men ellers ingen tegn til kamp eller innbrudd. Det kunne også se ut som om gjerningsmannen hadde ryddet etter seg. Et skoavtrykk i blodet materialiserte seg. Var det morderens?
Dessuten: Det mannlige offeret var påført 40 stikk, de fleste mot hals- og hoderegionen. To dødelige hugg hadde gått inn i hjernen.
Voldsbruken var overdreven og ekstrem, og kunne tyde på raseri. På hybelen lå også liket av 23 år gamle Ningyan Yu (23), kjæresten til Yuhang. Hun var kvalt, men uten blodflekker. Selv skoene var helt rene. Etterforskerne konkluderte med at hun var blitt drept et annet sted.
Prøvelsene sto i kø for etterforskningsteamet, og det var ikke bare på grunn av vinterferien. De fleste brikkene i puslespillet manglet.
Samtidig smalt pressen til med spekulasjoner om at mafiaorganisasjonen Triadene kunne stå bak likvideringen – fordi ofrene angivelig skyldte dem penger.
– Det kom alle typer ideer i startfasen, minnes Abrahamsen.
Les også: (+) Millionærarvingen (19) ble kidnappet fra sitt eget hjem. Så skjedde det ingen kunne forutsett
Studentflukt
Undersøkelsene i og rundt Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg, der drapsofrene hadde vært elever, ga både nye ledetråder og utfordringer. Ningyan (23), Yuhang (22) og hans fetter Jiahong (22) hadde kommet samtidig til Norge og musikkskolen i august 2003.
Men bare kort tid etter, i begynnelsen av november, hadde alle tre søkt om permisjon for å dra til Oslo. Den kinesiske trioen dro til hovedstaden for å jobbe svart.
Et femmannsteam fra politiet ble værende i Sarpsborg i flere uker. 33 personer ble avhørt – de fleste elever og lærere – og enkelte flere ganger.
Ingen av dem hadde vært i Bjerregaards gate 21, og det var ingen fra skolen som kunne knyttes til selve drapshandlingen. Så dukket en ny boligadresse opp, i Sørkedalsveien. De tre studentene hadde bodd der frem til de flyttet til hybelhuset, 6. januar 2004.
Voldsavsnittet koblet inn Majorstua politistasjon, som tok seg av alle avhør i Sørkedalsveien og Bjerregaards gate. Bare i hybelhuset ble 46 personer avhørt, noen flere ganger.
Det taktiske etterforskningsapparatet omfattet nå skolen i Sarpsborg, to adresser i Oslo, arbeidsstedene, rutinene til de drepte, den kristne menigheten som de tilhørte, familiene i Kina, et eget økonomiteam, kartlegging av området for å sjekke de dreptes bevegelser, samtaler med antropologer for å få innblikk i kinesisk kultur – og all kommunikasjon med utlandet.
Les også: (+) Det største kuppet til superspionen, skjedde i Norge
Møtte ikke opp på jobb
– Vi skrev til alle politimyndigheter i Europa og spurte om de hadde tilsvarende drap på kinesiske studenter. Fra Frankrike fikk vi en bekreftelse. Stikkordene var ekstrem vold, pengemotiv og familietragedie. De to siste momentene bet vi oss spesielt merke i, sier Abrahamsen.
Men foreløpig var omstendighetene rundt drapene tåkelagte. Jentas arbeidsgiver, en kinesisk restaurant, kunne imidlertid opplyse at Ningyan ikke møtte opp til skiftet sitt 12. februar klokken 17. Dagen etter hadde de mottatt en SMS fra Ningyan om at hun ikke kunne komme på jobb før 14. februar.
Kommunikasjonen med familiene i Kina hadde allerede gitt enkelte svar. De drepte hadde siste gang tatt kontakt natt til torsdag 12. februar, nøyaktig klokken 00.57. Både Ningyan og Yuhang hadde lovet å ringe tilbake fredag.
Merkelig oppførsel og historier som endret seg
Jiahong hadde vært inne til to avhør som vitne. Til å begynne med hadde han vært utenfor mistanke. Men så begynte han å vikle seg inn i merkelige historier. Oppførselen hans var påfallende.
Han var dessuten, slik politiet nå kunne stadfeste, den eneste som de avdøde hadde hatt nevneverdig kontakt med.
Avhør av sentrale personer i den kristne menigheten ga politiet det nødvendige løftet for å endre Jiahongs status. Et medlem opplyste at Jiahong hadde lånt 9200 kroner av henne. Fredag 13. februar hadde han betalt tilbake 6500 kroner. Hvordan klarte en fullstendig blakk mann det?
Økonomiteamets funn forsterket mistanken mot Jiahong. Han hadde en meget ustabil økonomi. 4. februar hadde han fått 8800 kroner i lønn. Samme dag tok han ut 7800 kroner fordelt på ti uttak – i løpet av én time.
Ningyans økonomi derimot, var solid. Men hvem hadde hevet 9900 kroner med hennes bankkort 12. februar klokken 22.07 på Holbergs plass? For politiet hadde en klar formening om at hun på det tidspunktet allerede var tatt av dage.
– Jiahong tømte sin egen konto. Tømte han også jentas for å gjøre opp for seg i menigheten? Vi hadde et sterkt indisium, men det var ikke et fullgodt bevis, sier Abrahamsen.
Les også: (+) Den mystiske Narvesen-posen utløste full krisealarm
Fryktet fetteren
2. mars ble Jiahong pågrepet og siktet for dobbeltdrapet. Faren, moren og onkelen til Yuhang og faren til Ningyan kom straks etter til Norge, og politiet fikk verdifulle innspill.
De pårørende fortalte at Yuhang hadde vært redd for fetteren, og at Jiahong led av spillegalskap. Den siktede hadde også sagt at Yuhang ble funnet i bar overkropp. Hvordan kunne han vite det? Han hadde jo, etter eget og vaktmesterens utsagn, ikke vært inne i hybel 405.
Så kom gjennombruddet: De elektroniske sporene. På et tidspunkt da drapet etter politiets oppfatning allerede var begått, ble det sendt en tekstmelding fra Ningyans mobilabonnement. Meldingen gikk til arbeidsgiveren.
Tekniske undersøkelser hos NetCom viste at det var den siktedes mobiltelefon som ble brukt til å sende meldingen. Han hadde brukt den dreptes SIM-kort i sin egen telefon for å forvirre.
Ningyans egen mobil ble funnet noen uker etter drapet. Den ble funnet like i nærheten av hybelhuset, knust og uten SIM-kort og batteri. Bankkortet hennes lå i en rist like ved en 7 – Eleven-butikk på Holbergs plass – en kiosk med spilleautomater.
Nettet snøret seg
31. mars ble Jiahong konfrontert med teledataene. Trolig skjønte den unge kineseren at løpet av kjørt. Etter det sa han ikke ett ord til politiet.
– Frem til da hadde han viklet seg inn i nye røverhistorier og løgn. Om tøy som var vasket flere ganger eller som var forsvunnet på mystisk vis. Eller håpløse forsøk på å skjule renhold av leiligheten. Om tekstmeldingene påsto han at en fremmed bare hadde snappet mobilen fra ham og sendt et par meldinger, forteller Abrahamsen til Vi Menn.
Ningyan ble kvalt med en snor. Yuhang ble overrumplet i sin egen leilighet av Jiahong. Han ble hugget i hjel med en skarp gjenstand som aldri ble funnet. Jiahong ble dømt til 21 års fengsel for drapene på Ningyan og sin egen fetter. Ifølge dommen i tingretten var spillegjeld og sjalusi motivene for drapene.