Omvendt forsvinning:
Den døde gutten ble funnet flytende i elven − det mest hjerteskjærende skjedde etterpå
Halvannet år etter at barneliket ble funnet er saken fortsatt en gåte.
Gutten hadde ligget lenge innpakket. Kanskje hadde han ligget inni bylten i flere uker.
Derfor kan politiet ikke si så mye mer om gutten som ble funnet i elven Donau ved Ingolstadt i Bayern 19. mai 2022, enn at han var mellom tre og syv år gammel, 110 cm høy, veide 15 kilo, hadde blå øyne og mørkt blondt eller brunt hår.
– Særlig hodet var i en slik tilstand at vi i anstendighetens navn ikke kunne gå ut med et fotografi, sier etterforskingsleder Silke Poller i mordkommisjonen hos politiet i Ingolstadt, til nyhetsmagasinet Spiegel.
Hun fikk i stedet en ekspert på rekonstruksjon av ansikter til å lage en byste av gutten som inntil videre har fått navnet «Fluvius» − latinsk for «elv». Bysten står sentralt i etterlysningsmaterialet som er spredd lokalt, i delstaten Bayern, i Tyskland og i resten av verden gjennom Interpol.
– Noen vet hvem han er. Jeg tror noen savner ham, men ikke tør stå frem, sier Constanze Niess, rettsmedisineren som har gjenskapt ansiktet til Fluvius, til Spiegel.
– Noen som nå bør sove dårlig, supplerte en polititalsmann på en pressekonferanse.
Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge
Duppet i vannet
Therese Johannessen, Marianne Rugaas Knutsen, Madeleine MacCann − barn med en vanlig forhistorie som plutselig forsvinner, og der bare fortvilede foreldre, et bilde og et navn er igjen, kan utløse nasjonalt traume.
Men hva når et barn blir funnet som ingen har meldt savnet og ingen vet hvem er? Fluvius' kjente historie starter etter at han døde.
En torsdag ettermiddag i slutten av mai 2022 oppdaget en kanopadler en pakke som lå og duppet bak et brokar i elven Donau ved Ingolstadt i Bayern. Bare tilfeldigheter gjorde at pakken ble oppdaget.
Hadde pakken fortsatt noen hundre meter nedover elven, hadde den gått i risten ved et kraftverk, blitt fjernet med gravemaskin og ubemerket blitt dumpet på en søppelfylling.
Kanopadleren er dommer av yrke, og ble mistenksom. Han brukte åren til å trekke pakken til seg, registrerte at den fremsto som en bylt, grundig innpakket med plastfolie og teip, var slitt i hjørnene og ellers fremsto som noe politiet burde ta en nærmere kikk på.
På politihuset i Ingolstadt ble den 60 cm lange og 40 centimeter brede pakken åpnet. Inni lå liket av et barn sammen med en drøyt ti kilo tung betonghelle av typen Diephaus, modell «Natura Vigo» − slike man får kjøpt i vanlige byggevarehandler.
Betonghellen skulle sørge for at pakken med Fluvius skulle synke til bunns − og bli der, antar etterforskerne. Gasser fra nedbrytningen av barneliket sørget likevel for at pakken fløt opp til overflaten.
Omfattende jakt – få spor
Ingen klær ble funnet i pakken. Om gutten var død da han ble pakket inn? Politiet vet ikke. Likets tilstand etter ukene i vannet gjør at dødsårsak ikke lar seg avdekke. Men tilstanden gjorde det mulig å anta at Fluvius døde og ble dumpet i elven så tidlig som i mars eller april 2022.
Etterforskningen startet lokalt: Funnstedet lå 14–15 kilometer nedenfor et damanlegg. Skog, eng, buskas og turområder på denne strekningen ble grundig gjennomsøkt etter spor.
Ingen ting som kunne knyttes til Fluvius ble funnet. Politifolk delte ut løpesedler og spurte seg for i barnehager:
«Dere skulle ikke savne en guttunge, vel?». Forgjeves. Kunne pakken med liket ha blitt kastet fra en bro eller et skip på den travle elven? Ingen spor etter det heller.
Politiet gikk gjennom meldinger om savnede barn i samme aldersgruppe som Fluvius. 16 slike var registrert i Bayern, flere enn 100 i hele Tyskland. Men ingen stemte med gutten fra Donau.
Ved hjelp av guttens DNA og tannstatus ble jakten på foreldrene utvidet over grensene til nabolandene, til Asia og USA. Heller ikke det ga treff.
Analyse av isotoper fra ulike grunnstoffer ble gjennomført for å finne ut om Fluvius kom fra et land med kaldt eller varmt klima, hva slags kosthold han hadde, om han kom fra et område med mye eller lite trafikk og industri, for eksempel.
Les også: (+) Barnepiken Cindy (18) hadde fått nok. På årets siste dag la hun en djevelsk plan
TV-etterlysning
I romjulen 2022 gikk kriminalpolitiet i hele Tyskland ut med etterlysningsplakater. På 7000 steder, for eksempel jernbanestasjoner, T-banestasjoner og kjøpesentre ble plakater med bilder av det rekonstruerte barnehodet vist frem på store boards i rushtiden.
Tysklands svar på «Åsted Norge» hadde et stort innslag. Etterforskningsleder Silke Poller sørget for at politiets tipstelefon var døgnbemannet. Hun var selv blant politifolkene som i flere dager og netter ventet på telefonoppringing med avgjørende tips.
63 tips kom inn, men ingen ga svaret på de sentrale spørsmålene:
Hvem er egentlig Fluvius? Hvorfor døde han? Hvorfor ble han kastet i elven? Og hvem får seg til å kvitte seg med et barnelik på den måten?
Hadde politiet i det minste visst hvem gutten var, ville etterforskningen vært en helt annen. I dag, halvannet år etter at Fluvius ble funnet, gjenstår 300 arbeidsoppgaver og spor som ikke kan sjekkes ut uten ytterligere opplysninger.
– Man må holde alle muligheter åpne og ikke låse seg i enkelte teorier, sier etterforskningsleder Silke Poller til Spiegel.
– For det vi vet, kan guttens mor ha gjort det. Kan innpakningen ikke bare vært gjort grundig, men også med kjærlighet?
Lenge håpet etterforskningsteamet at foreldrene skulle ta kontakt, eller noen andre som kunne fortelle at noe forferdelig hadde skjedd.
Med tiden har håpet svunnet. Silke Poller og hennes etterforskerteam er forberedt på å ha mysteriet rundt Fluvius med seg resten av karrieren. Saker som denne kan ikke henlegges.
Vil gi gutten et navn
Etterforskerne vil gi gutten en opprinnelse, menneskeverd, et ansikt.
– Drivkraften var og er å gi barnet et navn, sier Poller.
Derfor ligger Fluvius fortsatt på Rettsmedisinsk institutt i München, halvannet år etter at han ble funnet. Politiet vil utsette begravelsen av barnelevningene så lenge som mulig i håp om å finne et navn som kan stå på gravsteinen.
I halvannet år har tysk politi jobbet fortvilet. Svarene de har funnet er få. Spørsmålene er mange. Det største lyder:
«Hvem savner gutten i elven?»
Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie
Håp for etterlyste
32 mysterier med uidentifiserte lik fra årene etter 2. verdenskrig ligger i norske politiregistre. Mest kjent er kanskje «Isdalskvinnen». Dagbladets prisbelønnede oppklaring av mysteriet om en druknet flyktninggutt som drev i land på Lista i 2015, er et annet eksempel.
Ny teknologi gjør det mulig å finne ut hvor avdøde personer kommer fra. Når meldinger som den om Fluvius kommer inn, blir norske registre sjekket og etterlysningen sjekket mot norske savnetmeldinger.
– Det foregår et omfattende arbeid innenfor EU om deling av opplysninger som kan brukes i søk, men Norge er ikke fullverdig medlem av det ennå, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos.
I saker som omhandler savnede personer og uidentifiserte lik, vil Interpols databaser med mulighet for internasjonale etterlysninger, samt søk og lagring av DNA-profiler, være et viktig verktøy.