«The Lust Killer»

Linda (19) banket på døren for å selge bøker. Hun visste ikke at det bodde et monster i huset

19 år gamle Linda banket på døren i håp om å få solgt et leksikon. Mannen på innsiden var ikke interessert i oppslagsverk, men sko. Så mye at han kunne drepe for et par.

ÅSTED: Linda Slawson (19) banket intetanende på døra til huset i håp om å selge leksikon. Hun ante ikke hva hun hadde i vente.
ÅSTED: Linda Slawson (19) banket intetanende på døra til huset i håp om å selge leksikon. Hun ante ikke hva hun hadde i vente. Foto: AP/Privat
Publisert

Forsøket på å få solgt et leksikon i Center Street i Salem, Oregon i januar 1968, var det siste den 19 år gamle Linda Slawson gjorde i livet.

For inne i huset satt skofetisjisten Jerry Brudos. Han likte å kle seg i kvinneklær, hadde enorm seksuell appetitt på damesko med stiletthæler, og fantaserte om vold mot kvinner. Før januardagen var over, skulle han bli drapsmann.

Hektet på damesko

Jerry Brudos var yngst av to brødre. Moren var dypt skuffet da Jerry kom til verden. Hun ønsket seg veldig sterkt en jente, og behandlet den yngste sønnen med avsky og mishandlet ham gjennom oppveksten.

Lille Jerry ble hektet på damesko med stiletthæler allerede i femårsalderen etter å ha funnet ett par i søppelkassen. Etter hvert som han vokste til, utviklet hans interesse for damesko seg til en fetisj han tilfredsstilte ved å gjøre innbrudd i naboers hjem og stjele sko og brukt dameundertøy.

Jerry Brudos
Jerry Brudos Foto: AP Photo

Som ungdom ble han fysisk voldsom mot kvinner. Han fløy løs på dem, holdt kvelertak til de besvimte før han stakk av med skoene deres. 17 år gammel ble han tvangsinnlagt på Oregon State Hospitals psykiatriske avdeling etter å ha truet en kvinne med kniv til å posere naken og så tatt bilder av henne.

Ni måneders utredning ledet til en konklusjon om at Jerry var en ungdom med behov for å få utløp for sine voldelige fantasier mot kvinner, noe han ikke virket å være kurert for. Rapporten konkluderer også med at hans trang til å være voldelig mot kvinner kommer fra hans intense hat mot moren. I tillegg blir han erklært schizofren.

Likevel ble han skrevet ut fra psykiatrien.

Les også (+): «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Husarbeid er nakenarbeid

Jerry fullførte videregående skole i 1957 etter at han slapp ut fra psykiatrisk avdeling. Han fortsatte på yrkesskole og tok fagbrev innen elektroteknikk. I 1961 giftet den da 22 år gamle Jerry Brudos seg med 17 år gamle Darcie Metzler, som ble kalt Ralphene. Paret flyttet til en forstad utenfor byen Salem i Oregon og fikk to barn.

Den unge kona gikk med på Brudos krav om at alt husarbeid skulle gjøres av henne − naken, kun iført høyhælte sko, mens han tok bilder av henne.

ÅSTED: Ved hjemmet sitt i Salem forgrep Jerry Brudos seg på ofrene sine, både mens de levde og etter at han hadde drept dem. Hans første kjente offer var dørselger Linda Slawson (19).
ÅSTED: Ved hjemmet sitt i Salem forgrep Jerry Brudos seg på ofrene sine, både mens de levde og etter at han hadde drept dem. Hans første kjente offer var dørselger Linda Slawson (19). Foto: AP/Privat

Men etter kort tid var ikke dette nok for Jerry Brudos, som snart begynte å dukke opp foran henne iført dametøy og sko med stiletthæler mens han gjorde ­seksuelle tilnærmelser.

Den unge kona reagerte med å nekte sex i hjemmet.

Kvinner forsvant

Konas avvisning gjorde at Jerry Brudos tilbrakte mer og mer tid i garasjen hvor han nektet resten av familien adgang. Under påskudd av lufteturer for å mildne migreneanfall, dro Brudos ut om nettene og stjal damesko og undertøy fra naboenes hjem.

Men på tross av sex-nekt og at kona både fant bilder av nakne kvinner og til og med en avstøpning av et kvinnebryst blant tingene hans, forble paret gift.

I januar 1968 da Brudos hadde blitt 29 år, banket 19 år gamle Linda Slawson på døren for å selge leksikon.

Brudos var alene hjemme, dro henne inn, kvalte henne før han hugget av den ene foten hennes. Foten skulle brukes som modell for en kolleksjonen med stjålne damesko han hadde samlet opp. Drapet ga ham blod på tann.

Det neste offeret ble 23 år gamle Jan Whitney. Hun fikk motorhavari på vei hjem fra universitetet i november 1968. Jerry Brudos så henne i veikanten, stoppet, dro henne inn i hennes egen bil, kvalte henne og hadde sex med den døde kroppen i baksetet. Deretter tok han liket med seg tilbake til sitt private gjemmested i garasjen, hang kroppen fra en krok i taket og forgrep seg på det helt til det begynte å gå i forråtnelse.

Les også: (+) Mannen kjørte rundt i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

<b>ANKLAGET:</b> Darcie «Ralphene» Brudos fortalte at hun hadde observert ektemannen i dame­klær, men nektet kjennskap til drap da hun ble anklaget for å ha bistått Jerry Brudos i hans drapsraid. 
ANKLAGET: Darcie «Ralphene» Brudos fortalte at hun hadde observert ektemannen i dame­klær, men nektet kjennskap til drap da hun ble anklaget for å ha bistått Jerry Brudos i hans drapsraid.  Foto: Getty Images

Men før han kvittet seg med liket, skar han av høyre bryst for å bruke det som modell til en av­støpning. Det støpte brystet kona Darcie senere kom over i huset.

Tatt på vei til lunsj

Jerry Brudos utviklet en plan for salg av vektskåler formet som kvinnebryster mens 1968 gikk over til 1969. Samtidig sto politiet i Oregon med to uoppklarte forsvinningssaker med klare indikasjoner på noe kriminelt hadde foregått. Ett av de få, viktige sporene var vitneobservasjoner av en mann i dameklær.

Så uteble 19-årige Karen Sprinkler fra en lunsjavtale med moren på et kjøpesenter. Jenta ble sist sett på parkeringsplassen utenfor senteret − samme sted Jerry Brudos sto parkert.

Brudos spratt ut av bilen sin, stakk en pistol opp mot Karen Sprinklers bryst og tvang henne inn i bilen sin før han kjørte henne hjem til garasjen. Her voldtok han 19-åringen, tvang henne til å posere foran kamera, iført undertøy Brudos hadde stjålet fra flere kvinner. Til slutt ble Karen Sprinkler hengt fra kroken i taket og drept.

Igjen skjendet Brudos liket til lukten fikk ham til å kvitte seg med det. Men først skar han av begge offerets bryster. Og så oppsøkte drapsmannen på nytt en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter.

I april 1969 ble 22 år gamle Linda Salee kidnappet fra en parkeringsplass utenfor et shopping­senter. Jerry Brudos tok henne med hjem, voldtok og kvalte henne. Deretter gjorde han som han har gjort etter alle de andre drapene: Han tok på seg damesko med høye stiletthæler og masturberte. Da liket ble for råttent til å misbruke, endte levningene i samme innsjø i nabolaget der alle de andre ofrene var dumpet.

Les også: (+) Mange mener det hviler en forbannelse over familiedynastiet

<b>SERIEDRAPSMANN OG OFRE:</b> Jerry Brudos og ofrene (øverst fra venstre): Linda Slawson, Jan Whitney, nederst venstre: Karen Sprinkler og Linda Salee.
SERIEDRAPSMANN OG OFRE: Jerry Brudos og ofrene (øverst fra venstre): Linda Slawson, Jan Whitney, nederst venstre: Karen Sprinkler og Linda Salee. Foto: Ukjent/wikimedia commons/privat/Politiet

Tips leder til oppklaring

I løpet av våren 1969 fortalte flere studenter ved Oregon State University at de var blitt oppringt av en mann og invitert ut på stevnemøte. Mannen hadde sagt han var en ensom Vietnam-veteran med klarsynte evner.

Én student gikk med på å møte Brudos. Hun fant ham ikke særlig attraktiv, men det var helt andre ting som gjorde et nytt stevnemøte fullstendig uaktuelt for kvinnen. For under deres møte hadde mannen sagt ting som: «Hvordan visste du at jeg ville kjøre deg hjem igjen og ikke til elven for å kvele deg?».

Politiet overtalte studenten til likevel å gjøre en avtale med Brudos om å møte ham igjen. Men til stevnemøtet dro kvinnen ikke. I stedet møtte politiet opp og brakte Brudos inn til avhør.

Etterforskerne fattet raskt mistanke til mannen, men hadde ikke nok til å holde på ham. Men da en kvinne kort tid senere identifiserte Brudos som mannen som forsøkte å bortføre henne, var Brudos’ skjebne langt på vei beseglet.

I avhør gikk det ikke lang tid før «The Lust Killer» begynte på detaljerte tilståelser av drapene på Linda Slawson, Jan Whitney, Karen Sprinkler og Linda Salee.

<b>BISARR:</b> Brudos bisarre fantasier startet med kvinnesko, men ble stadig mer aparte og voldelige. Det endte med drap og nekrofili.
BISARR: Brudos bisarre fantasier startet med kvinnesko, men ble stadig mer aparte og voldelige. Det endte med drap og nekrofili. Foto: AP Photo/The Statesman Journal

Han beskrev hvordan de døde og hvor han hadde gjemt levningene. Da politiet ransaket hjemmet hans, fant kriminalteknikerne bilder Brudos hadde tatt av ofrene iført andre kvinners undertøy og sko, og kroppsdeler han ikke har greid å skille seg av med.

Jerry Brudos ble stilt for retten og dømt til fengsel på livstid uten mulighet for benådning for de fire drapene. Mens han satt i fengsel, skrev Brudos til postordrefirmaer og bestilte kataloger over damesko og kvinneundertøy. Katalogene skulle være hans erstatning for sex.

Etter å ha sonet i 37 år, døde Jerry Brudos av naturlige årsaker i Oregon State Penitentiary 28. mars 2006, 67 år gammel.

Kilder: Bok: «Lust Killer» og Wikipedia



Denne saken ble første gang publisert 31/07 2024.

Les også