true crime
Bjarne og Heidi kom aldri hjem fra en tur i parken. Bjarnes interesse for fotografi ble nøkkelen i den brutale drapssaken
Politiet sto uten spor etter det tilsynelatende umotiverte dobbeltdrapet på et dansk ektepar. Et kamera skulle sette dem på sporet av en drapsmann med et uvanlig motiv.
På en vårgrønn gresslette bak et skogholt i den populære friluftsparken, fant turgåeren likene av en mann og en kvinne. Ekteparet Bjarne Johansen (53) og Heidi Nielsen (49) var blitt meldt savnet av sin datter etter at de ikke kom hjem fra sin faste kveldstur dagen i forveien, 13. april 2011.
Ekteparet hadde vært sammen i 16 år, og var etter sigende som nyforelskede.
– Jeg kan ikke forstå at dette kan ha skjedd. De var utrolig søte sammen, gikk hånd i hånd og løp mosjonsturer sammen, sa deres nabo Gert Thomsen til dansk TV2.
Nå hadde ekteparets forsvinning blitt drapssak. Lokalsamfunnet var i sjokk. Brutale dobbeltdrap var ikke hverdagskost i lille Odense.
Skuddserier
Ved en golfbane i nærheten av drapsåstedet i Tusindårsskoven, hadde golfspillere reagert rundt tidspunktet man antok drapene hadde funnet sted, 13. april 2011 klokken 19:45.
– Vi var ved hull åtte på vestsløyfen da vi hørte tre skudd. Så gikk det et snaut minutt før det kom tre skudd til, så hørtes ytterligere skudd, forklarte en av golfspillerne til Fyens Stiftstidende.
Siden drapsmannen hadde tatt med seg både ofrenes lommebøker og kredittkort, samt fotointeresserte Bjarnes kostbare speilreflekskamera, antok etterforskerne først at ekteparet kunne være ofre for et rovmord.
Men nettopp Bjarnes interesse for foto skulle etter hvert lede etterforskerne i en annen retning − en retning som skulle lede til svaret på drapsgåten.
Les også: Én detalj ved den lille jenta fikk servitøren til å reagere
En gal manns verk
Obduksjonen viste at Bjarne var skutt tretten ganger, Heidi ti. Drapsmannen hadde løpt i sirkel rundt sine ofre mens han stadig påførte dem flere skudd.
Graden av overdreping tydet på en drapsmann som bar på et særlig hat mot sine ofre. Etterforskerne gravde i parets privatliv på leting etter noen som kunne tenkes å ha motiv for å ta livet av dem. Men resultatet ble magert.
Heidi, som hadde en lederstilling i næringslivet, og Bjarne, som var kirurg, ville begge måtte ha vært i kontakt med mange slags mennesker i sine jobber. Kunne én av dem hatt noe uoppgjort med noen? spurte etterforskerne seg. Men heller ikke innenfor de dreptes profesjonelle sfære fantes åpenbare spor.
− De var snille og hyggelige mennesker som var godt likt av alle. Det er uforståelig at noen kunne ønske dem noe vondt, uttalte Bjarnes bror til dansk TV2.
Feiloperert
Men etter bare to dager mente politiet allikevel å ha funnet en mulig kobling til Bjarnes jobb. En mann fra Fyn var blitt feiloperert av Bjarne, og hadde tidligere kommet med uttalelser om at han ønsket Bjarne død. Mannen ble pågrepet og siktet for dobbeltdrapet.
Odenses innbyggere pustet lettet ut.
For en stakket stund.
For nærmere undersøkelser avdekket etter hvert at mannen ikke kunne ha stått bak.
– Det å bli mistenkt for disse drapene var en stor belastning for min familie og meg. Jeg benekter ikke uttalelsen jeg kom med den gangen, men jeg er rystet langt inn til grunnvollene over at jeg igjen blir trukket inn i denne saken, sa mannen fra Fyn til Ekstra Bladet.
– Vi kan ikke utelukke at Bjarne og Heidi var tilfeldige ofre, sa visepolitiinspektør hos Fyn-politiet Henrik Justesen til Ekstra Bladet, og la til at politiet så på muligheten for at Bjarne og Heidi kunne støtt på en gjerningsperson som ventet i skogen på noen han kunne angripe.
– Dette kan ha vært en gal manns verk, sa visepolitiinspektør Justesen.
Han var ikke langt unna sannheten.
Gjennombruddet
Frykten spredde seg rundt Odense. Folk torde ikke lenger bevege seg fritt i Tusindårsskoven, anlagt i forbindelse med Odenses tusenårsjubileum i 1988. Flere vitner hadde dessuten observert en mystisk mann som hadde lusket rundt i skogsområdet i tiden før Bjarne og Heidi ble funnet drept. En uteligger som hadde hatt tilhold i Tusindårsskoven, ble brakt inn til avhør. Men også han ble sjekket ut av saken.
Så kontaktet en mann politiet og fortalte at en venn hadde forsøkt å selge ham et speilreflekskamera. Kameraet passet til beskrivelsen av drapsoffer Bjarnes kamera, mente mannen.
Han forklarte etterforskerne at vennen hadde prøvd å selge ham kameraet fordi han angivelig «hadde gjort noe dumt som kunne sende ham i fengsel i mange år».
Etterforskerne agerte resolutt. Etter å ha spanet på den angitte mannen over en kort periode, gikk de 12. mai 2011, én måned etter dobbeltdrapet, til pågripelse.
Les også: (+) Barn var nøkkelen til suksess for New Yorks første forbryterdronning
Sprikende beskrivelser
Uføretrygdede Per Henrik Halslev (37) bodde kort vei fra Tusindårsskoven. En vanskelig oppvekst hadde ledet ham ut på skråplanet. Han var kjent for politiet fra småkriminalitet og for bruk av både heroin, hasj og amfetamin. Per Henrik Halslev ble av familie, naboer og bekjente gitt varierende skussmål. Mens enkelte beskrev ham som en mentalt ustabil våpenfanatiker med flere «dystre og mørke karaktertrekk», tegnet andre et bilde av ham som en vennlig om enn noe rar person som var på hils med de fleste i nabolaget.
– Han kunne spasere inn i hjemmet vårt og forsyne seg med tobakk den ene dagen, for så å invitere oss over på kaffe den neste, sa en nabo til Ekstra Bladet.
– Vi oppfattet ham som snål, men ikke ondsinnet.
Per Henrik Halslevs tante ga i et intervju med Ekstra Bladet nevøen de beste skussmål og omtalte ham som en omtenksom person som hjalp henne med handling og praktiske gjøremål.
– Jeg har passet Per siden han var liten gutt, og kan bare ikke tro at han har gjort dette. Det er han ikke i stand til, mente tanten.
Dumpet våpen
Per Henrik Halslev selv benektet enhver befatning med drapene. Men da etterforskerne ransaket hans hjem, fant de flere våpen, mange av dem ulovlige, samt store mengder ammunisjon.
Kort tid senere mottok politiet tips om at Per Henrik Halslevs bror, som nylig hadde påbegynt soning av en fengselsdom, hadde fortalt medfanger at broren sto bak dobbeltdrapet, og at han selv hadde vært med på å dumpe drapsvåpenet i sjøen nord for Odense kort tid etter drapene.
– Jeg kan si at vi i denne saken har fått mange tips også fra kriminelle miljøer. Mange syntes dette dobbeltdrapet var å gå langt over streken, uttalte visepolitiinspektør Henrik Justesen etter at politiets dykkere hadde hentet det antatte drapsvåpenet, en Husqvarna maskinpistol modell 37/39F fra 1930-tallet, opp fra sjøen.
Ammunisjon funnet hjemme hos Per Henrik Halslev kunne knyttes til dette våpenet. Halslevs DNA ble sikret på en patronhylse funnet ved likene og på en sigarettsneip etterlatt bare 30 meter fra åstedet. Per Henrik Halslevs mobiltelefon hadde dessuten befunnet seg i området på tidspunktet dobbeltdrapet fant sted. Han ble i tillegg av flere vitner plassert på åstedet, samt gjenkjent på overvåkningsvideoer fra parken rundt tidspunktet drapene fant sted.
Det store spørsmålet etterforskerne ikke fant svar på var hvorfor Halslev fortsatte å nekte i møte med en slik overveldende rekke beviser.
Les også: (+) Fulgte feil spor i flere måneder: – Får fortsatt gåsehud av den saken
Overveldende bevisrekke
Per Henrik Halslev ble av sakkyndige erklært å lide av personlighetsforstyrrelser, men ikke mer alvorlige enn at han ble vurdert å være strafferettslig tilregnelig.
Men personlighetsforstyrrelsen åpnet samtidig for forklaring på to tilsynelatende uforståelige elementer i saken: Det ene var at Halslev insisterte på å egen uskyld, trass i de overveldende bevisene. Det andre var det avsindige misforholdet mellom voldsutøvelsen under drapene og den potensielle trussel ekteparet kunne utgjøre.
Bildet etterforskerne dannet seg av opptakten til dobbeltdrapet, fremsto sært og vanskelig å forstå, og fordret en drapsmann som ikke var helt per kasse:
De mente at Heidi og Bjarne tilfeldigvis måtte ha kommet over Per Henrik Halslev mens han prøveskjøt våpen i skogen. Fotointeresserte Bjarne knipset bilder av mannen med våpenet. Redd for å bli tatt for ulovlig våpenbesittelse, krevde Per Henrik Halslev å få Bjarnes kamera så han kunne destruere bildene. Da Bjarne nektet, drepte Per Henrik Halslev både Bjarne og Heidi i raseri, var etterforskernes hypotese.
Under rettssaken i april 2012 fortsatte Per Henrik Halslev å nekte for enhver innblanding i dobbeltdrapet. Hans bedyrelse av uskyld falt for døve ører hos retten. Han ble funnet skyldig i dobbeltdrapet på Heidi og Bjarne. Broren ble funnet skyldig i å ha hjulpet til med å kvitte seg av med drapsvåpenet. Ingen av de to brødrene viste følelser da skyldig-dommene ble lest opp.
– Isteden hadde de begge det samme nysgjerrige blikket, rapporterte den utsendte journalisten fra Fyens Stiftstidende.
Før straffeutmålingen ble avsagt, skal Per Henrik Halslev ha smilt til de avdødes familier, og viftet med et par fingre som en slags hilsen til tilhørerne.
Men:
– Da dommen på livsvarig fengsel ble opplest for Halslev, var det imidlertid kun aktor som smilte.
Per Henrik Halslev har aldri tilstått drapene, men han ble i 2015 siktet for å ha truet en fengselsbetjent på livet i forbindelse med en mulig soningsoverføring. Mange mener han samtidig indirekte tilsto dobbeltdrapet:
– Jeg skal ikke flyttes. I så fall blir jeg trippeldrapsmann, skal han ha truet betjenten .
Kilder: da.wikipedia.org, fyens.dk, ekstrabladet.dk, bt.dk, Jyllands-Posten, TV2 Danmark