Test: Apple iPhone 12

– Prisen til tross, her har Apple laget en ny klassiker

Designet er inspirert av iPhone 4, men innsiden kunne ikke vært mer forskjellig. Så bra er nye iPhone 12.

Pluss ikon
<b>IPHONE 12:</b> Med deksel blir linsene akkurat liggende under kanten og er beskyttet mot riper når mobilen legges på et flatt underlag.
IPHONE 12: Med deksel blir linsene akkurat liggende under kanten og er beskyttet mot riper når mobilen legges på et flatt underlag. Foto: Hallvard Lunde
Først publisert

Nye iPhone 12 låner stilen til iPhone 4 og iPhone 5. Det gjør at årets iPhone fra Apple igjen har fått tilbake tidligere tiders noe mer ikoniske form.

På innsiden er det likevel lite som minner om iPhone fra «gamle dager», for på iPhone 12 får du krefter i overflod.

Nye iPhone 12 blir etter alle solemerker den mestselgende iPhone-modellen det neste året.

Den eneste modellen vi tror kan utfordre hovedmodellen til Apple, er mini-utgaven av iPhone. iPhone 12 mini får en pris og størrelse, som vi tror vil gjøre den til en svært attraktiv modell.

Har du en nyere iPhone i dag, og forventer en revolusjon når du pakker opp iPhone 12, så blir du skuffet.

Det skyldes rett og slett at modeller som iPhone 11, iPhone X og til og med iPhone 8 fortsatt er mobiler som henger godt med. Det er også et bevis på at Apple er best i klassen på å lage produkter som har lang levetid. Det er bra for din og min lommebok – og for miljøet.

Den viktigste forbedringen

KAMERA: Som iPhone 11 har iPhone 12 to linser, men det er likevel forskjeller i fotokvaliteten.
KAMERA: Som iPhone 11 har iPhone 12 to linser, men det er likevel forskjeller i fotokvaliteten.
DEKSEL: Sett på et deksel og lisene stikker ikke lenger ut og telefonen ligger i ro på et flatt underlag.
DEKSEL: Sett på et deksel og lisene stikker ikke lenger ut og telefonen ligger i ro på et flatt underlag.

Kameraet er kanskje den viktigste oppgraderingen på iPhone 12 – om vi ser litt bort fra muligheten for 5G.

Sammenligner vi med iPhone 11, så ser vi at bildene fra den nye iPhone 12 er bedre, selv om det tilsynelatende ikke har skjedd veldig mye med selve maskinvaren.

Kameraspesifikasjonene på iPhone 11 og iPhone 12 ser nemlig så å si helt like ut.

<b>KOMPAKT: </b>Til tross for en stor skjerm på 6,1 tommer, så oppleves iPhone 12 ikke som en stor mobil.
KOMPAKT: Til tross for en stor skjerm på 6,1 tommer, så oppleves iPhone 12 ikke som en stor mobil. Foto: Hallvard Lunde

Men det er ikke helt riktig. Det har skjedd flere ting på programvaresiden, der iPhone 12 har fått en oppgradert HDR-funksjon (HDR3). Vidvinkellinsen har fått en økt blenderåpning (fra f/1,8 til f/1,6) for bedre bilder under vanskelige lysforhold.

I tillegg skal Apple ha tatt i bruk en nydesignet syvdelt linse, noe som spesielt skal bidra til bedre bilder under dårlige lysforhold. Apple har også forbedret nattmodusen, som nå også virker på vidvinkelkameraet og på selfiekamerat. Det siste er ikke så vanlig.

Resultater

<b>BEDRE:</b> iPhone 12 byr på bedre bilder under vanskelige lysforhold.
BEDRE: iPhone 12 byr på bedre bilder under vanskelige lysforhold. Foto: Hallvard Lunde

Jo, vi ser helt klart at iPhone 12 er bedre enn iPhone 11 på en del områder.

På bilder i godt dagslys er det ikke like lett å se de store forskjellene, men vi ser at vi får bedre bilder under dårlige lysforhold på iPhone 12 versus iPhone 11.

Vi ser også at skarpheten er noe bedre.

Har du en iPhone 11, så trenger du ikke løpe og kjøpe en ny iPhone 12 på grunn av kameraet.

Har du fra iPhone 8 og nedover vil du merke stor forskjell. Vi har ikke fokusert på videokvaliteten i denne testen, men erfaringene fra tidligere modeller, og det vi har sett av iPhone 12 så langt, avslører at den leverer god videokvalitet.

Bildene blir skarpe, det blir lite «blur» ved panorering og den fanger opp endringer i lysforholdene veldig raskt – og videokvaliteten på stor skjerm blir svært god.

En liten ting som kan være verdt å merke seg, er at mikrofonen er ganske sensitiv. Det gjør at den fanger veldig enkelt opp «støy» fra omgivelsene, som for eksempel dine egne fottrinn når du går.

Vi har ikke fått testet kameraet mot de aller nyeste Android-modellene, men ser at den klarer seg veldig godt mot for eksempel Huawei P40 Pro, som også har et svært godt kamera.

Les også: Test av fem hodetelefoner med støydemping – én får terningkast seks

HVEM ER BEST: iPhone 8 henger fortsatt med, men iPhone 12 gir mer detaljer og bedre skarphet. Huawei P40 Pro lager et grønnskjær og litt for gusten hud.
HVEM ER BEST: iPhone 8 henger fortsatt med, men iPhone 12 gir mer detaljer og bedre skarphet. Huawei P40 Pro lager et grønnskjær og litt for gusten hud. Foto: Hallvard Lunde

God ytelse

iPhone 12 takler, ikke helt uventet, de fleste oppgaver godt.

I ytelsestestene ligger iPhone 12 og iPhone 12 Pro nesten helt likt, noe som selvsagt skyldes at de har nøyaktige den samme, nye, A14-prosessoren fra Apple. Telefonen håndterer det meste av oppgaver vi kaster på den uten å stresse, men vi opplevde at mobilen ble litt varm under hard last over lengre tid. Ved normal bruk, tror vi ikke dette er et problem.

Batterilevetiden målte vi til 15 timer og 38 minutter i vår test, som består av kontinuerlig videoavspilling i flymodus med et gitt lysnivå på skjermen. Det er ok, men samtidig vet vi at enkelte toppmodeller nå ligger på rundt 20 timer. iPhone 12 Pro klokket inn akkurat 20 timer i samme test.

5G?

Apple er ofte ikke først med ting, men timingen er ofte god. 5G er fortsatt i en tidlig fase i Norge, og det finnes for eksempel bare noen ytterst få områder som har 5G-dekning.

Telenor har 5G i Oslo sentrum i området rundt slottet, på Fornebu rundt sitt eget hovedkvarter og i «testbyen» Kongsberg.

Telia har hatt et operativt 5G-nett i noen måneder, og har dekning i store deler av Oslo og nordøstover til Lillestrøm, litt dekning i sentrum av Trondheim og noe dekning i Bergen.

Men, 5G er på full fart til norske mobiler. Skal du kjøpe ny mobil som du har tenkt å ha i flere år, bør du vurdere om den ikke bør ha 5G.

Hva skal man med 5G? Svaret er hastighet.

Ser du på bildet av skjermene så fikk vi over 660 Mbps i nedlastingshastighet under en liten test av 5G utenfor Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Testen er nok ikke helt representativ, siden vi testet farten på kveldstid og trolig uten spesielt mange andre brukere på nettet samtidig.

Det viser likevel hva som er mulig. 660 Mbps er raskere enn hva de fleste nordmenn har på sitt kablede bredbånd hjemme.

Les også: Test av 18 plug-in ladehybrider. Sjekk rekkevidde og forbruk

Herlig skjerm

Skjermen på iPhone 12 er like stor som den på iPhone 11, nemlig 6,1 tommer, men likevel er iPhone 12 både smalere, kortere, tynnere og lettere.

Skjermen er basert på OLED-teknologi, noe som Apple første gang tok i bruk på iPhone X. OLED-skjermer byr normalt på svært godt sortnivå, gode og skarpe farger, god lysstyrke og den er mer strømgjerrig enn «fortidens» LCD-skjermer.

Og skjermen på iPhone 12 er flott. Mange av Apples konkurrenter har introdusert både 90 og 120 Hz skjermoppdatering, mens Apple holder fast på 60 Hz.

Vi er ærlig talt ikke så bekymret for akkurat det. Du skal være rimelig skarpøyd for å se forskjellen med vanlig bruk, mens noen «gamere» nok vil kunne se forskjellen i spill som har mye «action».

Spesifikasjoner: iPhone 12

Skjermstørrelse: 6,1 tommer

Oppløsning: 2532 x 1170 piksler, 460 PPI

Prosessor: A14

5G: Ja

Kamera: 2 x 12 MP

Vidvinkel (f/1,6) og Ultravidvinkel (f/2,4)

Selfiekamera: 12 MP (f/2,2)

Video: 4K-video med 24, 30 eller 60 bilder/sekund

Størrelse: 14,67 x 7,15 x 0,74 h/b/d cm

Vekt: 162 gram

Annet: IP68 (vanntett ned til seks meter i inntil 30 minutter), HDR-video med Dolby Vision

Ifølge «ryktebørsen» mener noen at Apple måtte velge mellom 5G eller 120 Hz-oppdateringsfrekvens, siden begge disse funksjonene angivelig «spiser» batteri. Stemmer dette, så har Apple valgt riktig. 5G er nok et bedre salgsargument enn en skjermoppdatering de færreste merker fraværet av.

Ikonisk design

Design er en smakssak. Vi synes designet på iPhone 4 og iPhone 5 er det mest ikoniske av alle Apples telefoner, og liker svært godt at det nå er tilbake.

Uten deksel vipper mobilen litt når den ligger flatt på et bord, men med deksel ligger den helt flatt og i ro.

Vi synes også Apple har løst den trådløse MagSafe-ladingen på en elegant måte.

<b>ARVEN: </b>Det er ikke tvil om at Apple har hentet inspirasjon fra iPhone 4 (th) og iPhone 5 (midten) når de har designet iPhone 12.
ARVEN: Det er ikke tvil om at Apple har hentet inspirasjon fra iPhone 4 (th) og iPhone 5 (midten) når de har designet iPhone 12. Foto: Hallvard Lunde

For det første sørger bruken av magneter til at laderen fester seg perfekt til telefonen, men også fordi metallringen som er integrert i iPhone 12 vil åpne for smarte magnetiske holdere, som i bilen, på kjøkkenet og på kontoret.

Det er verdt å merke seg at det ikke følger lader med i esken på iPhone 12. Du får ledning, en du må selv skaffe deg en USB-C-lader. Hos Apple koster det 229 kroner. Den magnetiske MagSafe-laderen koster 479 kroner, men du kan bruke andre trådløse ladere som støtter Qi-standarden.

LES OGSÅ: Stor test av varmt ullundertøy

Konklusjon

iPhone 12 koster fra 9.990 kroner for 64 GB-versjonen. Vi anbefaler at du velger 128 GB-versjonen, og da ender du på 10.690 kroner. Legg til MagSafe-magnetlader, USB-C-lader og et deksel, så ender du på 11.977 kroner. Det er mye penger.

Vår vurdering

PLUSS: Design, kamera, ytelse

MINUS: Kostbar, batterilevetid

Terningkast: 6

Du sparer 2.500 kroner om du går for en tilsvarende iPhone 11, men da går du glipp av 5G og den smarte MagSafe-laderen og selvsagt forbedringene på kameraet.

Skal vi trekke for noe på iPhone 12 må det være at batterilevetiden kunne vært en anelse bedre og at en toppmobil kanskje må ha bedre oppdateringsfrekvens på skjermen.

I mangel av et karaktertrinn mellom fem og seks, så ender vi på en sekser for iPhone 12 til tross for noen små minus i margen.

Se flere bilder tatt med iPhone 12 her: