Stortest: Isbrodder
Syv brodder som gir spikerfeste på glatta
Vi har testet brodder som godt grep både framme og under hælen.
Det er ingen brodder som fungerer godt overalt. En «terrengbrodd» med lange tenner fungerer suverent i terrenget, men er lite egnet hvis du skal ut på en blanding av is og bar asfalt. «Veibrodder» er mer tilpasset siviliserte strøk, og kan brukes på bar asfalt, betong og harde gulv. Disse broddene gir deg økt grep på glatt is, de sitter ikke som spikret, men slurer på isen slik at du beholder kontrollen. Testen må leses med dette som bakgrunn.
Villmarksbroddene er gjerne som mini-stegjern med en rekke spisse tagger på rundt centimeteren. På is og hardpakket snø skjærer taggene seg ned og gir et suverent feste. Du greier ikke å snurre rundt eller slure med disse hvis de først har fått feste. Men på knallharde underlag som asfalt, betong og fliser er de ubrukelige, ubehagelige og i verste fall farlige å gå med.
Brodder for vanskelige forhold
Gode brodder har pigger både under framfoten og hælen. På glatt vei vil det som regel være nok med fire skarpe brodder under forfoten og to under hælen. På slett is gir de fleste veibrodder og villmarksbrodder godt grep.
TIPS: Slik tar du på brodder
Sett deg ned og ta den ene støvelen opp på det andre kneet. Da har du et godt utgangspunkt for å trekke brodden over tåa og så bak over hælen.
Men når det blir issvuller, ujevnt, bratt og vanskelig, er det kun villmarksbrodder med mange pigger/tenner som gir godt nok feste, spesielt i sideskrått terreng.
For denne typen bruk er det viktig at festemekanismen er stabil, og at brodden ikke forskyver seg når den belastes. For disse broddene er det viktigere at de sitter stabilt enn at de er raske å ta på og av.
De fleste broddene går greit å få festet på fjellstøvler/kraftige vintersko. Men skal du ha dem på joggesko, er det noen festemekanismer som gnager på ankelen, og hvis du skal bruke dem på myke sko, som f.eks. gummistøvler, må du finne brodder som fordeler presset godt utover, ellers kjenner du at festereimene gnager, f.eks. over vrist eller tåparti.
Test av isbrodder:
Under kan du lese vår test av syv brodder. Dette er primært brodder for bruk under tøffe forhold og til bruk på robuste sko, som et par solide fjellsko eller arbeidssko.
Om testen
Denne testen sto først på trykk i Villmarksliv i januar 2015. Priser og tilgjengelighet på de aktuelle produktene er oppdatert per januar 2019.
Testvinneren fra broddetesten i Villmarksliv, Snowline Spikes Light, er ikke lenger i salg.
Snowline Spikes Light er erstattet av produktet Snowline Trail. Forskjellen på disse to produktene er at Snowline Trail har noe kortere pigger, som ifølge importøren, skal gjøre broddene litt mer behagelige på harde underlag. Trenger du ekstra lange pigger er modellen Snowline Spikes Pro identisk med testvinneren, men da med lenger pigger og mer egnet for svært isete forhold.
Modellen Nordic Grip Extreme Grip, som også var en del av testen, er utsolgt, men produsenten sier til Side3.no at de vurderer å gjenoppta produksjonen i løpet av året.
Vår poengskala
10. TOPPKLASSE: Unikt produkt i absolutte toppklasse. Vrient å toppe med dagens teknologi.
9. FREMRAGENDE: Fremragende kvalitet og funksjon. Oppfyller selv høye forventninger.
8. MEGET GODT: Meget godt produkt. Ingen klare mangler/svakheter. Langt over snittet.
7. GODT: Godt produkt med gode egenskaper, men med noe forbedringspotensial.
6. TILFREDSSTILLENDE: Tilfredsstillende produkt, men det er noen mangler/svakheter.
5. FUNGERER: Produktet fungerer, men det har vesentlige mangler/svakheter.
4. LITE TILFREDSSTILLENDE: Lite tilfredsstillende produkt med dårlig funksjon og betydelige mangler.
3. STYR UNNA: Styr unna dette produktet – dårlig egnet til krevende feltbruk. Langt under snittet.
2. HÅPLØST: Håpløst produkt som ikke fungerer som forventet, og med omfattende og alvorlige mangler.
1. UEGNET: Uegnet til feltbruk. Kan være direkte farlig, og tilfredsstiller få av de krav som bør stilles.
Slik er testen utført
Broddene er testet systematisk på samme underlag, dvs at alle er testet på samme område med stålis, samme område med hardpakket snø og i samme elv og på samme svaberg. I tillegg er broddene brukt hver for seg på turer vinterstid, slik at egenskaper ved lang tids bruk på ulike underlag kunne bedømmes. Montering med bare hender, med hansker og med votter er gjort systematisk. Det er brukt ett par relativt myke gummistøvler og ett par solide jaktstøvler for å teste broddene på ulike fottøy.
Denne saken ble første gang publisert 16/01 2019, og sist oppdatert 13/11 2020.