Svart Mamba
Den er blant verdens giftigste slanger - og den er lynrask
En av verdens giftigste slange er også verdens raskeste slange.
Med en målt hastighet på opptil 11,2 kilometer i timen er giftsnoken svart mamba, som lever i deler av Afrika sør for Sahara, verdens raskeste slange. På Wikipedia oppgis både 16 og 19 kilometer i timen som toppfarten til svart mamba.
Kan bli opp til 4,5 meter
Afrikas lengste og mest fryktede giftslange har en lang og slank kropp, og store eksemplarer veier gjerne halvannet kilo. Ifølge litteratur har svarte mambaer på opptil 4,5 meters lengde vært registrert. Slangens gjennomsnittlige lengde er 2,4 meter, ifølge Wikipedia.
LES OGSÅ: Fisketips: Slik får du laksen på kroken
Arten er dagaktiv og lever både på bakken og i trær i områder med savanne, skog og i klippeskråninger med busker. Kroppsfargen varierer fra grå til mørkebrun, og den mørkner med alderen.
Svart mamba er ikke svart
Svart mamba er en livlig og nokså irritabel slange. Hodet er langt og smalt, og når den er truet, utvider den nakkehuden litt. Den har skrå, glatte skjell på kroppen og en lang hale.
Når en svart mamba føler at noen er blitt for nærgående, åpner den som regel munnen i truende positur. Den viser da den svarte munnhulen som har gitt den navn, og det hender at den hveser. Enhver plutselig bevegelse kan få en svart mamba til å hugge.
Hugger fra langt hold
Denne svært aggressive slangen kan hugge fra bemerkelsesverdig langt hold og avgi en rekke bitt, opptil tolv, raskt etter hverandre.
LES OGSÅ: Verdens mest avanserte konstruksjonsskip er norske Edda Freya
Svart mamba (Vitenskapelig navn: Dendroaspis polylepis) vil prøve å flykte fra mennesker hvis den ikke føler seg truet eller presset. I slike tilfeller nøler den imidlertid ikke med å angripe og hugge med de opptil 6,5 millimeter lange hule huggtennene, som raskt sprøyter store mengder gift inn i offeret.
Høy som en mann
Svart mamba kan heve 40 prosent av kroppen opp over bakken og kan stå ansikt til ansikt med en voksen person. Adferden til denne slangen er uforutsigbar, og den hugger raskt.
Giften består hovedsakelig av nevrotoksiner (nervegifter) som gir symptomer i løpet av ti minutter. Blir man bitt i ansiktet eller øvre del av kroppen, virker giften raskere og sprer seg til de livsviktige organer.
Lever av pattedyr og fugler
Høysesongen for bitt faller i tidsrommet fra september til februar, i formeringstiden for svarte mambaer. De er da på sitt mest irritable. Hunnen legger 6-17 ovale egg i en klase, og ungene, som er 40-60 cm lange når eggene klekkes, vokser raskt.
Svart mamba har få naturlige fiender bortsett fra rovfugler og manguster, som er slangedrepende snikekatter. Svart mamba lever hovedsakelig av små pattedyr og fugler. De går av og til løs på andre slanger.
Svarte mambaer holder ikke på byttet etter at det er blitt bitt, men slipper det og venter på at det lammes og dør til slutt.
Du dør uten motgift
Bitt av svart mamba fører vanligvis ikke til hevelse eller nekrose på bittstedet. Tidlige nevrologiske reaksjoner er blant annet uklart eller svekket syn, mye slim i munnen, søvnighet og etter hvert tap av bevissthet, pustelammelse og hjertesvikt.
Uten at motgift settes inn, inntreffer døden mellom syv og femten timer etter bittet.
Grønn mamba
Ubehandlede tilfeller har en dødelighet på nærmere hundre prosent, men motgift finnes. Standardbehandlingen etter bitt er trykkbandasje på bittstedet, å holde seg mest mulig i ro og at man kommer snarest til hospital for å få motgift.
LES OGSÅ: Den utrolige krabbevandringen er en av verdens ti største naturattraksjoner
Svart mamba har en annen fryktet slektning i Afrika; grønn mamba. Den har også et svært giftig bitt, men er gjerne mindre enn svart mamba og regnes ikke som like aggressiv som slektningen, en av de farligste slangeartene på kloden.
Denne saken ble første gang publisert 03/06 2019, og sist oppdatert 03/06 2019.