Hvor sunt er det å ta badstue?

Et besøk i badstuen har samme effekt som moderat trening

En tur i badstuen gir samme effekt for kroppen som lett trim, men noen personer bør være ekstra påpasselige etter at sauna-besøket er over.

SUNT: En tur i badstuen er sunt - og det kan være sosialt.
SUNT: En tur i badstuen er sunt - og det kan være sosialt. Foto: Jorge Royan/Wikimedia Commons
Først publisert Sist oppdatert

Man har gått ut fra at blodtrykket faller under et opphold i en sauna (badstue). En tysk studie har vist at det motsatte skjer: blodtrykket stiger. Det samme gjelder hjerteraten (antall hjerteslag). Økningen kan sammenlignes med effekten av kortvarig og moderat trim.

Det viste en studie utført av forskere ved Martin Luther-Universität Halle-Wittenberg og Medical Center Berlin. I studien plasserte forskerne deltagerne både i sauna og på ergometersykkel.

LES OGSÅ: Dette er Norges giftigste planter - en av dem har ikke motgift

19 frivillige personer ble rekruttert til måling av virkningene på hjerte- og karsystemet. De fikk et 25 minutter langt opphold i en sauna. Blodtrykk og hjerterate ble målt etterpå.

Som lett trim

Det viste seg at det må skilles mellom en akutt endring med blodtrykksfall under opphold i sauna og den blodtrykksøkningen som inntreffer i hvileperioden etter. Måling viste at både blodtrykk og hjerterater da steg raskt til over nivåene deltagerne hadde før de tok sauna.

I andre del av studien gjennomførte deltagerne en kort økt på en ergometersykkel med 100 watt belastning. Måling av blodtrykk og hjerterate ble gjort før og etter. Sammenligning viste at sauna-oppholdet er en påkjenning på linje med lett trim.

De tyske målingene viser at alle som tåler moderat trim uten å føle ubehag, kan ha opphold i sauna. Personer med lavt blodtrykk bør være forsiktige etterpå, siden blodtrykket deres kan falle til under nivået det hadde før sauna-besøket.

LES OGSÅ: Gjør dette før du selger, kaster eller gir bort PC-en din

Sauna er sunt

Forskere fra University of Jyväskylä i Finland presenterte i fjor forskning som fant at regelmessige besøk i saunaen var koblet til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, nevrokognitive sykdommer og mentale lidelser.

Kroppens fysiologiske reaksjon på en tur i badstuen korresponderer, ifølge de finske forskerne, med reaksjonen kroppen får etter en moderat til høyintensiv aktivitet, som for eksempel en gåtur. Noe som de tyske forskerne også nå bekrefter.

De finske forskerne har tidligere produsert en rekke eksperimentelle studier, der de har demonstrert saunaens positive effekter på blodtrykket, på spesifikke markører knyttet til hjerte- og karsykdommer, betennelser, blodårenes evne til å ekspandere og trekke seg sammen og på hjertets funksjon.

«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig...
Pluss ikon
«Huleboeren» Michel bodde under jorden i flere måneder. Gjorde utrolig oppdagelse

Stressreduksjon

I en global nettbasert undersøkelse, fant australske forskere at samtlige deltagere i undersøkelsen, som besto av 472 respondenter fra 29 land, oppga avslapping og stressreduksjon som den viktigste årsaken bak sauna-besøket.

De tyske forskerne tror at følelsen av at man slapper av og føler seg bedre etter en tur i badstuen kan skyldes en økt sirkulasjon av hormoner, slik som endorfiner. Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som kan bidra til å dempe smerter og gi en følelse av velvære, ifølge Wikipedia. Stoffet går også ofte under navnet kroppens eget morfin.

Kilder:
Complementary Therapies in Medicine, 2019; 44: 218
Frequent sauna bathing has many health benefits...