14 tips
Slik får du raskere PC
Med enkle grep kan du får en raskere PC.
RASKERE PC: I samarbeid med nettsiden Dataporten.net har vi satt sammen 14 tips til hvordan du kan få en raskere PC. Noen av tiltakene er enkel, mens andre er mer krevende.
LES OGSÅ: Windows 10-triksene du ikke visste om
1. Du må ha en SSD
I dag har de aller fleste nye PC-er en såkalt SSD (Solid State Disk) som lagringsenhet, der også operativsystemet Windows kjører. Har du fortsatt en PC med en god og gammel «snurreharddisk» har du to valg: Oppgradere til en ny og moderne SSD eller vurdere om PC-en faktisk er moden for å skiftes ut – alternativt en større oppgradering.
Har du en PC som kan oppgraderes fra «snurreharddisk» til SSD, vil du merke stor forskjell på PC-ens ytelse – og du vil potensielt forlenge levetiden på PC-en med flere år. I dag bør «snurredisker» primært benyttes for lagring/backup og ikke som systemharddisk. For å illustrere forskjellen kan en god tradisjonell snurreharddisk klare å overføre data til og fra harddisken på opp mot 150 MB/s, mens en moderne SSD kan klare over 3.000 MB/s.
Advarsel: Det å flytte operativsystemet fra en tradisjonell harddisk til en SSD krever at du vet hva du gjør. Husk alltid å ta en sikkerhetskopi før du starter.
2. Hold Windows oppdatert
Dette er et viktig tiltak for en godt fungerende PC. Har du ikke oppdatert Windows kan det straffe seg med infeksjoner av skadelig programvare og dette kan gå ut over PC-ytelsen. Har du Windows 10 trenger du ikke å gjøre noe, fordi Windows oppdateres automatisk. Les mer om dette i denne guiden hos Dataporten.
3. Avinstaller programmer du ikke bruker
Selv om du har en splitter ny PC, kan den ha en del programmer som er forhåndsinstallert. Flere av disse programmene vil du ikke ha bruk for og kan fjernes. Har du brukt PC-en noen år, vil du garantert ha flere program installert som du aldri bruker. Disse programmene kan du slette. Både for å frigi plass, men også for å hindre at disse legger beslag på PC-ens ytelse. Hos Dataporten kan du se hvilke apper du trykt kan avinstallere.
4. Rydd i oppstarten
De fleste av programmene du har installert på PC-en trenger ikke å starte automatisk hver gang du starter PC-en. Du kan med fordel fjerne programmer du sjelden eller aldri bruker fra å starte opp sammen med PC-en.
Vi har gode erfaringer ved å bruke programmet Autorun Organizer for denne oppgaven, men du kan også gjøre det manuelt ved å søke opp MSConfig (Systemkonfigurasjon) og under «Oppstart»-fanen kan du velge hvilke program som skal få starte opp sammen med PC-en.
5. Kjør diskopprydding
Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Dette er en funksjon som er innebygd i Windows. Du finner den via Start-menyen -> Alle programmer -> Tilbehør -> Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding. Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows.
LES OGSÅ: Test av Google Nest Hub
6. Hold programvaren oppdatert
Programvare du har installert på PC-en din kan bli både usikre og tregere hvis du ikke sørger for å oppdatere dem. Det finnes programvare som gjør denne jobben automatisk – vi anbefaler Patch My PC.
7. Hold drivere oppdatert
Det er driverne som sørger for å gi en god forbindelse mellom Windows og maskinvare og derfor er det lurt å oppdatere driverne. En mulighet er å bruke tredjepartsapper til å oppdatere drivere, men dette kan være svært dårlig idé. Drivere som oppdateres på den måten ikke alltid er skikkelig testet. Du bør heller bruke Windows Update for å oppdatere drivere – les mer om det i denne artikkelen på Dataporten.net.
8. Slik frigjør du mer lagringsplass i Windows
En harddisk som er nesten helt full fungerer dårligere enn en harddisk som har ledig kapasitet. Det finnes mange teorier her, men en tommelfingerregel er at du bør ha minst 20 prosent ledig kapasitet på harddisken. Det finnes flere måter å frigjøre plass i Windows. Du kan selvsagt gå gjennom filene dine og slette store bildefiler og videoer. I tillegg kan du avinstallere programmer du ikke bruker. Du kan også bruke skylagringstjenester som OneDrive eller Dropbox, slik at du kan lagre innhold på skyen fremfor å ha innholdet lokalt på PC-en.
Flere måter å frigjøre plass i Windows kan du lese om i denne guiden hos Dataporten.
9. Antivirus
Du bør virusskanne PC-en din hvis du synes PC-en er blitt tregere eller om den begynner å oppføre seg merkelig. Windows 10 har innebygd sikkerhetsprogramvare for både skadelige programmer og virus, så du trenger egentlig ingen eksterne virusprogrammer. Åpne «Windows Defender» om du ønsker å sjekke PC-en din. Du kan lese mer om antivirus i denne guiden hos Dataporten.
10. Defragmentering
Etter opprydding kan det lønne seg å kjøre diskdefragmentering, men har du Windows 10 så skjer dette automatisk. SSD-baserte harddisker trenger ikke defragmenteres, siden det ikke fører til raskere PC og bare "sliter" på disken. Les mer om det i denne guiden.
11. Oppgrader minnet
Den viktigste PC-oppgraderingen du kan gjøre har vi nevnt, nemlig å skifte til en moderne harddisk (SSD). Det nest beste tipset er å sette inn mer minne (RAM). Her gjelder regelen om at mye er bra. Du bør minimum ha 8 GB minne, men kjør gjerne på med så mye som PC-en og lommeboken tåler. Hvor mye minne PC-en din har ser du om søker opp «Systeminformasjon» på PC-en. Du kan også bruke programmet Speccy for å se denne informasjonen. Hvilke minnebrikker (RAM) som passer din PC finner du ved å sjekke ulike nettbutikker eller produsenter, som ofte har løsninger som «skanner» PC-en din og kommer med en konkret anbefaling. Se for eksempel «Crucial System Skanner».
12. Tips for spill
Spiller du krevende dataspill kan det lønne seg å installere nye skjermdrivere. Les mer i denne guiden hos Dataporten.
LES OGSÅ: Test av Huawei P30 Pro
14. Tregt nettverk
Oppleves PC-en som treg, kan det også være at nettverket ditt er tregt. Det finnes mange løsninger for å få bedre nettverksdekning og -hastighet. En test kan avsløre om du sliter med lav hastighet på nettverket ditt. For å sjekke dekningen kan du bruke en app som Wi-Fi SweetSpots (for Android og iPhone) på mobilen. Har du en ny PC, men en ruter som er over fem til syv år gammel, bør du også vurdere å oppgradere ruteren din.
Ønsker du flere tips til Windows 10, kan du leser flere tips hos Dataporten.net.
Denne saken ble første gang publisert 03/09 2019, og sist oppdatert 06/09 2019.