PC-tips
Dette må du gjøre før du selger, gir bort eller kaster PC-en din
Her er metodene du kan bruke dersom du skal selge, gi bort eller kaste en gammel PC.
Skal du kvitte deg med en gammel PC du ikke bruker lenger, holder det ikke bare å slette innholdet på harddisken. Gjør du det, kan hvem som helst relativt enkelt gjenopprette filene du har slettet.
I samarbeid med Dataporten.net har vi laget en guide til hva du bør gjøre før du kvitter deg med en brukt PC.
I hovedsak er det tre metoder du kan bruke:
- Tilbakestille PC-en slik den var da den var ny
- Slette hele harddisken med et ekstern program
- Fysisk ta ut og knuse harddisken
Skal du selge eller gi bort PC-en, er det metoden med å tilbakestille PC-en som bør brukes. Da vil den som overtar PC-en kunne bruke den uten å måtte installere Windows på nytt.
Metode 1: Slik tilbakestiller du PC-en din
Denne guiden er laget basert på en PC med en oppdatert versjon av Windows 10. Det finnes en lignende funksjon i Windows 7. D
Slik tilbakestiller du en PC med Windows 10
Funksjonen som tilbakestiller PC-en er innebygd i Windows 10. Du finner denne funksjonen via Start-> Innstillinger -> Oppdatering og sikkerhet og Gjenoppretting. Vi skal snart gjennomgå denne funksjonen, men først skal vi fortelle litt om funksjonen.
LES OGSÅ: Slik kjenner du igjen en sivil politibil
Slette eller beholde filer?
Du får et valg om å beholde filene dine, men siden du skal tilbakestille PC-en så velger du å slettet alt. Du må altså være klar over at du sletter absolutt alle filer, men det er jo nettopp dette du ønsker hvis du skal kvitte deg med PC-en. Velger du å slette filene dine her, vil de ikke kunne gjenopprettes, så sørg for at du har kopiert alt innhold du ønsker å ta vare på før du begynner. Du finner nyttige tips for sikkerhetskopiering her.
Slik gjør du det
Dette er altså en gjennomgang av tilbakestilling av en PC med fullstendig sletting av all data. Du må regne med at denne prosessen tar opptil flere timer. I vårt tilfelle tok hele prosessen fire timer.
Klikk på Start -> Innstillinger -> Oppdatering og sikkerhet -> Gjenoppretting.
Klikk på Kom i gang under Tilbakestill PC-en.
Du får to valg. Du kan velge å beholde filene. Vi velger å fjerne alt. Dette kan ta litt tid alt etter hvor stor harddisk du har og hvor mye data som ligger på denne.
Du får opp et vindu med en oppsummering av prosedyren, det vil si Windows er klar til å tilbakestille PC-en. Klikk på Tilbakestill-knappen.
Nå starter prosessen ved å tilbakestille PC-en. Den tar mange timer.
PC-en starter på nytt og prosessen fortsetter. Windows installeres på nytt.
PC-en starter på nytt, igjen.
Til slutt får du opp en prosedyre for en førstegangsbruker, altså slik du får når du tar i bruk PC-en for første gang. Du får en rekke valg som du må ta stilling til for å fortsette installasjonen. Følg veiviseren på PC-en.
PC-en er klar til bruk.
LES OGSÅ: De beste VPN-tjenestene
Metode 2: Slik sletter du harddisken med et eksternt program
Det finnes flere gratisprogrammer som kan slette data på en ordentlig måte, det vil si de overskriver harddisken mange ganger, slik at lagret data ikke lenger er tilgjengelig.
Et eksempel på slike programmer er Eraser. Vi tar en gjennomgang av Eraser, men for ordens skyld, du er selv ansvarlig for eventuelle feil som oppstår ved bruk av dette programmet. Årsaken til at du skal bruke et slik program er først og fremst fordi du skal kaste en PC eller en enkeltstående harddisk.
LES OGSÅ: Kan du disse Snapchat-triksene
Ved å bruke en programvare for å slette harddisken, er du rimelig sikker på at ingen klarer å gjenopprette noe av informasjonen som har vært lagret på harddisken, slik som private bilder, kredittkortinformasjon, private helseopplysninger og annen personlig og sensitiv informasjon.
Slik kan det gjøres:
Last ned Eraser fra eraser.ie. Du finner nedlastingslenken under «Build Name» – du kan lagre installasjonsfilen, installer programmet, godta lisensavtalen, velg «Typical» og klikk på «Install» og til slutt «Finish». Kjør programmet.
Klikk på den lille trekanten på høyre siden av «Erase Schedule» og velg «New task» fra «Erase Schedule»-menyvalget.
Trykk på «Add data»-knappen.
Velg «Files in folder», men vær oppmerksom på hvilken disk du velger. Klikk på «Browse» for å velge mappen du ønsker å slette. Du velger selvsagt ikke din lokale harddisk (som trolig er C:\), men en stasjonsbokstav som representerer lagringsenheten du skal behandle. Bruk gjerne filutforsker for å dobbeltsjekke at du har riktig disk (stasjonsbokstav) i Eraser-programvinduet. Dette er gjerne D eller E, men dette avhenger av hvor mange harddisker og partisjoner du har i PC-en din.
Trykk på «OK», og du skal da få opp den valgte harddisken i vinduet.
Trykk på «OK», og du skal da få opp et «Erase Schedule»-vindu.
Høyreklikk på oppgaven som da dukker opp, og velg «Run now».
Sletteprosessen skal nå være i gang.
Prosessen kan ta lang tid, men det er avhengig av hvor stor lagringsenheten er. Dersom du ikke har endret slettemetoden som er standard i Eraser, er det en såkalt Gutmann-metode som er blitt valgt, noe som innebærer at harddisken overskrives hele 35 ganger før data slettes.
TIPS!
Skal du slette lagringsplassen for en hel PC, er det best å ta ut harddisken(ene) fra PC-en du skal slette og koble disse til en annen PC og utføre slettingen der.
Alternative sletteprogram
Eraser er ikke det eneste gratisprogrammet for sletting av data – dette er noen alternativer:
Prevent Restore
Blank and Secure
Verktøy for å lese harddisker
Har du noen gamle, løse harddisker liggende, finnes det dingser som gjør det mulig å få tilgang til disse diskene, slik at du kan slette data.
Du trenger en enhet som oppretter en forbindelse mellom PC-en og harddisken. Personlig liker vi eksterne dokkingstasjoner for løse harddisker, siden disse ofte tar ulike harddisktyper. Se for eksempel Prokort USB 3.0 dokkingstasjon, ICY Box Docking Station HDD eller tilsvarende. Disse koster som regel et sted mellom 300-500 kroner.
Gjenbruk harddisken
Et alternativ før du eventuelt kaster PC-en er å åpne PC-en og ta ut harddisken eller SSD-enheten og ta selv vare på disken. Dette er den eneste måten å være 100 prosent sikker på at dataen er fjernet fra PC-en. Du kan eventuelt bruke disken som en ekstern lagringsenhet til en annen PC. Det finnes også eksterne kabinett og dokkingstasjoner, som gjør det lett å bruke en gammel harddisk som en ekstra ekstern harrdisk.
LES OGSÅ: Slik fikser du startmenyen i Windows
Metode 3: Knus harddisken fysisk
Du kan jo aldri være 100 prosent sikker på at en programvarebasert løsning sletter data for alltid, derfor kan det være lurt å i tillegg knuse disken fysisk med en hammer, en slegge, en spiker eller lignende – da skal det svært vanskelig gjøres å gjenopprette data.
Ta ut harddisken og bruk den med en annen PC
Mer informasjon
Du finner mer informasjon om sikker sletting på nettvett.no og på nsm.stat.no (Nasjonal sikkerhetsmyndighet).