krim

Mannen kjørte rundt i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

Drapsmannen ble avslørt ved en tilfeldighet, til sjokk for det lille, norske lokalsamfunnet. Fortsatt vet ingen motivet bak den grufulle handlingen.

Pluss ikon
BYGDA TORSKEN PÅ SENJA: Åstedet for en grufull handling.
BYGDA TORSKEN PÅ SENJA: Åstedet for en grufull handling. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Brøytebilsjåføren skulle reparere en Ford Scorpio. I bagasjerommet fant han et stivfrossent lik pakket inn i et dynetrekk. Det brutale knivdrapet rystet det lille kystsamfunnet mellom Narvik og Tromsø.

Over 13 år senere er drapsmannens motiv fortsatt ukjent.

Året er 2010. Det nærmer seg slutten av oktober.

Gryllefjord, nordvest på øya Senja, er en eventyrlig vakkert beliggende bygd omkranset av majestetiske fjell, men sterkt preget av fraflytting.

På 1970-tallet bodde det 1300 mennesker i Gryllefjord. I 2010 var det knapt 380 igjen.

Seks kilometer sør for Gryllefjord, i tettstedet Torsken, bor en somalisk familie på fire.

Mor i huset er 28 år gammel og jobber på sykehjemmet i Gryllefjord. Hun er velintegrert og svært godt likt. Hennes 33 år gamle mann jobber i et fiskebruk. De har en sønn og en datter i den lokale barnehagen. Men tidligere samme høst har de fått avslag på asylsøknadene sine, og det står dårlig til på hjemmebane.

FAMILIEBIL MED BRUTAL HISTORIE: Et lik lå i bagasjerommet fra 20. oktober til 30. desember 2010.
FAMILIEBIL MED BRUTAL HISTORIE: Et lik lå i bagasjerommet fra 20. oktober til 30. desember 2010. Foto: NRK TV

Les også: Ingen vil glemme det som skjedde den junikvelden

Nattskift på fiskebruket

Mannen er misfornøyd med at kona er blitt kjent med en svensk kollega på sykehjemmet.

Flere ganger etter kveldsvakt får kvinnen skyss hjem av svensken. Dette misliker mannen hennes. Han vil ikke at hun skal sitte på med andre menn, og sier til kona at enten kan han hente henne eller så kan hun ta taxi.

I oktober 2010 sier kvinnen at hun tar seg fri en uke fra jobben for å besøke en venninne i Stavanger.

På kvelden 19. oktober er mannen på nattskift på fiskebruket.

Han skal ha ringt sin kone denne kvelden og stilt et ultimatum i form av en drapstrussel. Enten dropper hun reisen, eller så vil livet til familien bli ødelagt. Hvis hun ikke ombestemmer seg blir neste dag hennes siste, skal han ha sagt på telefon.

Om morgenen 20. oktober leverer far i huset barna i barnehagen. Kona er ute en tur og handler mat. De spiser frokost sammen. Senere angriper mannen sin kone bakfra med en kniv.

Han stikker henne først i ryggen ved ryggsøylen opp mot nakken, og deretter forfra i brystet.

I en laboratorieundersøkelse fra Kripos fremgår det at «Fire ribbein var skåret over i bukfestet mot brystbenet ( . . .) Stikket i brystet skar over hjertet og var dødelig».

DREPT AV EKTEMANNEN: Den somaliske kvinnen var 28 år gammel da hun ble drept i familiens bolig i bygda Torsken. Liket ble funnet i en bil utenfor Gryllefjord fryseri, t.h.
DREPT AV EKTEMANNEN: Den somaliske kvinnen var 28 år gammel da hun ble drept i familiens bolig i bygda Torsken. Liket ble funnet i en bil utenfor Gryllefjord fryseri, t.h. Foto: TV2/Montasje.

Samme dag pakker mannen inn liket i et dynetrekk og legger det i bagasjerommet i sin hvite Ford Scorpio. I de neste dagene og ukene kjører han rundt med liket i bagasjerommet.

Og det gjør han nesten hele året til ende.

Les også: Familiefaren levde et dobbeltliv. Det skulle koste han livet

Liket blir funnet

22. november blir kvinnen meldt savnet av arbeidsgiver. Kommunen melder fra til politiet at «kvinnen hadde uteblitt fra jobb, angivelig etter en reise til en annen kant av landet», i følge Troms Folkeblad.

På det tidspunktet kvinnen blir meldt savnet, har liket hennes altså ligget i over én måned i bagasjerommet.

Tiden går. I det lille kystsamfunnet lurer mange på hva som egentlig har skjedd med kvinnen.

30. desember 2010 står en hvit Ford Scorpio parkert utenfor bygdas hjørnesteinsbedrift, Gryllefjord Fryseri. Det avlange og slitne bygget i betong og bølgeblikk ligger rett ved kanten av fjorden, og bare 300 meter fra sykehjemmet der den avdøde kvinnen jobbet.

Brøytebilsjåfør Hans Hanssen og hans bror ble spurt om de kunne reparere girkassa. Hanssen er i dag pensjonist.

– Bilen sto nede til reparasjon ved Gryllefjorden, så vi måtte hente den. Da trengte vi nøklene. Vi hadde fått en servicenøkkel, men med den kan du bare åpne bagasjerommet, sier Hanssen til klikk.no.

– Vi kom oss ikke inn fremme. Så åpnet vi bagasjerommet og der lå hun, inntullet i et teppe.

De to brødrene sto ved siden av drapsmannen. Så gikk han til bussen.

– Vi lukket igjen bagasjerommet, sier Hanssen.

SKULLE FIKSE DRAPSMANNENS BIL: Brøytebilsjåfør Hans Hanssen i Gryllefjord oppdaget liket da han fikk feil nøkler. Bildet er fra 2010.
SKULLE FIKSE DRAPSMANNENS BIL: Brøytebilsjåfør Hans Hanssen i Gryllefjord oppdaget liket da han fikk feil nøkler. Bildet er fra 2010. Foto: TV2.

– Hvordan reagerte drapsmannen da dere sto der?

– Nei, egentlig reagerte han ikke noe sånn spesielt. Det kan hende han egentlig ville at vi skulle finne liket. Jeg tror helst det, sier Hanssen.

– En lettelse?

– Det kan gjerne ha vært det. Jeg vet ikke.

Hanssen sier han skjønte hvem det dreide seg om.

– Ja, jeg regnet med at det måtte være henne. Hun var etterlyst og det så ut som en person lå der.

– Tenkte dere på å holde ham tilbake fysisk?

– Nei, det var ikke intensjonen i det hele tatt. Vi bare ringte politiet og tipset dem om hva som kunne ha skjedd, sier Hanseen.

Samme dag pågrep politiet familiefaren, og han tilsto umiddelbart at han hadde drept kona. I avhør erkjente han straffeskyld for forsettlig drap.

Les også: (+) Han sto bak blodbadet på Nesodden

Lokalsamfunnet hardt rammet

Torsken kommune iverksatte beredskaps- og kriseteam. Det var viktig å ivareta parets to barn, men også lokalsamfunnet var hardt rammet. Brøytebilsjåføren som ble dratt tilfeldig inn i tragedien er i dag fåmælt når det gjelder hva som kan ha vært drapsmannens motiv.

– Det er vanskelig å si. Jeg tror ikke det var så mye prat om det. Alle likte jo henne. Hun gled veldig godt inn i arbeidsmiljøet på sykestua. Så det kom som et sjokk.

GRYLLEFJORD: Tettstedet med fjord og fjell var tidligere administrasjonssenter for Torsken kommune som ble avviklet i 2019.
GRYLLEFJORD: Tettstedet med fjord og fjell var tidligere administrasjonssenter for Torsken kommune som ble avviklet i 2019. Foto: Getty Images.

– Var opplevelsen et sjokk for deg?

– Nei, egentlig ikke. Hun var inntullet så vi regnet med at det kunne være noe. Vi var ikke sikre, men vi tipset politiet for å være helt sikre.

De slapp å se ansiktet.

Hanssen kjente ikke drapsmannen personlig, men sier at han «mest vandret for seg selv».

Skulle drepe hele familien

10. juni 2011 ble mannen dømt i Senja tingrett til 14 års fengsel, og til å betale cirka 700.000 i oppreisning og skadeerstating til hvert av sine to barn.

Klikk.no har snakket med advokat Truls Heitmann, som forsvarte tiltalte i tingretten, men han ønsker ikke å kommentere.

Ifølge Troms Folkeblad beskrev tiltalte seg selv i tingretten som en hardt arbeidene og kjærlig familiemann, som i motsetning til andre somaliske menn «gjorde alt kona ba om».

TORSKEN-DRAPET I TROMS FOLKEBLAD: Oppslaget er fra 9. juni 2011.
TORSKEN-DRAPET I TROMS FOLKEBLAD: Oppslaget er fra 9. juni 2011. Foto: Faksimile.

Tiltalte hevdet at han var ansvarlig for klesvask, matlaging og omsorgen for barna.

Samtidig fremsto han som en dypt religiøs mann. Han tok plass i vitneboksen med den hellige boken Koranen ved sin side.

– Det er rart å sitte her i dag. Det skjedde jo ikke det som jeg ville. Men det var Guds vilje, sa tiltalte i retten.

Men det var ikke bare kona som skulle dø. Tiltalte sverget i retten ved Koranen at planen hans var å drepe både seg selv og barna etter at han hadde drept kona.

Han skal ha gjort tre forsøk på iverksette planen som gikk ut på å kjøre utfor et stup med barna på fire og fem år i bilen.

Et strevsomt liv

Hvordan havnet den 33 år gamle familiefaren i en så desperat tilstand at han ville utslette familien sin?

Kriminolog Niels Christie sa til NTB at han trodde avslaget på asylsøknaden kunne være årsaken.

Men ifølge dommene fra tingretten og lagmannsretten er det veldig lite i tiltaltes egen forklaring som tyder på at det var avslag på asylsøknaden som fikk ham til å drepe kona.

GRYLLEFJORD: Liket av den drepte somaliske kvinnen drept i sin bolig i bygda Torsken, ble funnet i tettstedet Gryllefjord, der hun jobbet ved et sykehjem.
GRYLLEFJORD: Liket av den drepte somaliske kvinnen drept i sin bolig i bygda Torsken, ble funnet i tettstedet Gryllefjord, der hun jobbet ved et sykehjem. Foto: Cornelius Poppe/NTB.

Han snakket derimot i detalj om angivelig svik fra kona, og en slags tidsklemme han skal ha opplevd, med lite søvn og en strevsom tilværelse der han skal ha vært strukket mellom nattskiftet på lakseoppdrettet og omsorgsoppgaver hjemme.

Tiltalte trakk frem i retten det han kalte «overmenneskelige krefter», som gjorde det mulig for ham å bære liket av kona fra huset til bilen.

– Jeg er 72 kilo. Hun var over 100. Og det var trapper ned. Jeg synes det var rart, men jeg løftet og bar. Jeg hadde styrken til to mennesker da, sa tiltalte ifølge Troms Folkeblad.

Kan motivet for drapet ha vært sjalusi? Tiltalte forklarte i retten at han prøvde å overtale sin kone til å ikke besøke en venninne i Stavanger, fordi han var overbevist om at hun egentlig skulle til Sverige med en 49 år gammel kollega.

– Vi var arbeidskamerater. Ingenting annet, sa svensken på telefon fra Stockholm, og ble trodd på det av tingretten.

Tiltalte erkjente straffeskyld for forsettlig drap, men ble dømt for overlagt drap. Han anket tingrettens dom på grunnlag av bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og straffeutmålingen.

Hevdet han var nederlender

Saken kom opp i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø i september 2011.

Lagmannsretten bemerket at både den tiltalte, og kvinnen han drepte, bodde i Norge under falsk identitet siden 2003.

Under ankeforhandlingen hevder mannen at han er åtte år eldre enn han tidligere har oppgitt, samt at han egentlig er nederlandsk statsborger. Tiltalte insisterer på at han stakk sin kone med en skrutrekker, men på bakgrunn av obduksjonsrapporten er det ingen tvil om at han brukte en skarpslipt kniv.

Drapsvåpenet er aldri blitt funnet. Tiltalte hevdet han kastet det på havet.

Dommen fra tingretten på 14 års fengsel opprettholdes enstemmig av lagmannsretten, som kaller overtredelsen «grov og alvorlig», og skriver at handlingen ble utført «målrettet med fasthet og styrke».

En rettspsykiatrisk undersøkelse av tiltalte ble foretatt, men uten at det er fremkom noe av betydning for saken.

Intet formildende

Lagmannsretten finner det skjerpende at kvinnen ble angrepet «bakfra og uten forvarsel, som i seg selv ikke var egnet til å ta livet hennes». Deretter gjorde han et nytt angrep forfra, som var dødelig.

Andre ting som nevnes som skjerpende er at han kjørte rundt i over to måneder med liket av sin kone i bagasjerommet; at han ga villedende forklaringer til politiet i avhør, og at han ved tre anledninger, etter at han drepte kona, skal ha prøvd ta livet av seg selv og barna.

«I siste forsøk kom han så langt at bilen måtte berges etter at han hadde kjørt utenfor en skrent,» står det i dommen.

Videre fant lagmannsretten intet i formildende retning.

Retten la ikke vekt på tiltaltes påstander om at han følte seg sveket av kvinnen han elsket og at han ofret alt for sin familie.

Les også: (+) Fembarnsfar fra Østfold ble en av landets verste seriemordere

Oppsøkte boligen

Politioverbetjent og etterforskningsleder Bjørn Georg Pedersen ved Finnsnes lensmannsdistrikt bekrefter overfor klikk.no at politiet ble kjent med saken 22. november 2010.

Arbeidsgiver Torsken kommune meldte at kvinnen ikke hadde vært på jobb siden den 29. oktober, noe de senere endret til 19. oktober.

– Vi satte i gang etterforskning. Vi hadde ikke opplysninger om at hun skulle ha vært utsatt for straffbar handling, men at hun skal ha reist til en annen del av landet på eget tiltak.

BOLIGEN DER DRAPET SKJEDDE: Etter at liket ble funnet undersøkte Kripos boligen til den somaliske familien i tettstedet Torsken.
BOLIGEN DER DRAPET SKJEDDE: Etter at liket ble funnet undersøkte Kripos boligen til den somaliske familien i tettstedet Torsken. Foto: Skjermdump NRK TV.

Pedersen sier at det var ordinær etterforskning i form av etterlysning, telefonsporing og avhør av mannen hennes, men uten at dette ga noe spesielt resultat.

– Politiet oppsøkte boligen flere ganger og snakket med og avhørte mannen til savnede, senere avdøde, sier Pedersen.

Stille om motiv

– Politiet jobbet ut i fra ulike mulige hypoteser. En av grunnene til at han ble oppsøkt i boligen sin var at vi lurte på om andre ting kunne ha skjedd. Vi hadde på det tidspunktet informasjon om at hun skulle ha reist til en annen landsdel, og ingen informasjon som tydet på noe annet, sier Pedersen.

– I etterpåklokskapens lys kan man si at vi burde brukt mer energi på andre hypoteser enn at hun reiste frivillig. Det var et lykketreff at han ble pågrepet 30. desember, hvis han faktisk planla og drepe seg selv og barna. Det får vi aldri svar på, sier Pedersen.

– Har du gjort deg opp noen tanker om motivet?

– Ja, da hun ble funnet drept jobbet vi med å finne et motiv. Vi hadde også bistand fra Kripos. Jeg klarer ikke å gjengi diskusjonene vi hadde rundt motiv.

Pedersen er enig i at det er spesielt at drapsmannen valgte å ikke kvitte seg med liket.

– Ja, det er spesielt. Jeg husker at det ble diskutert. Det ble tatt opp i avhør med ham. Men det blir feil å referere til avhør i saken.

– Tiltalte sa i retten at det var en planlagt handling å gi bilnøklene til brøytebilsjåfør Hanssen. Men hvis han virkelig ønsket å anmelde seg selv, kunne han heller ha kjørt til politiet?

– Ja, det kunne han ha gjort. Og han ble spurt om dette i det vide og det brede, men jeg kan ikke referere fra avhøret uten å få fritak fra taushetsplikten, sier politioverbetjent Pedersen.

FRAFLYTTING: Folketallet i Gryllefjord er vesentlig lavere i dag enn i år 2000.
FRAFLYTTING: Folketallet i Gryllefjord er vesentlig lavere i dag enn i år 2000. Foto: SSB.

Troms politidistrikt fikk teknisk og taktisk bistand av Kripos.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos er det distriktet som eier saken, og som må uttale seg om etterforskningen og de funn som er gjort der.

– Når vi bistår, jobber vi sammen med distriktets etterforskere, og all informasjon blir samlet der, opplyser Christoffersen.

Klikk.no har snakket med tiltaltes forsvarer i lagmannsretten, advokat Randulf Schumann Hansen, men han har ingen kommentar.

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2020, og sist oppdatert 12/03 2024.

Les også