Aleksej Navalnyj funnet død

Nådeløs mot opposisjonen

Vladimir Putin har gang på gang vist at han ikke skyr noen midler for å fjerne kritikerne sine.

<b>HENTET TIL TYSKLAND:</b> Russland prøvde å unngå at Aleksej Navalnyj ble fraktet til Tyskland, men 22. august ble han hentet med fly i en norskprodusert spesialbåre, utviklet og produsert i Fredrikstad.
HENTET TIL TYSKLAND: Russland prøvde å unngå at Aleksej Navalnyj ble fraktet til Tyskland, men 22. august ble han hentet med fly i en norskprodusert spesialbåre, utviklet og produsert i Fredrikstad. Foto: JOHN MACDOUGALL
Først publisert Sist oppdatert

Russiske myndigheter melder fredag 16. februar 2024 at opposisjonslederen Aleksej Navalnyj har avgått med døden i straffeleir nummer tre i Jamal Nenets-regionen, hvor han var fengslet. Det melder Reuters

Dødsårsaken er i skrivende øyeblikk ikke klarlagt, men dødsfallet føyer seg inn i rekka over regimekritikere og opposisjonelle i Russland som dør.

Aleksej Navalnyj var en av de mest profilerte opposisjonelle politikerne i Russland, og har siden 2017 aktivt angrepet Vladimir Putin og hans allierte, spesielt for korrupsjon og brudd på russiske lover.

Russiske spesialagenter har flere ganger forsøkt å ta ham av dage, i følge tyske leger ble han med all sannsynlighet forgiftet den 20. august 2020, og flyet hans måtte nødlande i Omsk i Sibir på vei til Moskva.

Dette skjedde bare et år etter at han skal ha blitt forsøkt forgiftet mens han satt fengslet etter protester i Moskva.

22. mars 2022, midt under Russlands invasjon i Ukraina, ble han dømt til fengsel for svindel, og mens han sonet straffen skal han nå altså ha omkommet. I følge det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA skal han ha følt seg uvel etter en spasertur og mistet bevisstheten. Han skal ha fått akutt behandling, men livet sto ikke til å redde, melder nyhetsbyrået videre.

Foto: NTB

Kritikk er ekstremisme

Drapsforsøkene mot, og det mulige drapet på Navalnyj føyer seg inn i rekken av russiske opposisjonelle som har opplevd å bli myrdet eller forsøkt myrdet av russiske sikkerhetstjenester og agenter.

Etter å ha fått gjennom en lov i det russiske parlamentet i 2006, som i effekt gir ham lov til å få alle han ikke liker drept, har Vladimir Putin gjort nettopp det; Meningsmotstandere, kritikere og avhoppere har blitt tatt av dage jevnlig de siste årene. Lovhjemmelen som åpner for drap på terrorister og ekstremister i Russland og på fremmed jord, favner bredt og inkluderer de som offentlig har kritisert styret i Russland.

NÅDELØS: En rekke regime-kritikere og opposisjonelle har
NÅDELØS: En rekke regime-kritikere og opposisjonelle har Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Setter seg over internasjonale bestemmelser

På denne måten setter russisk lov seg over alle internasjonale avtaler, og som det har vist seg så bryr Putin seg også fint lite om at alle spor peker i retning Moskva. Den andre siden av mynten er nemlig at det sender et tydelig signal til alle de som kunne tenke seg å handle mot Russlands beste interesser: Det spiller ingen rolle om du kommer deg ut av Russland, sjansen er stor for at du blir funnet og tatt av dage.

Russisk kampanje mot kritikere

Her er en tidslinje over noen av de viktigste angrepene på Putins kritikere:

Juli 2006: Det russiske parlamentet godkjenner en lov som gir president Vladimir Putin – alene og uten konsultasjon – hjemmel til å utføre målrettede drap på fremmed jord av «terrorister og ekstremister». Kategorien inkluderer kritikere av Kreml.

November 2006, Alexandr Litvinenko: Avhopper fra den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) og kraftig kritiker av Kreml. Drept med radioaktivt polonium-210 i London.

Januar 2007, Jurij Golubev: Medgründer av den russiske oljegiganten Yukos. Golubevs plan om å selge andeler av det nylig fusjonerte YukosSibneft til to amerikanske oljeselskaper, blir sett på som forræderi. Golubev døde etter at han kom tilbake til London fra Kina via Moskva.

Fikk tilslaget til gi-bort-pris. Vraket ble en gullgruve
Pluss ikon
Fikk tilslaget til gi-bort-pris. Vraket ble en gullgruve

Februar 2008, Badri Patarkatsisjvili: Nærmeste fortrolige og forretningspartner av Kreml-kritiker Boris Berezovskij døde plutselig i sitt Surrey-hjem to måneder etter å ha varslet Scotland Yard om attentatplaner mot ham.

August 2010, Gareth Williams: Politiet finner liket av den britiske analytikeren, stengt naken inne i sportsbag i leiligheten hans i London. Williams etterforsket russisk hvitvasking.

November 2010, Paul Castle: Eiendomsmogul og fortrolig av eiendomsmogulen Boris Berezovskij. Drept av tog på Londons Bond Street-stasjon, etter å ha falt i unåde hos russisk mafia.

November 2012, Aleksander Perepilitsjnij: Russisk finansmann som avslørte en statlig sanksjonert hvitvasking verdt over 2,5 milliarder kroner. Han kollapset mens han var ute og jogget nær det luksuriøse hjemmet sitt i Surrey, Storbritannia. Patologer fant spor av en sjelden og dødelig gift fra gelsemiumplante i magen.

Mars 2013, Boris Berezovskij: Den tidligere eiendomsmogulen som gikk i selvpålagt eksil i Storbritannia etter å ha kommet på kant med Putin ble funnet død i hjemmet sitt i Sunninghill, hengende fra dusjen. Merker på nakken hans antyder at han sannsynligvis ble kvalt.

November 2015, Mikhail Lesin: Grunnleggeren av nyhetsnettverket Russia Today (RT) ble slått i hjel på et hotell i Washington DC, USA etter å ha falt ut av favør med eliten i Kreml.

Mai 2016, Matthew Puncher: Den britiske vitenskapsmann som identifiserte den dødelige dosen med radioaktivt polonium brukt i attentatet mot Litvinenko, blir knivstukket i sitt eget hjem i Oxford.

Mars 2018, Sergej Skripal: En tidligere russisk dobbeltagent for britisk etterretning og datteren hans Julia, overlever et giftangrep i Salisbury, Storbritannia, med den sovjetiske designede nerveagenten Novitsjok. To medlemmer av Russlands viktigste etterretningstjeneste (GRU) – ble anklaget for drapsforsøk.

August 2019, Zelimkhan Khangoshvili: Den tidligere tsjetsjenske opprørskommandanten ble skutt ned mens han gikk gjennom Berlin-parken, Tyskland. En russisk statsborger knyttet til GRU er siktet for drap.

21. august 2020, Aleksej Navalnyj: Russiske myndigheter forsøkte å hindre at Navalnyj ble evakuert til Tyskland for behandling og ytterligere undersøkelser. Der ble det fastslått at Navalnyj var forgiftet av en nervegift i novitsjok-gruppen. Navalnyj vendte tilbake fra Tyskland til Russland 17. januar 2021.

Han ble da straks arrestert på nytt for brudd på meldeplikten. 2. februar 2021 ble en betinget dom fra 2014 omgjort til ubetinget fengsel i tre og et halvt år.

Bruddene på meldeplikten var forårsaket av at han lå i koma sommeren og høsten 2020, og hans støttespillere beskriver dommen som politisk motivert, skriver VG.

Russisk påtalemyndighet er imidlertid ikke ferdig med Navalny. Tirsdag 22. mars 2022, midt under invasjonen av Ukraina, ble Navalnyj dømt til fengsel for svindel.

Anklagene mot ham gikk blant annet på svindel og forakt for retten, melder Reuters.

Fredag 16. februar, 2024 døde han i straffeleir nummer tre i Jamal Nenets-regionen.