Skyte med hagle
Kenneth skyter 40 000 skudd i året – her er hans beste hagletips
Kenneth Aspestrand er en av Europas beste trickskyttere, og hans metode for å bli god med hagla innbefatter blant annet et speil.
På et normalt år skyter jeg 30 000–40 000 skudd med halvautomaten. På 30 år har jeg nok skutt minst 600 000–trolig en del mer, sier Aspestrand.
Han bruker en Benelli halvautomat til trick-skytingen sin. Den trenger lite vedlikehold, dessuten er den rekyldrevet og ikke gassoperert. Dermed spares mye tid på pussing, noe som kan være greit når man lever av å skyte.
En slik børse holder livet ut
–De tåler uendelig, og for en vanlig jeger holder de livet ut. Et våpen jeg brukte i showene mine, og som dessuten sto her på banen til bruk for gjestene, hadde gått 600 000 skudd på et tidspunkt, og den fungerte fortsatt, sier han.
På leirduebanen var han for aller første gang i forbindelse med at han hadde jakt som valgfag i 8. klasse.
– Da skjøt jeg 18 av 20 duer, og gnisten ble tent, sier han.
Det hele startet med at Kenneth så et skyteshow.
– Jeg så Tom Knapp på Eidskog i 1993, og det så veldig gøy ut. Jeg så flere show, så gikk jeg og tenkte litt på det. Til slutt tok jeg kontakt med Benelli-importøren, fikk en god avtale og begynte å leke litt, sier han.
– I 1999 ble jeg spurt om å holde et show hos Skjeberg JFF. Deretter har det balla på seg og blitt en levevei, forteller han.
– Etter det har det smelt litt i ny og ne, kan man si.
Og han har et treningsopplegg for usikre haglskyttere han har sett virke gang på gang.
Les også (+): Rypejakt-minnet jeg vil huske for resten av livet
Bruk et speil til tørrtrening hjemme
– Start med å tørrtrene hjemme. Det er bare tull å bruke den første dagen hos meg eller på bane for å lære seg å montere hagla. Still deg foran et speil, og kast opp hagla, sier han.
– Når hagla er montert, skal du se pupillen i øyet ditt flukte rett over kornet på hagla. Ikke til høyre og ikke til venstre, men sånn omtrentlig over kornet. Du skal også se litt av skinna, ha det vi kaller en stigende skinne, sier han.
– Mange snakker om at de skal plassere en blyant på skinna, og kunne se over. Det blir litt for mye, men en halv blyant passer de fleste, forteller han.
– Dette skal du gjøre 2–3 minutter to ganger i uka i et par måneder. Da vil du allerede være en vesentlig bedre skytter fordi monteringen din sitter, sier han.
- O/u eller s/s? Den første hagla bør etter min mening alltid være en o/u. Med en o/u får du et bedre siktebilde og den tar opp rekylen bedre enn en s/s hvor begge løpene er på toppen og gir mer rekyl. Jeg ville også valgt o/u foran halvautomat – ut fra et sikkerhetsperspektiv. Du ser at en o/u er knekt og ufarlig, mens det er mer krevende for en nybegynner å sikre en halvautomat.
- Lang eller kort pipe? Kruttet blir forbrent lenge før pipelengden på standard hagler. Lengre pipe er bedre å peke med, men er upraktisk på jakt, inn og ut av biler og slikt. Mellom 65 og 72 cm vil være passe for de fleste, men er du 190 cm høy kan du ikke ha 60 cm pipe – den blir for kort og veivete. Be om hjelp i butikken.
- Lett eller tungt våpen? Lett vekt gir mye hardere rekyl. Engelskmennene har en regel om at våpenet bør veie 100 x gramvekta på patroner. Har du en 32 grams patron, bør du altså ha ei hagle som veier 3,2 kilo. Kjøper du ei veldig lett hagle og i tillegg er liten og nett, skyter du mindre og dårligere. Du blir instinktivt redd for å skyte når du vet det gjør vondt hver gang du trekker av. Og du skyter ikke godt når det gjør vondt. Min mening er at klarer du å bære ei hagle på 2,7 kilo, klarer du å bære ei på 3,2 kilo også.
Tilpass hagla for enda bedre treffsikkerhet
– Det er viktig med tilpasning, og ekstra viktig for konkurranseseskyttere, men er du standard bygd og kjøper ei standard hagle, passer den sånn noenlunde, sier Aspestrand.
– Viktigst er det at kolben ikke er for lang, da blir monteringa alltid feil. Den ekstra genseren og jakka du har på deg om høsten kan utgjøre stor forskjell, sier han.
– Ha heller en cm for kort kolbe enn for lang. Den lange kolben hekter fort tak i klærne, monteringa med kjaken på kolben vil havne på feil sted og det hele blir uhåndterlig. Prøveskyt våpenet om mulig på banen først.
– Våpenfabrikanter reiser fra tid til annen rundt på skytebaner, så folk kan prøve våpnene deres, sier han.
– Det er kaliber 12 som gjelder. Her er det størst utvalg i ammo. Kaliber 16 hadde vært et fantastisk jaktkaliber, men det finnes for lite ammo til at den er min favoritt. 20 kaliber er også lett og fin på fuglejakt, sier Kenneth. Når det gjelder jaktammunisjon, er han like sikker i sin sak;
– Jeg foretrekker en rask patron med mindre hagl enn en treg patron med tung haglladning. Det gir deg mindre foranhold. Jeg er ikke noe tilhenger av tunge, magnumladninger, så jeg vil alltid velge 30–32 gram i stedet for en på 40 gram. De tunge haglladningene er dyre, vonde å skyte og ikke tror jeg du treffer så mye mer, heller, sier Kenneth.
– Uansett spør du om råd i butikken. Du skal være rimelig uheldig med ekspeditøren i en våpenforretning hvis vedkommende ikke kan hjelpe deg. Har du et våpen hjemme som passer–mål lengden og be om det samme. Det er vrient å sette et tall, da folk er ulikt bygd, men generelt bør kolbelengde på 35–36 cm passe til veldig mange jegere, sier Aspestrand.
Da han kjøpte sin første hagle for 30 år siden, begynte han etter kort tid å skave av treverk på kolben med en høvel, da han syntes den var for høy.
Er du usikker på haglskyting, kolbemål og eventuelt også på bruken av høvel, er dette noe vi anbefaler å vente med til du har snakket med en børsemaker eller hagleinstruktør. (Red.anm.)
Les også (+): OL-skytterens beste tips til jegeren: – Dette må du aldri gjøre
Ideelt å skyte med begge øyne åpne – men ikke alltid
– De aller fleste har sitt ledøye på den siden de legger opp våpenet, enten det er links (venstre side) eller rechts (høyre side). Det ideelle er å skyte med begge øynene åpne hele tiden, sier han.
– Problemet er at noen har feil ledøye. Da vil man se løpet ved siden av, og i så fall må man knipe igjen det ene øyet. Det er i og for seg ikke noe stort problem, vi har skyttere i verdenstoppen som skyter med å knipe igjen et øye, forteller han.
– Er du usikker på hva som er ditt ledøye, holder du pekefingeren opp foran en stolpe eller et annet mål, og ser tvers gjennom fingeren. Lukker du det venstre øyet og målet står stille, mens det flytter seg når du lukker det høyre øyet–da er venstre øye ditt ledøye.
Uansett hvor mange tusen du bygger om våpenet ditt for, og uansett hvor dyrt våpen du har, kommer du ikke utenom å trene for å bli god til å skyte.
– Det finnes ingen snarveier. Så nådeløst og så enkelt er det, sier han.
– Det skal imidlertid ikke så mye til for å gå fra null til å heve skytinga mange hakk. Møter du opp på banen et par ganger i måneden og skyter 50 til 100 skudd hver gang, er du på god vei. Skyter du et sted mellom 500 og 1000 skudd i året, vil du holde skyteferdighetene ved like, sier han
– Ved å legge litt innsats i treninga vil de aller, aller fleste komme seg opp på 20 treff av 25 på en jegertrap, og da begynner det å bli brukbart. Og mye mer betryggende enn om du på en god dag skyter 5, 8 eller 9 på en 25-serie, sier Aspestrand.
Les også (+): Den erfarne jegeren hadde aldri gjort noe galt – så gjorde han en skjebnesvanger tabbe
To typer bomskudd!
Enten skyter vi over, eller så skyter vi bak. Det er de to hovedtypene bomskudd med hagle.
Det er i hovedsak to grunner til at jegere bommer med hagle. Den ene er monteringsfeil. Den andre er dårlig foranhold. Under 1 % skyter for langt foran.
– Den ene klassiske feilen er monteringsfeil, da skyter du ofte for høyt. Hagla er godt monter, du ser på målet, men pipa peker for høyt i skuddøyeblikket. Er det sideskudd skyter vi bak, sier han.
– Du må skyte en til halvannen meter foran målet for å treffe. Det er vanskelig å bedømme avstand, ofte er det litt lengre enn vi tror, og da må vi langt foran med svermen. Haglpatronen er saktegående, sier Aspestrand.
– En annen vanlig feil er at vi stopper bevegelsen i det vi titter ned på kornet et lite øyeblikk. Da ser du på noe som står stille–kornet–mens fuglen/leirdua er i bevegelse, og da skyter vi bak. Mengdetrening må til for å få bort dette. Og selv vi som har holdt på å skyte med hagle hele livet, gjør denne feilen fra tid til annen, sier han.
– Du må stole på at hagla passer så du aldri tar blikket bort fra målet. Glem pipa, glem kornet–hold kun blikket på målet du skal skyte på. Fest blikket ditt på målet og ikke slipp det!, sier han.
Det perfekte haglskuddet
Det perfekte haglskuddet avhenger litt av om du skyter konkurranser eller jakter, men for en jeger vil det vanligvis være å trekke gjennom målet.
– Gå inn bakfra, ta igjen målet, se hvor det er på vei, dra gjennom og skyt! Med foranhold må du gjette på hvor målet er på vei, sier han.
Det perfekte haglskudd er vanskelig å forklare. Er du konkurranseskytter, er du i ei boble. Du vet du kommer til å treffe før du legger i patronen. Når du er i en sånn mental tilstand, kan du skyte nesten fullt hus på alt. Men noe overføringsverdi er det til jakta.
Det har med fokus å gjøre–at du har blikket låst på målet og ikke kornet ditt eller skinna.
– Det har også med selvtillit å gjøre. Du veit at du vil treffe. Har du vært på en jegertrapbane og truffet på 7 reiser du ikke derfra med noen god følelse. Har du derimot skutt 21 og tidligere personlig beste var 14, da får du selvtillit.
– Og det kommer som et resultat av trening. Fokus og selvtillit kan du ta med deg ut i skogen. Det er nå en gang sånn at har du tro på noe, får du det til, sier Aspestrand.
Les også (+): Kritiserer NJFF og Skytterforbundet: – Situasjonen er helt uholdbar