Gluggjakt - revejakt - tips
Syv god råd: Slik lurer du reven
Gluggjakt er noe av det ypperste norsk jakt har å by på – det er både krevende og spennende. Dessuten er det som oftest gratis, hvis du spør grunneier pent.
1. Velg åteplass med omhu
Bruk tid, se hvor revesporene går, og legg aller helst åtet slik at reven må passere i nærheten. Sørg for at det er trygt kulefang rundt åtet. Tenk også på månens plassering og gang over himmelen. Aller helst bør den gå opp bak deg.
2. Ikke lag lyd
Hvis du posterer i hus eller fjøs, sørg for at du kan opptre så lydløst som mulig. Smør hengsler, legg noe tøy eller mykt underlag i skyteskåren eller gluggen og aller helst også et teppe på gulvet. Unge rever er ikke så vriene, men gamle rever er lure og de hører selv den minste lyd.
3. Åte
Med unntak av selvdøde dyr, kan du bruke både slakteavfall fra husdyr, matrester, fisk og slakteavfall fra vilt til åte. Trafikkdrept hjortevilt som ikke egner seg som menneskeføde, er utmerket. Slakteavfall fra gris likeså. Spre også noen håndfuller med reker, hundepellets eller annet smått og godt rundt åtet. Da sørger du for at reven oppholder seg en stund på åtet, og det gir deg tid til et sikkert skudd.
LES OGSÅ: Test av dagstursekk - toppptursekk for skientusiaster
4. Fest åtet
Fest gjerne åtet til en staur på åteplassen, ellers risikerer du at reven bare drar åtet unna. Du vil bli forbløffet over hvor raskt selv et helt dyr forsvinner fra en åteplass. Sørg for å etterfylle åtet regelmessig. Reven skal alltid finne noe å spise der når den kommer. Start tidlig på høsten med å etablere åtet, gjerne allerede i september, oktober.
5. Komfort
TIPS: Reven liker ikke ruskevær
Reven er ikke glad i regn, snø eller mye vind. Da virker det som den holder seg i hiet og er mindre på farten.
Sørg for at du sitter behagelig på post. Ingen kan sitte helt stille i flere timer, men sørg for at du kan skifte sittestilling spå lydløst som mulig. Du bør også ha lagt våpenet klart, alternativt hengt det opp i en stropp fra taket, så du minimerer bevegelsene du må gjøre for å få våpenet i stilling.
6. Velg riktig tidspunkt
Reven er aktiv hele natta, men gjerne med en topp fra klokka 22–02. Sett deg gjerne ut allerede fra klokka 20. Mange rever kommer tidlig på åtet. Skyter du en rev, så bare la den ligge og jakt videre. Den døde reven skremmer ikke bort nye rever. Under brunsten, fra februar og ut mars, kan du se rev hele døgnet, også i de lyse timene.
LES OGSÅ: Friluftsprofilen gikk seg bort i fjellet - var tre skritt fra den sikre død
7. Våpen
Bruk det våpenet du har! Mange bruker elgrifla, og det duger naturligvis. Bruker du hagle, så sørg for at du får montert på et rødpunktsikte eller annet sikte.
I mørket er det håpløst å se korn og skinne. Bruk store hagl, gjerne norsk nummer 2, og ikke skyt på lengre hold enn 20–25 meter. Bruker du rifla, kan du gjerne plassere åtet 60–70 meter unna. Litt avstand fra åtet, gjør dine bevegelser mindre.
Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Jakt. Klikk her for et godt tilbud på bladet Jakt.
Denne saken ble første gang publisert 17/01 2020, og sist oppdatert 17/09 2020.