Gluggjakt - revejakt - tips

Syv god råd: Slik lurer du reven

Glugg­jakt er noe av det yp­pers­te norsk jakt har å by på – det er både kre­ven­de og spen­nen­de. Dess­uten er det som of­test gra­tis, hvis du spør grunn­ei­er pent.

Pluss ikon
<b>REVEJAKT:</b> Skal du lure en lu­ring, må du selv være en.
REVEJAKT: Skal du lure en lu­ring, må du selv være en. Foto: Ul­stein Bild
Først publisert Sist oppdatert

1. Velg åte­plass med omhu

Bruk tid, se hvor re­ve­spo­re­ne går, og legg al­ler helst åtet slik at re­ven må pas­se­re i nær­he­ten. Sørg for at det er trygt kule­fang rundt åtet. Tenk også på må­nens plas­se­ring og gang over him­me­len. Al­ler helst bør den gå opp bak deg.

Villmarkslivs podkast: Revejakt fra glugg

I årets første podkast fra Villmarksliv er temaet revejakt - eller gluggjakt som det også ofte kalles. I Podcasten får du lære hvordan du best lykkes som revejeger.

Spotify | Podcaster | Acast

2. Ikke lag lyd

Hvis du pos­te­rer i hus el­ler fjøs, sørg for at du kan opp­tre så lyd­løst som mu­lig. Smør hengs­ler, legg noe tøy el­ler mykt un­der­lag i skyteskåren el­ler glug­gen og al­ler helst også et tep­pe på gul­vet. Unge re­ver er ikke så vri­e­ne, men gam­le re­ver er lure og de hø­rer selv den mins­te lyd.

3. Åte

Med unn­tak av selv­dø­de dyr, kan du bru­ke både slak­te­av­fall fra hus­dyr, mat­res­ter, fisk og slak­te­av­fall fra vilt til åte. Tra­fikk­drept hjor­te­vilt som ikke eg­ner seg som men­nes­ke­fø­de, er ut­mer­ket. Slak­te­av­fall fra gris li­ke­så. Spre også noen hånd­ful­ler med re­ker, hundepellets el­ler an­net smått og godt rundt åtet. Da sør­ger du for at re­ven opp­hol­der seg en stund på åtet, og det gir deg tid til et sik­kert skudd.

LES OGSÅ: Test av dagstursekk - toppptursekk for skientusiaster

4. Fest åtet

Fest gjer­ne åtet til en staur på åte­plas­sen, el­lers ri­si­ke­rer du at re­ven bare drar åtet unna. Du vil bli for­bløf­fet over hvor raskt selv et helt dyr for­svin­ner fra en åte­plass. Sørg for å et­ter­fyl­le åtet re­gel­mes­sig. Re­ven skal all­tid finne noe å spi­se der når den kom­mer. Start tid­lig på høs­ten med å etab­le­re åtet, gjer­ne al­le­re­de i sep­tem­ber, ok­to­ber.

5. Kom­fort

TIPS: Re­ven li­ker ikke rus­ke­vær

Re­ven er ikke glad i regn, snø el­ler mye vind. Da vir­ker det som den hol­der seg i hiet og er mind­re på far­ten.

Sørg for at du sit­ter be­ha­ge­lig på post. In­gen kan sit­te helt stil­le i fle­re ti­mer, men sørg for at du kan skifte sit­te­stil­ling spå lyd­løst som mu­lig. Du bør også ha lagt vå­pe­net klart, al­ter­na­tivt hengt det opp i en stropp fra ta­ket, så du mi­ni­me­rer be­ve­gel­se­ne du må gjø­re for å få vå­pe­net i stil­ling.

6. Velg rik­tig tids­punkt

Re­ven er ak­tiv hele nat­ta, men gjer­ne med en topp fra klok­ka 22–02. Sett deg gjer­ne ut al­le­re­de fra klok­ka 20. Man­ge re­ver kom­mer tid­lig på åtet. Sky­ter du en rev, så bare la den lig­ge og jakt vi­de­re. Den døde re­ven skrem­mer ikke bort nye re­ver. Un­der bruns­ten, fra feb­ruar og ut mars, kan du se rev hele døg­net, også i de lyse ti­me­ne.

LES OGSÅ: Friluftsprofilen gikk seg bort i fjellet - var tre skritt fra den sikre død

7. Vå­pen

<b>VÅ­PEN:</b> Bruk det vå­pe­net du har. 
VÅ­PEN: Bruk det vå­pe­net du har.  Foto: Jør­und Lien

Bruk det vå­pe­net du har! Man­ge bru­ker elg­rifla, og det du­ger na­tur­lig­vis. Bru­ker du hagle, så sørg for at du får mon­tert på et rød­punkt­sik­te el­ler an­net sik­te.

I mør­ket er det håp­løst å se korn og skin­ne. Bruk sto­re hagl, gjer­ne norsk num­mer 2, og ikke skyt på leng­re hold enn 20–25 me­ter. Bru­ker du rifla, kan du gjer­ne plas­se­re åtet 60–70 me­ter unna. Litt av­stand fra åtet, gjør dine be­ve­gel­ser mind­re.

Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Jakt. Klikk her for et godt tilbud på bladet Jakt.