Ny norsk seksualvaneundersøkelse
Så ofte har nordmenn sex
Når vi bikker 30 år, skjer det noe.
Hvor ofte har folk i langvarige forhold egentlig sex?
Det avhenger av en rekke faktorer, som lengde på forholdet, alder og egenskaper ved parforholdet.
Likevel finnes det noen tendenser som ser ut til å være gjennomgående.
Tallmateriale fra en ny stor seksualvaneundersøkelse utført av forskere fra Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), gir et nytt innblikk i nordmenns sexliv.
Les også: (+) Jeg tok med barna og flyttet inn hos Dagfinn. Det skulle jeg komme til å angre på
Dette avgjør hvor mye du har sex
– De siste par årene har mediene vært opptatt av at samleiefrekvensen går ned, og særlig blant de unge. Det har man funnet i en del utenlandske studier. Men det er ingenting i denne studien som tyder på at det har skjedd i Norge, sier professor Bente Træen.
Hun er professor i helsepsykologi ved UiO, seksualvaneforsker og en av forskerne som står bak den nye undersøkelsen, som ikke er publisert ennå.
4160 nordmenn i alderen 18 til 89 år deltok i undersøkelsen, som ble utført på nett.
65 prosent av mennene og 61 prosent av kvinnene oppga at de hadde hatt samleie i løpet av den siste måneden.
Det var vanligst å oppgi å ha hatt samleie 2-3 ganger i løpet av den siste måneden. 27,6 prosent av mennene og 25,3 prosent av kvinnene med partnere oppga dette.
– Det vi ser ut fra studiene vi har fra før av om samleiefrekvens, er at den holder seg relativt stabil. Det som utgjør den store forskjellen, er om du har en partner eller ikke. Har du noen å ha sex med, er sexlivet ditt omtrent som det alltid har vært, sier Træen.
Det vanligste svaret var å ikke ha hatt samleie i løpet av den siste måneden for de av deltakerne i undersøkelsen som ikke hadde partner. 74,1 prosent av mennene og 83,3 prosent av kvinnene svarte dette.
Les også: Nei, du er ikke unormal om du har disse drøye sexfantasiene
De yngste har mest sex
Undersøkelsen delte også inn samleiefrekvensen for personer som hadde partnere inn i aldersgrupper.
For deltakerne yngre enn 30 år, var det vanligste svaret samleie mellom 2-3 ganger hver uke. 34,8 prosent svarte dette. Det er den mest seksuelt aktive gruppen i undersøkelsen.
– Når vi ser på de yngste, er det klart at de har et høyere nivå av hormoner. Mange har sikkert ikke vært sammen med partneren sin så veldig lenge, heller. Så da har man ikke dette momentet med at sex blir rutine eller kjedelig, sier seksualvaneforskeren.
Tabellen under viser data fra den nye seksualvaneundersøkelsen fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo:
Frekvens på samleie den siste måneden for personer med partnere (prosent) | <30 år | 30-44 år | 45-59 år | 60+ år |
Ingen ganger | 9,0 | 15,6 | 24,4 | 42,8*** |
Én gang siste måned | 7,4 | 14,1 | 15,9 | 14,3 |
2-3 ganger siste måned | 23,8 | 31,5 | 27,1 | 22,0 |
Én gang i uken | 19,4 | 15,4 | 13,5 | 12,4 |
2-3 ganger i uken | 34,8 | 20,3 | 18,0 | 7,7 |
Én gang om dagen | 4,2 | 2,2 | 0,9 | 0,8 |
Mer enn én gang om dagen | 1,4 | 1,0 | 0,1 | 0,0 |
*** p < .001
For deltakerne i alderen 30-44 år var samleie 2-3 ganger i løpet av den siste måneden det vanligste. 31,5 prosent svarte dette.
Blant deltakerne i alderen 45-59 år var det vanligst å ha samleie 2-3 ganger den siste måneden. 27,1 prosent svarte dette.
For de over 60 år var det vanligst å oppgi å ikke ha samleie den siste måneden. 42,8 prosent svarte dette, mens 22 prosent riktignok svarte at de hadde samleie 2-3 ganger den siste måneden.
– Alle studier bekrefter at samleiefrekvensen avtar med alder. Du er mer seksuelt aktiv når du er ung enn når du er eldre. Til dels kan det ha en biologisk forklaring. Med økende alder går kroppens nivå av hormonene testosteron og østrogen ned, forklarer Træen.
– Det kan også være en annen forklaring, og det er at personene i de eldste alderssjiktene ofte har levd med samme person i 40 år, og da kan man bli litt lei. Sex blir rutine, og dermed ikke like spennende og morsomt.
Les også: «Bakfra-sex» stimulerer klitoris
– Generasjonsskille
Træen mener også vi kan se et generasjonsskille blant de seksuelt aktive i dag.
– De som er yngre voksne i dag, vokser opp i en tid med veldig stort fokus på seksuelt mangfold og seksuell variasjon. De har nok også bedre kunnskap om hva man kan gjøre med hvem og hvordan enn de eldre har. På den andre siden kan det bli en forventning om at man skal kunne masse og prestere seksuelt, noe som kan slå beina under lysten, sier hun.
– Sex blir for mange et område man skal perfeksjonere og vise kompetanse. Det tror jeg er noe som rammer de yngre mer enn de eldre. Når du blir eldre er du mer trygg på deg selv enn de yngre, og man slapper litt mer av når det gjelder prestasjonsdelen.
Les også: Kjetil (37): – Jeg er sexavhengig
Ingen slike undersøkelser på tolv år
Bakgrunnen for undersøkelsen er at fagmiljøet trengte en epidemiologisk undersøkelse, forteller seksualvaneforskeren.
– Det er lenge siden det har vært gjennomført en stor seksualvaneundersøkelse i Norge. Det var en fra 2008, men den hadde svært lav svarprosent. I løpet av de tolv årene som har gått siden da har det kommet mye ny teknologi som er til stor hjelp, sier Træen.
- Det har vært definert som viktig å ha kunnskap om befolkningens seksualvaner for å forstå, forutsi og forebygge spredning av seksuelt overførbare infeksjoner forebygge uønskede svangerskap,
- I 1987, 1992, 1997 og 2002 utførte Folkehelseinstituttet (FHI), tidligere Nasjonalt folkehelseinstitutt og Folkehelsa, store seksualvaneundersøkelser i den norske befolkningen hvor de sendte ut spørreskjemaer til 10.000 nordmenn.
- FHI gjennomførte den siste seksualvaneundersøkelsen i 2008 hvor et spørreskjema ble sendt ut i posten til et tilfeldig utvalg voksne nordmenn, men svarprosenten var så lav at den ikke kunne gi noen sikre resultater.
Hun er glad for at det i dag går an å gjøre befolkningsstudier på nett.
–Nå kan vi få representative svar, fordi det for eksempel ikke bare er de mest ressurssterke eldre som bruker internett.
– Ellers ønsker vi at undersøkelsen skal være som et slags oppslagsverk. Min erfaring er at denne typen spørsmål ofte dukker opp, og da er det greit å ha en epidemiologisk bakgrunnsartikkel som kan refereres til i andre arbeider med oversiktsdata. En plain artikkel om samleieaktivitet er liksom ikke på dagsorden, men denne studien er finansiert direkte av Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, fordi vi hadde flere problemstillinger vi ville belyse.
Undersøkelsen kaster også lys over at nordmenn som er over reproduksjonsfasen av livet fortsatt har et aktivt sexliv.
– Vi forskere har nok vært litt fordomsfulle overfor de eldre, og mange har kanskje tenkt at sex er noe som tilhører den fertile delen av livet. Men det disse studiene viser, er at folk i alle aldre har et sexliv. Bare de har en partner, har de sex. Så innsikten i mangfoldet er nå større enn det det var.
Les også: Ekspertene knuser sexmyter folk fortsatt tror på: – Bare tull og tøys!
Mindre sex jo lenger forholdet har vart
Postdoktor ved Institutt for psykologi ved NTNU, Trond Viggo Grøntvedt, har sett på hvordan samleiefrekvens i et heterofilt forhold påvirkes av blant annet lengde på og kvalitet ved parforholdet sammen med andre NTNU-psykologer.
I Grøntvedts undersøkelse fra 2019 sank frekvensen på hvor ofte folk hadde samleie synker ettersom lengden på forholdet økte.
– Det er gjennomgående fra flere undersøkelser at sexfrekvensen er ganske høy i forelskelsesfasen og deretter går nedover, sier Grøntvedt.
Han er hovedforfatter av fagartikkelen fra den aktuelle undersøkelsen, som ble publisert i Evolutionary Behavioral Sciences i 2019.
92 par i alderen 19 til 30 år ble spurt i undersøkelsen, med forhold på mellom en måned til ni år.
Gjennomsnittlig antall ganger parene hadde sex, var mellom to og tre ganger hver uke. Dette samsvarer med funnene i den nye norske seksualvaneundersøkelsen fra Psykologisk institutt ved UiO.
Grøntvedt poengterer at det også kan være fysiske grunner som kommer med alderen, som ereksjonsproblemer og vanskeligheter med å bli våt. Men mønsteret er også avtakende for unge par ettersom lengden på forholdet øker.
Les også: Derfor bør du ta deg en kjappis i kveld
Menn minst tilfredse
– De som er minst happy med at det går nedover er menn, sier Grøntvedt.
I undersøkelsen fra Evolutionary Behavioral Sciences så NTNU-forskerne også på når menn tar initiativ og hvor ofte det blir sex. De fant ut at menn initierte sex tre ganger så ofte som kvinnen.
– Menn har oftere lyst på mer sex enn det de får, også fra studier fra Norge. Noen har tilskrevet dette til at menn har høyere generell sexlyst, sier NTNU-psykologen og refererer til en studie fra 2001.
– Dette betyr ikke at alle menn har mer lyst enn alle kvinner, men at det er signifikante og relativt store forskjeller mellom kjønnene i gjennomsnitt.
Les også: Du kan ha en kjønnssykdom uten å vite det
Kvinnen styrer frekvensen
Ifølge Grøntvedt er det kvinnen som styrer frekvensen på antall sexhandlinger i et langvarig forhold.
– Menn tar mer initiativ, og de ønsker seg også mer sex enn det de får, sier han.
Ifølge studien er det kvinners holdninger til tilfeldig sex som avgjør frekvensen.
Ikke tilfeldig sex som i å være utro, men om de klarer å skille mellom den seksuelle delen av forholdet og det emosjonelle.
For eksempel om kvinnen klarer å ha sex selv om dere har en konflikt gående eller om husarbeid eller andre plikter ikke er gjort unna først.
Grøntvedt påpeker at det at menn som gruppe ønsker seg mer sex enn de får, betyr ikke at alle menn har mer lyst enn alle kvinner, men at det er nokså store forskjeller mellom kjønnene i gjennomsnitt.
Den andre som avgjør hvor ofte par har sex, er ifølge NTNU-undersøkelsen fra 2019 lidenskap.
Forskerne så også på faktorer som intimitet, grad av lykke, tillit og kjærlighet, men det var altså kun lidenskapen som kunne påvirke hyppigheten.
Diskuter denne saken på Kvinneguiden her!
Les også: Sjekk plagene dine: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg