Kjønnssykdommer

Denne gruppen topper klamydiastatistikken

Ny statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at antallet klamydiatiltilfeller holder seg stabilt.

KLAMYDIA: Er vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon. Dette bildet viser klamydia forstørret i et mikroskop. Illustrasjonsbilde
KLAMYDIA: Er vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon. Dette bildet viser klamydia forstørret i et mikroskop. Illustrasjonsbilde Foto: Stocktrek Images/Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Hvert år i begynnelsen av sommeren, offentliggjør Folkehelseinstituttet klamydiastatistikken for det foregående året.

Nå er 2017-tallene her, og statistikken viser at den totale forekomsten av klamydia har holdt seg stabil de siste årene. Faktisk har den gått noe ned fra 2016, hvor det ble rapportert inn 26.108 tilfeller av klamydia.

I 2017 ble det diagnostisert 25.130 tilfeller av klamydia i Norge. Antallet testede er 368.953 personer.

Av de diagnostiserte var 59 prosent kvinner. Dette mener Folkehelseinstituttet har noe å gjøre med at det er flere kvinner enn menn som tester seg.

Holder seg stabil

Klamydia er vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon, og sykdommen kan behandles med antibiotika.

Ubehandlet klamydia kan hos noen få føre til bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren, infertilitet og kroniske underlivssmerter.

- Ettersom klamydia gir symptomer hos de færreste, er det ikke tilstrekkelig å ha informasjon om antall diagnostiserte tilfeller for å forstå utbredelsen av infeksjonen. Antall diagnostiserte med klamydia må også ses i sammenheng med hvor mange som tester seg, og kjønn og aldersfordelingen blant dem som tester seg, sier avdelingsdirektør Hilde Kløvstad hos Folkehelseinsituttet til eget nettsted.

Hun poengterer også at den beste beskyttelsen for å unngå klamydia er å bruke kondom.

Fra 2000 og frem til 2008 økte den rapporterte forekomsten, for så å holde seg stabil i flere år. De siste årene har det ifølge Folkehelseinstituttet vært en økning i antall som tester seg, og samtidig oppdages det færre tilfeller blant de testede.

Les også: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

Størst forekomst for de under 25

Aldersgruppen under 25 år utgjør hele 66 prosent av tilfellene.

Det diagnostiseres flest tilfeller i aldersgruppen 20-24 år, både hos kvinner og menn, som ligger på henholdsvis 47 og 43 prosent.

I forhold til folketallet, er det Oslo etterfulgt av Troms og Finnmark, som har hatt den største forekomsten. Oslo ligger også på topp i år.