sex og overgangsalder
– Jeg er alltid så trøtt om kvelden, og å ha sex er det siste jeg har lyst til. Mannen min skjønner jo ingenting, stakkar!
– Kan den manglende sexlysten bare være forbigående, tror du? spør kvinne. Les hva sexologen svarer.
Spørsmål:
Hei!
Skrekk og gru, jeg er visst kommet i overgangsalderen, for nå er jeg alltid så trøtt om kvelden, og å ha sex er det siste jeg har lyst til. Mannen min skjønner jo ingenting, stakkar!
Men jeg synes det er litt flaut å snakke med han om det … Kan den manglende sexlysten bare være forbigående, tror du?
Jeg frykter jo at dette kan påvirke det gode samlivet mannen min og jeg har, så jeg har jo tenkt at jeg ikke bare må tenke på meg selv, og heller være med på notene når mannen min inviterer til sengekos, men samtidig er jeg redd for at det også vil føles feil. Hva bør jeg gjøre?
Hilsen konemor
Svar:
Hei, konemor.
Nedsatt sexlyst er det vanligste seksuelle problemet blant kvinner. Når det oppstår endringer med lysten, er det ganske vanlig at en kan begynne å bekymre seg.
«Hvorfor skjer dette?»
«Hva vil skje hvis jeg ikke har sex når vi pleier å ha det regelmessig?»
Årsaken til nedsatt sexlyst kan være så mangt; relasjonelle utfordringer, traumer, ulike medisiner, ulike erotiske språk, sykdom, lite overskudd, prestasjonsangst, overgangsalder og mye mer.
Våg å snakke om fraværet av sexlyst
Et godt samliv tåler en tørkeperiode, og du kan også se på dette som en ny start hvor dere kan utforske intimitet og faktisk komme nærmere hverandre.
Sexlivet er en god bonus, og et godt sexliv er også helsefremmende. Et godt sexliv er når dere begge har lyst og nyter. Sex er noe dere deler, ikke noe du skal gi vekk.
Det viktigste i et parforhold er god kommunikasjon. At du syns det er flaut, kan det bety at du ikke er så vant til å snakke om sex?
Nordmenn har ikke for vane å snakke om det, men jeg har stor tro på at dette er noe en egentlig har litt lyst til, men så blir det for flere vanskelig eller kleint. Kjenner du deg igjen?
Kvinner og overgangsalder
Det er helt normalt at kroppen endrer seg, og at lysten endrer seg i den perioden du er i. Det er noe alle mennesker med livmor skal igjennom.
Redusert sexlyst kan oppstå i ulike livsfaser, og det er noe mange kvinner opplever i overgangsalderen. Det er en konsekvens av en rekke fysiske og psykiske endringer i kroppen.
De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i 50-årene, og da blir testosteronnivået redusert betraktelig; det halveres. Kjønnshormonet testosteron er medvirkende til kvinners sexlyst. Dette er noe av årsaken til at mange kvinner opplever redusert sexlyst i denne perioden av livet.
Testosteronnivået hos kvinner er høyest i 20-årene og synker gradvis med alderen.
Tørr skjede i overgangsalderen
Det som også er viktig å tilføye, er at det kan oppstå skjedetørrhet, som også er helt normalt. Dette skjer på grunn av nedsatt østrogenproduksjon. Samleie kan da gjøre vondt, og en kan få såre slimhinner. Noe som selvsagt kan gjøre at man mister lysten på å ha sex ofte.
Hvis en ikke vet helt hva som skjer i kroppen, kan en bekymre seg og tenke «åh nei, jeg er ikke våt nok. Nå tror han at jeg ikke liker det.»
Blir du sår nedentil, er det ekstra viktig med god hygiene for å unngå infeksjon.
Responsiv sexlyst
Hvis en må ha overskudd til å få lyst, så er det ikke så rart at du ikke kjenner lysten heller. Ideen om at en ser på sin partner og blir tent og opphisset, er bare én del av hvordan mennesker får lyst på sex.
Det andre aspektet er å ha responsiv lyst, som er når man får lyst på sex som følge av berøring eller seksuelle stimuli. Det kan være alt fra å få en klem og litt oppmerksomhet, til stimulering av kjønnsorganene.
Samfunnet lærer oss at spontan lyst er det som er sexlyst, men så er det bare halve sannheten.
Pliktsex ikke sunt
Når du merker en brå endring av din lyst, kan du kjenne på ulike følelser, og tanker kan oppstå.
«Vil dette endre samlivet vårt?»
« Hvordan vil dette påvirke oss som par?»
Igjen, så er det helt normalt at overgangsalderen fører til mindre lyst. Det er så mange endringer som foregår i kroppen din. En helt normal prosess som du skal igjennom.
Jeg tenker det er viktig at du sier hva du har behov for til din kjære, slik at du ikke ender opp med å presse deg selv til å gjøre noe du ikke har lyst til i frykt for hva som skjer om sexlivet deres ikke er akkurat som før.
Dette kalles pliktsex og er ikke bra for din seksuelle helse.
Ha fokus på kos og intimitet
Det er viktig å ha sex bare når du kjenner lysten er der. Du kan jo tenke etter hvilken berøring du setter pris på. Pass på å være tydelig med tanke på dine behov og ha fokus på kos og intimitet. Dette trenger ikke å forsvinne selv om sexlysten ikke er like sentral som før. Derfor er det viktig at dere snakker om dette.
Du kan jo gjerne også ta en tur til fastlegen og ta opp dette med overgangsalderen. Da vil du få en rekke forklaringer på hva som skjer i kroppen din, og hvordan dette kan påvirke sexlivet.
Det som er viktig nå, er at du forstår hva som skjer med kroppen din, og at du og din partner snakker om det.
Hvis du passer på å ikke ha pliktsex, vil jeg tenke at lysten din vil komme mer og mer tilbake hvis dere ellers har hatt et godt sexliv.
Pliktsex kan skape blokkeringer, slik at sexlyst blir mer og mer vanskelig. Jeg fraråder alle å gjøre det.
9 tips for økt sexlyst
1. LA LYSTEN STYRE: Du bør ikke ha sex når du ikke har lyst. Men har du lyst til noe, så si hva du har lyst til.
2. LAG KODEORD: Avklar med din kjære at du har behov for nærhet, selv om du ikke alltid ønsker sex. Dere kan ha et kodeord for hva du vil, slik at du ikke opplever at det er så vanskelig å avvise. Det vil også da bli lettere for din kjære å vite hva du vil og ikke vil.
3. TENK NYTT: Utforsk gjerne andre metoder for nærhet og intimitet med din kjære som ikke koster så mye energi.
4. SNAKK MED LEGEN: Vær tydelig på om det er lokale, fysiske plager eller bekymringer du strever med. Det finnes behandling i noen tilfeller, men dette må du snakke med legen om.
5. OPPSØK HJELP: Blir sexlivet vanskelig, snakk med en parterapeut eller sexolog. Vi veileder slik at sexlivet ikke trenger bli så vanskelig.
6. FÅ NOK HVILE: Ta flere pauser i hverdagen og reduser stressnivået i kroppen, så vil overskuddet ditt også øke.
7. UTFORSK LYSTENE: Utforsk gjerne sex med deg selv. Har du prøvd sexleketøy?
8. IKKE STRESS: Bruk god tid når dere skal ha sex. Vannbasert glidemiddel kan være til hjelp, og mye hudkontakt, det å ha overskudd, god kommunikasjon og god hygiene er også positivt. Noen kan sette pris på å gi hverandre oralsex i dusjen. Det er intimt og hygienisk.
9. LEV SUNT: Sov nok, spis variert mat og vær i fysisk aktivitet. Alt dette gir et veldig godt utgangspunkt for at du etter hvert føler at du har mer energi.
Nye vaner i sexlivet
Sex er så mye forskjellig. Tenk etter hva du har lyst å gjøre, og også hva du ikke har lyst til.
Par som har vært sammen lenge, har ofte vaner i sexlivet. Hva med å se på denne perioden som noe positivt? Dere kan nå bryte vanene og heller bli opptatt av en annen form for intimitet i denne perioden.
Dessuten kan dere øve dere på å snakke om sex. Alt dette kan føre dere enda nærmere hverandre.
Lykke til!
Hilsen sexolog og parterapeut Camilla J. J. Sørensen
Les også flere spørsmål og svar fra våre eksperter om sex og samliv
Denne saken ble første gang publisert 19/01 2024, og sist oppdatert 19/01 2024.