PROBLEMER I SAMLIVET:
Fem tegn på at du er i en usunn relasjon: –Det er litt brutalt å si det – men gå! Avslutt det
Ikke alle relasjoner er sunne for deg. Lær deg å gjenkjenne faresignalene – slik at du kan komme deg bort i tide.
Dora Thorhallsdottir er relasjonsterapeut, komiker og fast spaltist i bladet Kamille. Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.
Det kan være en kusine, en kamerat, en kollega eller en kjæreste. Uansett hvem det er, kjennetegnes en relasjon som ikke er bra for deg ofte ved at du mister energi når du er sammen med vedkommende.
Det kjennes ikke bra. Det er noe som ikke stemmer. Du kan også merke det ved at gleden blir mindre og det er vanskelig å slappe av og bare være den du er.
Når det er slik, tyder alt på at du går på akkord med deg selv, og at du ikke har noe godt av å fortsette å være i relasjonen. Her er noen tips til hva du bør være obs på.
Kjenner du deg igjen i disse fem punktene, blinker varsellampene og du bør vurdere om du skal komme deg bort.
Les også (+): – Han kommenterer på alt eksen legger ut i sosiale medier
1. Du er alltid på vakt fordi det kan smelle når som helst
Dette skaper mye indre stress og uro. Du er ikke fri til å slappe helt av, rett og slett fordi det er en uforutsigbarhet i relasjonen, noe utrygt. Uten at du nødvendigvis forstår hvorfor, kan den andre personen reagere voldsomt på noe du ikke forventer.
Dette gjør at skuldrene er høyt oppe, du puster ikke helt ned i magen og er stadig på vakt. På sikt blir du helt utslitt av dette!
2. Du lurer på om du bør si det du tenker
Hvis du stadig vekk opplever å ende opp i konflikt, eller det blir dårlig stemning fordi du er ærlig om hva du tenker eller mener, fører det gjerne til at du blir mer stille.
Du holder igjen og tør ikke si det du vurderer som risikofylt.
Det triste er jo at du svikter deg selv, fordi du visker ut den du er og tilpasser deg altfor mye.
Det er gode grunner til at de som er i slike destruktive relasjoner forblir der. Veldig kort kan det forklares med at mennesker som opplevde som barn å bli dårlig behandlet av sine nærmeste, også tåler mye mer av den slags atferd som voksen.
Men man kan endre det mønsteret! Ja, det er ikke enkelt, men fullt mulig. For prisen ved å forbli i kjipe relasjoner er så altfor høy: Du mister deg selv. Og blir så trist av det.
Les også: – Derfor foretrekker menn yngre kvinner
3. Stillhet føles som en straff
Noen er det lett å være stille med. Det er fordi det ikke ligger masse i lufta, et kroppsspråk som oser av avvisning eller annen form for uggen atmosfære. Dessverre er det en del mennesker som straffer andre ved å være stille.
Ved å taust skape avstand, kan de gi den andre følelsen av å være feil – eller ha sagt noe feil. Stillheten oppleves som en reaksjon på noe, som straff, uten at man alltid vet hvorfor engang.
Det er ofte ubehagelig å være i denne stemningen, fordi du har en følelse av at «samme hva jeg sier eller gjør, fortsetter det». Dette er definitivt en hersketeknikk.
4. Det er på den andres premisser hele tiden
Det er utrolig mange som snakker mye om seg selv og som ikke er gode på å inkludere andre i samtaler eller aktiviteter. Men dette ligger på et nivå over, der absolutt alt som sies eller gjøres, er i henhold til det den andre personen ønsker.
Dermed blir hans/hennes behov alltid i sentrum, og andres ønsker eller interesser får ikke plass. Det blir det i så fall bråk av. Og da er det lett å gi etter.
Dessverre ser ikke de som utsetter andre for dette, at det er faktisk veldig egoistisk oppførsel. Og nesten litt barnslig: «Du får leke med meg, men da må vi bare gjøre det jeg vil!»
Til og med barn unngår denne type oppførsel. De færreste har glede av å alltid underkaste seg, for da gir man avkall på seg selv.
5. Det er ingen tegn til endring
Vi mennesker kan tilpasse oss og endre oss hvis vi ønsker å aktivt gå inn for det. Men så er det dessverre også veldig mange som ikke har noen interesse av å se på seg selv og hva de bidrar med i relasjonene de har.
De er gjerne i det vi kaller for «offerrollen». Innstillingen er at hvis det er noe galt, så er det alltid andres feil eller skyld.
På den måten vil de ikke kjenne et behov for å ta tak i mønstrene sine – for det er jo alle andre det er noe galt med! Dermed står de gjerne også på stedet hvil i sin egen utvikling.
Les også (+): – Jeg elsker ham, men uvanen hans holder på å ødelegge forholdet
Spørsmålet er:
Vil du også stå på stedet hvil, eller vil du gjøre noe med den destruktive relasjonen du har? For vi har faktisk alle et valg når det gjelder hvem vi bruker tid på.
Barn har ikke det valget, de er prisgitt de voksne de har i livet sitt. Men vi voksne har alltid et valg.
Så om du kjenner deg igjen i flere av punktene her og hvordan den bestemte relasjonen ødelegger for deg, ja, så er det litt brutalt å si det – men gå! Avslutt det. Ikke utsett deg for den personen hvis du vet med hele deg at relasjonen ikke gir deg noe positivt, men bare tapper deg. Ikke sitt fast i gamle mønstre fordi du føler du må, bør eller skal.
Gjør det som kjennes riktig for deg, og ha fokus på om du vil ha denne relasjonen i livet ditt eller ikke. Når du har fokus på de relasjonene du vet at du liker og har godt av, får du rett og slett et bedre liv.