bryllup og stemor

Jeg skal gifte meg. Må jeg invitere stemoren min?

– Egentlig har jeg aldri hatt lyst til å bli kjent med henne fordi jeg ikke har klart å tilgi pappa for at han innledet et forhold til henne før han gikk fra mamma. Må jeg for familiefredens skyld invitere henne til bryllupet? spør blivende brud. Les hva familieterapeuten sier.

Pluss ikon
BRYLLUP: Skal man invitere hele slekta i bryllup, eller kan man utelate å invitere for eksempel stemor?
BRYLLUP: Skal man invitere hele slekta i bryllup, eller kan man utelate å invitere for eksempel stemor? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg skal gifte meg til sommeren. Må jeg invitere fars nye kone? Hun er jo i teorien min stemor, men mamma og pappa skilte seg etter at jeg hadde flyttet hjemmefra, til andre siden av landet, så jeg har hatt veldig lite med henne å gjøre. Jeg føler egentlig ikke at jeg kjenner henne.

Egentlig har jeg vel aldri hatt lyst til å bli kjent med henne fordi jeg ikke har klart å tilgi pappa at han innledet et forhold til denne dama før han gikk fra mamma. jeg vil nok tro at mamma også vil føle det ubehagelig dersom hans nye kone kommer i bryllupet.

Hva gjør jeg? Skal jeg bare invitere henne for at hun og pappa ikke skal bli fornærmet og sure, eller skal be kun pappa?

Hilsen snart brud

Svar:

Hei!

Så koselig med bryllup og bryllupsplanlegging! Det er en veldig spennende og fin tid, men også kanskje en litt stressende tid, vil jeg tro.

Det høres ekstra utfordrende ut når du er usikker når det gjelder å invitere pappas kone. Du beskriver mye følelser, og det høres ikke helt ut som det er snakket om og bearbeidet?

EKSPERTEN: Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
EKSPERTEN: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Du forteller at du ikke kjenner stemoren din så godt, og at du heller ikke har så lyst å invitere henne fordi du har utfordringer med tillit til pappa.

Dette er noe du absolutt bør bearbeide og jobbe med for din egen del. Det ligger en sorg der som ikke er bearbeidet, og det er veldig vondt for deg å bære på.

Vær åpne

Det er mye følelser, og du forteller at du sliter med tillit til pappa. Dette er lurt å snakke med pappa om. Tillit er en prosess, og det kan ofte ta tid å bygge det opp igjen, men gjennom å begynne denne prosessen, kan dere finne en måte å gå videre sammen etterpå.

I denne prosessen er det viktig at dere begge er åpne for hverandre, og villige til å gjøre de endringene som er nødvendig for å bygge opp igjen tilliten.

Da kan du fortelle han hvordan du har det, og om dine bekymringer og tanker rundt det å invitere hans nye kone i bryllupet ditt. Det kan også være godt for dere alle tre, deg, pappa og stemor, å sette dere ned og snakke sammen om hvordan du har det, og hvilke følelser du har rundt dette.

Det er din dag

Det er viktig at pappa og konen hans respekterer din avgjørelse dersom du velger å ikke invitere dem. Da har du satt en grense som er viktig for deg, og som da er viktig for andre å respektere.

Du beskriver også et ansvar for mamma, og dine tanker om at det vil bli ubehagelig for henne hvis pappa og hans kone kommer. Snakk med mamma om dine tanker og følelser. Fortell henne om dine bekymringer.

IKKE SÅ LETT: Det er mange valg å ta før du skal gifte deg. Ikke alle valg er like enkle. Som om du kan utelate å invitere stemoren din dersom du ikke har et nært og godt forhold til henne.
IKKE SÅ LETT: Det er mange valg å ta før du skal gifte deg. Ikke alle valg er like enkle. Som om du kan utelate å invitere stemoren din dersom du ikke har et nært og godt forhold til henne. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

Det er viktig å ha omsorg, og ta hensyn til andre, det bør likevel ikke overskygge dine ønsker på bryllupsdagen din. For det er jo det det er, din dag. En dag som skal gi deg gode minner, og som du skal få en god følelse av å se tilbake på. Det er derfor viktig at du tar avgjørelsen basert på hva du ønsker, og ikke basert på hensyn og omsorg for andre.

Du har derfor rett til å invitere de menneskene som du ønsker å ha til stede. Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig å huske at du har rett til å sette grenser og ta beslutninger som er riktige for deg.

Lykke til med bryllupsplanleggingen! Jeg håper du finner en løsning som føles riktig for deg.

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om samliv og familierelasjoner her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Historier | Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2024.

Les også