Skilsmisse og økonomi

Tabber ved skilsmisse: – Mange glemmer dette

– Hva er det man glemmer å tenke på, som kanskje er spesielt dumt med tanke på det økonomiske, når man skal skilles? spør mor til kvinne som ønsker skilsmisse. Advokaten trekker frem særlig én tabbe mange gjør når de skal skilles.

Pluss ikon
SKILSMISSE: Du kan komme uheldig ut av et skilsmisseoppgjør hvis du ikke tenker på disse tingene, som advokaten redegjør for i denne saken.
SKILSMISSE: Du kan komme uheldig ut av et skilsmisseoppgjør hvis du ikke tenker på disse tingene, som advokaten redegjør for i denne saken. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Datteren min har fortalt meg at hun har lyst å skilles. Hun og mannen har vært gift i 12 år, og de har to barn sammen.

De eier både hus, hytte og båt sammen, og det er klart at å skilles er jo vondt, men det er jo også masse praktisk som må ordnes.

Mannen hennes jobber som økonom, mens min datter er kunstner, så jeg må innrømme at jeg er litt engstelig for at han kommer til å styre skilsmissen i hans favør med tanke på det økonomiske.

Jeg er ingen ekspert, men føler ansvar for å hjelpe henne så godt jeg kan. Derfor lurer jeg på:

Hva er de vanligste tabbene folk gjør når de skal skilles?

Hva er det man glemmer å tenke på, som kanskje er spesielt dumt med tanke på det økonomiske?

Hilsen en engstelig mamma

Svar:

Hei!

Den vanligste feilen man gjør i en skilsmissesituasjon, er at man bruker for kort tid på å lage en avtale om oppgjøret.

Skilsmisse er ubehagelig, og det er mange følelser involvert. Det fører ofte til at man raskt inngår en avtale, bare for å bli ferdig.

I ettertid viser det seg ofte at avtalen ikke var så gunstig. Særlig gjelder dette i tilfeller slik du beskriver, hvor den ene parten har god økonomisk innsikt og forståelse, mens den andre kanskje ikke har det.

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv.
EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv. Foto: Elin Eike Worren

Det er fort gjort at den ene parten da legger frem et forslag til en avtale, som den andre bare godtar for å bli ferdig med det.

Hvis den ene parten ensidig foreslår en avtale, anbefaler jeg at den andre tar seg god tid til å vurdere denne før man signerer. Gjerne gjennom å få en vurdering av avtalen fra en advokat.

Dette glemmer mange ved skilsmisse

Angående spørsmålet ditt om hva man ofte glemmer å tenke på, så ser vi stadig at ektefeller som har forsøkt å lage avtaler på egenhånd, har glemt å regulere hva som skal skje med gjelden.

Man har kanskje et boliglån som er naturlig å dele likt, men hva med kredittkortgjeld, billån, forbrukslån, skattegjeld osv.? Det må man også tenke på.

I tillegg blir det ofte diskusjoner om fordeling av utgifter/inntekter i mellomperioden mellom selve bruddet, og frem til endelig avtale om oppgjør.

Ofte blir den ene parten boende i felles bolig, mens den andre flytter ut. Da trenger man en avtale om hvordan utgiftene til boligen skal fordeles frem til enten boligen er solgt, eller til den ene har kjøpt ut den andre.

Uenige om verdi

En annen kilde til problemer er uenighet om verdi. Det er lurt å avtale at partene henter inn hver sin verdivurdering, og så settes verdien til gjennomsnittet av disse.

Hvis det er litt verdier av betydning som skal fordeles, er det ofte lønnsomt å spandere noen timer hos en advokat for å få råd om egen juridiske posisjon. Dette gjelder særlig der det ikke er en ren likedeling som skal gjøres, men hvor det kanskje foreligger skjevdelingskrav, særeie, ektepakter osv.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.