seksuelt overførbare infeksjoner:
Disse infeksjonene smitter ved oralsex
- Man skal oppføre seg ved oralsex som ved vanlig samleie, sier legen.
Dersom en mann slikker en kvinne, er han da utsatt for seksuelle sykdommer?
Og dersom en person som har en kjønnssykdom og suger/slikker en mann (uten at han bruker kondom), vil en da overføre sine kjønnssykdommer til mannens penis?
Det er spørsmål allmennlege Pål Branæs har fått.
Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) kan smitte ved oralsex og det begge veier, det vil si: Har den som gir oralsex SOI i munnen eller halsen, da kan denne overføres til kjønnsorganet, og har den som får oralsex SOI på/i kjønnsorganet, da kan dette smitte til munnen eller halsen.
HIV smitter sjelden ved oralsex, men kan skje, spesielt hvis man har rifter eller sår i munnen.
- Man skal oppføre seg ved oralsex som ved vanlig samleie, det vil si benytte kondom under hele akten. Smitten kan overføres selv uten utløsning, så heller ikke som oppvarming eller forspill kan dette anbefales som en trygg metode, sier Branæs.
Medisinernes seksualopplysning (MSO) opplyser at det finnes egne kondomer ment for oralsex, disse er uten glidemiddel, eventuelt kan man bruke kondomer med smak.
Les også (+): Studie: Disse seks minuttene gir deg et bedre sexliv
Oralsex og infeksjon i munnen/kroppen
Du kan få både infeksjon i munnen (herpes, klamydia, syfilis, gonoré) eller i hele kroppen (HIV, klamydia, gonoré, syfilis) om du utfører oralsex på noen som er smittet.
- Sannsynligheten er større for å få smitten om du får en sædutløsning eller slim fra skjede i munnen (inneholder mer virus), enn å smitte noen med viruset til underlivet gjennom blod fra rifter eller sår i munnen, sier Branæs, men det vil nok variere etter hvilken SOI det er snakk om.
Og ja, en kan overføre SOI til mannens penis, men hen skal nok ha infeksjonen i munn/hals, slik som kan være tilfelle for herpes, gonoré, klamydia og syfilis.
- Når det gjelder HIV må personen som gir oralsex sannsynligvis ha rifter i munnen for å kunne smitte deg, sier Branæs.
Les også (+): Nybegynnerens guide til sexleketøy
Økt risiko for alvorlig sykdom
Anbefalingene som gis av helsepersonell, bunner imidlertid i hva som gir økt risiko for å bli smittet av alvorlig sykdom.
- Gonoré og syfilis er kjent for å kunne smitte via oralsex. Det anbefales derfor bruk av kondom under oralsex og å være forsiktig ved svelging av sæd ved oralsex med partner uten kjent smittestatus, sier forsker og lege Ole-Jørgen Kaasbøll ved Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (som er nedlagt i dag, red.anm.)
Det er også en generell anbefaling at oralsex ikke bør gjøres når en har sår i munnen eller på kjønnsorganet grunnet herpes risiko. Herpes regnes imidlertid ikke som en farlig infeksjon og det hører med til unntakene at dette blir mer enn en forbigående plage for dem som skulle bli smittet.
- Det er en risiko for smitte av HIV ved oralsex. Sannsynligheten for dette er imidlertid meget liten, sier Kaasbøll.
Den er kanskje større ved tilstedeværelse av andre sykdommer samtidig som gjør at motstandsdyktigheten mot infeksjoner i slimhinnen nedsettes. Men grunnet måten studier ville måtte bli gjort på vedrørende dette, er kunnskapen liten.
- Risikoen er uansett størst for den reseptive, mottakende parten. For at det skal være noen risiko overhodet må en av partene være bærer av HIV smitte. Risikoen for dette i Norge er liten, sier Kaasbøll.
Les også: Derfor bør damer droppe trusen
Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), er sykdommer som overføres ved ulike former for seksuell aktivitet. Noen typer smitter bare ved samleie med kontakt mellom skjede og penis eller mellom endetarm og penis. Andre smitter også ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan eller munn og endetarm).
Klamydia: Smitter ved vaginalt eller analt samleie.
HPV-virus og kjønnsvorter: Smitter via direkte seksuell kontakt.
Herpes: Direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennomspytt og ved seksuell kontakt.
Syfilis: Direkte kontaktsmitte gjennom slimhinner ved seksuell kontakt også ved oralsex.
Gonorè: Direkte kontaktsmitte gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i genitalia, hals eller rektum.
HIV-virus/AIDS: Seksuell kontakt og blodsøl. Spytt, tårevæske, avføring og urin kan inneholde virus, men spiller liten rolle i smitteoverføring.
TIllegssinfo: SOI kan smitte hvis man deler f.eks. sexleketøy.
Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt, fhi.no og Medisinernes seksualopplysning (MSO)
Oralsex og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
Klamydia
Kan gi halsinfeksjon til den som gir oralsexen og kan gi klamydia på kjønnsorganet dersom den som gir oralsex har klamydia i hals/munn.. Behandlingen er antibiotika.
Klamydiaen kan vandre videre innover i urinrøret og til testikler hos mannen eller eggstokkene og egglederne hos kvinnen og forårsake betennelser og til og med sterilitet. I tillegg kan klamydia føre til ekstrauterint svangerskap, altså at fosteret vokser i egglederen istedenfor livmoren, dette kan være farlig for moren og fører til abort av fosteret.
Det kjedelige er at det ikke er sikkert at den som er smittet får symptomer så vedkommende kan derfor fortsette å smitte andre uten å vite om det (hvis ikke kondom benyttes) eller gå med infeksjonen så lenge at man blir steril. Teoretisk kan klamydia gå over i blodet, men det skal nok svært mye til for at en som er smittet med klamydia i underlivet skal kunne smitte gjennom å gi oralsex. Skal man være helt sikker benytter man kondom.
En tilleggsopplysning fra MSO, er at de aller fleste får ikke symptomer på klamydiainfeksjon, derfor anbefales det å ta en klamydiatest 14 dager etter sex med ny partner.
Og man kan selvsagt være smittsom uten symptomer. 14 dager fordi bakterien må rekke å formere seg nok til at det er mulig å detektere ved testing. Klamydia er i dag den vanligste SOI, og kan bli et stort problem i fremtiden med tanke på at klamydia er en bakterie som kan bli resitetent mot antibiotika.
Det at vi i dag kan behandle klamydia med enkelte typer antibiotika forutsetter at ikke for mange blir smittet, dersom mange blir smittet vil sannsynligheten for at vi får antibiotikaresistente klamdyia-varianter som ikke kan behandles med antibiotikatyper som finnes i dag. Dette kan føre til at klamydia kan bli en uhelbredelig infeksjon.
Syfilis
Smitter ved oralsex og gir lokale symptomer i form av smertefrie sår i munn/hals, men i tillegg sprer den seg i kroppen. Når du først har fått syfilis i blodet kan du smitte på andre måter også, slik som ved vanlig samleie, ved blodoverføring osv. Den som har syfilisinfeksjon i munnen vil kunne smitte til kjønnsorganet som suges/slikkes. Derfra vil infeksjonen spre seg videre til resten av kroppen siden det blir dype sår og syfilisen kommer inn i blodet og lymfen. Behandlingen er antibiotika.
MSO understreker at syfilis er en svært alvorlig SOI som kan føre til mange alvorlige senkomplikasjoner og er derfor veldig viktig å behandle.
Herpes
Kan smitte fra munn til kjønnsorganet (selv om den som gir oralsex ikke har symptomer der og da). Du kan også smittes til munnen dersom du gir oralsex til en som har herpes. Svært mange har hatt herpes og har man først hatt det blir man ikke kvitt viruset.
Det kjedelige er at herpes smitter selv om den smittede ikke har herpesutbrudd akkurat når oralsexen finner sted. Blir man smittet for første gang i sitt liv av herpes kan man bli veldig dårlig og få mye vondt, enten man blir smittet på kjønnsorganet eller i munnen. Det finnes behandling som kan lindre, men ikke kurere (f.eks. valaciclovir).
HIV
Smitter ved oralsex, men ikke enkelt. Man kan ikke ha HIV-infeksjon bare i munnen, så han/hun må ha sår/skade/rift i munnen som HIV kan smitte via. HIV-viruset finnes ikke naturlig i spytt (heller ikke i svette, blodløs avføring, blodløs urin eller tårevæske: disse væskene kan du derfor i teorien få i åpne sår uten å smittes). Slike rifter/skader i munnen kan være så små at vedkommende ikke merker dem. HIV smitter altså ikke lett gjennom oralsex, men det er mulig.
Det er lettere å bli smittet av HIV gjennom å gi oralsex til en smittet (siden sperm/sæd/slim fra skjede inneholder mer virus enn blod fra rift/sår i munnen) enn ved å få oralsex av en smittet (den smittede må ha sår i munnen i tillegg til at det er mindre mengder virus som overføres)
MSO opplyser at i dag vil en person med HIV diagnose i Norge være behandlet med medisiner som gjør at vedkommende ikke utvikler aids, og vil ha et så lavt nivå av HIV i blodet at hen ikke er smittsom, selv ved seksuell kontakt. I dag kan enkelte tilbys PREP (preeksponeringsprofylakse), dette er til personer som har økt risiko for å få HIV. Når man går på PREP vil man være svært godt beskyttet mot å bli HIV smittet. Likevel må man huske at PREP beskytter ikke mot noen andre typer SOI som klamydia, gonoré eller syfilis. Det er kun kondom som beskytter mot dette.
Gonoré
På RFSUs nettsider forklares det hvordan man kan bruke kondomet som slikkelapp.
- Ta kondomet ut av emballasjen. Ikke brett den opp.
- Klipp først av toppen, og deretter opp langs siden.
- Du kan nå brette opp kondomet, og får en firkantet lapp.
- Plassér over kjønnsorganet eller anus.
Bare merk at «det er ikke dokumentert at tilgjengelig slikkelapp fører til bedre helse og lavere insidens av seksuelt overførbare infeksjoner», for å sitere lege Ole-Jørgen Kaasbøll.
Kilde: rfsu.se
Kan gi urinrørsbetennelse, utflod og smerter ved tissing om man mottar oralsex av en som er smittet i hals/munn. Det kan gi sår hals om man suger/slikker en som har gonoré på kjønnsorganet. Behandling er antibiotika.
Generelt vil MSO legge til: kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot SOI. Kondomer fås gratis fra helsenorges side.
Det finnes egne kondomer for oralt bruk, og kondomer med smak. For personer som utfører oralsex på en anus (rimming) eller vagina kan man bruke slikkelapp, dette kan lages ved å klippe opp en kondom. Sikker sex har man lettest med kondom.
Generelt anbefales det som allerede nevnt å teste seg for klamydia ved sex med ny partner etter 14 dager etter samleie. De andre typene SOI kan ta lengre tid før man er sikker på å oppdage dem på test.
Oversikt:
KLAMYDIA: Opptil 14 dager
MYKOPLASMA: Opptil 14 dager
Denne artikkelen er gjennomgått og klarert med kildene i juli, 2021.
Lege Ole-Jørgen Kaasbøll var på intervjutidspunktet SUSS-lege, som vil si at han jobbet ved Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS). SUSS er i dag nedlagt og Kaasbøll jobber ikke med feltet lenger. På generell basis, så er kunnskap og derved anbefalinger i et felt som er i kontinuerlig endring, altså smittsomme sykdommer, av begrenset holdbarhetsdato. På hans oppfordring har vi fått Medisinernes seksualopplysning (MSO) til å oppdatere både kunnskap og anbefalinger, samt språk, slik at vi benytter et normkritisk språk når det gjelder kjønn og seksualitet.
Medisinernes seksualopplysning (MSO) er en av Norges ledende frivillige organisasjoner for seksual- og samlivsundervisning, organisert av leger og legestudenter rundt om i landet.
GONORÉ: Opptil 14 dager
HIV: Opptil 12 uker
SYFILIS: Opptil 12 uker
HEPATITT B: Opptil 6 måneder
Husk at man kan være smittebærer av SOI selv når man ikke har symptomer, ta derfor samfunnsansvar: bruk kondom og sjekk deg ved partnerbytte. Da vil flere kunne ha trygg sex i fremtiden, og samtidig vil vi kunne forebygge antibiotikaresistens.
Kilde: Lege Pål Branæs og Medisinernes seksualopplysning (MSO)