Åpent forhold

Mette og Jakob har et svært uvanlig samliv: – Mange er misunnelige

Mette og Jakob har vært sammen i fem år, og de er åpne for å slippe andre inn fysisk.

ÅPENT FORHOLD: Mette Johannesen og Jakob Tranegaard Nielsen lever i et åpent forhold.
ÅPENT FORHOLD: Mette Johannesen og Jakob Tranegaard Nielsen lever i et åpent forhold. Foto: Oscar Vesterlund Westborg
Først publisert Sist oppdatert

Danske Mette Johannesen (35) og Jakob Tranegaard Nielsen (38) har vært sammen i fem år og lever i et forhold der de er åpne for å slippe andre inn fysisk, men ikke følelsesmessig.

De forklarer hvordan det fungerer her.

– Hvordan definerer dere forholdet deres?

M: Vi lever i et åpent forhold.

J: Ja. Vi er monoamorøse og polygame. Det betyr at vi bare elsker hverandre, men at vi kan ha sex med andre. For meg handler det om at jeg ikke trenger å ha noen andre å elske når jeg har Mette.

M: Så akkurat nå dater vi hverandre og ingen andre. Vil det endre seg i fremtiden? Vi vet ikke. Jeg tror at etter at han fant meg, fant han ut at verden ikke nødvendigvis er svart-hvitt. Det kan være mange forskjellige nyanser.

J: Noen av dem er skumlere enn andre.

Mette og Jakob er i et monoamorøst og polygamt forhold, har vært sammen i fem år og bor sammen i Horsens. De venter på å bli godkjent for fertilitetsbehandling.

Mette Johannesen:

  • 35 år
  • fleksjobber
  • bifil cis kvinne

Jakob Tranegaard Nielsen:

  • 38 år
  • lagerspesialist i Jysk
  • heteroseksuell cisman
Se mer

– Hvordan kom dere frem til den konstellasjonen?

J: Reisen vår startet for fem år siden.

M: Jeg skrev til ham på en datingapp som heter Badoo og spurte om han ville møtes. Vi skrev litt frem og tilbake, og så inviterte jeg han på brunsj på søndag. Vi liksom vært sammen siden.

J: De to første årene var vi sannsynligvis det du vil kalle helgeelskere. Mette bodde i Ikast og jeg bodde i Skive, så det var litt langt å flytte. Men etter en tid endte vi opp med å flytte sammen likevel, og sommeren 2020 spurte Mette om jeg ikke ville prøve å åpne opp forholdet.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

M: Jeg har vært i et åpent forhold tidligere. Eks-kjæresten min sendte meg en melding en gang, og da var det naturlig å ta opp temaet. Jeg og Jakob prøvde det i noen måneder, men det fungerte ikke for Jakob den gangen, så da stoppet vi det.

J: Det var for mye usikkerhet fra min side. Det var for mange ting jeg ikke kunne finne ut hvordan jeg skulle takle. Men vi prøvde det igjen, og det fungerte fint til å begynne med og har gjort det siden. Det tok tid, men nå er vi her. Jeg måtte bare venne meg til at det egentlig ikke var så farlig. Hun kom tross alt alltid hjem igjen. Nå føles friheten veldig bra.

M: Det har også hjulpet mye at vi har begynt å dra til swingerklubben Tucan, for vi har møtt masse mennesker vi nå kan være med, som også lever i åpne forhold.

Monogami:

Monogami, éngifte, det prinsipp at en person bare kan være gift, eller leve i formelt partnerskap, med én annen person av gangen.

Polyamori:

Polyamori er det å åpent ha flere kjærlighetsforhold samtidig. Begrepet brukes om ulike fenomener. Polyamori kjennetegnes av at alle involverte parter er innforstått med og samtykkende til forholdene.

Kilde: Store norske leksikon

Se mer

– Hvordan påvirker det å leve i denne typen forhold hverdagen deres?

M: Jeg tror det største er når vi må ha noe separat. Ikke at det påvirker oss følelsesmessig, det er mer logistikken og planleggingen av det hele.

J: Ja, det hele er en litt merkelig blanding av følelser og logistikk, men det lærer man med tiden. Det krever selvfølgelig mye prat.

M: Mye handler om kommunikasjon, men jeg tror egentlig ikke vi merker det lenger. Vi har stort sett alltid snakket mye sammen.

J: Hvis en av oss føler at det har skjedd noe som ikke skulle ha skjedd, har vi vært flinke til å sette oss ned og snakke om det umiddelbart etterpå, slik at det kommer ut av veien.

– Hva er det mest utfordrende med forholdet dere?

M: Folks syn på det. Med andre ord samfunnets norm.

J: Ja, normen påvirker. En ting er å ha fortalt familie og venner, men noe annet å være åpen om det på jobb. Og når man generelt er ute i samfunnet. Noe så enkelt som å gå til legen. Så sitter du der og tenker: «Å, skal jeg fortelle det eller skal jeg ikke fortelle det?» «Er det noe du vil ha skrevet i en dagbok?» «Er det noen som kommer til å se skjevt på meg på grunn av det?»

– Omvendt, hva er det beste med forholdet deres?

M: Frihet. Helt sikkert. Jeg har alltid ønsket meg en hel masse ting og å eksperimentere med livet, og det er bare ekstremt deilig å være i et forhold der det er plass til det.

J: Og det er faktisk like mye følelsen av at du ikke er låst inne. Det gir oss også en annen sosial frihet enn om vi var i et vanlig forhold.

– Hvilke regler har dere i forholdet deres?

J: Ja, vi har noen spesifikke regler. I klubben følger vi selvfølgelig klubbreglene. For eksempel: «Spør før du rører». Jeg har en greie for bryster, så hvis jeg for eksempel ser noen med noen fine bryster, så går jeg selvfølgelig opp og spør: «Hei, jeg synes du har noen fine bryster, kan jeg ta på dem?» Da kan hun si ja eller nei.

M: Så er det den om alltid å bruke kondom. Dette gjør vi både i klubben og privat. Og når jeg sier privat, mener jeg når vi er sammen med andre privat – ikke mellom oss to.

J: Og vi har ikke sex med andre enn hverandre hjemme. Med mindre det er et par vi inviterer sammen. Og det er rett og slett fordi vi har bestemt at vår seng er vår seng. Og sånn er det.

M: Det er ikke noe som er skrevet ned noe sted, det er bare en felles forståelse. Og reglene har også endret seg over tid og vil trolig endre seg. Det handler om at man har en grense for enkelte ting. Mange ganger går du opp til den grensen, og noen ganger prøver du å gå over den grensen. Noen ganger går det bra, andre ganger går det dårlig. Og går det bra, har den grensen forsvunnet neste gang. Så jobber du deg oppover på den måten.

J: Ja. En av de første reglene vi lagde var fordi jeg ikke var sikker på at jeg kunne takle å kysse andre mennesker foran hverandre. Jeg var ikke helt komfortabel med det. Mest fordi jeg ikke visste hvordan jeg ville reagere. Men den regelen bleknet ganske raskt.

– Hva skulle du ønske andre visste om forholdet deres?

M: Noen ganger skulle jeg ønske at folk kunne forstå at det å være i et åpent forhold ikke betyr at du ikke elsker den andre personen. Det handler ikke om at den personen ikke er nok. For oss gjør det åpne forholdet at vi kan utforske oss selv og hverandre, men også andre i forhold til våre ønsker. Og hva vi klarer å gjøre mot hverandre, hvis du kan si det.

J: Ja, det er ikke fordi vi ikke elsker hverandre. Det handler om mangfoldet av hva vi kan få fra andre mennesker. Tross alt lærer du også masse ting av andre mennesker, som du kan ta med deg hjem, og som gjør forholdet vårt mye tettere og spesielt.

M: Det er mange av venninnene mine som er veldig misunnelige på forholdet vårt fordi vi er så nære som vi er, er så balanserte og er så flinke til å snakke med hverandre. Det er også et resultat av at vi er i et åpent forhold.

– Hvordan ser dere for dere at fremtiden ser ut for forholdet deres?

J: Jeg føler at vi begge har kommet til et sted hvor vi trives i det forholdet vi er i nå.

M: Vi kommer nok til å være der vi er nå en stund. Hvor lenge, vet jeg ikke.

J: Men nå har hun sagt at hun vil at vi skal bli polyamorøse også, og at vi har fått en kjæreste. Jeg vet ikke om planen er at hun vil at vi skal ha en felles kjæreste, eller om vi har fått hver vår kjæreste. Men jeg tenker umiddelbart at det godt kan skje en gang i fremtiden.

M: Ja, det er mange ting som må henge sammen, selv på et lavt praktisk nivå.

Denne artikkelen ble publisert på alt.dk, men er oversatt og gjengitt med tillatelse.