Svigermor liker meg ikke

Min svigermor mobber meg

Det er tydelig at min svigermor ikke liker meg. Men svigerforeldrene mine bor i den andre enden av landet, så jeg og kjæresten min besøker dem ofte en uke av gangen, og det er helt uutholdelig, hva gjør jeg? Samlivsekspert Vibeke Dorph svarer,

Pluss ikon
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre probleme
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre probleme Foto: Alt.dk
Publisert

Spørsmål

Jeg føler jeg ikke er bra nok for svigermor. Hun legger aldri skjul på at hun ikke liker meg.

Svigerforeldrene mine bor i den andre enden av landet, så når jeg og kjæresten min drar på besøk til dem er det ofte veldig intenst og for en uke av gangen. Under disse besøkene opptrer min svigermor alltid veldig ubehagelig.

Når vi er alene ignorerer hun meg hvis jeg prøver å starte en samtale med henne. Hun kommer også ofte med frekke og slemme bemerkninger, og ekskluderer meg fra resten av svigerfamilien.

Særlig søsteren til kjæresten min har over tid tatt avstand fra meg. Jeg har prøvd å ringe henne for å snakke med henne om problemet, men hun sa bare at "vi er veldig forskjellige".

Min svigermor vil ta bilder av de andre svigerbarna når vi er der, og hun spør også interessert om dem og deres liv. Jeg må virkelig ha gjort noe galt, for hun ignorerer meg fullstendig.

Kjæresten min har prøvd å snakke med henne om problemet, men det har ikke hjulpet. Jeg har vondt i magen og er veldig nervøs hver gang jeg skal besøke svigerfamilien.

Men jeg vil ikke irritere kjæresten min ved å bli hjemme, så hva gjør jeg?

Svar

Jeg vet ikke hva slags ekkelt spill din svigermor holder på med, men ordet mobbing var det første jeg tenkte på da jeg leste e-posten din.

Det er mobbing når svigermor ignorerer deg, snakker ekkelt til deg, eksluderer deg fra familien, og samtidig sørger for å ha god kontakt med alle andre, slik at du ikke er i tvil om at det bare er du som er ute i kulden.

Det er ubehagelig oppførsel, men det er dessverre ikke første gang jeg har hørt om svigermødre som behandler svigerdøtrene sine så grusomt. Hvorfor de gjør det, kan jeg bare gjette.

Ofte er det sannsynlig at svigermødre har et slags eierforhold til sine egne sønner og derfor er fiendtlige mot kvinnen som har «stjålet» sønnen fra dem.

Du og jeg kan lett bli enige om at dette er både barnslig og latterlig oppførsel, men din svigermor høres ikke smart nok ut til å innse det.

Dessverre vil hun sannsynligvis bare begynne å respektere deg hvis du sier nei og setter henne på plass.

Hvis du ikke har guts eller lyst til å sette henne på plass, synes jeg faktisk du skal bli hjemme og la kjæresten din gå alene.

For hvorfor i himmelens navn må du bruke en hel uke på å bli ydmyket av din svigermor?

Men hold deg hjemme og fortell kjæresten din at du gjør det fordi du rett og slett ikke tåler svigermors klissete oppførsel.

Kanskje vil det få ham til å snakke med litt større bokstaver til moren, kanskje hun selv begynner å innse at hun må endre kurs.

Uansett har du all rett til å ta vare på deg selv, og dermed hoppe over en person hvis oppførselen hennes viser at hun egentlig ikke vil deg vel.

Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph

Denne saken ble første gang publiset på alt.dk

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2024.

Les også