VALPEFØDSEL:

Saga (4) var uvanlig stor før fødsel. Både dyrlegen og matmor fikk sjokk da de så røntgenbildene

Ekteparet Siri og Hans Simensen i Lier ville egentlig vært fornøyde med én valp – men endte opp med 16 nyfødte i valpekassen. Se video av fødselen og valpene.

Sist oppdatert

Journalist Siri Kathrine Walen Simensen og mannen hennes, Hans, er veldig glade i dyr og har alltid hatt hund. De bor på et småbruk midt i marka og har tilrettelagt livet til det friluftslivet de liker å leve.

Siri har en Irsk setter hannhund og mannen hennes har en pointer på fire år. Nå ønsket de å inkludere enda et hundemedlem i familien.

– For fire år siden ga vi bort pointeren, Saga, som valp til niesen min. Vi avtalte at vi skulle få valp etter henne en gang, forteller Siri.

– Vi er ikke superoppdrettere , men har hund fordi det er en interesse vi har. Vi hadde vært superfornøyde om vi bare hadde fått én valp etter henne, legger hun til.

Men det skulle bli langt flere ...

Se bare videoen øverst!

En uforventet overraskelse

Saga er en fire år gammel pointer, og en såkalt stående fuglehund. De brukes til rypejakt og er ment for fuglejakt. Siri beskriver Saga som en nydelig, snill, vakker, koselig og omgjengelig hund. Hun omgås alle med vennlighet, både tobeinte og firbeinte. Nå skulle Saga bære fram sitt første valpekull.

– Vi så at Saga var stor mot slutten av drektigheten. Drektighetsperioden til en hund er normalt 63 dager med noen dagers variasjoner. Vi visste når paring hadde skjedd, og en uke før termin tok vi røntgen. Vi skjønte at det var mange der, og trodde at det kanskje var opptil ti valper, forteller Siri.

  • Rasen er en utpreget jakthund, med stor arbeidsvilje.
  • Brukes til rypejakt. I Norge er det underkant av 50 000 som driver med rypejakt.
  • Det er en aktiv hund som må få utløp for sin energi. Siri og mannen hennes har 17 mål inngjerdet hage til hundene. De bruker de til friluft og jakt.
  • Pointer har en vennlig og stabilt temperament. Den er sosial og utadvendt og går lett overens med andre hunder.
  • Rasen krever en engasjert og konsekvent eier. Egner seg ikke som selskapshund.
  • Jakthunder får i gjennomsnitt 4-7 valper.
  • Levetid: 11-14 år.

Kilde: Norsk kennel klub (NKK), hundeeiernes organisasjon.

Se mer

Røntgenbildet bød på en større overraskelse enn forventet.

Mannen hennes kom hjem fra røntgen og sa kryptisk: «Jeg har en dårlig nyhet». Dyrlegen som tok røntgen, telte 13 valper.

Jakthunder får i gjennomsnitt 4-7 valper.

De trodde nesten ikke det de hørte, og for å være sikker, sendte de også røntgenbildet til sin veterinær-venn, Einar Rudi i Drammen.

RØNTGEN: En uke før termin oppdaget familien at Saga bar på 16, muligens 17 valper.
RØNTGEN: En uke før termin oppdaget familien at Saga bar på 16, muligens 17 valper. Foto: Privat

– Einar og kona er veterinærer, og han har stor kunnskap om hund. De fikk bildet på tv-skjermen, og datteren laget et system for å telle valpene. De satte et rødt kryss på hver hodeskalle de så. Da de telte kryssene, var det 16 valper. Einar informerte familien og sa «Ja, og kan hende er det er 17!», forteller Siri.

Å vite om antallet valper på forhånd, kan faktisk være livsviktig, ifølge den erfarne huyndeeieren.

– Da ble vi forberedt på hva som skulle komme, og det er lurt. Hadde vi ikke visst og det hadde kommet 13 og stoppet opp, ville resten av valpene ha blitt liggende igjen og kunne ha gått i forråtnelse i hunden. I slike situasjoner kan tispen få livmorbetennelse og dø, sier Siri.

Les også: Ni utrolige fakta om hunden – menneskets beste venn

Sagas fødselshistorie

Saga er i god fysisk form, ung, velbygd og sterk. Under hele svangerskapet var hun i aktivitet, og veterinærene mente at Saga skulle føde normalt.

– Det er alltid best å prøve å få en normal fødsel, men vi var innstilt på at hvis det stoppet opp, så skulle vi kontakte en veterinær. Vi hadde flotte veterinærer i bakhånd, forteller Siri.

FØDSEL: På 12 timer fødte Saga 17 valper. 16 av valpene overlevde.
FØDSEL: På 12 timer fødte Saga 17 valper. 16 av valpene overlevde. Foto: Privat

Fødselen var i gang natt til torsdag hjemme i småbruket til Siri og Hans. Veterinær Einar kom hjem til dem og var med på å sjekke tispa da det hadde kommet 15 valper. En var dødfødt, 14 levde, og de visste at det i hvert fall skulle komme én til.

– Saga fikk en veesprøyte og i tillegg tilskudd av kalsium. Tisper som føder og får mange valper kan få melkefeber, og kalsium kan forhindre dette. Kalsiumet bidrar også til livmoren styrkes og stimulerer derfor til veer, forteller Siri.

Kort tid etter kom valp nummer 16, og nå var det 15 levende valper i hundekassa. Siri merket at Saga fremdeles hadde veer, og trodde det kom en valp til. I spenning ventet hun, og den siste og største valpen kom ut levende – etter en 12 timer lang fødsel!

– Saga fødte 17 valper, hvorav 16 lever. Den minste valpen veide 160 gram, og den største veide cirka 330 gram, så det var stor forskjell på dem, forteller Siri.

Les også: (+) Kripos-legenden våknet av voldsomme smerter etter saken som rystet Norge

Ammehjelp

Men hva i all verden gjør man når man plutselig sitter med 16 levende valper og en ung tispe som er sliten etter fødsel?

– Da gjelder det å finne noen løsninger som sikrer både mor og valper. Saga har bare ti patter, noe måtte vi finne på, sier Siri.

Allerede før fødselen hadde Siri oppsøkt en Facebook-gruppe som heter «Ammehjelp for hund på Østlandet», hvor hun la ut et innlegg om Saga og de 16 valpene som ble sett på røntgen. Folk engasjerte seg og var villige til å hjelpe, og det «rant inn» med gode råd. Innlegget hennes ble delt på andre grupper.

Maiken Gyldenskov Horn fra Otta var en av de som så innlegget. Hun har en tispe som heter Tempo og som også er en pointer. Åtte år gamle Tempo var drektig i fjor høst, men alle valpene døde. Nå hadde hun fått falsk drektighet, eller innbilt svangerskap, som mange sier.

– Hunder kan få falsk drektighet etter løpetid. Det vil si at de får melk i pattene og kroppen innbiller seg at de er drektige, og derfor får de melk. Maiken trodde at Tempo ville ta til seg noen av valpene, forteller Siri.

AMME: Maiken Gyldensov Horn og hunden hennes Tempo, kom hele veien fra Otta for å hjelpe Saga og valpene hennes.
AMME: Maiken Gyldensov Horn og hunden hennes Tempo, kom hele veien fra Otta for å hjelpe Saga og valpene hennes. Foto: Privat

Tok til seg sju av valpene

Maiken jobber som ambulansesjåfør i Otta. Etter en lang nattevakt på jobb, og bare med noen få timers søvn, satte hun seg i bilen med Tempo og kjørte i flere timer for å gjøre en forskjell i Lier.

– Vi så at dette fungerte. Fra første øyeblikk gikk Tempo inn i rollen som mamma for syv av valpene. Hun har mulighet til å forlate valpekassen, men hun ønsker ikke å forlate valpene. Hvis vi setter henne ut så står hun og piper fordi hun vil inn til dem igjen, sier Siri.

– Selv om jeg vet at fuglehunder generelt er veldig snille, rører det meg å se hvor moderlig hun er. Hun har virkelig adoptert dem. Når vi vet historien hennes, er det akkurat som om ting falt på plass for Tempo, som hadde mistet alle valpene sine i høst. Kanskje har hun lengtet, hvem vet, legger hun til.

Tempo skal bli værene i Lier med valpene frem til de kan få fast føde. Hunder kan begynne å få fast føde fra de er 3-4 uker gamle.

TILLEGGSFOR: For de minste valpene var det nødvendig med tilleggsfor. Da fikk de blandet ut råmelk i flaske.
TILLEGGSFOR: For de minste valpene var det nødvendig med tilleggsfor. Da fikk de blandet ut råmelk i flaske. Foto: Privat

Les også: (+) Mamma ville bestemme alt. Det ødela søsteren min og meg

– Tempo er en gammel dame, og valpene kan bli litt ville og ivrige etter hvert. Vi ønsker å spare henne for biting og kloring på pattene når de små begynner å bli elleville. Hun blir her så lenge hun trives med det, forteller Siri.

De to tispene, Saga og Tempo, bor på hvert sitt rom og har hver sin valpekasse. Tispene har ennå ikke møttes fordi de ikke ville uroe mammaen som nettopp hadde født, men de kommer til å møte hverandre og være sammen om en ukes tid.

– De er vennlige og flotte tisper, og dette er egenskaper fuglehunder er godt kjent for. De fungerer og trives i flokk, så vi er sikre på at møte kommer til å gå bra. Se ikke bort fra at de bytter på å stelle og die, sier Siri.

Det første døgnet før Tempo kom, og det første døgnet med Tempo, var Siri og Hans nødt til å tilleggsfore de minste valpene. De ga dem råmelk som blandes ut og gis i en spesiell flaske som veterinær Einar tok med til dem.

– Noen av dem liker godt å suge på flaske, og andre vil ikke ha flaske og vil kun ha patt. Ved å gi litt til de som tar flaske avlaster vi litt. Lørdag ga jeg kun tilleggsfôr til de to minste. Vi tror alle kommer til å klare seg, vi ser at de har lagt på seg og det vises også på vekta, forteller Siri.

TRAVEL MATMOR: Siri har blitt svært travel etter at det store valpekullet kom til verden; – Her går det stivt rundt. Folk ringer fra overalt i Norge for å høre hvordan det går, sier hun til Klikk.no
TRAVEL MATMOR: Siri har blitt svært travel etter at det store valpekullet kom til verden; – Her går det stivt rundt. Folk ringer fra overalt i Norge for å høre hvordan det går, sier hun til Klikk.no

Les også: Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

Kommer alle til å overleve?

– Det er litt tidlig å si sikkert om det kommer til å gå bra med alle. Det er mye som kan skje når de er så små. En valp på 160 gram er så liten at en sliten mamma ikke vil merke at hun legger seg oppå den, selv om hun prøver å unngå det, forteller Siri.

Dagene etter hundefødselen har vært preget av lite søvn og lange netter for mannen til Siri. Han sover på en madrass midt imellom de to valpekassene, og passer på slik at det ikke skal skje noe med valpene eller tispene.

– Når man først har tatt på seg dette ansvaret så skylder man de små å forsøke å få de til å vokse opp, sier Siri.

LIVLIGE: Både valpene og tispene har vært i god form etter fødsel.
LIVLIGE: Både valpene og tispene har vært i god form etter fødsel. Foto: Privat

Saga er i veldig fin form, hun er kvikk og rask. Hun sto på to bein og kikket ut av vinduet i morges, og var ivrig på å komme seg ut og se om det var noe som skjedde ute. Etter fødselen har hun vært ute og lekt med deres to hannhunder.

– Det som er farligst for en hund etter fødsel er jurbetennelse og livmorbetennelse. Man må være på vakt og følge med, og kanskje sjekke temperaturen av og til, i hvert fall hvis de blir slappe og ikke spiser. Det er godt å se at Saga er i så fin form nå, forteller Siri.

Det hører med til historien at Saga bor i Sandnessjøen til vanlig, og der har hun en familie som er veldig glad i henne. Selma (7) gleder seg til å få hjem det firbente familiemedlemmet. Hun savner tispen sin, og følger hver dag med på Messenger.

– Vi har messengersamtaler nesten hver kveld, hvor vi går både tett innpå og gir oversiktsbilder. Vi viser alt fra patter og suging, til hvordan de bæsjer og tisser og har virkelig en skole i nyfødtvalper for henne. Det er moro å se hvor gledelig det er for henne å ta del i dette, og vi mener at det er viktig at hun får fulgt hunden sin i alt som skjer, forteller Siri.

Liers Cruella de Vil ?

– Vi håper at hun i mai eller juni kan komme ned og ta del i dette «101 dalmatinere-eventyret». Jeg tuller med at jeg er Cruella de Vil, som har hele denne gjengen med hvite og svarte pointere, ler Lier-kvinnen.

Da Saga fødte valpene sine lagde Siri en fødselsvideo til Selma som ble delt på Hjemmets Facebookside. Den har nå over 140 000 visninger som tyder på at dette faller i stor interesse for mange.

– Det er hyggelig å kunne vise og dele hvordan en hundefødsel foregår, spesielt nå som det gikk så bra, sier Siri.

Siri og mannen hennes skal beholde en av valpene selv, resten skal få riktige og gode hjem hos familie, venner, bekjente og andre «fuglehund-mennesker».



Denne saken ble første gang publisert 03/05 2021, og sist oppdatert 03/05 2021.

Les også