333 meter lange USS «Harry S. Truman» i Norge

Det enorme krigsskipet har eget jazzband

Hangarskipet USS «Harry S. Truman» har ikke bare rundt 85 fly og helikoptre om bord. Det har også eget jazzband. 

Pluss ikon
<b>NORGESVISITT:</b> USS «Harry S. Truman» i Drøbaksundet på vei til Oslo fredag 1. november. Et Bell 412-helikopter fra 339 Special Operations Aviation Squadron følger med fra luften. Konvoien ble ledet av fregatten KNM «Thor Heyerdahl F314».
NORGESVISITT: USS «Harry S. Truman» i Drøbaksundet på vei til Oslo fredag 1. november. Et Bell 412-helikopter fra 339 Special Operations Aviation Squadron følger med fra luften. Konvoien ble ledet av fregatten KNM «Thor Heyerdahl F314». Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret
Først publisert Sist oppdatert

Det var litt av et skue da 333 meter lange USS «Harry S. Truman» gled gjennom Drøbaksundet, forbi Oscarsborg, med kursen for hovedstaden tidlig i november. Det meste i Indre Oslofjord ble smått ved siden av det enorme skipet. Den italienske fregatten «Carabinieri F593», som deltok i følget til det amerikanske hangarskipet, så ut som en litt stor tender i forhold.

Hangarskipet ankret opp utenfor Malmøya der det lå i fire dager med strenge avstandsrestriksjoner for sjø og luft. Skipets visitt skjedde i forbindelse med øvingsaktivitet i norsk farvann.

Forsvaret skiver på sin nettside at «Harry S. Truman» sammen med flere av sine støttefartøy, gir det norske forsvaret en unik mulighet til å videreutvikle samarbeidet og jobbe tettere sammen med en viktig alliert som USA. Det er planlagt øvelser med flere av Forsvarets avdelinger.

<b>TUNG DIPLOMAT:</b> Henry Kissinger beskrev hangarskip som 100 000 tonn med diplomati. USS «Harry S. Truman» består blant annet av 60 000 tonn stål og har en dypgang på 11 meter, noe som ble en utfordring i Indre Oslofjord.
TUNG DIPLOMAT: Henry Kissinger beskrev hangarskip som 100 000 tonn med diplomati. USS «Harry S. Truman» består blant annet av 60 000 tonn stål og har en dypgang på 11 meter, noe som ble en utfordring i Indre Oslofjord. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

– Norges og Forsvarets evne til å ta imot allierte er avgjørende for forsvaret av Norge og Norden. Ved å være til stede i nærområdene til Norge og de andre landene i vår region, viser USA tydelig at de vil stå sammen med sine allierte, og at stabilitet i nordområdene også er viktig for dem, uttaler viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Les også: USS Gerald R. Ford: Verdens største krigsskip i Oslofjorden – se bildene

<b>KONVOI:</b> Det digre hangar­skipet var omgitt av strenge avstands­restriksjoner i Oslo­fjorden. Bildet er tatt fra en Stridsbåt 90. 
KONVOI: Det digre hangar­skipet var omgitt av strenge avstands­restriksjoner i Oslo­fjorden. Bildet er tatt fra en Stridsbåt 90.  Foto: Henrik S. Andersen / Forsvaret

Vi Menn om bord

I tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og representanter for Forsvaret, fikk også noen få andre gjester kommer om bord, blant dem Vi Menns redaktør, Alexander Øystå.

– Når man stiger om bord blir man jo slått av at dette er en enormt mektig krigsmaskin, noe som i seg selv selvsagt er imponerende. Tenk så mange generasjoner med ingeniørkunst og logistisk perfeksjonisme som ligger bak et slikt skip. Jeg blir likevel mest ydmyk og takknemlig. Dette er amerikanske kvinner og menn som er villig til å ta en kule for Norge. Heldigvis bygger vi nå opp vårt eget forsvar kraftig, men vi vil fortsatt være avhengig av våre amerikanske allierte, sier Øystå.

<b>GJEST:</b> Vi Menns redaktør Alexander Øystå fikk komme om bord i USS «Harry S. Truman».
GJEST: Vi Menns redaktør Alexander Øystå fikk komme om bord i USS «Harry S. Truman». Foto: Privat
<b>VELFERDSTILBUD:</b> Skipet har eget jazzband. 
VELFERDSTILBUD: Skipet har eget jazzband.  Foto: Privat

USS «Harry S. Truman» er et flytende samfunn med rundt 5000 mannskaper om bord. Skipet har et eget Supply Department som sørger for servering og underholdning. Øystå fikk oppleve skipets mest egenartede velferdstilbud: eget jazzband.

– Da han fikk høre og se at de hadde sitt eget jazzband, var opplevelsen komplett, sier Øystå.

Flytende flyplass

Slagordet til skipet er «Give ‘em hell» som stammer fra Harry S. Truman valgkampanje i 1948 da han kjempet om å bli gjenvalgt til USAs president. Demokraten Truman satt to perioder. Og med rundt 90 fly om bord og enorm slagkraft, er skipet litt av en helvetesmaskin. Kraftkilden i skipet som er oppkalt etter ham er to atomreaktorer som driver fire dampturbiner. Reaktorene gjør at skipet i teorien kan seile uavbrutt i 20 år før det trenger å skifte brensels­staver. Topphastigheten er rundt 30 knop.

<b>FIRE DAGER:</b> Det enorme hangarskipet lå oppankret utenfor Malmøya i Oslo. Det forlot Norge onsdag 6. november.
FIRE DAGER: Det enorme hangarskipet lå oppankret utenfor Malmøya i Oslo. Det forlot Norge onsdag 6. november. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Les også: Vil skrote dagens fregatter – disse kan bli erstatterne

Hangarskip er i prinsippet et flytende flyplass og de viktigste områdene om bord er den gigantiske hangaren og den 78 meter lange flystripen på dekk. Fire heiser sørger for å frakte fly fra hangaren og opp på dekk, og fire katapulter drevet av damptrykk gir flyene tilstrekkelig fart for takeoff.

<b>FLYTENDE FLYPLASS:</b> Dekket er 78 meter langt.
FLYTENDE FLYPLASS: Dekket er 78 meter langt. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

De viktigste flyene om bord er multirolle jagerflyet Boeing F/A-18E/F «Super Hornet» og Boeing EA-18G «Growler», som brukes til elektronisk krigføring. Det finnes også et par Grumman E-2 Hawkeye om bord, som taktiske fly, samt Sikorsky MH-60R Seahawk, helikoptertypen som blir Forsvarets nye maritime helikopter.

<b>HELVETESMASKIN:</b> «Give ‘em hell» er skipets slagord. 
HELVETESMASKIN: «Give ‘em hell» er skipets slagord.  Foto: Kristian B. Solerød / Forsvaret

Les også: Nordic Response 2024: Dette jagerflyet er en sjeldenhet på norsk jord

USS «Harry S. Truman» ble sjøsatt i 1996 og satt inn i tjeneste to år senere. Det er det åttende skipet i «Nimitz»-klassen, som består av totalt 10 skip. Skipene er bare marginalt mindre enn den nye «Ford»-klassen, som foreløpig kun består av USS «Gerald S. Ford». Det besøkte Norge og Oslo i fjor, og skal etter planen få selskap av USS «John F. Kennedy» neste år.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2024