Tomma og Hanne Beates kjærlighet vant fram

Sammen mot alle odds: Ikke en øye­krok var tørr da Hanne Beate og Tomma ga hver­andre sitt ja

Alle var rørt til tårer da Hanne Beate Fredriksen og Tom Ray­mond Hansen giftet seg i Fredrikstad i august. Ende­lig smiler livet til de to som har hatt så mye mot­gang.

FOR ALLTID: – Vi skal
holde sammen til vi dør, sier Hanne Beate og Tomma.
FOR ALLTID: – Vi skal holde sammen til vi dør, sier Hanne Beate og Tomma. Foto: Siri Walen Simen­sen
Først publisert Sist oppdatert

Retten til å ha et selv­sten­dig liv. Retten til å være en del av sam­fun­net og til å være den man er og elske den man vil uten å bli utsatt for dis­kri­mi­ne­ring.

Når vi skal dele his­to­rien om nygifte Hanne Beate Fredriksen (49) og Tom Ray­mond Hansen (47), eller «Tomma» som han liker å kalles, ligger dette i bunnen.

Hel­dig­vis har de hatt men­nes­ker rundt seg som har kjem­pet for dem og deres kjær­lig­het.

– Jeg blir dypt rørt bare jeg ser på dem, sier Mere­the Schmidt (67) og tørker tårer i øye­kro­ken.

Hun er støt­te­kon­tak­ten til Hanne Beate og også hennes nærme­ste pårø­rende. Som ver­ne­pleier har hun også vært pri­mær­kon­tak­ten hennes i ni år, og det samme har hun vært for Tom Ray­mond.

Når sant skal sies, er det i stor grad Mere­the som skal takkes for at vi nå deler en sol­skinns­his­to­rie av de sjeldne. I mange år har hun enga­sjert seg sterkt og gått i bre­sjen for at drøm­mene til to hardt prø­vede men­nes­ker skal rea­li­se­res.

To andre har også bidratt: Nina Wel­len­dorf (58), på dag­sen­te­ret hvor Tomma jobber, og hans tante Anne, som er søs­te­ren til hans døde mor.

Vi er på Hjør­gunn Gård i Fredrikstad og sitter i det nye hjem­met til de to nygifte, og begge strå­ler av lykke. Ja, det føles som om gleden svever i luften rundt oss, så sterkt uttryk­ker de hvor godt de har det.

– Livet kunne ikke ha vært bedre enn nå, sier Tomma, og ordene gjør inn­trykk.

Han – som sitter i en stol med store funk­sjons­ned­set­t­­elser, som stab­ber seg rundt med dårlig balanse når han går, med fingre som brant bort i en bil­ulykke, som mistet det friske livet den gangen for 27 år siden og har vært avhen­gig av hjelp siden – snak­ker om ikke å kunne ha det bedre. Ja, det gjør inn­trykk.

Sterke historier

His­to­rien har mange sterke ele­men­ter. At det skulle bli en så fin slutt, lå på ingen måte i kor­tene.

Hanne Beate ble som liten baby funnet i en papp­eske med avis­pa­pir, får vi vite.

Etterretningsbataljonen er Hærens hemmelighet: Bli med på innsiden
Pluss ikon
Etterretningsbataljonen er Hærens hemmelighet: Bli med på innsiden

Frem til hun var syv år gammel var hun en kas­te­ball i syste­met og hadde syv ulike fos­ter­hjem.

– Syv år gammel kom jeg til en fami­lie som jeg fikk det veldig fint hos. Fos­ter­for­eld­rene mine døde dess­verre før vi giftet oss, men fos­ter­søsk­nene mine var i bryl­lu­pet, og jeg er veldig glad i dem, sier hun.

Hvor­for barn­dom­men hennes ble som den ble, skal vi ikke gå inn i. Men det ble tidlig klart at hun slet med å tatil seg kunn­skap på skolen i samme tempo som de andre.

Hanne har et nyde­lig vesen, er en smi­lende og veldig søt dame som ikke snak­ker mye, og som bruker tid når hunskal delta i sam­ta­len. Når hun svarer på spørs­mål, bruker hun tid på å finne ordene.

ENDE­LIG: Hanne Beate og Tomma har ende­lig gitt hver­andre sitt ja.
ENDE­LIG: Hanne Beate og Tomma har ende­lig gitt hver­andre sitt ja. Foto: Privat

Tom Ray­mond er stikk mot­satt, han er prat­som og snak­ke­sa­lig. I til­legg ler han lett og strør om seg med kjær­lig­hets­er­klæ­rin­ger.

– Jeg er så heldig som fant kona mi og får ha henne ved siden av meg hver eneste natt. Hun har fått hele min livs­his­to­rie og elsker meg akku­rat som jeg er. Vi har bare krang­let én gang, sier han, og strek­ker armen spon­tant opp i været for å illust­rere hvor fan­tas­tisk det er.

Les også: En vårdag Christines ektemann kom hjem fra jobb, var han annerledes. Fra den dagen ble livet aldri det samme

Litt anner­le­des, bare

Tom Ray­mond ble alvor­lig kves­tet i en kol­li­sjon med en buss da han var 20 år gammel, og fron­tal­lap­pen ble skadet.

Hjer­ne­ska­den gjør at kort­tids­hu­kom­mel­sen er veldig dårlig, og derfor har han trengt hjelp og opp­føl­ging i alle år siden.

<b>KVES­TET:</b> Tom Ray­mond, kalt Tomma, ble livs­tru­ende skadet og lå tre måne­der i koma på begynnelsen av nittitallet.
KVES­TET: Tom Ray­mond, kalt Tomma, ble livs­tru­ende skadet og lå tre måne­der i koma på begynnelsen av nittitallet. Foto: Privat

Hanne Beate er det som kalles let­tere psy­kisk utvik­lings­hem­met. Hun vet det selv og er inn­for­stått med det. Men hva betyr nå det?

Dia­gno­sen utvik­lings­hem­ming inne­bæ­rer først og fremst ned­satt funk­sjons­evne på det kog­ni­tive områ­det. Det vil si at evnen til å opp­fatte, vur­dere, bear­beide, lagre, gjenhente og handle mål­ret­tet ut fra infor­ma­sjon fra omgi­vel­sene er svek­ket.

For per­so­ner med utvik­lings­hem­ming er FN-kon­ven­sjo­nen om ret­tig­he­tene til men­nes­ker med ned­satt funk­sjons­evne (CRPD) særlig viktig.

Alle har en grunn­leg­gende rett til å foreta selv­sten­dige og frie valg, og til å bli møtt med respekt for sine valg og ønsker for eget liv.

Rundt 15 pro­sent av ver­dens befolk­ning lever med en form for funksjonshemning, ifølge Ver­dens hel­se­or­ga­ni­sa­sjon (WHO). Dette gjør per­so­ner med ned­satt funk­sjons­evne til ver­dens klart stør­ste mino­ri­tet.

Kon­ven­sjo­nen skal sikre at funk­sjons­hem­mede får inn­fridd men­nes­ke­ret­tig­he­tene sine på samme måte som alle andre.

Kilde: FN-sam­ban­det

Se mer

Denne for­mid­da­gen sitter jeg sammen med en gjeng nyde­lige men­nes­ker. Tre av dem har stått last og brast sammen med de to som har trengt dem.

De to som har stått i mot­gang, er omgitt av per­so­ner som er der for dem. At hjer­nen ikke fun­ge­rer opti­malt sett ut fra normal­normen, har ingen som helst betyd­ning.

– Vi er alle men­nes­ker og funk­sjons­ned­set­tel­sene for­­ringer ikke evnen til å føle kjær­lig­het. Når vi nå sitter her og har sagt ja til å dele, er det for å vise verden at alle må få mulig­he­ten til å opp­leve kjær­lig­het, sier Mere­the.

Tomma skyter inn:

– Det er ikke rart vi digger den dama, sier han, og så deler han mer.

Han var utdan­net tømrer da han som 20-åring skulle på tur til Sve­rige sammen med en gjeng kame­ra­ter, og han var sjåfør i en annens bil. Ennå erind­rer han hva som skjedde. De kjørte fort med åpent vindu, og en veps kom inn. Den ble for­søkt slått vekk. Så er alt svart.

Les også: (+) Da Vibeke våkner, tenker hun at hun har fått et kall om å gjøre slutt på alt. Hun setter seg i bilen. Heldigvis rekker politiet frem i tide

Ulyk­ken som endret alt

Resten er han blitt for­talt, og det er hans tante Anne Olderøy som deler denne his­to­rien.

Bilen kol­li­derte med en buss og ble total­vra­ket. Tomma og kame­ra­tene ble hentet ut av den bren­nende bilen, han var har­dest skadet. I tre måne­der lå han i koma på syke­hu­set, og utgan­gen var usik­ker. Lår­beina var bruk­ket tvers av, fingrevar brent bort, hodet var hardt skadet.

Tomma, som husker for­ti­den godt, sier at han ikke skjønte noen ting da han våknet opp. Han gikk inn i en kolos­salt tung tid.

– De fløy meg med et mili­tært heli­kop­ter til Fredrikstad, og så ble jeg sendt til Sunn­aas syke­hus for opp­tre­ning. «Du kommer aldri til å komme deg ut av rul­le­sto­len», sa legene, men da gikk det en jævel gjen­nom meg. Jeg sa til meg selv: Jeg skal klare det!

Han smiler da han minnes hvor hardt han kjem­pet, men blir alvor­lig da han kommer inn på hva han mistet.

– Jeg var for­lo­vet med en søt jente. Jeg skulle jobbe som snek­ker, gifte meg og få min egen fami­lie. Plut­se­lig trengte jeg hjelp til alt.

I ett år var han på Sunn­aas, og han merket hvor skadet fron­tal­lap­pen var blitt i ulyk­ken. Beskje­der måtte gis gang på gang for at han skulle klare å ta imot dem.

– Men jeg klarte å komme meg på beina, og det er jeg stolt av, sier han.

Da Mere­the ber ham vise oss hvor­dan han går, reiser han seg og stab­ber med bitte små skritt. Det går ikke alltid frem­over med den frem­drif­ten han ønsker. Mang­lende kom­mu­ni­ka­sjon fra hjerne tilner­vene er årsa­ken, får vi vite.

Bodde på alders­hjem

Frem­tids­drøm­mene til den unge mannen ble knust den gangen. I årene etter ulyk­ken har han trengt hjelp fra andre for å klare seg. Det ble slutt med kjæ­res­ten, og han sier at alt var veldig tungt en stund.

I en peri­ode bodde han på et alders­hjem, selv om han var tidlig i 20-årene. For de som sto ham nær, var dette veldig tungt. Tante Anne sier at det var fælt. Det rare er at Tomma selv syntes det var tri­ve­lig. For de gamle behand­let han som en maskot og viste så tyde­lig at de satte pris på å ha ham rundt seg.

Da han etter hvert fikk en annen bolig, fulgte en peri­ode som føltes tøff. Han sa til Nina, som jobbet på dag­sen­te­ret, at han drømte om en gang å få en kjæ­reste.

– Tomma har i 20 år hatt en spe­si­ell plass i hjer­tet mitt. Han er flink til å jobbe, er vaffel­sjef og kløyver ved effek­tivt på dag­sen­te­ret. Ikke minst er han en gle­des­spre­der som både synger og tral­ler, sier hun smi­lende.

Etter hvert ble Tomma boende i en omsorgs­bo­lig sen­tralt i byen i et belas­tet miljø, og det var ikke så greit. På den annen side flyt­tet en dame inn i en av nabo­lei­lig­he­tene, og henne hadde han sett en gang før, på dans. Det var Hanne Beate.

– Jeg hadde ikke glemt møtet vårt, for blik­kene våre møttes, og jeg gikk bort til henne og spurte: «Hei, kan jeg få en dans med deg?» Da strakk hun armene i været og jublet «ja», og vi danset, minnes han i dag.

Hun smiler da han for­tel­ler og nikker og bekref­ter at det var sånn det var. Det kjen­nes som om følel­sene deres brer seg som vib­ra­sjo­ner til oss andre.

Etter at hun flyt­tet inn i nabo­lei­lig­he­ten, og så de hver­andre ute. Tomma sa: «Oj, du er den jeg danset med, har du flyt­tet hit?»

Og en brann ble tent.

Også Hanne Beate hadde hatt det tøft. Uten nær fami­lie rundt seg følte hun seg redd og alene.

– Jeg drømte om å finne en snill kjæ­reste, sier hun.

Svaret på begges drøm­mer

Det var akku­rat det hun fant – en tvers gjen­nom snill kjæ­reste. Da Mere­the, som kjente dem begge, forsto at amors piler hadde truf­fet dem, visste hun at hun ville støtte for­hol­det.

Mere­the kjente begges sterke his­to­rier godt, hun vet mer om Hanne Beate enn Hanne Beate vet selv.

– Hjelpe­hjer­tet mitt har banket ekstra over­for henne, inn­røm­mer hun og legger til at hun har gått utover sine roller for å bidra til at hennes til­væ­r­else skulle bli bedre.

– Det har vært mye vondt, men de 13 årene hos fos­ter­­for­eld­rene mine var fine, sier Hanne Beate.

– Du er god nok som du er, sier Mere­the plut­se­lig, og så kommer tårene.

Det har vært man­traet i denne his­to­rien – du er god nok som du er.

De to tur­tel­du­ene ble kjæ­res­ter litt av og på en peri­ode. Så fikk de bo sammen i hel­gene, takket være Mere­the og andre som jobbet for det.

Lat­te­ren runger da de for­tel­ler at det for­els­kede paret lurte seg til å bo sammen utenom hel­gene også. De snek seg til mer kjær­lig­het.

Over­ras­kel­sen

I 2016 satt Hanne Beate og Mere­the sammen. Da kom det frem at Hanne Beate ønsket å fri til Tomma på burs­da­gen hans.

– Jeg har alltid drømt om å gifte meg, sier Hanne Beate og smiler.

Mere­the hjalp til med å kjøpe ringer og ga beskjed til Tomma om at han var invi­tert hjem til kjæ­res­ten. Da han kom dit, satt Hanne Beate pyntet og smin­ket, og med en lapp foran seg, der det sto hva hun skulle si.

«Gaven er …», sa Hanne Beate og åpnet esken med rin­gene i. Tomma gråt og gråt da han forsto hva som skjedde.

– Det var gle­des­tå­rer til tusan, sier han, og for­tel­ler at han gikk på dag­sen­te­ret med ringen på. «Se her, jeg er for­lo­vet!» sa han stolt.

Mere­the kjørte det over­­lykke­lige paret på restau­rant. Ikke lenge etter ble de to som hun er så enga­sjert i, sam­bo­ere på ordent­lig. Hun følte at hun var kommet i mål, og at hun kunne gå av med tidlig pen­sjon i viss­het om at de hadde det bra.

Da hun satte seg ned for å snakke med de to, dreide sam­ta­len seg om alt de hadde fått til sammen. Mere­the sa at hun skulle slutte i jobben. «Men en ting har vi ikke gjort ennå»,sa Hanne Beate. «Å?» sa Mere­the. «Du har ikke hjul­pet meg å gå opp kir­ke­gul­vet!»

<b>TANTE ANNE:</b> Tommas tante var i bryl­lu­pet og ønsket Hanne Beate vel­kom­men inn i fami­lien. Hun er søster av brud­gom­mens døde mor.
TANTE ANNE: Tommas tante var i bryl­lu­pet og ønsket Hanne Beate vel­kom­men inn i fami­lien. Hun er søster av brud­gom­mens døde mor. Foto: Privat

Per­so­ner som Mere­the tar tak. Hun begynte straks å plan­legge tide­nes mest rørende bryl­lup. Men det sukket opp hind­rin­ger. Først kom korona og så korona en gang til. Så skjedde det som gjorde bryl­lu­pet vik­ti­gere enn noensinne. Hanne Beate ble rammet av et hjer­ne­slag og ble lammet i hele venstre side.

– Jeg sa til henne at hun måtte tenke som meg, at hun skulle klare å gå igjen, for­tel­ler Tomma.

Les også: Da de er 14, får de tre søsknene alle den samme nedslående beskjeden. For Emilie er det et enormt sjokk

<b>DEN STØR­STE DAGEN:</b> Bryl­lu­pet ble deres stør­ste dag noen­sinne, sier Hanne Beate og Tomma. 
DEN STØR­STE DAGEN: Bryl­lu­pet ble deres stør­ste dag noen­sinne, sier Hanne Beate og Tomma.  Foto: Privat

Over­ras­kel­sen

I 2016 satt Hanne Beate og Mere­the sammen. Da kom det frem at Hanne Beate ønsket å fri til Tomma på burs­da­gen hans.

– Jeg har alltid drømt om å gifte meg, sier Hanne Beate og smiler.

Mere­the hjalp til med å kjøpe ringer og ga beskjed til Tomma om at han var invi­tert hjem til kjæ­res­ten. Da han kom dit, satt Hanne Beate pyntet og smin­ket, og med en lapp foran seg, der det sto hva hun skulle si.

«Gaven er …», sa Hanne Beate og åpnet esken med rin­gene i. Tomma gråt og gråt da han forsto hva som skjedde.

Jannicke overrasket ektemannen med skitur til Østerrike. Det ble den siste...
Pluss ikon
Jannicke overrasket ektemannen med skitur til Østerrike. Det ble den siste gaven hun ga ham

– Det var gle­des­tå­rer til tusan, sier han, og for­tel­ler at han gikk på dag­sen­te­ret med ringen på. «Se her, jeg er for­lo­vet!» sa han stolt.

Mere­the kjørte det over­­lykke­lige paret på restau­rant. Ikke lenge etter ble de to som hun er så enga­sjert i, sam­bo­ere på ordent­lig. Hun følte at hun var kommet i mål, og at hun kunne gå av med tidlig pen­sjon i viss­het om at de hadde det bra.

Da hun satte seg ned for å snakke med de to, dreide sam­ta­len seg om alt de hadde fått til sammen. Mere­the sa at hun skulle slutte i jobben. «Men en ting har vi ikke gjort ennå»,
sa Hanne Beate. «Å?» sa Mere­the. «Du har ikke hjul­pet meg å gå opp kir­ke­gul­vet!»

Per­so­ner som Mere­the tar tak. Hun begynte straks å plan­legge tide­nes mest rørende bryl­lup. Men det sukket opp hind­rin­ger. Først kom korona og så korona en gang til. Så skjedde det som gjorde bryl­lu­pet vik­ti­gere enn noensinne. Hanne Beate ble rammet av et hjer­ne­slag og ble lammet i hele venstre side.

– Jeg sa til henne at hun måtte tenke som meg, at hun skulle klare å gå igjen, for­tel­ler Tomma.

LYK­KE­LIG: Helt siden Hanne Beate var liten jente, har hun drømt å stå hvit brud.
LYK­KE­LIG: Helt siden Hanne Beate var liten jente, har hun drømt å stå hvit brud. Foto: Privat

Rørende bryl­lup

27. august i år skjedde det som ble den fineste dagen i livet til dem begge. Det ble også dagen da fami­lie, venner og støtte­per­so­ner rundt dem opp­levde det mest rørende bryl­lu­pet noen­sinne. Ikke en øye­krok var tørr da Hanne Beate og Tomma ga hver­andre sitt ja.

Pres­ten sa etter viel­sen at han følte seg beæret som fikk vie et par med en så sterkhis­to­rie. Hanne Beates fos­ter­søs­ter, Nancy, var hennesfor­lo­ver, og fos­ter­bro­ren Per Rikard Sandvik førte henne opp kir­ke­gul­vet.

De andre to fos­ter­søsk­nene, Ewa Karin og Jørn, ga sine varm­este lykkønskninger. Bes­te­ka­me­rat Geir Knutsen var Tommasfor­lo­ver.

Ringen Hanne Beate fikk har også en spesiell plass i familien. Unni, Tommas mor, arvet den først fra sin mor. Da hun døde, fikk tante Anne den, og nå ga hun ringen videre til Hanne Beate ogønsket henne vel­kom­men inn i fami­lien.

Livet siden bryl­lu­pet har vært som å danse på en rosa sky for de nygifte. De har hver­andre, de er gift, og de har flyt­tet inn i en ny lei­lig­het som ligger flott til på landet.

– Hanne Beate er så god, vakker og herlig mot meg. Hun godtar meg med mine funk­sjons­ned­set­tel­ser og det dår­lige kort­tids­min­net mitt. Jeg må passe på og glede henne, sier Tomma og ser på kona.

I år går de inn i sin første jule­fei­ring som ekte­folk. De er ikke opp­tatt av å ha tra­di­sjo­ner rundt høy­ti­den, de liker best hver­da­gene. Men en ting er sik­kert. Det blir en jul i kjær­lig­he­tens navn, for størst av alt er kjær­lig­he­ten.