fikk Mangfoldsprisen
Denne matbutikken har en unik filosofi:
– Hos oss får alle en sjanse
I Coop Extra Sjøvegan i Troms kommer de ansatte fra mange land og har ulik religion, bakgrunn og alder. Som en vakker bukett, mener butikksjef Per Christian.

Glade mennesker sitter bak kassa i den store dagligvarebutikken i hjertet av lille Sjøvegan.
Det er en helt vanlig onsdag: Rotyslav fra Ukraina, Merete fra Salangen, Sajad og Quadratullah fra Afghanistan, Matthew, halvt thai, Julita fra Filippinene, Hussein fra Syria og Jimmy fra New York stortrives alle i et internasjonalt miljø.
Ikke bare synes de det er stas at arbeidsplassen fikk «Årets Mangfoldpris» nylig. De er også lykkelige over å ha en arbeidsgiver som tør å gi alle en sjanse.
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) deler ut «Årets Mangfoldpris». Coop Extra Sjøvegan vant først regionalt og deretter nasjonalt.
Nærbutikken fikk prisen for måten de bruker innvandreres kompetanse i arbeidslivet på.
– Sjøvegan er et lite sted med 2000 innbyggere, men har i mange år vært en ledende aktør innenfor integrering og innvandring. Mange unge, enslige asylsøkere kommer hit. Skulle bare mangle at vi tar en del av ansvaret for at de skal få det godt i bygda, sier butikksjef Per Christian Schjølberg (29).

Han har sett hvilken magi som ligger i å gi folk tillit. Hver gang han ser en person blomstre, føler han seg lykkelig.
– Sier du: «Jeg tror på deg» og gir folk ansvar, vil de ikke bare føle mestring selv, men også vise deg at de er tilliten verdig. Selvfølgelig skjer det ikke alltid, men i de fleste tilfeller skjer det, og derfor er det verdt å prøve igjen, alltid, sier den reflekterte sjefen.
Les også: Skilsmissekatten Allan ble kjendis: – Tok bussen selv
Godt samarbeid
Han vokste opp i Trondheim og på Senja, tok utdannelse i Forsvaret, fikk jobb i Coop, drev egen butikk i Øverbygd et par år, for så å bli butikksjef i Sjøvegan.
Nå, i en alder av 29 unge år, har han 28 ansatte i små og store stillinger. Og stortrives.
– Helt fra jeg startet har vi hatt et godt samarbeid med bosettingstjenesten i Salangen, asylmottaket og NAV. Mottoet er at alle fortjener å få en sjanse. Det er min erfaring at de aller fleste bruker den sjansen godt. Jeg har endt opp med å ansette mange, som har vært innom på språk- eller arbeidstrening, og de gjør en super innsats.

Per Christian sier at han er mer enn gjennomsnittlig opptatt av bærekraften i det lille samfunnet og han ser det også som sitt ansvar at folk som kommer til bygda langt der nord blir inkludert og føler seg ivaretatt.
– Mange som kommer hit, har livet på vent. De venter på å få arbeids- og oppholdstillatelse, venter på familiegjenforening. Ved å la dem jobbe hos oss, gir vi dem en mening, slik at de ikke så lett faller utenfor, sier han.
Mange kommer fra krig
Det er ikke bare ut fra nasjonaliteter de har mangfold. Aldersspennet er fra 15–71 år.
Og kollegene snakker sammen om livene sine, også tilbake i tid.
– Som sjef har jeg fått mange historier om dramatisk flukt, utfordringer, fortvilelse og savn. Dette blir til stadige påminnelser om hvor heldige vi er, som er født og bor i Norge. Kan vi gjøre en forskjell for de som er hardere prøvet, synes jeg at vi er pliktet til å gjøre det, poengterer han.
Før jul ble butikksjefen også kåret til «Årets Salangværing». Han har bygd opp et eiendomsselskap, som leier ut boliger til skoleelever og innvandrere, som ikke har råd til å kjøpe noe selv.
– Jeg ønsker meg et perfekt samfunn og for å oppnå det, må jeg engasjere meg, konkluderer han.
Å være med på å utvikle andre mennesker og bidra til at de får verdi både i seg selv og samfunnet, gir en god følelse. En mening til hans hverdag og liv også.
Les også: (+) Jorunn forsto aldri hvorfor hun haltet og ikke kunne huske barndommen. Så fant hun en bunke brev i foreldrenes pengeskap
Fint at noen tar sjansen
En ung mann, som har erfart hva det betyr at noen tør å ta sjansen på deg, er Quadratullah Barekzai.
18-åringen fikk deltidsjobb i Coop Extra for halvannet år siden og synes det er flott både fordi han tjener egne penger og blir kjent med lokalbefolkningen når de er i butikken for å handle dagligvarer.
– Jeg var 15 år da jeg flyktet fra en liten by i Afghanistan og kom til Norge. Under flukten tenkte jeg ikke på så mye annet enn at jeg måtte komme meg bort. Jeg er glad jeg havnet her. Mange tror det må være kaldt og mørkt for meg, men jeg liker best vinteren. Når det blir sol og varmt, vil jeg helst være inne, sier han og smiler.

Å komme til et fremmed land, var selvfølgelig skummelt, men Quadratullah sier at det gikk bra fordi alle var så vennlige. Nå går han på skole, trener og jobber og dagene flyr av gårde.
– Jeg gjør alle slags oppgaver i butikken og liker veldig godt å være her. Så jeg er veldig takknemlig fordi jeg får jobbe her, sier han, og nikker når vi sier at verden har noe å lære av dem, som får til samarbeid og vennskap, på tvers av kulturforskjeller.
Lær av oss!
Per Christian ser ikke bort fra at Sjøvegan som sted har mye å lære andre bygder og byer, for folk her skjønner at det ikke er enkelt å komme til et fremmed land med kalde og mørke vintre.
For å gjøre livene deres lettere er innbyggerne åpne, fordomsfrie og vennlige. De unge, enslige asylsøkerne blir bedt inn i fellesskapene.
– Vi har et internasjonalt samfunn ikke bare i butikken, men på skoler og andre arbeidsplasser også. Vi har to dagligvareforretninger i sentrum. Jeg vil si at innbyggerne her er veldig hjertevarme og inkluderende, sier butikksjefen.
Les også: Den forrige eieren så ikke verdien i den bratte skråningen. Så flyttet Ingvild inn
Mange kandidater
Også i år kårer Hjemmet «Norges hyggeligste kassemedarbeider». Per Christian sier han at samtlige av hans kassadamer og menn er særdeles hyggelige og hjelpsomme.
– De vet at kunden er den viktigste personen i butikken. Til og med unge, enslige asylsøkere, som kommer usikre og redde til Norge, finner selvtilliten til å gi av seg selv bak kassen, skryter han.

«Norges hyggeligste kassemedarbeider.
For han som butikksjef er fokuset også å ha i minnet at de er en viktig brikke i en kritisk infrastruktur. Jobben er å supplere folk med mat og forbruksvarer, slik at de klarer seg.
Da Mangfoldprisen ble delt ut, sa fungerende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Halwan Ibrahim:
– Dette gir positive effekter for mange familier, for lokalsamfunn og for integrering. Vi trenger å få flere i arbeid og må bruke ressursene og potensialet i hele befolkninga. Derfor er det bra at vi har bedrifter og verdige vinnere som går foran og viser vei.