Påskeværet 2025:

Langtidsmeteorolog med klar beskjed om påskeværet: – Da blir det best 

Lurer du på om du skal ta fri første eller andre halvdel av påsken i 2025, bør du lese dette.

PÅSKEIDYLL: To venniner nyter en skitur på Vaset fjellet i Valdres, påsken 2023. Skal du til fjells i påsken, har meteorologen klare råd for når det ser ut til å bli best.
Publisert Sist oppdatert

Vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt, Marek Ratjczak, har gitt oss detaljene om været på kort sikt fra og med siste helg i mars. 

Konklusjonen er et svært vekslende vær den nærmeste uken med store variasjoner, især på Østlandet.

Få detaljene her: Varsler «jojo-vær»: Kan gå fra snø til 20 grader

Etter varmeblaffet i midten av første uken i april, sier Ratjczak at det ventes å gå over til en kjøligere værtype. 

Langtidsvarsel: Klar beskjed om påsken

Statsmeteorologens prognoser samsvarer godt med kollegaen i StormGeo, Olav Erikstads, langtidsvarsel inn mot påsken. 

Skolenes påskeferie starter i 2025 14. april og varer til 21. april i 2025. Arbeidstakere har fri helligdagene i påsken som starter onsdag 16. april.

Erikstad er energimeteorolog og ser på været på lengre sikt. Varsler så langt frem i tid, er alltid noe mer usikre, men meteorologen virker svært så overbevist om at prognosene hans vil slå til når vi prater med ham 28. mars. 

Hans foreløpige prognose er følgende: Østlendingene kan få knallvær på fjellet i første halvdel av påsken.

– Vi regner med at det blir ganske bra, men kaldt vær i Sør-Norge utover i april. Fra sent neste uke og frem til midten av april. Særlig den første delen av påskeferien der tyder det på at man får pent og kaldt vær. Særlig i Sør-Norge og spesielt Østafjells. Klassiske skidestinasjoner som Hafjell, Trysil Nordefjell ligger an til å få en ganske bra i første del av påsken, men det kan bli kaldt. Det vil bli en stor forskjell på dag- og natt-temperaturer og det er sjanser for at det føles varmt i solveggen på dagtid, men den bør være skjermet ettersom det er ventet sur vind fra nord og vest, sier langtidsmeteorologen. 

I midten av påskeuken, når helligdagene begynner, ventes det imidlertid et værskifte på Østlandet.

– Cirka midt i april slår været litt om til at man kan få litt mer klassisk vintervær-type, men siden det er såpass sent på året, blir det trolig ikke snø i lavlandet, men på fjellet kan det komme en del snø i siste halvdel av påsken, forteller Erikstad.

Hvis man skal på påskefjellet Østafjells, kan det med andre ord være lurt å komme seg opp allerede tidlig i påsken om man har mulighet, bekrefter han. 

Les også: Hvorfor stiller vi klokka? Denne mannen har skylden

KJØLIG: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, og deres prognosekart for påskeuken 14. til 21. april, tyder på realtivt normale, men kjølige temperaturer. Storm-meteorologen er enig.

Motsatt på Vestlandet

For Vestlandet sin del er bildet motsatt når det kommer til påskeuken, slik prognosene ser ut nå. 

SER FREMOVER: Langtidsmeteorolog Olav Erikstad hos StormGeo

– I vest ser det ut til å bli best siste del av påsken, mens det kan være mer ustabilt frem til dette. Så de kan slik det ser ut nå ta det litt mer med ro med å komme seg til fjells, mener Erikstad.

I nord er det vanskeligere å komme med en klar prognose for påsken. Ting tyder på at det vil bli et langt mer ustabilt vær enn i sør.

– I nord blir det et mye mer ustabilt og skiftende vær. Det vil også der være ganske kaldt i april med en del byger. Det kan komme snø og snøbyger også i lavlandet i april. Men periodevis venter vi også en del sol. I Nord-Norge er det jo mer sol enn i Sør-Norge fra og med vårjevndøgn, som var forrige helg.

For Midt-Norge sin del med Trøndelag og Møre og Romsdal ventes det at man får en værtype som ligner mer på den ustabile i nord enn det man venter i sør, forteller Erikstad. 

Meteorologens «hemmelighet» om april-været

Men. Sier den erfarne meteorologen med et plutselig endret tonefall. Nå skal jeg gi deg og leserne et tips om april-været som dere kanskje ikke har hørt før.

– Jaha, spennende?

– Når det gjelder været i april så har jeg en regel som jeg lærte meg da jeg jobbet som meteorolog i Nord-Norge: Om du er usikker på prognosene i april, så går det helst bra. Altså: Om prognosene er usikre og sprikende i april, men du satser på at været skal bli bedre fremfor dårligere, så stemmer det påfallende ofte.

– Årsaken er at havtemperaturen er på det laveste i april. Derfor har vi gjerne kald luft nederst mot havoverflaten og det gir gjerne en veldig stabil situasjon der den kalde luften er nederst, mens den varmere vårluften er øverst, forklarer han og fortsetter:

– Når havet er kaldt og luften varmes opp fort fordi det går mot sommer, da får man en veldig stabil situasjon. Det blir som å bygge et tårn med klosser med den tyngste klosse i bunn. Sjansen for at ting skal «røres om» og bli til byger og lavtrykk er mindre på våren enn på vinteren og høsten. 

– Så hvis du er i tvil og værmeldingene spriker i april: Velg det beste varselet, forklarer Erikstad.

Han understreker at dette rådet ikke gjelder om man planlegger krevende utflukter til fjells. Da må man alltid forberede seg på det verste varselet.

– Men om valget står mellom «skal jeg dra til hytta eller ikke?», så dra alltid i april. I oktober er forresten alt motsatt. Da er vannet varmt mens luften blir kaldere. Da kan man heller anta et det verste varselet skal inntreffe.

Sånn, det var dagens dose meteorologisk kunnskap. God påske når den tid kommer!