Kine Pedersen Aamodt fra «Petter og overleverne» på TV 2

Kine følte seg trygg på sykehuset, men så kom samboeren og dro henne med inn på badet

I halvannet år ble Kine Pedersen Aamodt mishandlet av den som skulle stå henne nærmest, og på et tidspunkt vurderte hun å avslutte alt. I dag er hun takknemlig for at hun holdt ut.

<b>STERK:</b> Kine lot seg ikke knekke av sin voldelige ekssamboer. Nå ønsker hun å vie livet sitt til å hjelpe andre som er utsatt for vold og overgrep.
STERK: Kine lot seg ikke knekke av sin voldelige ekssamboer. Nå ønsker hun å vie livet sitt til å hjelpe andre som er utsatt for vold og overgrep. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

I 2019 ble Kine Pedersen Aamodts (30) ekssamboer dømt til 13 års fengsel. 10 år av den utmålte straffen var for torturlignende vold og seksuelle overgrep mot Kine.

Tre av årene for lignende overgrep mot en ekskjæreste som politiets etterforskning gravde frem.

I retten ble antall seksuelle overgrep mot Kine satt til 190. Mannen som utførte disse var hun sammen med i halvannet år.

I høst har Kine delt sin historie i serien «Petter og overleverne» på TV 2.

Les også: Angelica Kjos fra «Petter og overleverne»: – En gang kom jeg inn mens hun som fødte meg ble voldtatt av stefaren min. Da tryglet jeg ham om å heller voldta meg.

<b>PETTER OG OVERLEVERNE:</b> – Det du frykter skal skje i en mørk bakgate var hverdagen i hjemmet mitt, forteller Kine til Petter Nyquist.
PETTER OG OVERLEVERNE: – Det du frykter skal skje i en mørk bakgate var hverdagen i hjemmet mitt, forteller Kine til Petter Nyquist. Foto: TV 2

«Vil du at jeg skal dra?»

«Petter og overleverne» sendes på TV 2. Se TV-guide for tidspunkt her.

Du kan også se programmet på TV 2 Play.

Se mer

«Ja, det vil jeg.»

«Vil du at jeg skal dra?»

«Ja.»

«Vil du at jeg skal dra?» fortsatte han – igjen og igjen.

Hun begynte å bli redd. Han ville ikke høre svaret hennes.

Han kom ikke til å dra. Hun skjønte det.

«Nei, kanskje du kan bli til i morgen», sa hun spakt.

Utsatt for overgrep

I dagene som fulgte ble Kine utsatt for gjentatte overgrep av kjæresten. Han dro henne inn i dusjen og tvang henne ned på kne.

Han slo henne i tinningen mens han terroriserte henne til å tilfredsstille seg seksuelt.

Han satt på en stol og beordret henne til å stå foran ham og hoppe med armene og bena ut i takt, mens hun stirret på en flekk på døren. Vek hun med blikket, eller begynte å bli sliten, reiste han seg opp og banket løs på henne.

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

– Jeg hoppet i takt slik han hadde beordret. Det neste jeg husker er at jeg våkner på sengen. Det var første gang jeg besvimte når han holdt på. Jeg skalv og gråt da jeg våknet et annet sted enn der jeg husket jeg hadde vært. «Ikke gråt jenta mi – jeg blir så kåt på deg når du gråter», sa han. Og så skjedde det igjen. Fortsatt den dag i dag har det gjort at jeg kan synes gråt kan være problematisk, forteller Kine til Her og Nå.

Etter dommen mot ekssamboeren flyttet Kine til en hemmelig adresse. Her og Nå møter henne på et nøytralt sted – en restaurant på Grünerløkka i Oslo. Ansiktet hennes lyser opp når hun smiler, og smile gjør hun ofte. For en intetanende restaurantgjest ser hun kanskje ut som hvilken som helst jente – pen, glad og bekymringsfri.

Les også: I 40 år holdt Aud på den vonde hemmeligheten. Nå vil hun ikke tie lenger

<b>PETTER NYQUIST:</b> Kine takket ja til å dele sin historie i «Petter og overleverne». – Jeg følte at den ville bli formidlet slik jeg ønsket og magefølelsen stemte, forteller Kine fornøyd. Her sammen med filmskaper, Petter Nyquist.
PETTER NYQUIST: Kine takket ja til å dele sin historie i «Petter og overleverne». – Jeg følte at den ville bli formidlet slik jeg ønsket og magefølelsen stemte, forteller Kine fornøyd. Her sammen med filmskaper, Petter Nyquist. Foto: TV 2

Møttes i Stavanger

Kine ble født i Asker. Da foreldrene skilte seg, bodde hun noen år i Sauda på Vestlandet, før hun flyttet til Nesbyen i Hallingdal sammen med moren og bonuspappaen. Etter videregående på Ål tok Kine seg et friår i Stavanger.

Hun visste hvem han var – den skjebnesvangre dagen det tikket inn en SMS fra ham. Hun var godt i gang med sitt andre friår.

<b>FRYKTET FOR FAMILIEN:</b> Under hele forholdet tenkte Kine på hvordan hun skulle komme seg ut av det, men ekssamboeren truet med skade de Kine er glad i. Og hun var sikker på at han var i stand til å gjøre akkurat det.
FRYKTET FOR FAMILIEN: Under hele forholdet tenkte Kine på hvordan hun skulle komme seg ut av det, men ekssamboeren truet med skade de Kine er glad i. Og hun var sikker på at han var i stand til å gjøre akkurat det. Foto: Svein Brimi

Han skulle til Stavanger på jobbreise. Hadde hun tid til en kopp kaffe? Ja, hvorfor ikke? Etter kaffen sendte de sms-er til hverandre. Snart ble meldingen til telefonsamtaler og det ble flere jobbreiser til Stavanger. Sommeren 2016 flyttet Kine til Oslo for å studere. Der bodde også han.

– Etter cirka halvannen måned ville han at vi skulle være sammen hele tiden. Han sa han var så forelsket. Jeg hadde akkurat flyttet til Oslo og hadde lyst til å være med vennene mine. Men det var vanskelig å avvise ham, jeg fikk dårlig samvittighet, forteller hun til Her og Nå.

Volden fra ekssamboeren startet tidlig i forholdet. Familie og venner stusset over Kines oppførsel. Fedrene, bonuspappa og pappa, var de som stilte flest spørsmål. De fryktet at kjæresten var sjalu, men i sin villeste fantasi kunne de ikke forestille seg det som var realiteten.

Venninner trodde hun ga blaffen i dem, hun prioriterte jo alltid kjæresten foran venninnene.

– Jeg tenkte hele tiden på hvordan jeg skulle komme meg ut. Men hver gang han var «ferdig» fortalte han meg hva han ville gjøre med de jeg er glad i hvis jeg sa det til noen. Jeg tror fortsatt den dag i dag at han hadde vært i stand til å gjøre de tingene han truet med. Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg dro tidligere enn jeg gjorde, men jeg er glad for måten alt skjedde på, forteller hun åpenhjertig.

Kine tar en pause og tenker seg om før hun begynner å fortelle om den dagen redningen kom.

Les også: Ti lange minutter. Opp etter veggen. Støtene. Pusten. Øynene. Johanne sier ikke ja den kvelden, men hun sier heller ikke nei

Indre blødninger i magen

– Rett før julen 2017 fant de blod i magen min. Jeg hadde indre blødninger, men legene forsto ikke hva det kom av, så jeg ble lagt inn, forteller hun.

Kine fortalte ikke legene om overgrepene. Kjæresten var mye på sykehuset, og var han ikke fysisk til stede, ringte han.

– Han var rasende. Det at jeg lå på sykehuset ødela hele julen hans, minnes hun.

Da Kine hadde vært på sykehuset noen dager, ringte og ringte han. Han ville at hun skulle komme hjem. Hun svarte at hun ikke kom hjem før hun var frisk.

– Det var fint for meg å være der, jeg følte meg ganske trygg.

Hun ønsket heller ikke at han skulle komme på besøk den kvelden, hun forsto han var sint.

– Pappa er på vei, løy hun.

Les også: (+) Mannen min ble anmeldt for voldtekt

<b>KINE PEDERSEN AAMOT:</b> I dag lever Kine som sine jevnaldrende venner. Hun har gode, trofaste venninner og hun har en jobb hvor hun får hjelpe mennesker som har det vanskelig.
KINE PEDERSEN AAMOT: I dag lever Kine som sine jevnaldrende venner. Hun har gode, trofaste venninner og hun har en jobb hvor hun får hjelpe mennesker som har det vanskelig. Foto: Svein Brimi

Overgrepet på sykehuset

Men plutselig sto samboeren der. Da han innser at hun har løyet om faren som skulle komme, dro han Kine, med dryppstativet hengende på slep, inn på et bad. Der forgrep han seg på henne.

– Du er sårbar etter et overgrep. Hvis du skal komme deg ut av et slikt forhold må du ha krefter. Jeg prøvde å bygge opp de kreftene, men han brøt dem hele tiden ned, forteller Kine.

Hun lå og tenkte hele den natten. «Uansett hvor mye jeg slår deg, kommer jeg aldri inn i hodet ditt», pleide han å si. Han hadde kanskje rett. Dagen etter blokkerte hun nummeret hans fra telefonen. Da hun visste han var på vei til sykehuset, gikk hun til en annen avdeling og fant et tomt legeværelse og låste seg inne.

Fra legeværelset ringte hun en venn og fortalte hvordan hun levde – hvordan hun fryktet at samboeren skulle drepe henne. Vennen sa hun måtte fortelle det til de som jobber på sykehuset, at hun måtte gå til politiet.

Men hun nektet. «Har du sett statistikken over henleggelser i slik saker?» spurte hun. «Han kommer bare til å bli enda mer sint, og jeg setter alle jeg er glad i fare».

Men vennen hørte ikke etter. Da de la på, ringte han sykehuset, og sykehuset slo alarm.

– De stengte ned hele avdelingen for besøk. Men det visste ikke jeg der jeg satt inne på legeværelset og ventet på at han skulle finne meg. Jeg så ut av vinduet. «Det er langt ned – skal jeg bare skal hoppe og bli ferdig med det?» tenkte jeg. Jeg var så sliten, men jeg hadde også kjempet så hardt for å holde meg i live, sier Kine berørt.

Da det banket på døren, trodde hun det var ham. Men så hørte hun en kvinnestemme som sa: «Kine, er du der? Jeg kommer inn». Kine fikk vite at avdelingen var stengt ned, og at samboeren var geleidet ut av sykehuset.

Les også: (+) Hege hadde bestemt seg for å gjøre slutt på alt. Så ringte telefonen

<b>STRAFFEDØMT:</b> Den voldelige ekssamboeren fikk 13 år i fengsel for blant annet torturlignende vold og overgrep. I dag har Kine det godt, den viktigste terapien har vært å hjelpe andre som er i eller har vært i lignende situasjon. 
STRAFFEDØMT: Den voldelige ekssamboeren fikk 13 år i fengsel for blant annet torturlignende vold og overgrep. I dag har Kine det godt, den viktigste terapien har vært å hjelpe andre som er i eller har vært i lignende situasjon.  Foto: Svein Brimi

Dømt til 13 år fengsel

Et gratis støttetilbud mot vold, voldtekt og overgrep i nære relasjoner.

Grunnlagt av Kine Pedersen:
[email protected]

www.dueiermegikke.no

Se mer

Den endelige dommen kom i 2019. Det ble to runder i Tingretten og en runde i Lagmannsretten. Ekssamboeren forsøkte også å anke til Høyesterett, men Høyesterett avviste saken.

– Det føltes helt uvirkelig at han fikk 13 år i lagmannsretten. Jeg hadde ikke trodd at jeg kom til å snakke med politiet en gang og jeg hadde bare lest om henleggelser. Det gikk fra at jeg ikke hadde noe håp, til at han fikk den strengeste straffen som er gitt i Norge i en slik sak, sier Kine.

Hun husker ikke så mye fra tiden etter dommen. Det var vanskelig å stole på at han var i fengsel. Hun utviklet posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Kjente hun en lukt som minnet om ham, eller så noen som lignet på ham, gjemte hun seg. Hun ringte politiet, advokaten sin. Er han virkelig i fengsel?

– Jeg ventet så lenge på rettssaken. Jeg ventet hele tiden på et eller annet, og da alt var ferdig, knakk jeg litt sammen. All den redselen jeg hadde hatt inni meg forsvant ikke fordi han var i fengsel.

Les også: En dag fant Halvor Bakkes mor en lapp han hadde skrevet. Det var et rop om hjelp

<b>MØRKET:</b> Når man lever i frykt over tid, setter det spor. Frykten forsvinner ikke over natten – mørket er fremdeles ikke Kines bestevenn. 
MØRKET: Når man lever i frykt over tid, setter det spor. Frykten forsvinner ikke over natten – mørket er fremdeles ikke Kines bestevenn.  Foto: TV 2

«Du eier meg ikke»

<b>LAVTERSKELTILBUD:</b> Kine har startet organisasjonen «Du eier ikke meg» – et lavterskeltilbud for de som er utsatt for vold og overgrep, og for pårørende og venner. Kine drøm er å kunne jobbe med organisasjonen på heltid.
LAVTERSKELTILBUD: Kine har startet organisasjonen «Du eier ikke meg» – et lavterskeltilbud for de som er utsatt for vold og overgrep, og for pårørende og venner. Kine drøm er å kunne jobbe med organisasjonen på heltid. Foto: Svein Brimi

I kjølvannet av overgrepene og dommen har Kine startet foreningen «Du eier meg ikke». Et lavterskeltilbud for de som er utsatt for vold og overgrep, for pårørende og venner.

– Mye av grunnen til at jeg har klart meg så bra er organisasjonen. At jeg har brukt det som har skjedd til en positiv ting. Personlig synes jeg det har hatt mye større effekt enn å snakke med en psykolog, sier hun.

Tall viser at 175 000 mennesker er utsatt for vold og overgrep i hjemmet. Mørketallene er trolig omfattende. Etter at «Petter og overleverne» ble sendt, er det mange som har fortalt sin historie til Kine.

– Jeg vil vie livet mitt til å hjelpe andre. Jeg vet hvordan mange har det, og jeg vet jeg kan hjelpe. Det er viktig å møte andre i samme situasjon, og vite at man ikke er alene.

– Apropos det du spurte om tidligere, «hva var det verste?» Det som kanskje var det verste var å være så redd og samtidig være helt alene!