butikk fra gamle dager

Hos Marita og Torgeir har alle varene gått ut på dato

Hos Torgeir og Marita Aaker er det fortiden som gjelder. De har butikken full av varer fra 1950- og 60-tallet, en gammel Diplom Is-kiosk på tunet og gamle folkevogner i låven.

<b>IKKE TIL SALGS:</b> Varene i butikken til Marita og Torgeir Aaker er dessverre ikke til salgs. Men det er lov både å se, ta og føle på varene og la minnene flyte fritt.  
IKKE TIL SALGS: Varene i butikken til Marita og Torgeir Aaker er dessverre ikke til salgs. Men det er lov både å se, ta og føle på varene og la minnene flyte fritt.   Foto: Charlotte Wiig
Først publisert Sist oppdatert

Noen ganger kommer det eldre folk fra ulike sykehjem på utflukt til gården til Torgeir og kona Marita i Skollenborg utenfor Kongsberg. De kommer gjerne med buss og følges av pleiere.

En del av dem er demente og har glemt det meste. Men når de ser vareutvalget i butikken til Torgeir og Marita, ja da vekkes gamle minner til live og brede smil lyser opp de gamles ansikter.

Gode minner

Her er Toy tyggegummi og Opal sjokolade med bringebærkrem, Lohengrin og Freias små Hasla og Riegel- sjoko­lader.

Her er gamle tippe­kuponger, Ascot-sigaretter og Eventyrblanding, vaskepulveret SOL og Blenda og mye, mye mer.

<b>ET LANDEMERKE:</b> Disponenten på Diplom Is-fabrikken ønsket seg en kiosk med skrånet tak, mest mulig likt et stabbur. Det fikk han i 1950, og siden dukket disse kioskene opp over hele landet. 
ET LANDEMERKE: Disponenten på Diplom Is-fabrikken ønsket seg en kiosk med skrånet tak, mest mulig likt et stabbur. Det fikk han i 1950, og siden dukket disse kioskene opp over hele landet.  Foto: Charlotte Wiig

Når gjestene etter et besøk i butikken får servert pølser, is og kaffe fra den gamle Diplom Is-kiosken på tunet, ja da er det liv i leiren. Praten summer og går, og ­latteren sitter løst.

Et besøk tilbake til fortiden gjør godt. I butikken til Torgeir og Marita føler mange av de eldre seg langt mer hjemme enn der de er nå i livet.

<b>SØTE SAKER:</b> Hvor ble det av alle dropsene? Gikk de av moten, mon tro? Vi savner i hvert fall bringebærdrops og drops med fylt karamell. Og syrlige søte drops som trolig ble danket ut av bløte vingummi varianter. 
SØTE SAKER: Hvor ble det av alle dropsene? Gikk de av moten, mon tro? Vi savner i hvert fall bringebærdrops og drops med fylt karamell. Og syrlige søte drops som trolig ble danket ut av bløte vingummi varianter.  Foto: Charlotte Wiig

– På slike dager er jo samlingen virkelig til glede for noen, og jeg fryder meg over at den gjør nytte for seg, kan du si, smiler Torgeir lunt.

Les også: Felix var 14 år da besteforeldrene flyttet inn

Felles hobby

Det hele begynte for fem år ­siden da Torgeir ble bitt av en ondsinnet flått som ga ham ­varig mén. Torgeir ble ufør og sliter med utmattethet. Han er ofte kvalm og svimmel, og tidvis så trett at han knapt kommer opp av sengen.

<b>MELKEBLOMSTENE:</b> På 1960-tallet lanserte Tine disse blomstene på melkekartongene sine, siden har de vært der om enn i mindre mengder. Firkantet yoghurt-beger er også et gledelig gjensyn. 
MELKEBLOMSTENE: På 1960-tallet lanserte Tine disse blomstene på melkekartongene sine, siden har de vært der om enn i mindre mengder. Firkantet yoghurt-beger er også et gledelig gjensyn.  Foto: Charlotte Wiig

Tidlig i tyveårene begynte han å ­interessere seg for gamle folkevogner og samlet både skrog og deler for å skru og mekke.

I dag er han den stolte inne­haver av en folkevogn fra 1959 og en fra 1955 som både er kjørbar og EU-godkjent.

Da han ble sykemeldt i 2019 var Torgeir og kona glad for at han hadde denne hobbyen å sysle med. Å ha en interesse tar tankene vekk fra sykdommen og generer positivt overskudd.

Det ene tok det andre

Og slik tok det ene det andre, snart var det ikke bare folkevogner Torgeir samlet på, men også gamle kolonialvarer og rariteter fra særlig 50, 60- og 70-tallet.

<b>TOMTE-BILER:</b> En leketøysfabrikant fra Stavanger begynte å produsere lekebiler i plast på 1960-tallet. Det ble en pangsuksess som siden ble eksportert til over hundre land. Nå er de ettertraktede Tomte-bilene samleobjekter. 
TOMTE-BILER: En leketøysfabrikant fra Stavanger begynte å produsere lekebiler i plast på 1960-tallet. Det ble en pangsuksess som siden ble eksportert til over hundre land. Nå er de ettertraktede Tomte-bilene samleobjekter.  Foto: Charlotte Wiig

Etter hvert begynte Marita også å interessere seg for samlingen hans, og i dag har ekteparet en felles hobby som mange gode venner synes det er morsomt å bidra til.

Mye er kjøpt via ulike samlesider på nettet, en del er funnet på bruktmarkeder og loppemarkeder, noe lå rett og slett i søpla, i en kjeller, på et lager eller på et gammelt loft.

Deler av samlingen til Torgeir og Marita er funnet på ulike markedsplasser på Finn og Facebook.

<b>MINDRE VOLUM:</b> Handlevognene var mindre før og varene ble pakket oftere inn i papir enn i plast.
MINDRE VOLUM: Handlevognene var mindre før og varene ble pakket oftere inn i papir enn i plast. Foto: Charlotte Wiig

De er nå på jakt etter flere originale sjokoladepapir fra Nidar, Freia, Kiellands og Minde, og ikke minst gamle Idun ketchup- og sennepsflasker fra 60-tallet som de håper å kunne plassere i Diplom Is-kiosken.

Les også: (+) Leserne forteller: – Jeg gikk innom jobben en kveld rundt midnatt. Synet som møtte meg på kontoret, var mildt sagt sjokkerende

Roland tok en DNA-test da han kjedet seg. Svaret føltes uvirkelig
Pluss ikon
Roland tok en DNA-test da han kjedet seg. Svaret føltes uvirkelig

Metalldetektor

Etter hvert som vareutvalget ballet på seg, begynte Torgeir og Marita å innrede en tro kopi av en butikk anno 1960- tallet i kjelleren på vånings­huset.

<b>BLENDAHVITT:</b> Med SOL, Blenda, og Tomteskur holdt femti-talls husmoren både hjem og klær skinnende rent. 
BLENDAHVITT: Med SOL, Blenda, og Tomteskur holdt femti-talls husmoren både hjem og klær skinnende rent.  Foto: Charlotte Wiig

Her er de fleste varene fra siste halvdel av forrige århundre, men også noen klenodier som er langt eldre enn det.

Torgeir trives nemlig med en metalldetektor mellom hendene, og på sine egne jorder har han funnet så mangt.

<b>STORE PLANER:</b> To av rommene i kjelleren er innredet som butikk, men Torgeir og Marita ønsker å utvide, og nå er planen å flytte butikken ut på låven.
STORE PLANER: To av rommene i kjelleren er innredet som butikk, men Torgeir og Marita ønsker å utvide, og nå er planen å flytte butikken ut på låven. Foto: Charlotte Wiig

– Jeg har funnet mange gamle mynter, den eldste er en skilling fra 1657. Historien kan fortelle at folk her i gamle dager pleide å slenge en mynt ut i åkeren i håp om å få en god avling, så trolig er det derfor jeg finner såpass mange mynter, smiler Torgeir.

Myntene er ikke til salgs, ei heller varene han har i butikken som jo samtlige for lengst er gått ut på dato.

<b>TA EN TOY:</b> Toy var tyggisen over alle tyggiser, men så ble det politisk korrekt å  tygge sukkerfritt, og dermed kom SorBits og tok markedet. Firkløveren i sølvpapir er fra 1920-tallet og sjokoladen inni er ekte. 
TA EN TOY: Toy var tyggisen over alle tyggiser, men så ble det politisk korrekt å  tygge sukkerfritt, og dermed kom SorBits og tok markedet. Firkløveren i sølvpapir er fra 1920-tallet og sjokoladen inni er ekte.  Foto: Charlotte Wiig

– Jeg smakte på en sjoko­lade som gikk ut på dato for flere år siden, røper Marita og forteller at den faktisk var helt ok. Men en god del av sjoko­ladene er litt juks. Papiret ser nytt ut, men inni er det ofte en trebit som er formet nøyaktig etter den originale sjokoladen.

Les også: Lene var bare 55 år da hun fikk den fryktede diagnosen

Rekvisittlåven

Mens de samlet hadde ekte­paret ingen klare planer med samlingen, men nå ser de at den både er til glede for mange, og til nytte for en egen yrkesgruppe.

<b>NORGES ELDSTE:</b>  Torgeir har trolig Norges eldste kjørbare og EU-godkjente folkevogn. Denne er fra 1959, og til tross for litt gamle rustflekker går den som en klokke. Innredningen har han selv stått for og tekstilene er selvfølgelig også fra 1950-tallet. 
NORGES ELDSTE:  Torgeir har trolig Norges eldste kjørbare og EU-godkjente folkevogn. Denne er fra 1959, og til tross for litt gamle rustflekker går den som en klokke. Innredningen har han selv stått for og tekstilene er selvfølgelig også fra 1950-tallet.  Foto: Charlotte Wiig

Marita og Torgeir får nemlig ofte henvendelser fra ulike filmfolk som trenger ­diverse rekvisitter til filmene sine. En av Torgeirs gamle folkevogner filmdebuterte sågar i TV-serien «Våre beste år».

– Slikt er stas, medgir Torgeir. Samleren i ham har mye å glede seg over, og akkurat nå er han på jakt etter mer gammelt sjokoladepapir fra Nidar, Freia og Kiellands.