Et øldorado

Her er det oktoberfest-stemning hele året

Byen har «verdens lengste bar» og vertshusene i gamlebyen er et paradis for ølhunder. Servitørene slutter ikke å servere deg øl før du legger ølbrikken over glasset. 

Pluss ikon
<b>LANG BAR:</b> Düsseldorf er en by full av fornøyelser, og i gamlebyen ligger «verdens lengste bar». 
LANG BAR: Düsseldorf er en by full av fornøyelser, og i gamlebyen ligger «verdens lengste bar».  Foto: Sabrina Weniger
Først publisert Sist oppdatert

Düsseldorf er kanskje ikke et opplagt reisemål for de fleste, men faktum er at byen har svært mye turistvennlig å by på.

Et av byens viktigste trekkplaster er utelivet i Altstadt. Her finner man «verdens lengste bar», som er 300 barer som ligger vegg i vegg i gatene rundt Bolkerstrasse.

I helgene, når det er fint vær, syder det av liv med turister, glade lokalfolk og guttegjenger på utdrikkingslag om hverandre. Her er du midt i smørøyet, enten du velger Brauerei Zum Schlüssel, med sitt prisbelønte øl og hyggelige uteservering.

Eller baren lenger ned i gaten hvor du står skulder til skulder og drikker Jägerbombs (et lite glass Jägermeister slippes oppi et glass med energidrikke). Gamlebyen har noe for enhver smak.

<b>MERE ØL:</b> Du trenger ikke bestille øl. Det bare kommer helt til du signaliserer at det er nok. 
MERE ØL: Du trenger ikke bestille øl. Det bare kommer helt til du signaliserer at det er nok.  Foto: Sabrina Weniger

Øldorado

Düsseldorf har lang bryggerikultur, helt tilbake til romertiden, og i Altstadt er det flere tradisjonelle restauranter som brygger på stedet. Det er «altbier» som flommer fra kranene her, et toppfermentert øl som har navnet sitt fra «alt», som betyr gammel, og som refererer til at det lages på den gammeldagse måten.

<b>GLEM MÜNCHEN:</b> Brauerei Schumacher er en institusjon i gamlebyen. Du trenger ikke å dra til München for oktoberfest <br/>– Düsseldorf har like god stemning.  
GLEM MÜNCHEN: Brauerei Schumacher er en institusjon i gamlebyen. Du trenger ikke å dra til München for oktoberfest
– Düsseldorf har like god stemning.  
Foto: Aina Mee Myhre

Det mørke, kobberfargede ølet serveres i små 200 ml glass. Köbessene, bryggeriservitørene, kommer med skummende øl på løpende bånd, om du har bestilt eller ikke. Først når du legger ølbrikken på toppen av glasset slutter ølet å strømme til bordet.

Et must å besøke for den tradisjonelle opplevelsen er Brauerei Schumacher. Stedet er det eldste bryggeriet i byen, grunnlagt i 1838, og det første til å bruke betegnelsen altbier. Her samles man langs langbord og deler ­fjøler med lokale spesialiteter; svineknoke (schweinshaxe), ­pattegris, bratwurst med surkål og poteter og altbier i litervis.

Her er det oktoberfeststemning hele året. Er du fortsatt tørst og ølinteressert etter besøket, kan du booke altbier-safari og smake ulike lokale øl og lære om bryggeprosessen.

<b>ALTSTADT:</b> Gamlebyen Altstadt er det mest sjarmerende området i byen med sine tradisjonelle hus og avslappede stemning. 
ALTSTADT: Gamlebyen Altstadt er det mest sjarmerende området i byen med sine tradisjonelle hus og avslappede stemning.  Foto: U. Otte

Regionhovedstad

Düsseldorf har lang historie med storhet og tilbakeslag over århundrene. Byen, som startet som en unnselig fiskelandsby ved Rhinen, ble grunnlagt i 1288, etter det som ansees som et av middelalderens blodigste slag.

KJAPPE FAKTA

Düsseldorf er regionhovedstad i delstaten Nordrhein-West­falen og er Tysklands syvende største by med 620 523 innbyggere. Byen ligger sørvest i ­landet, på østsiden av elven Rhinen. Med sin plassering idet industrielt viktige Rhein-­Ruhr-området, har Düsseldorf i hovedsak bygget seg opp som industriby. Düsseldorf er i dag er en av Tysklands viktigste byer for økonomi og finans og er en internasjonal møteplass for handel med en av Europas ­største messearenaer. Byen har også landets tredje største flyplass.

Under middelalderen var nabobyene Køln og Dortmund viktige sentre for handel, og regionen økte i makt. Med sin strategiske beliggenhet på østsiden av Rhinen, vokste Düsseldorf også over årene, og i løpet 1600-tallet blomstret byen både kommersielt og kulturelt.

Da byen kom under Napoleons styre i 1795, ble det virkelige grunnlaget som metropol lagt for Düsseldorf, før den ble prøyssisk i 1815. Med den påfølgende raske, industrielle utviklingen, vokste byen til å bli en av Preussens rikeste og administrativt sentrum for regionen.

Andre verdenskrig ble katastrofal for byen. På grunn av sin strategiske rolle og beliggenhet, ble byen bombet sønder og sammen.

Men byen reiste seg igjen raskt, og i 1946 ble Düsseldorf utnevnt til regionhovedstad for det som i dag er Tysklands mest innbringende og folkerike delstat, industrimaskinen Nordrhein-Westfalen.

Düsseldorf er igjen på høyden og er blitt et dynamisk, finansielt sentrum med media, telekom og industri som de viktigste sektorene.

Arkitektur i verdensklasse

Som ikon for byens finansielle styrke, er Medienhafen. Havnen, som har fått navnet sitt etter alle mediebedriftene som holder til her, er et hypermoderne område som huser over 700 bedrifter. Det er også et yndet fritidsområde med restauranter, barer og teletårnet Rheinturm med utsikt utover Rhinen. Medienhafen er spesielt kjent for sin spennende arkitektur og kan skilte med mange bygg signert av kjente arkitekter.

<b>KONSTRAST:</b> Den moderne arkitekturen i Medienhafen står i skarp kontrast til byggene i gamlebyen.
KONSTRAST: Den moderne arkitekturen i Medienhafen står i skarp kontrast til byggene i gamlebyen. Foto: Markus Luigs

En av de mest kjente er amerikanske Frank Gehry, som har satt sitt preg på området med tre ikoniske bygg i gaten Neuer Zollhof. Byggene er laget med bruk av skinnende materialer og ekspansive former, som man kan gjenkjenne fra arkitektens andre verk, som Guggenheim-museet i Bilbao og operabygget i Sydney.

Spise og drikke

Brauerei Schumacher og Uerige Hausbrauerei er gode navn i gamlebyen som serverer knoke og andre lokale retter. I Tokyo town er det tett mellom autentiske japanske steder som Zero-Banchi og Kushi Tei. Byen har også hele 10 restauranter med stjerne i Michelin-guiden.

De tre Gehry-byggene huser også restaurantene Meerbar og Rocca 800°C, hvor sistnevnte er et anerkjent steakhouse som griller ved 800°C. Langs hele havneområdet ligger bygg i glass og stål med skarpe buer og moderne fasonger, som man kan se når man rusler langs vannet mellom båter og uteserveringer.

Og mer spennende arkitektur kommer i Düsseldorf. Det norske arkitektkontoret Snøhetta har tegnet det nye operabygget som for øyeblikket er under bygging. Byens myndigheter håper at det nye bygget blir en attraksjon på lik linje med operaen i Oslo, og fra 2023 kan bygget besøkes.

<b>GUTTETUR:</b> Gamlebyen har livlig atmosfære og er perfekt for gutteturer.
GUTTETUR: Gamlebyen har livlig atmosfære og er perfekt for gutteturer. Foto: Shutterstuck

Lagt i ruiner

I sterk kontrast til de stramme, moderne byggene i Medienhafen ligger gamlebyen, Altstadt, med sine smale gater og lave, pepperkake-liknende hus. Her finnes det fortsatt svært gamle bygg, som det historiske rådhuset fra 1573, til tross for at bydelen ble kraftig bombet under krigen.

<b>LAGT I RUINER:</b> Düsseldorf ble massivt bombet under krigen. Over 90% av bygningsmassen ble ødelagt. Slik så promenadegaten Königsallee ut i 1946.
LAGT I RUINER: Düsseldorf ble massivt bombet under krigen. Over 90% av bygningsmassen ble ødelagt. Slik så promenadegaten Königsallee ut i 1946. Foto: Stadtarchiv Düsseldorf

Düsseldorf var i krigsårene et viktig sentrum for nazistene. Byen hadde det nest største gestapo-kontoret i Det Tredje Riket, etter Berlin. De alliertes bombing av Düsseldorf la ikke bare store deler av byen i ruiner. All industri kollapset.

<b>MOTSTAND:</b> Minnested i Feuerbachstrasse for medlemmer av motstandsbevegelsen «Aktion Rheinland», som ble fanget og henrettet for sin deltakelse 16. april 1945. 
MOTSTAND: Minnested i Feuerbachstrasse for medlemmer av motstandsbevegelsen «Aktion Rheinland», som ble fanget og henrettet for sin deltakelse 16. april 1945.  Foto: Ingo Lammert

Det kunne imidlertid gått mye verre for byens del. I april 1945 var byen fullstendig omringet av allierte styrker. Nazistene hadde beordret brent jords taktikk og en siste tilintetgjørelse av byens infrastruktur. En gruppe motstandsforkjempere, kalt «Aktion Rheinland», ønsket å overgi byen uten mer kamp og ødeleggelse, og i løpet av ettermiddagen 16. april greide gruppen å overgi byen til amerikanske styrker.

Visste du at ...

... Teknomusikk-pionerene Kraftwerk er fra Düsseldorf?

... Claudia Schiffer, som kommer fra Nordrhein-Westfalen, ble oppdaget på nattklubb i Düsseldorf i 1987?

Allerede samme natt hadde allierte styrker på sin side planlagt en massiv bombing av Düsseldorf, men takket være motstandsfolkene i «Aktion Rheinland», ble byen spart i siste time.

Raskt gjenreist

Ved krigens slutt var mer enn halvparten av byens befolkning flyktet, over 90% av bygningene skadet eller lagt i ruiner og 10 millioner kubikkmeter stein lå i gatene.

<b>OPP AV ASKEN:</b> Düsseldorf er en by med kontraster, hvor det moderne lever side om side med det tradisjonelle. Etter krigen, da byen lå i ruiner, reiste byen seg fra asken som fugl føniks.
OPP AV ASKEN: Düsseldorf er en by med kontraster, hvor det moderne lever side om side med det tradisjonelle. Etter krigen, da byen lå i ruiner, reiste byen seg fra asken som fugl føniks. Foto: Düsseldorf Tourismus/Markus Luigs

Likevel ble byen rask gjenreist. Kvinner trådte til i arbeidet, og okkupasjonsmakten oppfordret også lokale styresmakter til å bruke medlemmer av nazi-partiet til rydding og gjenoppbygging av bombede byer.

På grunn av sin infrastruktur og historie som administrativt sentrum, ble Düsseldorf valgt som politisk hovedkvarter for den britiske okkupasjonssonen og senere utnevnt til regionhovedstad for det nye delstaten Nordrhein-Westfalen.

<b>MEDIENHAFEN:</b> Kort avstand til hoteller, restauranter og turer langs promenaden i området Medienhafen. 
MEDIENHAFEN: Kort avstand til hoteller, restauranter og turer langs promenaden i området Medienhafen.  Foto: Düsseldorf Tourismus

Byens utvikling kunne gjenopptas, og etter krigen ble gamlebyen gjenoppbygd på sin opprinnelige grunnmur for å beholde den historiske strukturen.

Bunkerkirken

I dagens Düsseldorf er det lite som minner om krigens grimme dager, men de kan fortsatt oppleves. Et bygg som vitner om krigen er Sankt Sakrament-kirken. Mellom 1940 og 1942 tok nazistene over eiendommen som tilhørte kirken og bygde en fire etasjers bunker, kamuflert som kirke.

<b>BUNKERKIRKEN:</b> Sankt Sakrament-kirken ble bygget som bunker kamuflert som kirke.
BUNKERKIRKEN: Sankt Sakrament-kirken ble bygget som bunker kamuflert som kirke. Foto: Stadtarchiv Düsseldorf

Den katolske presten som ledet kirken var motstander av nazistene og ble forvist og fengslet flere ganger, men etter krigen klarte han omsider å få bunkeren bygd om til kirke.

Både taket og de 2,5 meter tykke veggene måtte stedvis sprenges vekk for å slippe inn lys og lage vinduer. Kjelleren er intakt slik den stod under krigen, med plass til å huse 6-10 personer i flere uker av gangen.

Bunkerkirken i Düsseldorf med sin unike historie, er i dag i drift og holder messe to ganger i uken. I krigsårene søkte over 2300 mennesker ly i kirken som med rette kalles «verdens tryggeste kirke».

<b>SHOPPING:</b> Kö-Bogen ligger i enden av Königs­allee. Bygget, som er tegnet av Daniel Libeskind, er et eksklusivt shoppingsenter, omgitt av vann og grønne områder.
SHOPPING: Kö-Bogen ligger i enden av Königs­allee. Bygget, som er tegnet av Daniel Libeskind, er et eksklusivt shoppingsenter, omgitt av vann og grønne områder. Foto: Düsseldorf Tourismus

For den historieinteresserte, så tilbyr turistkontoret guidede turer hvor man kan lære om byen under krigens dager og hvordan en liberal by som Düsseldorf kunne falle under nasjonalsosialismens grep så raskt.

En smak av Japan

<b>LITTLE TOKYO:</b> Düsseldorf har et spesielt vennskap med Japan på bakgrunn av den lange forretnings­historien. Det bor 8400 japanere i byen, som har sin egen bydel; Little Tokyo. 
LITTLE TOKYO: Düsseldorf har et spesielt vennskap med Japan på bakgrunn av den lange forretnings­historien. Det bor 8400 japanere i byen, som har sin egen bydel; Little Tokyo.  Foto: Düsseldorf Tourismus

En kuriositet for Düsseldorf er den japanske påvirkningen byen har fått de siste 70 årene. Byen har en av Europas største japanske befolkning, grunnet industrihistorien mellom Tyskland og Japan.

Etter krigen var det stor etterspørsel etter maskiner til tung­industrien i Japan, og Düsseldorf hadde kunnskapen og produktene, med sin beliggenhet i det industrielle hjertet av Tyskland. Med industrien fulgte japanere med sine familier, butikker og restauranter. Den lange forretningshistorien setter fortsatt sitt preg på byen med over 500 japanske selskaper og en egen bydel; Little Tokyo.

Her kan du bo

Radisson Blu Media Harbour ligger i det moderne Medien­hafen-området. Hotel Nikko ­ligger i Tokyo-town og er et japansk hotell med teppanyaki restaurant og sushibar. Et av byens mest luksuriøse er Breidenbacher Hof, et femstjerners hotell.

I bydelen som er sentrert rundt Immermannstrasse, ligger det autentiske izakayas (gastrobarer), sushirestauranter og ramen-steder på rekke og rad. Man får lett følelsen av å faktisk være i Tokyo av duftene og synet av de lokale japanerne som sitter lent over sine dampende ramen-boller.

<b>TÅRNPILSNER:</b> Teletårnet Rheinturm byr på spektakulær utsikt fra 169 meters høyde. Her kan du nyte en øl og oppleve byen fra fugleperspektiv. Foto: Aina Mee Myhre 
TÅRNPILSNER: Teletårnet Rheinturm byr på spektakulær utsikt fra 169 meters høyde. Her kan du nyte en øl og oppleve byen fra fugleperspektiv. Foto: Aina Mee Myhre  Foto: Aina Mee Myhre

På grunn av den japanske befolkningen, er Düsseldorf et av de beste stedene å spise japansk mat i Europa, og av byens 10 Michelin-stjerne restauranter, er to av dem japanske.

Lystig metropol

Det er korte avstander i Düsseldorf, så man kan oppleve det meste til fots. Bare noen minutters gange fra Little Tokyo ligger byens flotteste bulevard, Königsallee. Ingen tvil om man er i en moderne metropol når man ­rusler nedover «Kö», som den populært forkortes til.

Med kastanjetrær og kanal på den ene siden og dyre merkebutikker og luksushoteller på den andre, er dette den mest eksklusive stripen i byen.

Her ligger et av byens beste hotell, Breidenbacher Hof, som over årene har huset både kjente skuespillere og politikere. Hotellet har alle fasiliteter, inkludert cocktailbar med røykelounge, walk-in humidor og et utvalg av 124 ulike kubanske og dominikanske sigarer.

<b>KÖNIGS­ALLEE:</b> Langs byens fineste prome­nade­gate, Königs­allee, renner kanalen Kö-Graben rolig forbi. 
KÖNIGS­ALLEE: Langs byens fineste prome­nade­gate, Königs­allee, renner kanalen Kö-Graben rolig forbi.  Foto: U. Otte

Spesielt bygg

I enden av Königsallee ligger Kö-Bogen, et ikonisk bygg i glass og hvit stein, som er signert nok en kjent arkitekt. Bygget, som er verdt å se i seg selv, er et shoppingsenter og huser blant andre Apple, Porsche Design, Tumi og Tesla.

Videre på vei mot elven, passerer man Carlsplatz, byens fargerike matmarked med boder og uteserveringer, om man er i humør for forfriskninger.

<b>REKREASJONSOMRÅDE:</b> Området langs Rheinufer­promenaden er blitt et populært rekreasjons­område med gressplen, bystrand og boder med servering.
REKREASJONSOMRÅDE: Området langs Rheinufer­promenaden er blitt et populært rekreasjons­område med gressplen, bystrand og boder med servering. Foto: Aina Mee Myhre

Og når man kommer til den 1,5 km lange elvepromenaden, venter flere muligheter. Området langs Rhinen er blitt totalrenovert til å bli en populær bystrand med dype strandstoler, musikk og vogner med mat og drikke.

Og etter solnedgang ved elven, kan du ­fordype deg i lystig ompa, ompa-musikk og gamlebyens gjestfrie, uhøytidelige stemning.

Bare husk å legge ølbrikken på toppen av glasset i tide.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 41 2022