FESTDRAKTER:

Noen tenker på dem som «annenrangs bunader» og tror alt er masseprodusert i Kina. Det er ikke Aina enig i

Fantasibunad, fantasistakk, festdrakt … de brer om seg. Noen tenker på dem som «annenrangs bunader» og tror alt er masseprodusert i Kina. Det stemmer ikke!

<b>DESIGNER:</b> Aina Henninen i Henninen Design syr festdrakter på mål for ca. 26.000 kroner. Her er en hun har sydd til seg selv.
DESIGNER: Aina Henninen i Henninen Design syr festdrakter på mål for ca. 26.000 kroner. Her er en hun har sydd til seg selv. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

I en koselig systue i Krokstadelva utenfor Drammen sitter Aina Henninen mellom laftede vegger, bøyd over et lilla silkestoff som fyker igjennom symaskinen. Det skal bli skjorten til en festdrakt som en kunde har bestilt til 17. mai. Aina syr den etter kundens mål og smak.

– Jeg syr individuelt til hver person. Jeg tar utgangspunkt i kundens farger på hud, hår og øyne og spinner videre på kundens ønsker, sier Aina. Hun er utdannet innen søm og har sydd festdrakter profesjonelt i 20 år gjennom sitt firma, Henninen Design.

Aina tar rundt 26.000 kroner for en målsydd festdrakt med skjorte, vest, skjørt, forkle og belte.

Det er på samme nivå som en ny bunad, så prisen er neppe det som gjør at kundene hennes velger festdrakt.

– Det er kanskje galskap å si at det er mer mote i en festdrakt, men folk føler at de finner mer identitet i den, et mer personlig uttrykk. Folk står med tårer i øyene og sier at de aldri har sett seg selv så fin før. Så setter de seg i bilen med festdrakten på og kjører hjem til mannen sin for å vise seg frem.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

STAUT KAR: Konrad, den nye herredrakten fra Valland, har jakke, vest og nikkers i sort ullblanding i vadmelskvalitet med metallknapper og smale kanter i mosegrønt. Fås i str. S – XL. Vest og nikkers kan sys ut to størrelser. Hvit bomullsskjorte og sort draktpose følger med. Prisen er kr 6999. Silketørkle fra Krivi (kr 899), strømper og hosebånd kommer i tillegg.
STAUT KAR: Konrad, den nye herredrakten fra Valland, har jakke, vest og nikkers i sort ullblanding i vadmelskvalitet med metallknapper og smale kanter i mosegrønt. Fås i str. S – XL. Vest og nikkers kan sys ut to størrelser. Hvit bomullsskjorte og sort draktpose følger med. Prisen er kr 6999. Silketørkle fra Krivi (kr 899), strømper og hosebånd kommer i tillegg. Foto: almankås
<b>UTVALG:</b> Kundene kan fråtse i farger, bånd og stoffer. Forløperne til bunadene ble til på lignende vis, alt etter hva de handelsreisende kunne tilby, hevder Aina Henninen.
UTVALG: Kundene kan fråtse i farger, bånd og stoffer. Forløperne til bunadene ble til på lignende vis, alt etter hva de handelsreisende kunne tilby, hevder Aina Henninen.
<b>SORT OG RØDT: </b>Rød festdrakt fra Pascal til dame består av stakk i ull og polyester med maskinbroderier, brokademønstret vest, bomullsskjorte og skinnbelte med metallspenne. Str. 34-52, kr 4999. Matchende barnedrakter fins i str. 12 mnd – 12 år og koster kr 599.
SORT OG RØDT: Rød festdrakt fra Pascal til dame består av stakk i ull og polyester med maskinbroderier, brokademønstret vest, bomullsskjorte og skinnbelte med metallspenne. Str. 34-52, kr 4999. Matchende barnedrakter fins i str. 12 mnd – 12 år og koster kr 599.

Hverdagsbunad

Hvor kommer egentlig fenomenet festdrakt fra? I Norheimsund i Hardanger finner vi kvinnen som mener hun oppfant uttrykket, Torunn Valland:

– Jeg brukte ordet festdrakt første gang i 1994. Da var det så vidt jeg vet ingen som hadde gjort det før. De første festdraktene jeg sydde, var inspirert av de min mor sydde til meg da jeg var liten. Hverdagsbunad kalte hun det. Jeg laget en kolleksjon til barn basert på dette, og da jeg skulle presentere den, klødde jeg meg i hodet. Hverdagsbunad var et dårlig ord. Det er jo et festplagg!

Siden den gang har Valland blitt en av de største aktørene, med over 16 modeller og enda flere fargevarianter til baby, barn, tenåring og dame. Torunn designer draktene, syr prototypene selv og får dem produsert i Kina. For første gang lanserer hun nå også en herredrakt. Den koster 7000 kroner, en tidel av hva enkelte betaler for en tilsvarende, målsydd herrebunad med sølv og tilbehør.

– Det er klart at det bare er noen få forunt å kunne kjøpe et festplagg til den prisen, sier Torunn Valland.

<b>MANGE FARGEVALG:</b> Lise Skjåk Bræk er en festdrakt-pionér. Hun syr på mål og lar kunden velge materialer og farger. Hennes drakter fins i utallige varianter, men aldri mer enn tre av hver. Prisene ligger mellom 30.000 og 40.000 kroner, inkludert stakk, forkle, vest, skjorte og skjerf. Fra en utstilling i 2020.
MANGE FARGEVALG: Lise Skjåk Bræk er en festdrakt-pionér. Hun syr på mål og lar kunden velge materialer og farger. Hennes drakter fins i utallige varianter, men aldri mer enn tre av hver. Prisene ligger mellom 30.000 og 40.000 kroner, inkludert stakk, forkle, vest, skjorte og skjerf. Fra en utstilling i 2020.
En annen drakt fra Lise Skjåk Bræk fra en utstilling i 2020.
En annen drakt fra Lise Skjåk Bræk fra en utstilling i 2020.
<b>SORT OG GULT:</b> Glitretind fra Valland henter sin inspirasjon fra vinterbunadene på Vestlandet. Stakk i ullblanding med velurkant, limegul brokadevest med metallsnøring, velurbelte med metallspenne, maskinbrodert forkle i ullblanding, jakke i ullblanding og bomullsskjorte. Str. 36 – 56, kr 6999. (PS: Modellen er Vendela Kirsebom).
SORT OG GULT: Glitretind fra Valland henter sin inspirasjon fra vinterbunadene på Vestlandet. Stakk i ullblanding med velurkant, limegul brokadevest med metallsnøring, velurbelte med metallspenne, maskinbrodert forkle i ullblanding, jakke i ullblanding og bomullsskjorte. Str. 36 – 56, kr 6999. (PS: Modellen er Vendela Kirsebom).

Føler seg norske

Manglende tilhørighet til en bunad kan også være en grunn til at stadig flere foretrekker festdrakt, mener Fang-Fang Tao, som driver Pascal festdrakter i Bærum. Draktene hennes sys i Kina, landet hun selv kom fra for 30 år siden.

– Vi har mange kunder som ikke har norsk etnisitet. For dem kan det være vanskelig å velge bunad. En av kundene mine er en lærer fra Iran. «Nå kan jeg endelig gå i tog med elevene mine og føle meg fin på nasjonaldagen», fortalte hun meg. Mange føler seg som norske når de har festdrakten på. På den måten har vi bidratt til integrering, sier Fang-Fang.

<b>«Beltestakk» I:</b> Eva Lie Design syr festdrakter etter kundens mål og ønsker. Denne ligger tett opptil «ekte» Beltestakk. Skjørtet er i kamgarnsull med et 4 meter langt «hjul» nederst. Forkleet er i håndvevet ull og silke. Livet er i maskinbrodert silke. Pris ca. kr 35.000. I tillegg kommer skjorte (kr 3500), brikkevevet ullbelte (kr 13.000), tørkle og sølv.
«Beltestakk» I: Eva Lie Design syr festdrakter etter kundens mål og ønsker. Denne ligger tett opptil «ekte» Beltestakk. Skjørtet er i kamgarnsull med et 4 meter langt «hjul» nederst. Forkleet er i håndvevet ull og silke. Livet er i maskinbrodert silke. Pris ca. kr 35.000. I tillegg kommer skjorte (kr 3500), brikkevevet ullbelte (kr 13.000), tørkle og sølv. Foto: May Tømmervold

Uansett hvilken grunn man måtte ha for å velge en festdrakt fremfor en bunad, er det ingen tvil om at markedet vokser. Det bekrefter Trine-Lise Knudsen i nettbutikken Love Norway:

– Vi startet med festdrakter for 11 år siden, de første to årene kun til barn. Da vi lanserte festdrakt til dame, som de første i Norge på nett, viste det seg å være en stor suksess. Vi har stor tro på at dette markedet bare vil øke framover, og vi jobber på med nye modeller og utvidet utvalg av tilbehør, forteller hun.

Les også: Politiet har en klar oppfordring før helligdagene i mai

Men hva sier «bunadspolitiet» om konkurransen fra festdraktene?

Camilla Rossing, leder i Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt, er ikke bekymret:

– Så lenge festdrakten er det den gir seg ut for å være, har den sitt formål. Den fyller et behov for dem som ikke kan eller ikke ønsker å skaffe seg bunad. Det vi derimot ser med bekymring på, er at enkelte bunader, som beltestakk fra Aust-Telemark, nærmer seg festdrakten som type.

– Beltestakken, som bygger på eldre folkedraktskikk i Telemark, har fått navn på seg for å være en bunad du kan gjøre hva du vil med. Om du så vil ha en ensfarget rosa. Da er det ikke lenger en bunad, men en festdrakt uten rot i eldre draktskikk. Når alt blir lov, vannes kunnskapen om tilvirkning og bruk av viktig tradisjon ut.

<b>I FULL SVING:</b> Sparkjøp har festdrakter til hele familien. Denne har sort stakk i polyester med velurbånd, rød brokadevest med sorte bånd og metallhekter, samt forkle med blonder og skjorte med nuperelle-kant, begge i hvit bomull.
Str. 3–8 år, kr 499.
I FULL SVING: Sparkjøp har festdrakter til hele familien. Denne har sort stakk i polyester med velurbånd, rød brokadevest med sorte bånd og metallhekter, samt forkle med blonder og skjorte med nuperelle-kant, begge i hvit bomull. Str. 3–8 år, kr 499.
<b>TIL DE SMÅ: </b>Obs er blant flere kjeder som tilbyr rimelige festdrakter til barn. Modell Ida (t.v.) fins i str.
62–86 cm, kr 499. Nora (midten), str. 2–12 år, kr 559. Begge har stakk i bomull og jaquardvevd liv i polyestermiks. Guttedrakten Nils har nikkers i ullblanding med regulerbare seler og vest i jaquardvevd polyesterblanding. Str. 2–12 år, kr 599. Alle skjortene er i bomull.
TIL DE SMÅ: Obs er blant flere kjeder som tilbyr rimelige festdrakter til barn. Modell Ida (t.v.) fins i str. 62–86 cm, kr 499. Nora (midten), str. 2–12 år, kr 559. Begge har stakk i bomull og jaquardvevd liv i polyestermiks. Guttedrakten Nils har nikkers i ullblanding med regulerbare seler og vest i jaquardvevd polyesterblanding. Str. 2–12 år, kr 599. Alle skjortene er i bomull.
<b>Sort og gull: </b>Festdrakten Maud fra Love Norway i sort og grått består av skjorte, stakk, forkle og et enkelt belte. Stakken er i bomull og polyester, skjorten i bomull. Str. 34–44, kr 4799. Den kan oppgraderes med tilbehør i forgylt sølv, som her.
Sort og gull: Festdrakten Maud fra Love Norway i sort og grått består av skjorte, stakk, forkle og et enkelt belte. Stakken er i bomull og polyester, skjorten i bomull. Str. 34–44, kr 4799. Den kan oppgraderes med tilbehør i forgylt sølv, som her.
<b>BELTESTAKK II:</b> Beltestakken fra Telemark har gitt inspirasjon til mange festdrakter. Denne varianten fra Pascal i sort og gyllent er håndlaget med stakk i ullblanding, forkle med brede bånd, brikkevevet belte, bomullsskjorte og hårvippe. Str. 34 – 60, kr 15.999.
BELTESTAKK II: Beltestakken fra Telemark har gitt inspirasjon til mange festdrakter. Denne varianten fra Pascal i sort og gyllent er håndlaget med stakk i ullblanding, forkle med brede bånd, brikkevevet belte, bomullsskjorte og hårvippe. Str. 34 – 60, kr 15.999.