Flekkfjerning og skobehandling
Bunadskjorter bør vaskes for hånd
Stive sko som gnager og flekkete skjorte? Her er rådene du trenger til 17. mai.
Har du dummet deg ut og glemt å vaske bunaden etter du brukte den sist?
Resultatet kan være gulnet skjorte, flekker du ikke har sett og som nå sitter godt, rynker du ikke får ut og stive sko. Her er rådene som redder deg fra den verste krisen.
Bunad krever forberedelse
- Opplever du kleskrise på 17. mai, kan du egentlig bare ha det så godt!, ler Heidi Fossnes ved Magasinet Bunad til Kvinneguiden.
- Du bør forberede deg litt hvis du skal gå i bunad, mener hun.
Og du kan gjerne forberede deg dagen før, selv om det kan bli knapt med tid til enkelte av forberedelsene - som vask.
Kristin Gulbrandsen, fagkonsulent ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt, forteller at skjorter med broderi vil holde seg fine lenger, dersom de vaskes for hånd.
- Bomullsskjorter uten broderi tåler maskinvask, og både bomull-og linskjorter kan vaskes på opptil 60 grader.
Gulbrandsen henviser til instituttets vedlikeholdsanvisning for bunadsskjorter.
Flekker i alle farger og fasonger
Har du fått flekker eller skitt på selve bunadsstakken, anbefaler instituttet å først og fremst levere den til rens.
- Bunaden skal ikke vaskes, verken stoff av ull eller silke tåler vask særlig godt. Helst bør bunaden renses på et kvalifisert renseri. Får du en liten flekk på stakken, er det enkleste å dyppe en ren klut i lunket vann, og vaske flekken forsiktig bort, sier Kristin Gulbrandsen.
Er det bare skjorten som skjemmes av en flekk, råder Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen deg til å legge den i bløt.
- Er skjorten flekket eller gulnet, kan den legges i bløt i lunkent vann med Blenda hvitt pulver, vel og merke hvis det er bare hvite broderier på skjorten, sier Tørhaug. Pass også på at broderte skjorter skal vaskes i henhold til materialet i broderiet.
Oppvaskmiddel tar effektivt fettflekker, og har rykte på seg for å være effektivt mot det gule skjæret slike skjorter kan få i nakken. La virke i maks fem minutter, før du skyller godt, skriver Det Nye.
Bruk hårføner på sølja
- Det nytter ikke å begynne å vaske skjorter eller utføre større reparasjoner på bunaden på 17.mai! Men sølvet kan du alltids fikse, sier Fossnes.
- Gi sølja di et deilig bad i 1 liter lunkent vann tilsatt 1 teskje Zalo og 1 teskje samiakk. La den ligge i et par minutter. Hvis den er av det detaljrike slaget, puss forsiktig med en tannbørste og skyll deretter med lunkent vann. Tørk forsiktig med et mykt håndkle. Blås den helt tørr med en hårføner. Da slipper du de små dråpeskjoldene, og sølja di blir strålende blank og fin!, sier Fossnes, som har lagt ut flere tips på magasinets nettsider.
Stive sko
Ikke finn tips til mykgjøring av sko på nettet. Forslag som å sette dem i mikrobølgeovnen er helt uaktuelt, da bunadsko kommer med sølv- eller metallspenner. Det er tryggere å eventuelt varme opp skoene i ovnen, men dette har også lite for seg i følge skomakeren.
- Varmer du opp skoene, løsner såla. Det er fordi skolim er varmeaktivert og løsner ved temperatur over 60 grader, så verken varm luft eller varmtvann er spesielt smart, sier skomaker Truls Gundersen hos Skomaker Gundersen i Sandvika utenfor Oslo.
Varmebehandling er uansett ment for å mykgjøre skinnet, men det er nytteløst da problemet med stive sko sitter i såla. Når den ikke bøyer seg med foten, får du gnagsår av hælkappen. Det er altså såla som må mykgjøres, og da må du gå med skoene.
- Eller du kan sitte med skoen og bøye og tøye såla når du sitter foran tv-en om kvelden. Setter du inn skinnet med litt lærfett, får du mykgjort det samtidig.
Grunnen til at bunadsko lett gir gnagsår, er at vi bruker dem for lite.
- Fikk du gnagsår i fjor, får du det i år også, med mindre du går med dem oftere enn en gang i året, sier Gundersen, som oppfordrer oss til å kjøpe ekte bunadsko i stedet for rimelige kopier.
- Å bruke en stakk til 60.000 med sko til 198 kroner, blir som å kjøre ferrari med trillebårhjul.
Unngå krise neste gang
Et par enkle huskeregler kan spare deg for bunadskrise:
- Vask skjorta rett etter bruk i henhold til anvisninger
- Ikke stryk den før du legger den bort da dette gir gulning
- Skjorter skal helst ligge, ikke henge
- Bunaden skal henge i en bunadpose, alternativt kan du bruke et dynetrekk til bunaden og et putetrekk til skjorten. Trekkene skal være i bomull eller lin, og ufarget.
- Bunaden bør henge på en godt polstret henger, eller du bør sy stropper på innsiden av livet, vrenge bunaden med vesten ned i stakken og henge bunaden i stroppene. Slik belaster du ikke tekstilet i vesten.
- Se over bunaden for flekker, før du henger den bort. Flekker fjernes best med ren klut og lunkent vann.
- Silketørkler oppbevares flatt eller opprullet på papprull med matpapir innerst.
- Puss bunadskoene med lærfett og sjekk at hælflikk og andre detaljer er i orden, før de settes bort.
(Kilde: Norsk institutt for bunad og folkedrakt og Skomaker Gundersen)
- En bunadsskjorte holder seg faktisk hvitere hvis man bare vasker den etter bruk og henger den i plast uten å stryke den, har Malin Skaar i Lilleborgs Forbrukerservice uttalt til Det Nye.
Flekkfjerningsapp
TIPS!
Om du opplever flekk-krise kan du også sjekke ut Flekkipedia. Det er et oppslagsverk for flekker på Facebook og for iPhone.
Det er vaskemiddelprodusenten Ariel som står bak tjenesten.
- Mange feilbehandler flekker, noe som kan gjøre vondt verre, sier Daina Lind, produktsjef for Ariel i en pressemelding.
Tipsene vaskemiddelprodusenten kommer med på Flekkepedia er blant annet:
Blekkflekker: Bløtlegg plagget i en time i kaldt vann. Vask deretter som vanlig.
Tyggegummi: Legg plagget i fryseren eller legg is på tyggegummien før du fjerner tyggisen. Vask deretter plagget som vanlig, gjerne etter bløtlegging i vaskemiddel før vask.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.