røde dager og ferie i 2025:

Slik får du mest ut av ferien i 2025

Hvordan faller de røde dagene i 2025? Og hvor bør du legge sommerferien? Vi har svaret!

<b>POLENS PERLE:</b> Sopot er en litt ukjent ferieperle. Et fantastisk sted hvis du ønsker deg sydenvarme, men ikke hetebølge, mener ekspert.
POLENS PERLE: Sopot er en litt ukjent ferieperle. Et fantastisk sted hvis du ønsker deg sydenvarme, men ikke hetebølge, mener ekspert. Foto: pawel.gaul / Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Høsten er over oss med mørke morgener, sur vind og kalde kvelder. Hva er bedre enn å sette seg under pleddet og begynne planleggingen av ferien 2025?

– Mange har allerede begynt planleggingen, men den største bolken bookes i februar-mars. Da legger også charterselskapene ut en god del tilbud, sier Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise.

Når er påsken i 2025?

Neste år får du ni røde dager, én mindre enn i år.

Årets første røde dag, er allerede 1. januar. Neste år er første nyttårsdag på en onsdag, så du kan enten bruke to feriedager på å forlenge juleferien eller få en myk start med kort uke på jobb.

Deretter er det lenge til neste offisielle fridag. De siste årene har påsken havnet i slutten av mars eller begynnelsen av april. Men i 2025 er ikke skjærtorsdag før 17. april.

Til gjengjeld betyr det at sjansen for finvær øker med en sen påske.

Fridager i mai 2025 – hvilken dag er 1. mai?

Odd Roar Lange: Reiseekspert og foredragsholder. Driver nettsiden The Travel Inspector.
Odd Roar Lange: Reiseekspert og foredragsholder. Driver nettsiden The Travel Inspector. Foto: Privat

1. mai faller på en torsdag, noe som gjør det fristende med en langhelg.

Odd Roar Lange, reiseekspert i Din Side, har flere gode tips til reisemål som passer bra i mai.

– Det er deilig å reise våren litt i møte. Du trenger ikke reise så langt sørover før våren har kommet lenger enn her. I Danmark er det for eksempel fint på den tiden. Det samme med Nederland. Der er det kjempefint, og du får med deg blomstringa av tulipanene. Så jeg ville satt en knapp på København, Aarhus eller Amsterdam, sier han.

Les også: (+) Jeg nærmer meg 70 år og skal til Syden i julen. Ingen kan få vite hvem jeg reiser sammen med

<b>VÅRLIG:</b> Amsterdam er et perfekt reisemål i mai.
VÅRLIG: Amsterdam er et perfekt reisemål i mai. Foto: Pixabay

17. mai 2025: "Mister" en fridag

Neste års 17. mai havner på en lørdag, og vi mister dermed en fridag. Kristi Himmelfartsdag er, som alltid, på en torsdag – neste år 29. mai.

Siden påsken er sen, blir også pinsen tilsvarende sen. Andre pinsedag havner på mandag 9. juni, som er uka før siste skoledag på skolen.

Deretter må vi vente et halvt år på neste røde dag, som er i jula. I 2025 er julaften på en onsdag, som gir mulighet for en lang juleferie uten å måtte ta ut så mange fridager.

Første og andre juledag havner på torsdag og fredag, så da trenger du bare å ta ut fri 29. og 30. desember for å få ferie hele romjulen (hvis du har en arbeidsgiver som gir deg fri julaften og nyttårsaften).

Terje Berge: Kommersiell direktør for FINN reise.
Terje Berge: Kommersiell direktør for FINN reise. Foto: Finn.no

Nordmenn er vanedyr

Sommerferien er årets lengste ferie for de fleste av oss. Er det noen nye trender i reiselivsbransjen?

– Nei, sier Terje Berge kontant.

– Det sies at nordmenn er vanedyr, og sånn er det faktisk. I avisene skrives det mye om hvor varmt og forferdelig det er i Syden, men vi reiser likevel. Det er kos å være på tur, fortsetter han.

Odd Roar Lange er enig:

– Det er få som hopper på nye moter med en gang. Et eksempel er Albania, som også neste år kommer til å være en vinner. Der er det billig, det er lett å komme seg dit og det er fortsatt et litt uoppdaget sydenland blant skandinavere. Det er ti år siden jeg skrev om Albania første gang, og det er først nå mange har fått øynene opp for det. Det går ti år fra det begynner å snakkes om til det blir trend, sier han.

Røde dager 2025

  • 1. nyttårsdag: Onsdag 1. januar
  • Skjærtorsdag: 17. april
  • Langfredag: 18. april
  • Andre påskedag: 21. april
  • Arbeidernes dag: Torsdag 1. mai
  • Grunnlovsdagen: Lørdag 17. mai
  • Kr. Himmelfartsdag: Torsdag 29. mai
  • 2. pinsedag: Mandag 9. juni
  • 1. juledag: Torsdag 25. desember
  • 2. juledag: Fredag 26. desember

Anbefaler norgesferie

Lange har en klar anbefaling om hvor han mener nordmenn bør reise i 2025:

– I Norge. Det er førstevalget. Og det er det flest nordmenn gjør. Mange fikk en wakeupcall under pandemien, da vi "måtte" reise i eget land. Og så har de fortsatt med det. De færreste har vært alle steder i landet vårt. Har du vært på Sørlandet, kan du reise nordover eller til Vestlandet. Og utforske ditt eget land.

Noen er redde for at norgesferie blir for dyrt, men det mener Lange bare er en myte.

– Det er ikke slik at alt er dyrt i Norge og billig i utlandet. Alkohol er dyrt her, men ellers har mye annet også blitt dyrt i utlandet. De fleste som har vært på ferie i Syden ser at sluttregningen blir høyere enn de trodde når de kommer hjem.

Du trenger ikke nødvendigvis reise langt for å få en flott norgesferie.

– Det trenger ikke å være vanskelig. Se på nærområdet ditt, er det noen steder du ikke har vært? Tenk på alle folkene i Oslo som ikke har vært på øyene i Oslofjorden, i Drøbak, på Hurumlandet ... Man kan reise på ferie i Norge et helt liv uten å reise samme sted to ganger, sier Lange.

Les også (+): Du tok meg med storm og vi flyttet sammen. Da dukket de skremmende sidene dine opp

Norgesferie: Hvorfor skal vi forlate Norge midt i den fineste tiden av året?
Norgesferie: Hvorfor skal vi forlate Norge midt i den fineste tiden av året? Foto: Pixabay

Vil på chartertur

Risikoen med ferie i Norge, er at været ikke alltid er stabilt. I 2024 fikk Nord-Norge en fantastisk sommer med mange solrike dager, mens østlandssommeren regnet bort.

Berge sier at de merker en klar økning i reisesøk på Finn.no når sommeren har vært dårlig.

– Jeg har holdt på med dette i 25 år, og jeg ser at hvis det er en dårlig sommer, er det flere som vil komme seg av gårde til varmen. Jeg vil tro at det fortsetter, sier han.

Og for å være sikret varme, er det Sør-Europa som gjelder.

– Som sagt, nordmenn er vanedyr. Ikke bare reiser mange til samme destinasjon som de har vært på før, men også på samme hotell og samme rom, forteller han.

På Finn.no ser de at charterturer fortsatt er populært.

– Charter har en bra klang i Norge ennå, selv om noen av flyene går klokken fem om morgenen, sier han.

POPULÆRT REISEMÅL: Albania er i ferd med å bli et populært feriemål for soltørste nordmenn.
POPULÆRT REISEMÅL: Albania er i ferd med å bli et populært feriemål for soltørste nordmenn. Foto: Pixabay

Uoppdagede perler

De siste årene har juli i Sør-Europa vært preget av hetebølger og skogbranner. Hvis du ønsker å unngå det, men likevel være sikret sol og varme, anbefaler Lange å reise til Polen.

– Polen er et reisemål som ikke oppfates som typisk sydenland, men som har varme temperaturer, de samme strendene, billig mat, billig alkohol – men man slipper unna hetebølgene som rammer middelhavsområdene, sier han, og trekker fram Sopot som et fristende sommersted.

Et annet reisemål han vil anbefale, er Slovenia.

– Det går fly dit direkte fra Norge, og det er et fantastisk ferieland. Det er gode bademuligheter, fin natur, hyggelige folk, og det er fortsatt "uoppdaget", i fall du vil slippe å møte naboen på stranda, sier han.