hund og helse

Familien opplevde marerittet da hunden Ravn ble alvorlig skadd. Så måtte de ta et vanskelig valg

De valgte med hjertet – og viste at mennesket også kan være hundens beste venn.

<b>FAMILIELYKKE:</b> Her er familien til Ravn samlet (minus storesøster Ylva og kattene). Fra venstre: Aurora, Ulv, Ravn, Henriette og Daniel.
FAMILIELYKKE: Her er familien til Ravn samlet (minus storesøster Ylva og kattene). Fra venstre: Aurora, Ulv, Ravn, Henriette og Daniel. Foto: Kjartan Bjelland
Først publisert

Den 20. mai 2022 var en solrik dag perfekt for grilling. Det skulle være dagen da mamma Henriette Johnsen
(44) og pappa Daniel Olaisen (45) skulle avsløre en spennende nyhet for sine døtre Ylva (22) og Aurora (18), som skulle komme på besøk.

Planen var å henge et ultralydbilde rundt halsen på familiehunden Ravn. Det skulle bli en gladnyhet under grillingen. Sånn ble det ikke.

– Før maten skulle Daniel ta med Ravn på en liten tur. De kastet ball som så mange ganger før, og Ravn storkoste seg. Han løp etter ballene i full fart og frydet seg.

– Plutselig ga han fra seg en hjerteskjærende lyd og falt om. Han klarte ikke å reise seg. Daniels første tanke var at hunden var bitt av huggorm, forteller Henriette og fortsetter:

– Da jeg kom med bilen etter å ha blitt oppringt av Daniel, var Ravn glad som vanlig, men han klarte ikke å bevege seg. Han skjønte ingenting, erindrer Henriette med tårer i øynene.

Dyrlegen tok ham inn med en gang og ga Ravn beroligende før røntgen. Selv om ingenting kom frem på røntgenbildene, mente dyrlegen at det var alvorlig. Det var først ved CT-skann noen dager senere at de fikk svar.

– Ryggmargsinfarkt – en kollaps i ryggmargen forårsaket av bråstopp etter først å ha løpt i full fart. Dette er en av de største grunnene til ryggskade hos hunder, ofte ved lek og løp etter ball, pinne eller lignende, forklarer Henriette.

Dyrekjær familie

Familien nektet å gi opp sitt firbente familiemedlem. De makset ut forsikringen og tok av oppsparte midler.

Ravn har vært hos veterinærer både i Kristiansand og Sandvika. Fysioterapeuten deres nevnte hundesykehuset i Portugal da hun så hvor mye Ravn betydde for familien, og at de var villig til å strekke seg langt for hans beste.

Dette var et rehabiliteringssenter med ekspertise på hunder med plager i bakben og rygg. I Portugal var han i fire måneder, noe som ble mulig etter en «spleis» på Facebook.

Daniel og døtrene Ylva og Aurora fulgte Ravn til Portugal og var noen dager sammen med ham til han hadde funnet seg til rette.

– Det var et stort savn at Ravn var så langt unna så lenge. Det hjalp at vi fikk jevnlige telefoner og oppdateringer, bilder og videoer. Hvis savnet ble for stort, kunne vi bare ringe.

Ikke langt fra sivilisasjonen, like ved riksveien, ligger spøkelsesgrenda. I de...
Pluss ikon
Ikke langt fra sivilisasjonen, like ved riksveien, ligger spøkelsesgrenda. I de forlatte husene finner vi noe merkelig

– Veterinærene i Portugal kalte Ravn et naturtalent. Han snek i treningskøen til vanntredemøllen. De trengte ikke lokke med godbiter, trening var bare gøy for Ravn, forteller Henriette tydelig rørt og stolt.

Les også: Med enkle grep kan barnet ditt og hunden bli bestevenner

<b>TRAPPEHJELP:</b> Her bærer Aurora Ravn ned trappene til hagen. For å hindre slitasje og skade får Ravn ikke lov å gå i trapper.
TRAPPEHJELP: Her bærer Aurora Ravn ned trappene til hagen. For å hindre slitasje og skade får Ravn ikke lov å gå i trapper. Foto: Kjartan Bjelland

Hoppende glad

Familien var redd for at Ravn under det lange oppholdet skulle føle at han var blitt forlatt av dem, men veterinærene hevdet at det ikke var tilfelle. «Ravn er glad og vet at han skal hjem», forsikret de.

Da Daniel og døtrene hentet ham hjem igjen etter fire måneder, var han hoppende glad for å se dem igjen.

Familien har fortsatt kontakt med sykehuset i Portugal og får støtte og veiledning i videre hjemmetrening for «mønstereleven».

Henriette forteller at de har fått noen få tilbakemeldinger der noen mente det var dyreplageri og at de brukte altfor mye penger på en blandingshund.

Til og med oppfordringer om å avlive Ravn og bare skaffe seg en ny hund.

<b>LASERBEHANDLING:</b> Ravn på Evidensia dyresykehus for laserbehandling.
LASERBEHANDLING: Ravn på Evidensia dyresykehus for laserbehandling. Foto: Privat

Får støtte

– Det finnes ingen annen Ravn, han er uerstattelig, og det har vært sårt å høre. Men vi har hovedsakelig fått gode tilbakemeldinger og heiarop. Disse har hjulpet familien til å holde hodet oppe, sier hun og er oppriktig takknemlig.

De har også fått støtte av flere eksperter og veterinærer.

«Jeg mener at dersom man har ressurser og hunden ikke har vondt, så skal man satse. Jeg støtter familien i deres valg. En hund får ikke en psykisk knekk av å bli lam, slik vi mennesker kan få. Så lenge den beveger seg rundt, spiser og er glad og ikke har smerter, så har de tatt et riktig valg», uttalte kjendisveterinær Trude Mostue til Fædrelandsvennen i fjor.

– Underveis har vi fått ærlige tilbakemeldinger om prognose, og at det er mulig Ravn ikke vil kunne gå igjen. Vi ser realistisk på det; enten får Ravn bedre mobilitet, eller så fortsetter han livet i rullestol. Så lenge han er livsglad, vil vi gjøre alt vi kan for ham, bekrefter «mamma» Henriette.

Les også (+) Kameratens hund ødela sekken til sønnen min. Kan vi få erstatning?

<b>RULLESTOL:</b> Aurora og Daniel er med Ravn for tilvenning av rullestol i hagen. Ravn har tatt omstillingen lett og er den samme glade hunden.
RULLESTOL: Aurora og Daniel er med Ravn for tilvenning av rullestol i hagen. Ravn har tatt omstillingen lett og er den samme glade hunden. Foto: Kjartan Bjelland

Tilrettelegging og egentrening

– Vi har merket store fremskritt etter oppholdet i Portugal. Nå kan han bevege seg uten å gli, og han har blitt sterkere. Dette gjør at han kan stå lengre og prøve å ta noen skritt. Det viktigste er nok at blodsirkulasjonen i bakparten er så mye bedre. Nå blir han naturlig varm på hele seg igjen etter å ha vært ute, forklarer Henriette og legger til:

– Skaden til Ravn blir målt 1–5, Ravn er på 5. Blæra var i sjokk, han kunne ikke urinere normalt, og han var plaget med urinveisinfeksjon før Portugal. Nå tisser han ute og tømmer blæra med litt hjelp.

Familien er opptatt av at Ravn skal føle seg som en hund.

– Vi tar oss god tid på tur. Ravn får stoppe og snuse som hunder flest. Om nødvendig hjelper vi til så han får presset ut litt og markert. Da er han fornøyd, sier Henriette og ler.

<b>RETT ETTER UHELLET:</b> Her blir Ravn undersøkt på Jeløya dyresykehus i Moss. Da visste ennå ikke familien hvor alvorlig skaden til Ravn var.
RETT ETTER UHELLET: Her blir Ravn undersøkt på Jeløya dyresykehus i Moss. Da visste ennå ikke familien hvor alvorlig skaden til Ravn var. Foto: Privat

Står og spiser

– Vi praktiserer stå-trening når han får mat, eller han står med rullestolen. Å stå og spise istedenfor å ligge tenker vi gjør noe med stoltheten, slik at han føler seg mer som en frisk hund.

Nå er huset fullt av yogamatter på gulvene slik at Ravn kan bevege seg lettere uten å gli. Hverdagen går greit. Det er ikke så ryddig akkurat, men vi har i alle fall gutten vår, sier Henriette.

Hun forteller at de har egentrening tre ganger om dagen. 20 minutter om gangen med gradvis økning. Da presser de på triggerpunkter rundt halen, bruker rullestolen aktivt og vedlikeholder bevegelighet.

– Vi har måttet slutte med behandling i vanntredemølle. Dette hadde vært det mest optimale for han, men 1100 kroner gangen har vi ikke råd til.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

Ikke traumatisert

– Det er godt å se at hendelsen ikke har vært traumatiserende eller begrensende for Ravn. Han er fortsatt glad i ball, og han forbinder ikke stedet det skjedde med noe vondt. Der løper og leker han fortsatt, bare nå med rullestol.

– Jeg tror det er verst for oss. Han finner løsninger på det meste og omstiller seg raskt. Han er fortsatt den livsglade gutten, han er helt seg selv, fastslår Henriette.

Hun fødte lille Ulv mens Ravn var i Portugal. Det var noe som var annerledes da Ravn var tilbake hos familien. En ny person i flokken hans.

– I begynnelsen føltes det sikkert rart for han. Hvem er du, liksom? Nå er det bare koselig, smiler hun og legger til:

– Våre tre katter var litt avventende mot Ravn da han kom hjem fra Portugal, nå leker de som normalt.

Familien har hatt Ravn i åtte år – siden han var valp. Kattene har de tatt til seg, den ene fra Dyrenes beskytter og de to andre fant de i en eske i skogen.

– Ingen hjem uten dyr, hevder dyrevennen Henriette.

Ble rikskjendis

Den dyreglade familien og Ravn har fått masse omtale flere steder. Etter ulykken i fjor dukket han opp i flere lokalaviser og i NRK.

Det er tydelig at mange har latt seg røre av historien om den livsglade hunden og familien som har gjort mer enn de fleste ville gjort i samme situasjon.

Ravn har egen Facebook-side med 1400 medlemmer som heier på ham, Ravns vei tilbake på beina. Familien legger ut bilder, videosnutter og oppdateringer jevnlig.

– Alle disse oppløftende heiaropene og støtten vi har fått, har vært helt uvurderlig og gjort reisen litt lettere. Tusen takk, sier hun takknemlig.

Ravn har også hatt tre videoer på TikTok under navnet Ravn.dutti. Disse har blitt sett over tre millioner ganger til sammen.

På spørsmål om hvor mye de har brukt på behandlingen av Ravn hittil, anslår hun rundt 250 000 kroner av både forsikringspenger, Spleis og egne sparepenger.

– Vi ville gjort det samme igjen for vår beste Ravn, er familien enig om.