Johnny Haglund i Det gule helvetet

De veier kanskje 50 kg, bærer lett 90 kg – og jobber hele dagen i giftig røyk. Men de klager ikke

I krateret på en aktiv vulkan jobber menn med å utvinne svovel. Giftige gasser og ekstrem varme har kostet mange liv, og jobben deres kategori­seres som en av verdens farligste. Som om det var noe å klage over.

Pluss ikon
<b>KLAR FOR EN NY DAG:</b> Buodii trekker på seg gassmasken sin, klar for en ny dag hvor hovedoppgaven hans er å holde flammene i krateret i sjakk. Buodii har jobbet her i snart 50 år, noe kroppen hans bærer preg av. Likevel hevder han å trives her.
KLAR FOR EN NY DAG: Buodii trekker på seg gassmasken sin, klar for en ny dag hvor hovedoppgaven hans er å holde flammene i krateret i sjakk. Buodii har jobbet her i snart 50 år, noe kroppen hans bærer preg av. Likevel hevder han å trives her. Foto: Haglund, Johnny
Publisert

Buodii Ono (63) halter litt når han går og han blunker ufrivillig mye med øynene. Dessuten er han litt skjev, men det bare ler han av. Han trekker en gassmaske over hodet, fyrer opp et lite aggregat tilkoblet en vannpumpe og trekker med seg en sliten vannslange mot et illeluktende tåkehav.

På ustø ben blir han slukt av en tjukk, seig og svært illeluktende røyk – vulkangass bestående av hydrogensulfid og svoveldioksid fra jordas indre.

Midt i krateret på den aktive vulkanen Kawah Ijen i Indonesia, er Buodii én av rundt 150 menn som jobber. Svoveldamp stiger opp av sprekker i jordskorpa hvor temperaturen er opptil 600 varmegrader. Når vinden blåser i min retning og jeg innhylles av den tjukke vulkangassen, stinker det råttent egg samtidig som det river i hals og lunger.

For ikke å snakke om øynene; jeg klarer ikke å holde dem åpne, tårene triller og det brenner. Selv med gassmaske på.

– Stå stille til vindretningen skifter … ikke beveg deg, for da kan du falle … og bakken er varm, advarer min kjentmann Anton. Han har jobbet 15 år i vulkankrateret. Når jeg står stille mer enn fem minutter inne i svoveltåken, smelter litt av sålene på fjellskoene mine.

<b>– RØYK ER SUNT:</b> Karene tror at røyk «åpner lungene» og gir dem ekstra energi. Tobakk sammen med svoveldamp, er neppe helsekost.
– RØYK ER SUNT: Karene tror at røyk «åpner lungene» og gir dem ekstra energi. Tobakk sammen med svoveldamp, er neppe helsekost. Foto: Haglund, Johnny

Ikke for guttunger

Buodii har jobbet her i over 50 år. Han begynte i tiårs-alderen, tatt med av faren som var blant de første svovelsankerne i vulkanen. Den gang var det vanlig at gutter ned til åtte år jobbet her. I dag er de yngste rundt 15 år.

– Dette er ikke arbeid for guttunger, påpeker Buodii. Belastningen på kropp og sjel er ekstrem, risikoen er stor.

– De siste 40 årene har over 70 arbeidere mistet livet her.

I dag har en del av arbeiderne fått gassmasker, rett nok av varierende kvalitet. Små traller er kjøpt inn for å transportere svovelet fra kraterkanten og de tre kilometerne ned til stedet hvor svovelet veies og kjøpes opp. Tidligere bar arbeiderne svovelet hele veien.

<b>HOLDER BRANNER I SJAKK:</b> Svovelgassen tar til tider fyr og må da slukkes. En håndfull menn har dette som oppgave. En farlig og ekstremt varm oppgave.
HOLDER BRANNER I SJAKK: Svovelgassen tar til tider fyr og må da slukkes. En håndfull menn har dette som oppgave. En farlig og ekstremt varm oppgave. Foto: Haglund, Johnny

Men i krateret er livet som før. Tykk, flytende svovel siver sakte ut av rør av leire, som er satt ned i bakken. Når svovelet møter overflaten, kjøles det ned. Med håndkraft bryter arbeiderne opp det avkjølte svovelet, legge det i bastkurver og bære det opp til kraterkanten.

– På en god dag kan vi utvinne hele 14 tonn svovel, forteller Buodii som selv har sluttet å bære.

– Kroppen min er snart oppbrukt, ler han, og forteller om ødelagte knær, smerter i nakke, rygg og hofter, pusteproblemer og såre øyne.

Nå tjener han til livets opphold (cirka 1100 kr i måneden) ved å kontrollere brennende svovelgass som hyppig oppstår på grunn av den ekstreme varmen.

<b>FRYKTER FREMTIDEN:</b> Onaindi innrømmer at kroppen begynner å bli sliten. – Jeg er god i jobben min, men jeg kan ikke noe annet, så fremtiden ser jeg ikke veldig lyst på, sier han.
FRYKTER FREMTIDEN: Onaindi innrømmer at kroppen begynner å bli sliten. – Jeg er god i jobben min, men jeg kan ikke noe annet, så fremtiden ser jeg ikke veldig lyst på, sier han. Foto: Haglund, Johnny
<b>LANGT DER OPPE:</b> Veien fra vulkanens krater til kraterkanten, er rundt 300 høydemeter på en vanskelig og til tider veldig bratt sti. Ekstra ille er det når karene i tillegg har opptil 90 kg på skuldrene.
LANGT DER OPPE: Veien fra vulkanens krater til kraterkanten, er rundt 300 høydemeter på en vanskelig og til tider veldig bratt sti. Ekstra ille er det når karene i tillegg har opptil 90 kg på skuldrene. Foto: Haglund, Johnny

Ekstremt sterke

Dagen er bare to timer gammel, men likevel er det god med folk i vulkan­krateret. Blant dem er Onaindi.

– Jo tidligere jeg begynner å bære svovel, dess flere turer rekker jeg på en dag, forteller han og puster tungt. Mannen veier kanskje 50 kilo, børen på ryggen veier 60 kilo da jeg sjekket.

<b>UFATTELIG SLIT:</b> En flere titalls kilo tung blokk av svovel bæres på skulderen som om det var en tomkasse. Å jobbe her år etter år gjør arbeiderne fysisk sterke, før kroppene blir svekket av slitasjeskader.
UFATTELIG SLIT: En flere titalls kilo tung blokk av svovel bæres på skulderen som om det var en tomkasse. Å jobbe her år etter år gjør arbeiderne fysisk sterke, før kroppene blir svekket av slitasjeskader. Foto: Haglund, Johnny
<b>LITT RUSET:</b> De mennene som gikk i svoveltåka for å slukke branner, virket nærmest litt ruset da de kom ut. Om det var varmen, den fysiske påkjenningen eller gassene som ble inhalert, vet jeg ikke. Jeg opplevde et snev av det samme, og det var alt annet enn behagelig.
LITT RUSET: De mennene som gikk i svoveltåka for å slukke branner, virket nærmest litt ruset da de kom ut. Om det var varmen, den fysiske påkjenningen eller gassene som ble inhalert, vet jeg ikke. Jeg opplevde et snev av det samme, og det var alt annet enn behagelig. Foto: Haglund, Johnny

– Jeg er mer enn 53 år. Kanskje er jeg 60. Du skulle sett meg da jeg var ung. Da bar jeg 90 kilo, hevder mannen. Rundt ham bærer langt yngre 70 − 90 kg svovel på skuldrene, til tross for at de veier mellom 50 og 60 kg selv.

– Vi har jobb, og betalingen er bra sammenlignet med andre jobber, sier Onaindi, litt usikker på fremtiden.

– Jeg er god i jobben min, men jeg kan ikke noe annet. Jeg har gjort dette hele mitt liv. Og nå begynner kroppen min å bli sliten, sier mannen med den spinkle kroppen og den tunge børen på vei inn i nattens mørke.

<b>KNAKK KRAGEBENET:</b> Buodii viser frem kragebenet han knakk da han for noen år siden falt med 70 kilo på skuldrene.
KNAKK KRAGEBENET: Buodii viser frem kragebenet han knakk da han for noen år siden falt med 70 kilo på skuldrene. Foto: Haglund, Johnny

Verdens farligste jobb

Kawah Ijen er i dag den eneste vulkanen i verden hvor utvinning av svovel foregår på denne måten. Frem til slutten av det 19. århundre var det lignende svovelgruver i Italia, New Zealand og Chile. På grunn av mange dødsfall, farlige gasser og den ekstreme slitasjen på arbeiderne, er dette rangert som en av verdens farligste jobber.

<b>EKSTREM PÅKJENNING:</b> Å bli fanget inne i vulkandampen er ingen glede. For meg var det helt forferdelig, selv med gassmaske. Mange av arbeiderne hadde derimot utviklet en ekstrem evne til å holde pusten lenge, noe de fleste gjorde mens de var fanget i gassen.
EKSTREM PÅKJENNING: Å bli fanget inne i vulkandampen er ingen glede. For meg var det helt forferdelig, selv med gassmaske. Mange av arbeiderne hadde derimot utviklet en ekstrem evne til å holde pusten lenge, noe de fleste gjorde mens de var fanget i gassen. Foto: Haglund, Johnny

Rundt 300 menn er registrert som svovelbærere på Kawah Ijen. De fleste er frilansere, men 18 personer, deriblant Buodii, jobber for selskapet Changing Ring og mottar månedslønn på rundt 1100 kr. Da jobber de 15 dager og har 15 dager fri.

Svovelet kjøpes opp av Changing Ring for 1000 INR, ca. 60 øre kr pr. kilo. Svovelet går hoved­sakelig til bleking av sukker, noe går til fyrverkeri, fyrstikker og kosmetikk.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2024.

Les også