Sunn mat
Få bloggernes sunneste oppskrifter
Fire populære bloggere har delt sine sunneste oppskrifter med oss. Perfekt til frokost, lunsj, middag og kvelds.
Supersporty bloggere koser seg alltid med speltlomper, sunne pannekaker, salater og fargerike ingredienser.
Saftig og søtt
Her avsløres noen av favorittoppskriftene som du kan teste og skryte av selv!
Eirín Kristiansen (20) fra Bergen driver livsstilblogg under samme navn. På bloggen finner man, i tillegg til effektive treningsprogrammer, flere sunne oppskrifter. :
- Jeg er veldig glad i å inspirere leserne mine til å ha et sunt og lykkelig forhold til seg selv, og ikke minst det å sette pris på de små tingene i livet, sier Eirin, som har valgt å dele sin deilige oppskrift på sunne pannekaker.
- Hva er vel bedre enn å starte dagen med saftige, søte, myke og mettende pannekaker? Denne oppskriften er både sunn og god, og krever ikke all verdens ingredienser. Vil du servere med noe annet enn blåbær, er mulighetene mange. Hva med cottage cheese og varme bringebær på? Eller sukkerfritt jordbærsyltetøy?
Hanna Fjeldheim Dale (22) er fra Bergen og studerer klinisk ernæring. I tillegg jobber hun som barista, og blogger på happyfoodstories.
Der finner du sunn, fargerik og enkel mat som gjør både øynene og kroppen happy!
Gresk preg over seg
Kikertsalat-oppskriften hun har delt med oss har en herlig kombinasjon av smaker.
Hanna er selv veldig fan av kikerter, og bruker det ofte som proteinbase i salater, som her. Salaten har et gresk preg over seg, med tilbehør av grillede aubergineskiver og hermetisk paprika.
Karoline Marie Johannesen Nordbø (27) kommer fra Oslo og studerer bachelor i folkehelse og ernæring.
Hun driver også bloggen alakaroline.no, hvor hun skriver om kosthold, trening og livsstil.
Asiatisk vri
- Jeg elsker å være i aktivitet og trene, men takker heller ikke nei til fristelser.
Her får du en sunnere variant med en asiatisk vri, utviklet av Karoline.
Linda Marie Stuhaug (20) fra Naustdal i Sogn og Fjordane driver bloggen den populære bloggen lindastuhaug.blogg.no.
Stuhaug har erfaring fra to år på kokk- og servitørlinja, men valgte tilslutt å utvikle seg innen helsefag fremfor kokkeyrket. Det er vi glade for. Hennes matblogg inspirerer nemlig tusenvis av lesere hver dag.
Hun har også delt flere oppskrifter med leserne her på shapeup.no
Inspirerer
- Jeg bruker bloggen for å spre lidenskapen min, helse og sunt kosthold. Speltlompene har for mange blitt like vanlig å ha i kjøkkenskapet som knekkebrød og brød, og med god grunn: de er sunne, billige og gode, og kan varieres i det uendelige – nesten. De kan blant annet brukes som tacoskjell, pizzabunn, wraps, enchiladas og quesedillas, og som chips – som dere skal få oppskriften på. Du kan også bruke vanlige lomper, glutenfrie lomper eller tortillalefser. Smak og behag!
Under får du alle oppskriftene.
Eiríns pannekaker
Pannekaker
3 egg
100 g havregryn (helst finmalt)
1 dl mager kesam
15 g proteinpulver (helst med vaniljesmak)
0,5 dl vann
1/2 ts bakepulver
1 ss kanel eller kardemomme
1 ss sukrin eller annen søtning
frosne blåbær
Slik gjør du:
Miks alt sammen i en bolle og la røren svelle litt i noen minutter før du steker de på middels varme. Varm opp frosne blåbær i en kjele med litt søtningsdråper og server til pannekakene.
Hannas kikertsalat
Kikertsalat
1 porsjon
1/2 boks kikerter
1 neve rucola
1/2 rødløk (ev. 1 liten)
1 hermetisk paprika, ev. 1 fersk
1/2 aubergine
ca. 70 g fetaost (helst i blokk)
1/2 avokado
olivenolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Del aubergine i tynne skiver, gni dem inn i litt salt og skyll godt av. Stek dem i olivenolje og godt med pepper i en stekepanne.
Ta ut skivene og stek kjapt skiver av rødløk (og paprika, hvis du ikke bruker hermetiske).
Vend sammen strimler av paprika, rødløk, aubergine, kikerter og rucola i en liten bolle.
Topp med fetaost, og gjerne litt avokado i biter. Ringle til slutt over litt god olivenolje, salt og pepper. Nyt!
Karolines fårikål
Asiatisk fårikål
(4 porsjoner)
1 kg lammebog
1 kg hodekål
1 pose hel pepper og 2 ts salt
3 d vann (spe på mer
hvis det koker bort)
4 gulrøtter
1 rødløk
5 sjalottløk
5 cm chili
5–6 hvitløkbåter
frisk koriander (kan sløyfes)
2 ts spisskummen
Slik gjør du:
Del hodekålen i passelig store skiver.
Legg kjøttet med fettsiden ned i en kjele. Legg deretter kål og kjøtt lagvis. Strø salt og pepper mellom lagene.
Del chili i små biter og strø over.
Ha på spisskummen og litt koriander.
Hell på vann og la koke under lokk i ca. 2 timer. Del gulrøtter i staver og rødløk i båter. Behold sjalottløken og hvitløk i sin naturlige form.
Legg grønnsakene i kjelen når kål og kjøtt er ferdig (når det faller fra benet). La alt koke til gulrøttene er faste, men ikke harde.
Lindas speltchips
Ristet speltlompe
speltlomper
krydder
kesam
hvitløk
avokado
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Kutt speltlomper i passelige biter med en pizzaskjærer. Fordel dem over en bakepapirkledd langpanne og strø det du liker og har tilgjengelig av krydder på begge sidene. Et dryss havsalt kan være nok, ellers kan du blande hvitløk, chili, paprikakrydder, grillkrydder og pepper og strø over. Stek bitene midt i ovnen til de får en gyllen farge. Dette vil ta 5–8 minutter, men pass på underveis – for plutselig svir de seg.
Guacamole:
1/2 moden avokado
salt, pepper og ev. andre krydder
Mos avokado med en gaffel, og smak til med salt og pepper. Du kan også sette smak ved å tilsette hvitløk og chili (kan byttes ut med hvitløk- og chilikrydder).
Hvitløks-dressing:
70 g mager kesam
1/2 – 1 pressa hvitløk
salt, pepper og gressløk
Bruk gjerne en hvitløkspresse for å presse hvitløken. Bland i mager kesam. Smak til med salt og pepper, og dryss over litt tørket gressløk.
Denne saken ble første gang publisert 13/04 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.